Curcan pentru Craciun
#1
Postat 08 December 2011 - 09:19 AM
#2
Postat 08 December 2011 - 11:04 AM
#3
Postat 08 December 2011 - 11:05 AM
Imagini atasate
#4
Postat 08 December 2011 - 11:49 AM
stella, la 08 December 2011 - 11:04 AM, a spus:
Steluto, sarumana pentru sfaturi
#5
Postat 08 December 2011 - 12:02 PM
Mie imi place sa-l balacesc in vin alb cu buruieni macar 3 ore, dar daca eu nu sunt acolo, mama sare etapa asta.
Il saram si piperam bine pe dinauntru, mama baga in el ciuperci si sferturi de mar, ciupercile gasesc intotdeauna doritori.
Nu-l intepam, punem niste vin alb in tava, dar il ungem putin cu ulei si apoi din cand in cand cu sosul rezultat in ultima ora. Pentru un curcan de 3 kile in functie de cuptor, cam 2 ore si jumate.
#6
Postat 08 December 2011 - 12:10 PM
E valabil si pentru rata.
#7
Postat 08 December 2011 - 03:30 PM
Intr-o cratita mare bag curcanul, torn saramura si apoi pun cratita in frigider pana a doua zi. Scot curcanul din saramura, il usuc, il ung cu ulei si piper, il umplu cu ierburi (mie imi place rozmarin, busuioc), ceapa, scortisoara, muuult ustoroi.
Il las la temp camerei 1 h si apoi il bag in cuptor la foc mare (500F), cu pieptul in jos (ca sa se adune sucul in piept si sa nu iasa uscat). Dupa 1/2 h il intorc cu pieptul in sus si reduc temperatura la mediu. Il las pana se rumeneste frumos sau daca ai termometru, pana ajunge la 161 F.
#8
Postat 08 December 2011 - 04:11 PM
#9
Postat 11 December 2011 - 11:05 AM
Dexter, la 08 December 2011 - 04:11 PM, a spus:
Sar'na mult pentru raspunsuri. Sper sa iasa bun si fraged
O sa va spun dupa Craciun cum a iesit si ce impresie a facut .
#10
Postat 11 December 2011 - 11:54 PM
aura, la 08 December 2011 - 03:30 PM, a spus:
Intr-o cratita mare bag curcanul, torn saramura si apoi pun cratita in frigider pana a doua zi. Scot curcanul din saramura, il usuc, il ung cu ulei si piper, il umplu cu ierburi (mie imi place rozmarin, busuioc), ceapa, scortisoara, muuult ustoroi.
Il las la temp camerei 1 h si apoi il bag in cuptor la foc mare (500F), cu pieptul in jos (ca sa se adune sucul in piept si sa nu iasa uscat). Dupa 1/2 h il intorc cu pieptul in sus si reduc temperatura la mediu. Il las pana se rumeneste frumos sau daca ai termometru, pana ajunge la 161 F.
Si eu fac ca Aura in saramura, doar ca...atunci cand il bag la cuptor pun unt intre pielea de pe piept si carne (de la Jamie Oliver citire)Desfac usor pielea si cu unt moale il masez usor :)Nu e la fel de dietetic..dar pieptul e moale,zemos si delicios. Nu-l pun cu fundul in sus, ca se duce tot untul..dar il acopar cu folie si il las deschis doar la sfarsit.
#11
Postat 15 December 2011 - 11:31 AM
Cami, la 08 December 2011 - 09:19 AM, a spus:
Ca pentru orice zburatoare preparata la cuptor, la tava, îti recomand calduros sa pui curcanul în tava culcat pe o coasta, apoi pe cealalta. Deci nu pe piept sau -clasic- pe spate.
Pozitia asta permite o coacere mai uniforma, evitînd dezastrul în care pieptul e deja uscat cînd pulpele nu s-au copt suficient.
#12
Postat 15 December 2011 - 11:59 AM
Alexandru, la 15 December 2011 - 11:31 AM, a spus:
Cami, la 08 December 2011 - 09:19 AM, a spus:
Ca pentru orice zburatoare preparata la cuptor, la tava, îti recomand calduros sa pui curcanul în tava culcat pe o coasta, apoi pe cealalta. Deci nu pe piept sau -clasic- pe spate.
Pozitia asta permite o coacere mai uniforma, evitînd dezastrul în care pieptul e deja uscat cînd pulpele nu s-au copt suficient.
uite cum am facut eu o o rata si a iesit pieptul fraged de tot. Invelit "in pancetta"
http://artaculinara....%9Ba-la-cuptor/
#13
Postat 15 December 2011 - 12:36 PM
Alexandru, la 15 December 2011 - 11:31 AM, a spus:
Pozitia asta permite o coacere mai uniforma, evitînd dezastrul în care pieptul e deja uscat cînd pulpele nu s-au copt suficient.
F interesant, merci!
Eu nu am facut niciun curcan intreg, dar am citit ca e necesar sa fie copt cca 1 ora ptr fiecare kg de carne, la 165C
#14
Postat 25 December 2011 - 07:31 PM
A iesit o bunatate. Cu siguranta vom mai repeta experienta.
#15
Postat 28 December 2011 - 12:36 PM
Inainte sa-l pun la cuptor l-am masat vreo 15 minute cu ulei de masline. Apoi am facut o pasta din unt, un catel de usturoi, piper si rozmarin uscat si i-am pus pasta asta pe piept, intre piele si carne. In tava, pe langa el, am pus legume taiate cuburi (un cartof, un pastarnac, o bucata de telina). Inauntru, am bagat cateva ramuri de salvie, rozmarin uscat si piper proaspat macinat. L-am acoperit cu folie de aluminiu si l-am bagat in cuptor. L-am tinut acolo 3 ore. Dupa 3 ore era deja super facut. Am luat folia de pe el, am turnat peste el sos din tava si l-am mai lasat 10-15 minute sa se rumeneasca pielea. A fost bun-bun. Si a avut succes la musafiri.
Multumesc tuturor pentru sfaturi.
#18
Postat 28 December 2011 - 02:34 PM
Ti-a iesit superb.
#19
Postat 28 December 2011 - 04:50 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!