Limoncello Il iubesti sau il urasti
#1
Postat 13 October 2011 - 07:23 AM
Printre aromele mele favorite cam primele pe lista sunt lamaia si vanilia.
Citricele in general.
Asa ca nu se putea ca liqueurul asta sa ma lase rece.
Adevarul este ca nu mi-a placut chiar de la prima degustare .Mi s-a parut lesinat de dulce .
Italienii insa mi-au atras atentia ca se bea RECE !
Si se schimba situatia .
De fiecare data cand beau Limoncello,imi aduc aminte de scena din filmul" Sub soarele Toscanei ", cand Marcello , o duce pe Francesca in Positano ,pe coasta Amalfitana .
[url="http://www.youtube.com/watch?v=Ql6dTWwMCqA&feature=player_embedded"]http://www.youtube.c...player_embedded[/url]
Acuma sa nu-i cerem lui Marcello sa fie fidel .
Pretentiile noastre modeste ,vor fi insa deplin satisfacute de licoarea lamaioasa ,de baut cand vrei sa opresti clipa .
Liqueurul de lamaie este specific sudului Italiei .
Se fabrica in Sorrento , Sicilia , Napoli , Amalfi , Capri , Ischia , Sardinia si in Sudul Frantei...
In perioada aceasta a anului se coc lamaile alea mari cu coaja groasa si aroma cum nu e alta.
poza de pe net
Daca aveti posibilitatea sa faceti rost de cateva lamai netratate,faceti Limoncello acasa si veti gusta din soarele Italiei oriunde v-ati afla .
Ingrediente pentru 3 litri :
1 lt.alcool de 96 de grade
1,5 lt. apa
8-10 lamai medii sau 5 lamai foarte mari (netratate)
1,2 kg zahar
Prepararea lui este usoara ,dar necesita meticulozitate si cateva saptamani de repaus inainte de prima degustare .
Este o bautura digestiva ,care se bea dupa masa .
Daca vreti sa-i simtiti aroma adevarata ,puneti sticla si paharele in congelator cu o zi inainte !
Il puteti folosi de asemenea pentru aromatizarea blaturilor ,cremelor sau a salatelor de fructe .
Spalam lamaile cu apa calduta si indepartam eventualele impuritati .
Le stergem cu un prosop curat .Apoi ,curatam coaja cu un peeler pentru cartofi.Merge foarte bine .Aveti insa grija sa luati doar partea galbena .
Amestecam cojile cu 750 ml alcool ,si depozitam intr-un borcan , la intuneric pentru o saptamana.
Dupa aceasta perioada ,in care alcoolul extrage din coji mare parte din aroma si culoare ,facem un sirop din zahar si apa ,pe foc moale pana cand zaharul se dizolva complect.
Lasam siropul sa se racoreasca ,adaugam restul de alcool si amestecam cu extractul de alcool si coji .
Punem totul intr-o canistra sau borcan de trei litri ,inchidem recipientul ermetic si lasam sa se imprieteneasca ingredientele pentru 40 de zile ,intr-un loc racoros si intunecos .Mai invartitm licoarea din cand in cand .
Dupa aceasta perioada ,filtram liqueurul printr-o sita deasa,sau prin tifon .
Punem in sticle .
Veti avea o mare satisfactie cand veti vedea cum poate sa arate si mai ales ce gust poate sa aiba Limoncello-ul facut in casa .
Acum nu va mai ramane decat sa-l puneti in congelator si sa-l savurati in liniste cu prietenii .
E dulce,parfumat,si aluneca foarte bine pe gat .Aroma de lamaie o sa va patrunda pana in suflet .
Dupa al doilea pahar ,veti vedea ca dispar culorile .
Dupa al treilea..... e de-a dreptul psihedelic . )
Sa nu care cumva sa credeti ca am ajuns vreodata la al treilea pahar.
Doar ca am o imaginatie bogata.
Salute !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 13 October 2011 - 07:41 AM
E tipic Italiei de Sud dar se bea in toata Italia dupa cina, toata lumea il face si il cadoriseste, am nu stiu cite sticle primite, care stau permanent in congelator, doar ca nu prea il bem.
O idee misto pe care o adopt citeodata la cine e sa il servesc in paharele de ciocolata, bei si apoi maninci paharul
#3
Postat 13 October 2011 - 11:06 AM
Piscotel ce pofta mi-ai facut!!!! Splendid arata limoncello-ul tau. Am facut si eu acum 2 ani 2 sticlute, una am dat-o la socrii una am sugativat-o noi. Desi beau raaar, cand beau prefer licorile dulci.
Edit: la mine aici inca-i ora 10.
#4
Postat 13 October 2011 - 12:46 PM
Piscotel, la 13 October 2011 - 07:23 AM, a spus:
[/b][/font]Veti avea o mare satisfactie cand veti vedea cum poate sa arate si mai ales ce gust poate sa aiba Limoncello-ul facut in casa .
Acum nu va mai ramane decat sa-l puneti in congelator si sa-l savurati in liniste cu prietenii .
E dulce,parfumat,si aluneca foarte bine pe gat .Aroma de lamaie o sa va patrunda pana in suflet .
Ti-a iesit mai mult ca perfect!Si eu stiu ce spun ca l-am savurat!
#5
Postat 13 October 2011 - 02:59 PM
Adriana, la 13 October 2011 - 07:41 AM, a spus:
E tipic Italiei de Sud dar se bea in toata Italia dupa cina, toata lumea il face si il cadoriseste, am nu stiu cite sticle primite, care stau permanent in congelator, doar ca nu prea il bem.
O idee misto pe care o adopt citeodata la cine e sa il servesc in paharele de ciocolata, bei si apoi maninci paharul
Da,da ,dar ai uitat Nordul Romaniei .
Btw,ai pus undeva metoda de facut paharele de ciocolata ?
Multumesc anticipat.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 13 October 2011 - 03:04 PM
laura_lala, la 13 October 2011 - 11:06 AM, a spus:
Piscotel ce pofta mi-ai facut!!!! Splendid arata limoncello-ul tau. Am facut si eu acum 2 ani 2 sticlute, una am dat-o la socrii una am sugativat-o noi. Desi beau raaar, cand beau prefer licorile dulci.
Edit: la mine aici inca-i ora 10.
Si eu beau cand am cu cine.
Compania selecta cere beutura pe masura.
Cat despre ora la care se bea ,ai mai jos orarul :
[url="http://www.youtube.com/watch?v=HEo_Vo2gdfI"]http://www.youtube.c...h?v=HEo_Vo2gdfI[/url]
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 13 October 2011 - 03:08 PM
Eataly, la 13 October 2011 - 12:46 PM, a spus:
Piscotel, la 13 October 2011 - 07:23 AM, a spus:
[/b][/font]Veti avea o mare satisfactie cand veti vedea cum poate sa arate si mai ales ce gust poate sa aiba Limoncello-ul facut in casa .
Acum nu va mai ramane decat sa-l puneti in congelator si sa-l savurati in liniste cu prietenii .
E dulce,parfumat,si aluneca foarte bine pe gat .Aroma de lamaie o sa va patrunda pana in suflet .
Ti-a iesit mai mult ca perfect!Si eu stiu ce spun ca l-am savurat!
Atunci era soare.
Acuma il bem la gura semineului .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#8
Postat 13 October 2011 - 04:26 PM
Piscotel, la 13 October 2011 - 02:59 PM, a spus:
Se mere la Metro si se cumpara
Am pastrat pina as'vara cind am facut o curatenie mare hirtiutele in care se vind in ideea de a le face. Pentru a le face acasa trebuie temperata ciocolata adica incalzita si racita de mai multe ori si apoi trebuie varsata in forme, asteptat sa se raceasca si iar varsat pina ce devine un strat destul de consistent.
#10
Postat 13 October 2011 - 07:58 PM
Adriana, la 13 October 2011 - 04:26 PM, a spus:
Piscotel, la 13 October 2011 - 02:59 PM, a spus:
Se mere la Metro si se cumpara
Am pastrat pina as'vara cind am facut o curatenie mare hirtiutele in care se vind in ideea de a le face. Pentru a le face acasa trebuie temperata ciocolata adica incalzita si racita de mai multe ori si apoi trebuie varsata in forme, asteptat sa se raceasca si iar varsat pina ce devine un strat destul de consistent.
Pai cam trebuie curaj sa te apuci sa le faci acasa.
Iar pentru o geamana ca mine cred ca-i de-a dreptul o cascadorie .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 13 October 2011 - 08:00 PM
MariaSan, la 13 October 2011 - 04:43 PM, a spus:
Inamorat ?
Bine zici.Fa-l si sa vezi pe urma cum te zapaceste de cap .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#12
Postat 14 October 2011 - 02:55 AM
Adriana, la 13 October 2011 - 07:41 AM, a spus:
E tipic Italiei de Sud dar se bea in toata Italia dupa cina, toata lumea il face si il cadoriseste, am nu stiu cite sticle primite, care stau permanent in congelator, doar ca nu prea il bem.
O idee misto pe care o adopt citeodata la cine e sa il servesc in paharele de ciocolata, bei si apoi maninci paharul
Piscotelule!
uite-asa mi-a sarit inima cind am vazut titlul
love forever limoncelloule!
eu am facut ceva mai demuuuuuult folosind o reteta de-a lu' Bologneaza, si nu era dulce lesinat deloc;
am lamii cit cuprinde dar nu am alcool de 90; l-am facut atunci cu vodca; Am gustat si de cumparat de aici de la noi, dar al meu a fo muuuult mai bun, evident
Adriana, sint profund imresionata de stocul tau de limoncello . De vis! Ai noroc, nu s prin zona. ..imi faceram ceva de lucru pe la congelatorul ala.
Ghinion, n-am de la cine sa primesc un limoncello adevarat.
#13
Postat 14 October 2011 - 06:14 AM
Nasha, la 14 October 2011 - 02:55 AM, a spus:
Adriana, la 13 October 2011 - 07:41 AM, a spus:
E tipic Italiei de Sud dar se bea in toata Italia dupa cina, toata lumea il face si il cadoriseste, am nu stiu cite sticle primite, care stau permanent in congelator, doar ca nu prea il bem.
O idee misto pe care o adopt citeodata la cine e sa il servesc in paharele de ciocolata, bei si apoi maninci paharul
Piscotelule!
uite-asa mi-a sarit inima cind am vazut titlul
love forever limoncelloule!
eu am facut ceva mai demuuuuuult folosind o reteta de-a lu' Bologneaza, si nu era dulce lesinat deloc;
am lamii cit cuprinde dar nu am alcool de 90; l-am facut atunci cu vodca; Am gustat si de cumparat de aici de la noi, dar al meu a fo muuuult mai bun, evident
Adriana, sint profund imresionata de stocul tau de limoncello . De vis! Ai noroc, nu s prin zona. ..imi faceram ceva de lucru pe la congelatorul ala.
Ghinion, n-am de la cine sa primesc un limoncello adevarat.
Io am cautat o reteta care sa se apropie cat de cat de original ,asa ca am" intreat-o " pe
Giallo Zafferano .
Si mi-a dat reteta "della nonna, Maria Antonia Farace " despre care poti citi aici .
Am incercat sa fiu cat mai aproape de subiect .
Daca nu gasesti alcool,cred ca merge si cu vodca ,dar atunci nu o mai lungesti cu apa ,iar cantitatea de zahar ar trebui redusa la o treime .
Dar cel mai bine ,eu as inlocui Limoncelo cu un vin dulce-licoros .Un Syrah de Noua Zeelanda .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 14 October 2011 - 07:05 AM
Nasha daca te grabeai sa te inscrii pe forum iti trimiteam eu Limoncello de anul trecut Asa ai ramas doar cu pozele care sunt pe aici,pe la Technici si Preparatii de Baza, pe un topic intitulat "Lamai".
#15
Postat 14 October 2011 - 07:42 AM
Pisco, pozele sunt de revista!
#16
Postat 14 October 2011 - 08:49 AM
Foxyy, la 14 October 2011 - 07:42 AM, a spus:
Pisco, pozele sunt de revista!
Foxy , pentru lamai bio ,
Incearca aici :
http://www.shopmania...mai-bio-7797862
Ma vezi ?
Atunci hai sa ciocnim virtual ,sa stergem distantele .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#17
Postat 14 October 2011 - 08:54 AM
Piscotel, la 14 October 2011 - 08:49 AM, a spus:
Foxyy, la 14 October 2011 - 07:42 AM, a spus:
Pisco, pozele sunt de revista!
Foxy , pentru lamai bio ,
Incearca aici :
http://www.shopmania...mai-bio-7797862
Ma vezi ?
Atunci hai sa ciocnim virtual ,sa stergem distantele.
Sar'na pentru link. Verific imediat.
Mai, parca inca te mai vad..... Cred ca mai merge un pahar de limoncello, fie el si virtual!
#18
Postat 14 October 2011 - 09:00 AM
Am cautat ceva prin hatisurile Forumului si am gasit " Lamaile ".
Pun un link pentru fete sa nu-l mai caute ca mine.
In felul asta subiectele se imbratiseaza si se complecteaza .
Lamaile lui Cristinica aici .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#19
Postat 14 October 2011 - 01:15 PM
am pus aseara coji la macerat intr-o sticla de vodca (alcool de 90 n-avem) pe care o mutam de colo-colo si n-o bea nimeni de mai bine de-un an.
azi dimineata capatase un picut de culoare
#20
Postat 14 October 2011 - 01:46 PM
alpha, la 14 October 2011 - 01:15 PM, a spus:
am pus aseara coji la macerat intr-o sticla de vodca (alcool de 90 n-avem) pe care o mutam de colo-colo si n-o bea nimeni de mai bine de-un an.
azi dimineata capatase un picut de culoare
Alpha ,
Vezi ce am scris mai sus.
Daca pui vodca ,nu mai pui apa si logic reduci si zaharul .
Sa ne spui cum ti-a iesit.
http://povesticulinare.blogspot.com/