.
![Imagine atasata: monthly_10_2011/post-168-13191884497642.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_10_2011/post-168-13191884497642.jpg)
.
Tin sa multumesc pentru aceasta traznaie de reteta, prietenului Jimmy, care mi-a starnit curiozitatea acum 15 ani povestindu-mi reteta pe care mama lui o prepara de o jumatate de secol.
Ideea de baza e ca aţele de dovleac si samburii cruzi dau o supa foarte gustoasa si nu trebuie aruncate atunci cand coacem dovleac la cuptor, sau facem un piure, ori placinta.
In fotografii puteti vedea in fundal soiul dovleacului, precum si ca aveam suficienta pulpa de dovleac pentru clasica si delicioasa supa-crema, dar e pacat sa irosesti ceva gustos.
Ingrediente:
miez de dovleac (aţe, "spaghetti") cu samburi cu tot
un morcov
o jumatate de felie de telina, sau o radacina de patrunjel
o jumatate de ardei kapia,
o jumatate de ceapa
doi catei de usturoi
untdelemn de masline
suc de lamaie sau otet.
sare, piper
iuteli - chilli crud, sau cayenne (eu ardei rosu uscat afumat la flacara aragazului)
verdeata preferata ( coriandru, patrunjel, marar, chives, etc.)
.
![Imagine atasata: monthly_10_2011/post-168-13191885198735.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_10_2011/post-168-13191885198735.jpg)
.
Optionale (lista poate fi foarte lunga)
uleiul poate fi de susan
cuburi de tofu, daca doriti si proteina, sau branza cu mucegaiuri nobile safaramata in farfuria cu supa fierbinte
sos de peste ca inlocuitor pentru sare
Vin sec, sau otet aromat (la noi pe forum avem o lista impresionanta - eu am folosit otet de zmeura caci supa e dulceaga)
Lapte de cocos, sau smantana
sare de jambon, bacon caramelizat la servire,
Mirosenii in functie de preferinta : ghimbir ras, piper szechuan sau rosu, curry, nucsoara, fleur de macis, scortisoara, cuisoare, enibahar, anason stelat, kaffir, amchur khatai., etc. You name it.
Sare de jambon, sau bacon caramelizat la servire.
Mod de preparare:
Radacinoasele curatate si ardeiul se toaca marunt si se inabusa in uleiul incins pe care l-am iutit cu fulgi de ardei iute uscat afumat. Cu putina sare. Se adauga 1.5 l de apa, sau supa de pasare, sau vita si se lasa la fiert, impreuna cu jumatatea de ceapa si cateii intregi de usturoi. Dupa douazeci de minute se pun aţele de dovleac cu samburi cu tot si se lasa sa mai fiarba inca douazeci de minute. Spre saarsit am pus miroseniile asiatice (nu toate), tofu, otetul aromat.
La servire, desupra se poate picura ulei de samburi de dovleac, dar nu caliti leguma in el caci nu rezista la temperaturi mari
Cu reteta aceasta va puteti juca la infinit, in functie de preferinte, sau inspiratia de moment.
Aprecieri subiective
E un preparat ieftin si gustos, intens colorat, doldora de fibre, vitamine, antioxidanti, saruri minerale. Supa are gust dulceag aromat si e usor ingrosata datorita amidonului de pe "spaghetti"
Samburii cruzi se umfla la fiert si se decojesc cu mare usurinta in dinti (coaja e moale si se arunca) si au o textura asemanatoare cu mizul de nuca cruda (cea care se curata de pielita)
Edit:
Sa preintampin eventualele intrebari:
Acestea sunt aţele:
.
![Imagine atasata: monthly_10_2011/post-168-13191893972559.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_10_2011/post-168-13191893972559.jpg)
.