Sosul asta l-am mancat prima data intr-un restaurant tailandez, dar apoi am aflat ca e comun intregii asiei de sud-est, Malaiezia, Singapore, tailanda, vietnam, china, chiar si o parte a africii il foloseste.
Varianta mea e cu unt de arahide si aromat cu ghimbir si usturoi.
Ingrediente:
2 linguri unt de arahide
1/4 lingurita melasa (poate fi si miere sau zahar) - optional
1 catel de usturoi
1 lingurita de ghimbir ras
sare
zeama de lamaie
250 ml lapte de cocos

In poza nu apare laptele de cocos, era sa uit de el...

Se pune pe foc mic o cratita si se lasa sa se incalzeasca. Se adauga apoi untul de arahide si se amesteca pana acesta se inmoaie avand grija sa nu-l lasati prea mult ca sa nu se arda.

Se adauga usturoiul pisat si ghimbirul ras. Amestecam continuu si apoi adaugam melasa si laptele de cocos. Acidulati sosul, dupa gust, cu zeama de lamaie (eu am folosit cam o lingurita). Se sareaza. Spre final am folosit telul tip para pentru amestecat, ca sa fie sosul fin.

Am pus pe o farfurie ca sa vedeti cum arata in final. Mai departe vreau sa-l folosesc cu niste piept de pui si noodles.
