Cafepedia & Cafeaua noastra, cea de toate zilele cafele, cafetiere, espressoare, moduri de preparare...
#21
Postat 22 January 2011 - 03:09 PM
Poate nu credeti, dar am reteta in imagini
Pentru cafea turceasca avem nevoie de:
Cafea turceasca (Mehmet Efendi luata direct din bazarul din Istanbul )
Se gaseste si la Mega Image in cutii de tabla, e exact acelasi lucru, sa nu aveti retineri.
Ibric de arama turcesc (tot din bazar)
Se pune ibricul cu apa rece si cafeaua, cite o lingurita pentru fiecare cescuta, pe foc (cine bea cafea cu zahar pune tot acum si zaharul)
Se amesteca cu lingurita, nu se lasa cafeaua asa deasupra...
Cind incepe sa fiarba apa, deasupra se stringe caimacul
Care se aduna cu lingurita si se pune pe rind in fiecare cescuta
Cafeaua se mai lasa citeva secunde sa clocoteasca pe foc, apoi se toarna peste caimac in cescute
Arata asa
Mie imi place foarte tare aroma si gustul ei, daca ii lipseste ceva e doar o baclava alaturi, chestie care se poate repara
Normal ca bauta la Istanbul are un aer special, dar ador s-o beau si acasa pentru ca-mi aduce aminte de atmosfera de huzur din Turcia, mai ales daca o bei pe o muzica adecvata, cum e cea de mai jos (apropos, ador si melodia... parca spune o poveste)
http://www.youtube.c...A85662&index=59
#22
Postat 22 January 2011 - 09:59 PM
Daca stau sa ma gandesc bine, doar el imi lipseste... si cafeaua lu' Mehmet, ca-n rest reteta asta o tocmesc zilnic si evridei.
pies: Ca idee... how much? Cafeaua zic.
#23
Postat 22 January 2011 - 10:28 PM
Carlota, la 22 January 2011 - 09:59 PM, a spus:
Daca stau sa ma gandesc bine, doar el imi lipseste... si cafeaua lu' Mehmet, ca-n rest reteta asta o tocmesc zilnic si evridei.
pies: Ca idee... how much? Cafeaua zic.
Carla Se zice "am egoism pe tine", daaaa? Nu ca ma invidiezi
Iti stiu of-ul cu ibricul, data viitoare cind ma duc cu siguranta apuc unul de coada si vin cu el in dinti la tine. Cit despre cafea, aproape un an am stat cu pachetul special adus pentru tine in dulap, pina cind am uitat de ce-l tineam si l-am desfacut. Deci am o datorie dubla: ibric + cafea, acum nu-mi ramine decit sa ma rog sa mai apara o ocazie de Istanbul
Edit: are si site efendi cu cafeaua
http://www.mehmetefe...ages/index.html
#25
Postat 23 January 2011 - 05:57 PM
#26
Postat 23 January 2011 - 06:03 PM
Mai mare rasu'. Parc-am locui la kilometri distanta una de alta. Vreo 500 asa.
Am editat ca am scris facea in loc de cafea. Imi suna ridicol, chiar daca s-a inteles.
#27
Postat 23 January 2011 - 07:28 PM
Se amesteca si se bea.Atentie,bomba calorica.
#28
Postat 23 January 2011 - 09:05 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#31
Postat 23 January 2011 - 11:22 PM
#32
Postat 24 January 2011 - 04:06 PM
#33
Postat 24 January 2011 - 07:23 PM
#35
Postat 25 January 2011 - 05:27 PM
Nu e prima data cand beau o cafea acolo, insa astazi mi s-a parut tare rea, taaaaaare de nu va puteti imagina, nici nu am terminat-o.
Am baut repede un pahar de apa dupa si m-am rugat sa nu-mi fie rau, rau tot mi-a fost, in masina aproape ca mi-a venit un atac de panica, am inceput sa ma deschei la geaca, mi-am dat jos esarfa, am deschis geamul, parca ma strangea ceva de gat.
#36
Postat 05 March 2011 - 09:50 PM
Maya, la 23 January 2011 - 09:05 PM, a spus:
La noi e cafea cu arome de alune (pe care o cumpar mereu pentru familie si prieteni)
Azi am fost la un magazin italian sa cumparam peste si ne-au servit cu un espresso si biscotti... o minunatie, o sa fiu treaza acum pana la miezul noptii. Am cumparat si eu Lavazza sa fac espresso la Bialetti-ul meu mic. Aveau expus un Bialetti de 50 de espresso!! Dar evident ca nu era de vanzare.
Altfel cafeaua imi place cu spuma de lapte (chiar si cea facuta la masina) -espresso a fost bun dar am simtit cum mi se indreapta parul de cat era de tare
#37
Postat 07 March 2011 - 09:52 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#38
Postat 07 March 2011 - 11:20 PM
Maya, la 07 March 2011 - 09:52 PM, a spus:
Da cafeaua cu gust de sirop de artar ai gustat-o pana la urma ?
#39
Postat 08 March 2011 - 09:20 PM
Uma, la 07 March 2011 - 11:20 PM, a spus:
Da, a fost ok, dar stii ca eu nu ma omor dupa cafele aromate. Eu cu purele
Am dus-o în tara cu mine, si acolo am probat-o. De savurat, a savurat-o mama cu prietenele
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#40
Postat 08 March 2011 - 09:47 PM
Cand am vazut ca scoti cafeaua,apoi ibricul,sa mor daca nu ma asteptam sa ai si o punga de nisip si o tava.
Mie mi-e dor de cafeaua turceasca la nisip.
Din astalalta la ibric fac in fiecare dimineata.E drept ca nu am cafea speciala.
Fac cu ce se nimereste.
Numai ca eu am alta metoda.
Pun numai apa la fiert.
Cand fierbe,iau de-o parte,pun cafeaua si invart .Cu atentie sa nu dea pe afara.
Las pe foc 1 minut,adun caimacul in cana si mai las un minut la fiert.
Iau de pe foc si-i pun 3 stropi de apa rece,sa se lase zatul,si apoi pun in cana.
Nu stiu daca e vre-o diferenta,dar pe mine asa m-a invat mama si nu pot sa o contrazic.
http://povesticulinare.blogspot.com/