Retete cu raci
#1
Postat 02 December 2011 - 04:21 AM
.
Racii, neparat vii, cei decedati se inlatura, se clatesc in multe ape. Eu am pus o mega oala in cada de baie, am bagat capatul dusului in oala si i-am lasat in valtoare cateva minute. Cei care sar afara - am avut trei tentative de evadare - se pot recupera cu usurinta din cada.
Intre timp se pregateste supa in care vor deveni cardinali. Un morcov mediu taiat felii, o felie de telina maruntita, o ceapa intepata cu doua cuisoare, 4-5 catei de usturoi tocati. Daca i adaugam doar la sfarsit cand stingem focul - eu asa fac - reducem numarul la trei. Mirosenii: doua frunze de dafin, doua trei crengute de cimbru uscat, cozi de patrujel verde si de marar legate in bouquet garni. 10 boabe de piper negru sparte in doua (hai trei ) in mojar si cam o lingura de sare nu chiar plina la 3 litri de apa. Am scris si o cana de vin alb sec? Nu-i nimic. Scriu acum.
Toate cele de sus cu exceptia usturoiului se aduc la fiebere si se arunca racii vii in apa. Din momentul in care apa reincepe sa fiarba douazeci de minute ar fi suficiente daca pana i curatam lasam racii in supa. Stingem focul si punem usturoiul tocat.
Curatatul poate fi "mare mestesug de tampenie" vorba unui carturar transilvan. E nevoie de rabdare si de o forfecuta cu varf ascutit. Se rup picioarele din fata, se desfac clestii cu forfecuta si se pune deoparte carnea putintica intr-un bol cu putina supa de raci. In timpul acesta puteti rontaii picioarele. Eu asa ma facut. Mult gust bun este acolo. E un bonus care face sa merite piguleala.
.
.
Se rupe coada si se desface platosa ce protejeaza cefalotoracele crustaceului . Aceasta se curata cu degetul in interior si se pastreaza. Cu forfecuta se taie longitudinal solzii ce acopera coada, se extrage ..."gatul" - asa e numit popular - si se pune in bol impreuna cu clestii curatati, dupa ce cu o incizie pe partea cu curbura interioara se inlatura "matzul curului".
Carnea e aromata si dulce e pacat sa fie ecranta de o condimentare agresiva.
Se poate consuma cu un mujdei light, very light de usturoi: doi catei de usturoi frecati cu sare, o cana de fond (supa) de raci fierbinte si o lingurita de suc stors dintr-o lamaie, sau poate o lingura doua de vin alb sec. Noi asa am facut, dar pentru photo shootingul din ziua ulterioara am preparat o gremolata din patrunjel, usturoi tocat , coaja de lamaie rasa, untdelemn de masline si suc de lamaie.
Cei trei tenori
.
.
Pana acum a trecut destul timp dar tot nu am terminat. Carapacele curatate se lasa in cuptorul cu microunde cateva zeci de secunde pe putere medie, pentru a se usca. Se piseaza in mojar si se calesc in trei linguri de ulei de masline la foc mediu doua trei minute apoi se stinge cu un litru, un litru si jumatate din supa in care au fiert racii si se lasa la fiert descoperit pana se reduce cam la un litru si se concentreaza gustul in fondul de raci. Se filtreaza printr-un tifon, sau un filtru de hartie pentru cafea si se pastreaza fierbinte pe marginea focului.
Ne putem apuca si de pilaf. Se incinge o tigaie se pun doua linguri de ulei de masline dupa ce se infierbanta topim si o nuca mare de unt si apoi calim orezul cateva minute pana devine sticlos. De data asta e preferabil sa pastram reteta cat mai simpla si sa renuntam la ceapa sotata. Se deglaseaza cu vin alb sec, dupa ce se evapora alcoolul, se adauga progresiv, cate un polonic din fondul fierbinte de crustacee si 18-20 de minute nu ne miscam de langa tigaie amestecand tot timpul. La final se pot pune si doua linguri de nuci prajite usor in cuptor - atentie se pot arde - si tocate marunt din cutit. Un praf de piper proaspat macinat cat mai fin. Cel verde are o aroma mai pastel. Se gusta de sare, se stinge focul si se incorporeaza o nuca de unt. Pana la servire se acopera cu un prosop de bucatarie textil pentru a evita formarea condensului pe un capac metalic, sau de sticla.
Daca ati pastrat 6-8 carapace se pot umple cu pilaful de raci si orna cu cozile curatate. Doi trei raci intregi invesmantati in straiul de cardinal dau platoului un aspect demn de o casa boiereasca.
.
.
Dau cuvantul lui Radu Anton Roman:
"Vin? Poate. Cat mai usor, mai senin si mai suav: Aligote de Sarica, sau Suditi. Bere? Sigur. Dar numai dupa o tuica intoarsa! si sa nu fie o berica prea eterica
si nici prea transparenta, ci, asa, mai indesata (cum am baut eu la Reghin si la Solca, nefiltrata, cu gust gros de orzoaica si hamei)."
Mestesugareala cu racii a avut loc intr-o dupa amiaza intunecoasa asa ca am facut fotografii doar a doua zi cu "cei trei tenori" pastrati anume. Dupa ce m-am documentat am fiert racii cu vin si mirosenii, i-am dezghiocat, o parte s-a mancat cu mujdei subtirel, o parte a intovarasit pilaful epic facut dupa indicatiile de mai sus, cu folosirea fondului de crustacee. Mult de munca, dar amuzant, pasionant si nu in ultimul rand extrem de gustos.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#3
Postat 02 December 2011 - 01:41 PM
Eataly, la 02 December 2011 - 12:26 PM, a spus:
Eu n-am avut ocazia sa mananc raci inca.
Nu stiu daca imi aduc bine aminte, crab am mancat acum foarte foarte multi ani, dar ma aventurez sa spun ca se aseamana. Daca nu e asa, sa fiu corectat.
Carnita e surprinzator de dulce si delicata.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 02 December 2011 - 04:29 PM
Cind am citit despre nuca am crezut ca ai facut scordelea cu raci, cind am ajuns la sfirsit am vazut ca era altceva. Dar acum, ca ti-am zis de scordeleaua asta, parca te vad facind-o
#5
Postat 02 December 2011 - 04:44 PM
Carmella, la 02 December 2011 - 04:29 PM, a spus:
Cind am citit despre nuca am crezut ca ai facut scordelea cu raci, cind am ajuns la sfirsit am vazut ca era altceva. Dar acum, ca ti-am zis de scordeleaua asta, parca te vad facind-o
Hi, hi, hi Poate m-ai vazut, dar nu mai ti minte:
http://artaculinara....2461-scordolea/
Scordolea fara raci.
De la dumneaei cetire, am pus nuci in pilaful de raci. M-am gandit ca se pupa.
Si s-a
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#6
Postat 02 December 2011 - 04:51 PM
Noroc ca am mincat aseara niste creveti amariti, prefierti, ca altfel imi faceau o pofta si mai mare racii tai, mai mare decit mi-au facut-o deja, vreau sa zic
#7
Postat 02 December 2011 - 05:39 PM
#8
Postat 02 December 2011 - 06:01 PM
moatza, la 02 December 2011 - 05:39 PM, a spus:
In copilaria mea zbuciumata ,mergeam pe munte .Si era un paraias ce se varsa in baraj.
Acolo ,sub pietre ,"babacii " culegeau raci .
Ii fierbeau in cazan la fata locului si-i mancau .
Preventiv ,pentru indigestie , luau o" Tzuicomicina ".
Noi,pruncii n-am mancat niciodata ca prea grozav aratau .
Acma as manca ,dar s-a schimbat clima si biotopul. Plus ca nu mai e cine sa-i culeaga.
Unii n-au mancat verdetz la timp,io n-am mancat raci .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 02 December 2011 - 08:07 PM
moatza, la 02 December 2011 - 05:39 PM, a spus:
Chiar in seara asta am vazut io in Cora. Da' cum mi-s fricoasa din fire, nu m-am uitat la pret. Ca nu vroiam sa ma adune aia cu matura si farasu' de pe jos. Plus ca noi nu suntem cu dihaniile astea.... Neste pesti, halim. Da' cam atat.
Maestre, parca-mi faci pofta sa-ncerc un (d)racusor....
#10
Postat 06 December 2011 - 12:40 PM
traind intr-un oras la Dunare in tara romaneasca pastrez o reteta foarte simpla, neavand curaj sa gust racii cu scordolea sau in alte combinatii de condimente
racii care se gasesc in acest sezon in pietele din oras sunt de max. 15 cm lungime, fara clestii pricipali. intre 10 si 12 lei kg. cam 3 euro
consider ca au o carne delicata, cu gust fin si nu merita sa-i imbalsamez in usturoi.
ptr. 1 kg si ceva de raci folosesc o oala in care torm 1 litru de apa, adaug 1 lingurita de boabe de piper si 1 lingurita buna de sare.
astept sa clocoteasca apa si arunc in oala citi raci se cuprind lejer in apa, fara a fi prea inghesuiti.
astept sa ajunga la punctul de fierbere tinand oala la foc maxim si micsorez la foc potrivit fierband racii maxim 5 minute.
scot prima serie de raci si urmeaza a doua, eventual a treia, tot cite 5 minute.
nu pastrez racii in apa clocotita asteptind sa se raceasca.
de obicei ii pregatesc seara si ii maninc imediat, calduti, doar cu un fir de sare daca simt ca nu si-au tras sare suficienta la fierbere.
usturoiul e bun, dar nu ptr. racii mei
daca nu pot minca toti racii atunci, a doua zi ii incalzesc foarte putin pe baie de abur
pastrez zeama ptr. pilaf, este minunata si simplific reteta mai ales la condimente
e foarte buna ideea cu acele carapace coapte si adaugate la zeama, cred ca voi incerca, dar niciodata nu ma vei convinge sa adaug in apa morcov, ceapa, cuisoare, dafin, cimbru, telina, pur si simplu nu pot altera gustul fin al racilor
as gusta o portie de la tine dar ptr. mine e un sacrilegiu
asta e portia de acum doua zile
#11
Postat 06 December 2011 - 01:02 PM
In copilaria mea zbuciumata ,mergeam pe munte .Si era un paraias ce se varsa in baraj.
Acolo ,sub pietre ,"babacii " culegeau raci .
Ii fierbeau in cazan la fata locului si-i mancau .
Preventiv ,pentru indigestie , luau o" Tzuicomicina ".
Noi,pruncii n-am mancat niciodata ca prea grozav
Acma as manca ,dar s-a schimbat clima si biotopul. Plus ca nu mai e cine sa-i culeaga.
Unii n-au mancat verdetz la timp,io n-am mancat raci .
racii de apa curgatoare !
bunicul meu venea de la balta cu snopul de stuf pe umar, taraind moturile uscate prin colbul drumului de tara, cu ranita in spinare si sapca pe-o ureche
scotea din ranita plasa in care erau lasati incurcati citiva racusori pretiosi, rasturna restul carasilor intr-un lighean si se apuca de curatat chiticii ptr. saramura sau plachie
amintiri nepretuite, am primit lectii de rontait racii de la mama si bunicul, in timp ce se cocea porumbul in vatra bucatariei de vara
de aici si reteta simpla ce-am scris-o mai devreme, taranii nostri faceau doar mujdei de usturoi simplu sau cu rosii coapte pe plita sau in jarul vetrei, si mai atingeau si coada racului daca mai apucau ceva de la nepoti
stiam ca raci mai multi se prindeau cind se aruncau in apa resturi de piele de oaie sau ceva asemanatar, sa vina racii la momeala, dar nu am asistat niciodata la procedura asta
in adolescenta, eu si sor-mea dadeam o tura prin piata din tiglina sa vedem spectacolul tarabelor la care veneau taranii de peste Dunare, din Tulcea.
asta era dupa 15 septembrie, ca ne intorceam acasa la scoala si cind vedeam sacii cu raci cumparam la bucata.
dupa marimea lor, taranii ii vindeau 25 de bani bucata sau 3 la 1 leu, bani socialisti, si cumparam 30-40 bucati, de multe ori o trimitem pe sor-mea inapoi acasa ca maxima viteza sa mai aduca bani cit tineam eu marfa in piata.
ai tai babaci stiau ce trufanda maninca la cazan.
si copii nu prea stiau sa aprecieze corect gustul sau sa aiba rabdare sa-i desfaca
#12
Postat 06 December 2011 - 02:31 PM
#13
Postat 06 December 2011 - 05:21 PM
asta era dupa 15 septembrie, ca ne intorceam acasa la scoala si cind vedeam sacii cu raci cumparam la bucata.
dupa marimea lor, taranii ii vindeau 25 de bani bucata sau 3 la 1 leu, bani socialisti, si cumparam 30-40 bucati, de multe ori o trimitem pe sor-mea inapoi acasa ca maxima viteza sa mai aduca bani cit tineam eu marfa in piata....."
Am ramas cu ochii dusi departe citind randurile scrise de tine.
Am vazut cu ochii mintii piata ,si pe voi doua cumparand raci la bucata .
As fi vrut sa fiu prietena voastra .
Daca nu ai scirs nici o carte (nuvela,roman) pana acum ,te rog sa o faci ,pentru ca ai un talent extraordinar .
Cu toate ca nu am mancat raci ,nu pot uita gustul ciorbei de peste cu apa de Dunare si nici pestele fript in jar , sub "capac" de lut , pe care l-am mancat in Delta pe un grind .
Ospatul ne-a fost oferit de un baietan care ne era ghid si vaslas .Si care ne-a purtat pe canale toata ziua sa vedem pelicani si nuferi.
Asta se intampla prin 74 .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 07 December 2011 - 10:39 AM
Inainte de purcede la treaba am rasfoit Radu Anton Roman si am puricat internetul in cautarea retelor batranesti.
Fondul preparat cu supa si coji de rac pisate l-am gasit si la romani si la straini atat in legatura cu racii cat si cu crabii.
Mi-a mai facut cu ochiul untul de raci in care se piseaza carnita in mojar si se amesteca cu unt sarat frecat spuma.
Bag sama ca trebuie sa fie bun...
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#15
Postat 22 December 2011 - 12:08 PM
Iai matale o bucata de ardei gras pe care o toci marunt, alta bucata oparita, curatata de coaja si mixata, maioneza atît cît trebuie.
Amesteci în sos carnea de raci si feliile unei mandarine. Rectifici asezonarea, presari cu patrunjel (sau frunze de busuioc) tocat fin, gusti si te miri de acordul subtil al parfumurilor.
#16
Postat 13 August 2012 - 10:59 AM
Pana aici nimic foarte interesant( pentru mine).Locul e amenajat cu plaja, beach volley, plimbari cu lebada pe rau, casute camping, piscina si cam atat am vazut eu.
Pentru mine a devenit interesant locul in momentul in care am auzit ca au adus 3 tone(?) de raci sa repopuleze balta, raul.
Si mai ineresant faptul ca ii poti cumpara la kilogram si nu sunt nevoita sa stau cu 15 custi o saptamana pe balta.
Sa-i mananc acolo nu ma interesa asa ca am pornit ieri, pe o duminica ploioasa si friguroasa(zic eu) sa cumparam raci.
Mi-am zis nu-i lume, nu-i coada luam racii si plecam.
Va spun sincer ca am plecat cu indoiala in suflet, ca ma duc ca la pomul laudat cu sacul si ma intorc cu buza umflata si buzunarul plin.
Pustiu si liniste acolo, desi era deja 10,30.La intrare era o domnisoara care ne-a explicat politicos ca trebuie sa platim 5 lei intrarea de pers, chiar daca dorim numai sa cumparam.
N-am protestat, m-am gandit "ok deci "iexzista" raci de cumparat" i'm happy!
Asa pe ploaie si pustiu, locul era superb.
Cand l-am vazut pe nenea cu ladita in mana indreptandu-se catre niste bazine, m-am simtit ca primul astronaut care a pasit pe luna (ok, exagerez...dar putin).
Ladita a inceput sa se umple, cu speranta sa nu-l aud prea curand pe Mr.Eataly: "Ok, ajunge"!Am ajuns la 3 kile si m-am declarat satisfacuta.35 lei kilu plus 10 lei intrarea...dar cine contabilizeaza.
Am ajuns cu ei acasa, i-am spalat.I-am periat, pieptanat si coafat.
S-au adunat curiosi sa-si dea cu parerea.
Au strambat din nas, s-au declarat neinteresati.
Privirea lor spunea: "Preferam doi pastravi"!
Am ales seful al mare din gasca si l-am cantarit:
Am pus oala mare la fiert si i-am fiert.
Si in final extazul:
Si ma declar satisfacuta:
Mai ales ca din 3 kile am aruncat doar unul care a prefarat sa se sinucida decat sa ajunga pozat pe forum.Asta e...putea sa fie vedeta.
Cam atat de la fata locului.Pentru dumneavoastra de la Rasnov a transmis Lili A. va doresc o zi buna!
#17
Postat 13 August 2012 - 11:16 AM
Frumoase poze, si locul arata frumos!! Multumim pentru reportaj!
#18
Postat 13 August 2012 - 11:28 AM
Mai ales ca ai posibilitatea sa-i alegi si tu cu manuta ta.
Multumesc!
#19
Postat 13 August 2012 - 11:33 AM
Eu unul fac o salata de raci cu ardei gras, grapefruit si mandarine, o minunatie!
#20
Postat 13 August 2012 - 11:35 AM
Las', asa am motiv sa mai merg odata !
N-am mancat nicodata raci dar as incerca....