Deci ingrediente pt. tava mea mare de cozonac (13 cm. latime,34 lungime,10 cm . inaltime):8 oua,16 linguri de zahar,16 linguri de ulei,doar 14 linguri de faina (000) + 2 linguri de cacao buna dr. oetqer (14+ 2= 16 asta pt. a pastra echilibrul de pulberi),1 vf. de lingurita de praf de copt,1 lingurita de zeama de lamaie,esenta de vanilie,de rom,coaja rasa de portocala sau lamaie, miejii de la 6 nuci maruntiti,zahar pudra vanilat pt finisat.

Stiu,stiu ca o sa ma intrebati:''cat e o lingura de faina?!''

Am si cantarit ,mi-am facut temele

Mai intai eu imi pun la indemana toate ingredientele,ung tava cu ulei si o tapetez cu faina,aprind cuptorul la foc mijlociu.
Separ ouale si cu un praf de sare bat spuma cele 8 albuse intr-un lighenas emailat (Pisco'!!

Adaug in ploaie 16 linguri de zahar continuand baterea,cele 8 galbenuse cate unul tot batand si cele 16 linguri de ulei.

Aici ne oprim din batut si adaugam in ploaie doar 12 linguri de faina cernuta in care am adaugat un vf. de lingurita de praf de copt nestins si 1 lingurita de zeama de lamaie ,pun in aluat sa se activeze acolo praful de copt (mentionez ca matusa mea nu pune deloc praf de copt si-i iese checul superb,dar mie nu mi se inchide bine usa la cuptor si mi-e frica)

Acum impartim aluatul in 2 .In jumatatea ce o vreau alba mai cern inca cele 2 linguri de faina ramase,pun esenta de vanilie si coaja rasa de portocala sau lamaie.

In cea ce o vreau neagra cern 2 linguri pline vf. de cacao,esenta de rom si 1 lingura de apa (ca sa o fluidizez sa o pot apoi turna in fir)

Pe mijlocul tavii de la un capat la altul torn in fir o panglica de aluat alb.

Deasupra ei tot pe mijloc si de la un capat la altul alta fir de aluat negru.

Si tot asa cu talent in straturi mai multe si mai subtiri sau mai putine si mai groase in functie de cum vreau sa arate .

Presaram la sf. cu nucile maruntite si dam la cuptor la foc potrivit(mijlociu)

La mine nu se inchide bine usa la cuptor asa ca a durat 50 de min. pana a trecut testul cu scobitoarea,adica sa nu se mai lipeasca aluatul de ea.

Cam asa e de inalt.

Si sectiune cu mai multe dungi (cam 8 straturi)

Sau mai putine.(cam 5)

Cum va place.

Si gata cam asta e.