Forum Culinar: Chec Marlena - Forum Culinar

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Chec Marlena Reteta f. simpla de chec alla Geany

#21 Useril este offline   Ellani 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 17 October 2011 - 07:29 PM

Multumesc si voi sa fiti sanatosi!
Tre' sa recunosc ca am stat un pic ca pe ace,de nu aveam rabdare sa se raceasca mai repede ca sa-l tai si sa vad ce-a iesit,pentru ca mi-ai iesit compozitia nu chiar fluida(cred ca am pus vreun varf,doua mai mari de faina in linguri)si imi era sa nu se lase la fund,dar nu s-antamplat 'nenorocul'.

Da,eu ma gandesc ca un tort ar fi irezistibil cu blatul asta,dar cu siguranta ca ar cere deja vreo 10 oua(la o tava de 28cm diametru,sa zicem,ca sa iasa un blat de taiat in doua) si clar,muuuuuuulta practica.

#22 Useril este offline   ralesu 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 17 October 2011 - 07:38 PM

Vezi postareaCami, la 17 October 2011 - 08:04 AM, a spus:

dar de ce n-a crescut partea alba, daca aia neagra a fost prea densa si s-a lasat la fundul tavii?

Parerea mea e ca cu cat e mai lichid un aluat cu atat se lasa mai rau la fundul tavii.
Si eu am folosit tot All purpose si am fost multumita. Acum checul nici nu creste ca un cozonac, ca are decat putin praf de copf!

#23 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2011 - 07:43 PM

Ela,sa stii ca eu am dat reteta f. corect dar prinsa in febra pozatului fiecarui pas cateva poze la fiecare operatiune,a fost in detrimentul compozitiei care nu trebuie sa astepte deloc,si tot din cauza de neatentie nici eu nu am fost chiar atenta la nr. linguri,deaia vezi in poza mai fluid,nu tre' sa fie asa ci cum ai facut-o tu.Oricum checul e ala din poza ,al doilea ce nu fusese pozat si facut cu simtz de raspundere se vede ca e mai reusit :floare:

Ar trebui in tava aia(28 cm diametru) sa-ti iasa un blat frumos din 8 oua ,eu zic ,ca ti-ar iesi beton ,crede-ma :notworthy:

Il poti face alb,8 oua ,16 linguri de zahar,16 de ulei 16 de faina,sau negru cu cacao fiecare lingura de cacao scazi din cantitatea de faina,ex: 13 linguri de faina + 3 linguri de cacao,sau depinde cat de negru il vrei tu :pupic:

#24 Useril este offline   Ellani 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 17 October 2011 - 08:05 PM

Ralesu,ai dreptate cu faina,si eu am facut-o cu faina all purpose.Partea smechera e ca nu creste ca un cozonac dar e si mai pufos decat un cozonac.Daca am inteles eu bine,ori l-am facut eu prea pufi?Iar ca sa creasca,eu zic ca neaparat trebuie sa nu-i pierdem aproape deloc din pufosenia albusurilor.
Am zis ca nu ma bag la sfaturi,dar daca ma mananca limba :notworthy: .

Geany,stiu ca ai pus reteta cum trebuie,de aia si ziceam ca poate ca am pus eu mai multe varfuri,dar daca zici ca asa 'trebe' apoi e bine.Eu tot la 'repejor' l-am facut,pentru ca am citit si rascitit reteta.
Cand apuc sa fac tortul,vin neaparat sa-l arat.Si neaaa,nu-l fac doar alb,pentru ca 'atractiunea',pentru mine,cel putin,sta-n aluatul combinat.

#25 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 October 2011 - 08:52 PM

Vezi postarearalesu, la 17 October 2011 - 07:38 PM, a spus:

Vezi postareaCami, la 17 October 2011 - 08:04 AM, a spus:

dar de ce n-a crescut partea alba, daca aia neagra a fost prea densa si s-a lasat la fundul tavii?

Parerea mea e ca cu cat e mai lichid un aluat cu atat se lasa mai rau la fundul tavii.
Si eu am folosit tot All purpose si am fost multumita. Acum checul nici nu creste ca un cozonac, ca are decat putin praf de copf!

Ieheii! Dragii babii =)) Aici calc pe teren spinos ,si mie mi-i frica de polemici,dar daca nu-s cu rautate si spuse cu drag ,ca sa invatam una de la alta atunci nu poate decat sa fie pozitiv,asa ca ma desfasor in voie(numa ' nu aruncati cu Petre'' ma' daca debitez tampenii )

Dispri' faina asta all purpose :) abar' n-am ca eu ca babili:sa fie maica faina deaia buna di prajaturi 000 =)) pe la noi e:boromir,grania, dobrogea ,fiecare care-i place .Ce am vazut eu pe ''talieni'',la prova del cuoco rai uno ca-s mare fan :) ei zic asa:ca in studio sunt luminile de la reflectoare care usuca f. mult faina si ca asta poate influienta f. mult rezultatul aluaturilor pretentioase si delicate...

Acuma cum vedeti,unuia ii iese intr-un fel altuia in altul deci rezultate diferite,de ce?! Fiecare trebuie sa-si dea singur seama,eu am pozat exact cum si cu ce procedez eu,dar poate influenta tipul de faina si poate chiar cat de uscata este ea ca depinde chiar si de modul in care a fost depozitata sau de umiditatea care este in ambientul in care te desfasori de exemplu daca ploua afara sau nu,asta nu o spun eu ci o tot repeta la emisiunea de va spusei,despre cacao eu am zis ca am folosit dr. oetqer 2 linguri da ce stiu eu ca unei fete nu-i iese si ea a folosit o cacao mai uscata ce a ingreunat aluatul, de exemlu Ral' mi-a spus ca ea in compozitia neagra ce i s-a lasat cam la fund si-a dat seama de greseala ca a folosit o esenta de rom mai slaba si mai apoasa ,a pus multa si clar a baltit in compozitie ,deci eu pun 2 strpi si compozitia mea am vazut ca e prea groasa nu o pot tuna bine si am mai stopit cu apa,dar asta e lucru ce fiecare tre' sa vada la ochi cele 2 compozitii trebuie sa fie cam la fel de groase ca sa se poate forma straturile...nu?! :scratch: ...zic si io'...
Deci daca o luam pana acolo sunt multe de discutat,vb. cu cineva si mi-a spus ca a luat oua (din afara) si nu i s-au batut a dat cu mixerul in ele si era compozitia apoasa,acu cu ouale astea si ce le da la gaini sa manance nici nu vreau sa mai discut...

Confuzie...AAaaa asta concluzie :) :'' pare o reteta simpla dar cred ca tine de multe chestii care pot fi relative'' deci fiecare trebuie sa-si dea seama in functie de zona in care locuieste si de produsele pe care le foloseste,sa faca in asa fel incat sa obtina rezultate optime.

Eu chiar mi-am dat tot interesul si am postat exact asa cum fac eu si exact ce folosesc eu,si mie asa imi iese,deci nu se poate mie sa-mi iasa si altuia nu,decat daca sunt niste diferente,poate chiar minore :floare:

Acu' ca m-am desfasurat in voie ,eu va multumesc si va mai astept ,pe cat posibil multumite :hug: :-*

Daca am debitat calamitati mii de scuze!

#26 Useril este offline   Cami 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 18 October 2011 - 07:45 AM

Vezi postareaGeany, la 17 October 2011 - 08:13 AM, a spus:

Da la capitolul 12 linguri cu vf. nu duble ce ai vrut sa spui?! Ca la mine lingura de faina cu vf. am si pozat-o la reteta e cum iei lingura plina cu faina si are vf. ca un multe asa...

Adica lingura cu varf asa cum ai pus tu :).
Eu mai am obiceiul sa iau foarte multa faina in lingura, adica varful nu mai este varf, este Everestul in toata regula. La aia ii spun eu lingura dubla :scratch:

LE: Cred ca o alta problema este si umiditatea. Aici e umiditatea foate ridicata, si-n casa si afara, si e faina umeda. Cred ca il mai comit o data vineri si pun si poze, cu toata jena. A, si nu-l mai las in cuptor sa se raceasca, il scot imediat pe masa.

#27 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 October 2011 - 09:26 AM

Vezi postareaCami, la 18 October 2011 - 07:45 AM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 17 October 2011 - 08:13 AM, a spus:

Da la capitolul 12 linguri cu vf. nu duble ce ai vrut sa spui?! Ca la mine lingura de faina cu vf. am si pozat-o la reteta e cum iei lingura plina cu faina si are vf. ca un multe asa...

Adica lingura cu varf asa cum ai pus tu :o.
Eu mai am obiceiul sa iau foarte multa faina in lingura, adica varful nu mai este varf, este Everestul in toata regula. La aia ii spun eu lingura dubla :P

LE: Cred ca o alta problema este si umiditatea. Aici e umiditatea foate ridicata, si-n casa si afara, si e faina umeda. Cred ca il mai comit o data vineri si pun si poze, cu toata jena. A, si nu-l mai las in cuptor sa se raceasca, il scot imediat pe masa.

Cami posibil ca poza cu care vei veni sa nu fie deloc de toata jena si sa-ti iasa bine,eu zic asa sa bati albusele bine bat cum ai vazut la mine in poza ,daca o fi faina de vina schimba marca,sau daca tu crezi ca e umiditate,desfa un pachet nou ,dupa cat de tare ti s-a lasat eu cred ca a fost si prea putina faina,posibil sa te fi incurcat la numarat linguri (ca se intampla ,orice este posibil)si pune lingurile pline cu vf. fara grija ,nu e ca la pandispan unde ai doar ou si faina tine cont ca aici ai si mult ulei ,deci cantitate de lichid,sa nu uiti sa cerni faina si cand o adaugi la urma te opresti din batut si si o adaugi treptat cu lingura mestecand de deasupra inspre fundul vasului ,usor sa nu strici spuma.

Hai succes si te stept si pe tine cu vesti bune. :-*

Dungile nu ies din prima trebuie perseverenta,dar cand prinzi shpilul sa te tii!! :notworthy:

#28 Useril este offline   Cami 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 693
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 18 October 2011 - 01:15 PM

Vezi postareaGeany, la 18 October 2011 - 09:26 AM, a spus:

Dungile nu ies din prima trebuie perseverenta,dar cand prinzi shpilul sa te tii!! :o

Stai ca deja vrei prea multe de la mine, dungi, chestii, socoteli :notworthy:
Eu ma multumesc sa-mi iasa checul ala alb chec, frumos, pufos, nu o chestie....... Dungile cand om creste mari :-*

#29 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 October 2011 - 01:24 PM

Vezi postareaCami, la 18 October 2011 - 01:15 PM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 18 October 2011 - 09:26 AM, a spus:

Dungile nu ies din prima trebuie perseverenta,dar cand prinzi shpilul sa te tii!! :)

Stai ca deja vrei prea multe de la mine, dungi, chestii, socoteli :D
Eu ma multumesc sa-mi iasa checul ala alb chec, frumos, pufos, nu o chestie....... Dungile cand om creste mari :D

Cami daca noi cooperam sunt sigura ,ca o sa faci un chec impecabil.Eu sunt aici daca mai ai nelamuriri de tot felul,ca sa nu tinem ocupat topicul putem vb. in detaliu pe p.m. :D
Intreaba-ma unde vrei ce vrei,il facem intr-o zi cand pot si eu amandoua in derect'' daca vrei :)

#30 Useril este offline   ralesu 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationMontreal

Postat 18 October 2011 - 03:59 PM

Mie io-te ce inalt mi-a iestit! Compozitie 1.5 pentru ca am avut o tava mai mare de cozonac!

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-120-13189463599948.jpg

#31 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 October 2011 - 04:27 PM

Foarte frumos Ral,a fost gustos?! a fost pufos?! in sectiune cum era?!

Cum am zis o sa-ti iese din ce in ce mai bine pana cand v-a fi perfect :)

#32 Useril este offline   ralesu 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationMontreal

Postat 18 October 2011 - 05:15 PM

Vezi postareaGeany, la 18 October 2011 - 04:27 PM, a spus:

Foarte frumos Ral,a fost gustos?! a fost pufos?! in sectiune cum era?!

Cum am zis o sa-ti iese din ce in ce mai bine pana cand v-a fi perfect :)

Am si sectiunea, dar nu pot sa descarc poza, tre sa vina barbatu acasa sa vada ce are aparatul ca eu nu ma pricep!

A fost bun si a fost apreciat :) , am facut 3 checuri pentru aprox 40 persoane.
Designul nu mi-a iesit ca al tau, dar ti-am zis ca aluatul negru mi-a iesit prea lichid si s-a dus la fund. Dar data viitoare stiu ce trebuie sa fac, imi iau esenta de rom d-aia buna :D

#33 Useril este offline   ralesu 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationMontreal

Postat 23 October 2011 - 04:04 AM

am reusit si eu in sfarsit sa descarc si restul de poze! nu stiu ce are aparatul (sau calcultorul?) ca uneori nu-mi recunoaste ce bag in USB drive!

Deci continuarea:
uite o poza cu poponetzul de chec exact asa cum imi place mie (adica nu ars). Dupa cum iti spuneam, geany, daca il coc in forma de aluminiu cu hartie de copt pe fund nu se inchide la culoare nici pe fund nici pe margini:

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-120-13193353605194.jpg

Iar aici e sectiunea (dupa cum se vede bine, aluatul negru s-a cam dus la fund ca era prea lichid). Dar parca liniile alea mi-au iesit mai bine decat la primul (chiar daca sunt subtirele). Hai ma,incurajati-ma! :)

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-120-13193354566152.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-120-13193354662303.jpg

#34 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 October 2011 - 08:57 AM

Foarte frumos draga Ral' cum am zis de la inceput trebuie perseverenta,dungile iti vor iei din ce in ce mai bine,cum ai zis si tu ai folosit o esenta de rom mai apoasa si ai inecat compozitia neagra,data viitoare sa faci in asa fel sa vezi din ochi ca acea compozitie de cacao sa fie la fel de densa ca cea alba ,trebuie sa iasa pe principiul asta ,ca asa i-a iesit si lui Ella' :)

Important este ca ti-a iesit tot mai bine,ca-l gasesti gustos si ca esti multumita de reteta,si cum am mai zis in timp te mai poti juca cu el cum doresti. :D

#35 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 October 2011 - 09:02 AM

Tot a iesit topicul la suprafata pun sa ramana si aici desi am pus ieri si la dulciuri :) am facut acest blat de chec din 5 oua,10 linguri de zahar,10 de ulei ,10 de faina si am copt pe hartie de copt in tava mare de la agaz de 30/35 cm.,l-am taiat in 2 obtinand 2 dreptunghiuri si fiecare dreptunghi l-am taiat trecand lama de la cutit iar in 2 obtinanad astfel 4 foi dreptunghiulare f. subtiri si fragile,asa ca a trebuit sa la manevrez cu mare grija dar m-am descurcat ,am facut crema de albacazapada si am asamblat,si a rezultat o prajitura fina cu lamaie...

Si pozele...

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13193532437109.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-405-13193532541822.jpg

Spun toate astea ca sa va dau idei ca se pot face mai multe cu acest aluat,folosind functia de edit mai vin cu un link.Linkul http://artaculinara....-cantalupgeany/

#36 Useril este offline   2ut 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,117
  • Inregistrat: 07-April 10

Postat 24 November 2011 - 05:09 PM

Geany, multumesc mult de reteta, checul e tare bun si foarte aspectuos (invatatoarea fetitei mele a zis ca n-a mai vazut un chec asa frumos, ca pitica avea in pachetelul pentru scoala). E a treia oara cand l-am facut, dar acum am apucat sa fac si poze, deci cu multumirile de rigoare, iata-l:

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-639-13221472311788.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-639-1322147257197.jpg

Nu-mi ies dungile asa frumoase ca o lalea, ca la tine, dar eu sunt tare incantata de el.

#37 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 24 November 2011 - 05:11 PM

Ma bucur ca ti-a placut.Sincer nici eu nu stiu care-i secretul dungilor :unsure:

Cu siguranta mie nu mi-ar iesi dungi asa paralele ca ale tale =))

#38 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,481

Postat 24 November 2011 - 05:29 PM

ce n-as da eu pentru un chec din asta! sa-l mananc vreau sa zic, nu sa-l fac :unsure:

#39 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 08 March 2012 - 09:31 AM

Am facut-o pe Marlena!Si, ca sa nu se supere Antonella, am bagat-o si pe ea in seama, dar ea, mai timida, s-a dus pe fundul tavii.
Buun, bun tare!

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-73-13311918985438.jpg
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#40 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 08 March 2012 - 09:45 AM

Revin, c-am vazut ca prima productie n-am pus-o, desi eram ferm convinsa ca e pe-aici:
Asta e primul, facut anul trecut:

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-73-1331192703135.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-73-13311927147009.jpg
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi