Forum Culinar: Chec Marlena - Forum Culinar

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Chec Marlena Reteta f. simpla de chec alla Geany

#1 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 October 2011 - 12:02 PM

Am vazut ca v-a placut asa ca pun la pas cu pas ca e prea simpla ,reteta de chec apartine matusii mele Marlena sora mai mica a mamii,ce face mereu cele mai perfecte si delicioase checuri,reteta ei e :pt fiecare ou, 2 linguri de zahar ,2 linguri de ulei,2 linguri de faina.In functie de marimea tavilor se poate face din 4-6-8 oua.Daca vrem un chec marmorat se poate imparti aluatul in 2 ,jumate il coloram cu cacao,si se pune in straturi suprapuse alb cu negru pt. a crea efectul (are si Poca reteta de chec tigru,asta difera si reteta si modul de dispunere in tava,in timp ce al ei se aseaza movilite in mijlocul tavii asta nici nu s-ar putea,compozitia fiind fluida trebuie facute panglici ca sa spun asa de la un capat la altul al tavii,spun asta pt. a nu crea confuzii)

Deci ingrediente pt. tava mea mare de cozonac (13 cm. latime,34 lungime,10 cm . inaltime):8 oua,16 linguri de zahar,16 linguri de ulei,doar 14 linguri de faina (000) + 2 linguri de cacao buna dr. oetqer (14+ 2= 16 asta pt. a pastra echilibrul de pulberi),1 vf. de lingurita de praf de copt,1 lingurita de zeama de lamaie,esenta de vanilie,de rom,coaja rasa de portocala sau lamaie, miejii de la 6 nuci maruntiti,zahar pudra vanilat pt finisat.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174619912372.jpg

Stiu,stiu ca o sa ma intrebati:''cat e o lingura de faina?!'' :salut:

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174620008514.jpg

Am si cantarit ,mi-am facut temele :P cam 12 gr.lingura ,deci 14 linguri de faina aproximativ 180 de gr.,16 linguri de zahar aproximativ 200 de gr. 16 linguri de ulei nu am mai cantarit ca astea nu pot fi cu vf. sau fara vf. :P

Mai intai eu imi pun la indemana toate ingredientele,ung tava cu ulei si o tapetez cu faina,aprind cuptorul la foc mijlociu.
Separ ouale si cu un praf de sare bat spuma cele 8 albuse intr-un lighenas emailat (Pisco'!! :P )cu telul arc pana nu mai cade spuma de pe tel.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174620160364.jpg

Adaug in ploaie 16 linguri de zahar continuand baterea,cele 8 galbenuse cate unul tot batand si cele 16 linguri de ulei.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174620267914.jpg

Aici ne oprim din batut si adaugam in ploaie doar 12 linguri de faina cernuta in care am adaugat un vf. de lingurita de praf de copt nestins si 1 lingurita de zeama de lamaie ,pun in aluat sa se activeze acolo praful de copt (mentionez ca matusa mea nu pune deloc praf de copt si-i iese checul superb,dar mie nu mi se inchide bine usa la cuptor si mi-e frica)

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174620371263.jpg

Acum impartim aluatul in 2 .In jumatatea ce o vreau alba mai cern inca cele 2 linguri de faina ramase,pun esenta de vanilie si coaja rasa de portocala sau lamaie.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174620496411.jpg

In cea ce o vreau neagra cern 2 linguri pline vf. de cacao,esenta de rom si 1 lingura de apa (ca sa o fluidizez sa o pot apoi turna in fir)

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-1317462057481.jpg

Pe mijlocul tavii de la un capat la altul torn in fir o panglica de aluat alb.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174620676834.jpg

Deasupra ei tot pe mijloc si de la un capat la altul alta fir de aluat negru.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174620804591.jpg

Si tot asa cu talent in straturi mai multe si mai subtiri sau mai putine si mai groase in functie de cum vreau sa arate .

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-1317462092167.jpg

Presaram la sf. cu nucile maruntite si dam la cuptor la foc potrivit(mijlociu)

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174621019235.jpg

La mine nu se inchide bine usa la cuptor asa ca a durat 50 de min. pana a trecut testul cu scobitoarea,adica sa nu se mai lipeasca aluatul de ea.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174621139941.jpg

Cam asa e de inalt.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174621217485.jpg

Si sectiune cu mai multe dungi (cam 8 straturi)

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174621375259.jpg

Sau mai putine.(cam 5)

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174621478824.jpg

Cum va place.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13174621562448.jpg

Si gata cam asta e.

#2 Useril este offline   Phoenix 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,574
  • Inregistrat: 13-December 10

Postat 01 October 2011 - 03:03 PM

Foarte frumos , un chec ca la carte .

#3 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 01 October 2011 - 06:51 PM

Ma bucur ca ti-a placut Izuk! :)
Nu stiu eu cat de ca la carte e,dar ma rog,noi asa facem =))

Chiar maine ma duc in vizeta la matusa si la unchiul,sa vezi ce o sa se bucure,cand o sa-i spun,ca unchiul se umfla in pene cand am pus tortilla lui ,hi hi hi! :) stau si ma gandesc,ati cam cunoscut toata familia pana acu' :)

#4 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 01 October 2011 - 09:29 PM

geany, eu nu mai mananc de multa vreme checuri, dar al tau arata foarte estetic =))

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#5 Useril este offline   narcia 

• Bucataras
  • Pip
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationLong Island, NY

Postat 02 October 2011 - 01:47 AM

Arata super!
Reteta este foarte asemanatoare cu ce faceam in tinereti cand mergeam la tara in vacantele de vara. Ii ziceam pandispan...
Mi-a starnit amintiri reteta ta. Mama ce bataie faceam in albusuri cu telul ala cu arc =))

#6 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 02 October 2011 - 07:00 AM

Vezi postareaDaniella, la 01 October 2011 - 09:29 PM, a spus:

geany, eu nu mai mananc de multa vreme checuri, dar al tau arata foarte estetic :D

Merci Dani' :D

#7 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 02 October 2011 - 07:05 AM

Vezi postareanarcia, la 02 October 2011 - 01:47 AM, a spus:

Arata super!
Reteta este foarte asemanatoare cu ce faceam in tinereti cand mergeam la tara in vacantele de vara. Ii ziceam pandispan...
Mi-a starnit amintiri reteta ta. Mama ce bataie faceam in albusuri cu telul ala cu arc :D

Merci! Ma bucur ca ti-a placut :D
Da ,e f. veche reteta,matusa mea trebuia sa mai stea cu noi cand eram mici,si ni-l facea,sau nuci prajite pe plita cu sare ,zahar ars cu nuci de ne spargeam dintii in el,destia ... :D
Asta eu il stiam de chec,pandispan era asa: pt. 1 ou,1 lingura de zahar,1 lingura de faina,ala chiar ca trebuia sa fii artist sa bati albusele cum trebuie sa incorporezi faina usor si sa controlezi temperatura in cuptor ca altfel se lasa (se dezumfla rau) :D

#8 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 02 October 2011 - 07:35 AM

Asa stiu si eu, cum zici tu Geany. Plus ca numai la chec puneam cacao. Bine ca nu ingrasa si uitatul ... :D

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#9 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 02 October 2011 - 07:49 AM

Da! Am uitat sa mentionez ca eu l-am folosit cu succes si la blat de tort si la rulada.De ziua lui bub am copt in tava intinsa pe hartie de copt(din 4 oua am facut),am decupat cu o farfurie apoi 2 cercuri si am folsit ca baza la tortul diplomat,(unul dedesupt,unul la mijloc)in felul asta are alta tinuta si se taie mai frumos felia.
Era doar o idee ma gandii sa o scriu. :D

#10 Useril este offline   ralesu 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 06 October 2011 - 08:45 PM

Am facut primul chec din viata mea (arata prea bine poza lui Geanina ca-am hotarat sa-l fac!). Eu nu sunt fan chec, dar asta e super bun!

Nu prea mi-au iesit mie linile alea cum trebuie, cred ca aluatul cu cacao a fost prea greu de s-a dus la fund.
Geny, mai explica-mi o data cum trasezi liniile din aluat alb + negru? Pui o linie alba, peste una neagra, apoi peste iar una alba, una neagra etc? Sau pui alb, peste negru si apoi mai trasezi linii negre in dreapta si in stanga (deci nu pe centru?)

Data viitoare o sa-l pun intr-o tava mai ingusta si mai inalta.

Io-te si poza:

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-120-13179265206045.jpg

#11 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 October 2011 - 08:58 PM

Te rog sa-mi ierti ''emotiunea'' dar pt. primul tau chec ti-a iesit f. bine,nu s-a lasat deloc arata bine =))
Da,tava sa fie mai ingusta si mai inalta iar straturi faci ori mai multe si subtiri pt. linii multe, ori 5 pt. altele mai decise,forma de lalea,pui in forma de panglica pe mijlocul tavii de la un capat la altul,primul strat alb,deasupra lui pe mijloc tot de la un capat la altul un strat negru (pe mijlocul celui alb) si tot asa pe mijloc.
Sunt f. multumita cum ti-a iesit ,e primul ,o sa vezi ca o sa-ti iasa tot mai frumoase. =))

#12 Useril este offline   Cami 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 16 October 2011 - 03:01 PM

Asaaaa, deci..........
Am facut joi checul din 6 oua, destul de mari si fara praf de copt. Spuma s-a batut bine (cu mixerul), a iesit frumoasa si am reusit sa incorporez faina fara sa se lase aluatul. Am separat in 2/3 + 1/3 si in 1/3 am pus 2 linguri de cacao. Aluatul cu cacao a iesit dens si s-a lasat la fundul tavii, deci n-au iesit dungi.
La copt a crescut foarte putin si cand am stins focul, l-am lasat in cuptor, ca n-aveam loc sa-l scot pe masa. S-a lasat de tot. A iesit o chestie de 2.5 cm inaltime, gustoasa, dar absolut ne-pufoasa.
Mi-a fost rusine sa fac poze si sa le pun aici langa checul lui Geany. De ce s-a lasat? Si, mai important, de ce n-a iesit pufos? Si nici n-a fost primul chec. Am mai facut acasa la mama, dar n-am patit asta.

#13 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 16 October 2011 - 03:31 PM

Paii sa vedem,sa o luam sistematic,ceva clar nu a mers bine la tine si trebuie sa vedem ce.Pt. 6 oua si 1/3 cantitate din compozitia ce o voiai neagra cred ca ai pus prea multa cacao 2 linguri ,ajungea 1 lingura si implicit lingura in plus ar fi fost de faina in compozitia alba ...corect?!

Eu o sa-ti mai explic inca o data cum asi fi facut eu din 6 oua impartind exact compozitia in 2 si tu vezi urmarind toti pasii ce altceva crezi ca nu a mers conform retetei.
In primul rand spuma de albus tre sa o bati batz,asa cum vezi in poza mea,eu desi posed mixer in acest caz prefer telul arc,ca-mi iese mai bine ,faina sa fie buna 000 o cerni ,lingurile de faina sa fie pline vf.

Incep,sa-ti spun asa cum asi fi procedat eu.

Mai intai imi pun la indemana toate ingredientele,ung tava cu ulei o tapetez cu faina si incing cuptorul la foc mijlociu,separ ouale si intr-un lighenas smaltuit bat batz,cele 6 albuse cu un praf de sare pana nu mai cade spuma de pe tel,adaug pe rand 12 liguri de zahar cate una tot batand si cele 6 galbenuse cate unul pe rand,apoi tot batand cele 12 linguri de ulei,aici ma opresc din batut si incep sa adaug in ploaie faina cernuta 8 linguri plina vf. tot mestecand usor de sus in jos cu lingura de lemn usor sa nu stric spuma(obtional pot sa adaug un vf. de lingurita de praf de copt,iar in compozitie 1 lingurita de zeama de lamaie ca sa se activeze praful de copt acolo inauntru),in acest punct inpart compozitia in 2(nu in 2/3 + 1/3) si in jumatea alba mai cern si amestec usor ultimile 2 linguri de faina,pun esenta de care vreau eu si rasatura,in compozitia pe care o vreau eu sa fie neagra pun 2 linguri de cacao si o stropesc cu putina apa sa o fluidizez,pun esenta de rom.
In acest punct incep sa montez in tava un strat de compozitie alba turnand de la un capat la altul deasupra in fir compozitie neagra si tot asa alternand ,pana termin tot aluatul,obtional presar cu miez de nuca si dau la cuptorul preincalzit pana e frumos rumenit si trece testul cu scobitoarea adica nu se mai tine aluat de ea.

Avand in vedere ce ai scris eu pot doar sa presupun,dar tu citind cu mare atentie inca o data poate iti dai seama daca ti-a scapat ceva.

deci eu presupun ca nu ai batut batz albusle,spuma cum ai batut tu cu mixerul nu cred ca a fost suficient cred ca a fost spuma moale,2- cred ca ai pus putina faina si nu 10 linguri pline vf.,adica intai 8 apoi inparti in 2 si apoi in cea alba inca 2 in cea neagra cacao.,daca tu ai inpartit in 2/3 compozitia alba si 1/3 compozitie neagra atunci trebuia sa pui asa in toata compozitia intai 10 linguri de faina alba,inparteai in 2/3 compozitia ce voiai alba si in aia mai puneai 1 lingura de faina alba,si in 1/3 din cea ce ai fi vrut-o neagra 1 lingura de cacao ,in felul asta proportia ta de 2/3 + 1/3 la capitolul pulbere ar fi fost 11 linguri de faina + 1 lingura cacao= 12 linguri (linguri pline vf.).In rest copt la foc potrivit etc.

Avand in vedere tot ce ti-am scris astept sa vad ce consideri tu ca nu a mers bine.Astept raspunsul tau :scratch:

#14 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 16 October 2011 - 03:55 PM

Vezi postareaCami, la 16 October 2011 - 03:01 PM, a spus:

Asaaaa, deci..........
Am facut joi checul din 6 oua.. S-a lasat de tot. A iesit o chestie de 2.5 cm inaltime...

Deci ceva chiar a mers rong',rau un chec din 6 oua chiar daca nu dadeai drumul la cuptor deloc si nu avea cum sa aiba 2.5 cm. inaltime :scratch:

#15 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 16 October 2011 - 07:33 PM

Salt'are Geaniono...l-am comis si eu pe cake-ul marlena...in forma de guguluf :scratch:.
eu am facut din 5 oua...data aviitoare am sa urmez mai atent pasii...caci mi-a iesit o parte cacaouata jos, si una alba sus...a crescut frumos, si a fost apreciat...uitai sa fac poza la sexiune :scratch:....se va repeta , cu mai multa aplicare si atentie...sa iasa nene dunjile :scratch:

Imagini atasate

• Imagine atasata: monthly_10_2011/post-16-13187863462681.jpg

#16 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 16 October 2011 - 07:44 PM

Ma bucur ca ti-a placut Stelino! Sexiune ai?! :scratch:

Pt . 5 oua faceam asa : bat spuma 5 albuse cu 10 linguri de zahar,cele 5 galbenuse,10 linguri de ulei,ma opream din bataie,si adaugam usor in ploaie faina cernuta,8 linguri,inparteam compozitia in 2 si in jumatea alba mai puneam 1 lingura de faina in cea neagra doar 1 lingura plina vf. de cacao neagra buna(fiind mai putina compozitie cred ca era suficient).Asta cred eu ca s-a intamplat,a doua jumatate cea cu cacao a fost prea incarcata cred eu... :scratch:

#17 Useril este offline   Cami 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 17 October 2011 - 08:04 AM

Vezi postareaGeany, la 16 October 2011 - 03:55 PM, a spus:

Vezi postareaCami, la 16 October 2011 - 03:01 PM, a spus:

Asaaaa, deci..........
Am facut joi checul din 6 oua.. S-a lasat de tot. A iesit o chestie de 2.5 cm inaltime...

Deci ceva chiar a mers rong',rau un chec din 6 oua chiar daca nu dadeai drumul la cuptor deloc si nu avea cum sa aiba 2.5 cm. inaltime :floare:

Pe cuvant ca nu a crescut deloc. Am tavi inguste si lungi. O sa fac poza la tavi sa le vezi.
De impartit, am impartit ochiometric. Si cand am realizat ca e 1/3+2/3 era cam tarziu.
Acasa bateam albusurile cu un tel arc, vechi de peste 25 de ani. Aici nu exista tel arc. Am unul para, dar nu-i de nici o isprava, de aia bat cu mixerul. Si eu zic ca s-a batut bine, era lucioasa spuma si teapana.
Pulbere (faina + cacao) am pus 12 linguri, cu varf, nu duble.
Stiu ca am gresit la impartirea aluatului, dar de ce n-a crescut partea alba, daca aia neagra a fost prea densa si s-a lasat la fundul tavii?
Faina aici nu e clasificata ca cea din romania, 000, 450 si de care-o mai fi. E all purpose flour si e aceeasi faina pe care o folosesc mereu si cu care mi-au iesit niste cozonaci super.
O sa-l mai fac o data din 8 oua, si o sa fiu mai atenta la impartire, sau il las alb, sa vedem ce iese. Ca mi-e ciuda de mor, n-am nici maccar scuza ca e prima data. Acasa am facut de multe ori si de fiecare data a iesit cum trebuie.

#18 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 October 2011 - 08:13 AM

Imi pare tare rau ,Cami! :cheers: Ma tem ca la batut albusele o fi fost baiul.Nu stiu ce sa spun :floare:

Eu am zis desi posed mixer in acest caz(si in general spuma de albuse imi iese mult mai bine si net diferit ,batute cu telul arc in lighenas smaltuit).
Si telul meu arc e f. vechi si e arc dela tzapanos,nu sarmulita aia buna de nimic ce se gaseste acum.

Da la capitolul 12 linguri cu vf. nu duble ce ai vrut sa spui?! Ca la mine lingura de faina cu vf. am si pozat-o la reteta e cum iei lingura plina cu faina si are vf. ca un multe asa...

#19 Useril este offline   Ellani 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 17 October 2011 - 07:06 PM

Tadadaaaaaam!Multumesc Geany de reteta! :notworthy:
Nu-s ce mi-ai facut,pentru ca eu nu ma bag la chestii care nu reusesc la multa lume.Dar atata m-ati intrigat cu el,ca azi m-am 'nervat' si l-am comis.Am zis ca nu-i mare parapad daca pierd 6 oua,dar sa incerc macar sa-i vin si eu de hac enigmei!
Sotul mi-a zis ca l-am cumparat,c-atat de perfect arata.E,nu-i el perfect,pentru ca
1) fie ca trebuia o tava mai ingusta sau fie ca mai am de lucrat la model(cu siguranta)
2)mi-a crapat de-asupra,dar parca il vad si la tine un picut crapat,asa ca asta nu m-a descurajat,pentru ca la gust e foarte foarte pufos,nota sotului.Si daca a observat asta un barbat,spune multe.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-1267-13188704077082.jpg
Imagine atasata: monthly_10_2011/post-1267-13188704236081.jpg

Eu am facut o mica schimbare de tehnica,pentru a fi sigura ca nu se distruge pufosenia aluatului,dar cum sunt 'mica' in ale bucataritului,nu ma bag la sfaturi,pentru ca 99% a fost fix in fix ca la tine.

#20 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 October 2011 - 07:17 PM

Ela' sa traiesti ,sa fii sanatoasa ,ma bucur mult ca ti-a placut,crede-ma ca pe masura ce-l vei presta va iesi din ce in ce mai bine,si mai frumos.

Da si la mine se mai crapa.

Sa stii ca-l poti folosi la blat de tort ,de rulada sau la prajitura cu fructe ,in tava dreptunghiulara coci si pui ce fructe bucatele vrei tu,ex:pepene galben sau cu cirese,visine,cand e sezonul,pere acum :notworthy: :floare:

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi