Paste cu sarde si fenicul salbatic
#1
Postat 16 December 2011 - 12:59 AM
Ingrediente:
sarde (eu am avut jumatate de kg)
fenicul salbatic
suc de rosii (am pus din ala facut de mine, proaspat)
ulei extravergine de masline
2 catei de usturoi
sare pentru fiert pastele si pentru fiert feniculul
seminte e pin
stafide
pesmet 2 linguri
Sucul de rosii e asta
Am inceput prin a curata feniculul, l-am spalat si apoi l-am pus la fiert in apa cu sare.
Intre timp am curatat sardele, le-am clatit si le-am pus pe o farfurie cu hartie de bucatarie sa se absoarba apa.
Intr-o tigaie am pus cei 2 catei de usturoi in cateva linguri de ulei extravirgin de masline, i-am lasat pana ce s-a aromatizat uleiul, apoi i-am scos.
Am pus sardele la prajit, nu mult, pe-o parte si pe alta, fara faina.
Intre timp feniculul a fiert, l-am pus la scurs si l-am taiat.
Apa in care a fiert n-am aruncat-o toata,am mai oprit un castronel.
Am pus feniculul taiat peste sarde.
Am adaugat din loc in loc cateva linguri de suc de rosii.
Am adaugat apoi un polonic de apa (aia in care a fiert feniculul - 1 polonic sau depinde cat cere, nu trebuie insa innecat pestele) si am lasat la foc mic.
Cand au fiert pastele, le-am scurs de apa si le-am pus in tigaie peste sarde, am pus si semintele de pin si stafidele.
Am amestecat toate ingredientele
O sa va intrebati acum la ce-mi trebuia pesmetul !
Intr-i tigaie mica am pus o picatura de ulei extravirgin de masline, dupa ce s-a incalzit putin am pus si cele 2 linguri de pesmet si am amestecat intr-una pana ce a capatat o culoare frumoasa. Pacat ca la mine-n poze nu se vede in realitate e mult mai auriu.
Acest pesmet se pune in farfurie peste paste.
Eu am facut poza la farfuria mea si eu nu mi-am pus pesmet.
Si farfuria mea
#2
Postat 16 December 2011 - 01:15 AM
singura chestie pe care nu o am este feniculul săbatic dar probabil că pot substitui cu moaţele de la fenicul normal ...
#3
Postat 16 December 2011 - 01:19 AM
Any, merci de reteta!
nu am gustat sarde a beccafico ... pe vremuri cica se faceau cu o pasare (beccafico) ...acum doar o amintire e ... O sa mai incerc o data pasta con sarde ... . Acum am descoperit 2-3 restaurante f bune unde sa tot mananc ... Desi ma gandesc daca sa nu incerc si pe coasta cu Palermo ... pt o schimbare ...desi am nimerit e o cazare super, vis a vis de plaja
Any cum ti-au iesit? ce a zis CTC-ul? CTC-ul tau e italian, asa-i?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#4
Postat 16 December 2011 - 11:48 AM
Dexter, la 16 December 2011 - 01:15 AM, a spus:
singura chestie pe care nu o am este feniculul săbatic dar probabil că pot substitui cu moaţele de la fenicul normal ...
Cu placere Dexter !
Eu cred ca da, poti sostitui cu toate ca eu iti spun sincer ca nu am mancat pana acum verdeata de la fenicul, cu atat mai putin la pastele astea.
Dar m-am uitat pe net si am vazut o reteta facuta asa, probabil de cineva care nu avea la indemana fenicul salbatic .
#5
Postat 16 December 2011 - 11:57 AM
Daniella, la 16 December 2011 - 01:19 AM, a spus:
Any, merci de reteta!
nu am gustat sarde a beccafico ... pe vremuri cica se faceau cu o pasare (beccafico) ...acum doar o amintire e ... O sa mai incerc o data pasta con sarde ... . Acum am descoperit 2-3 restaurante f bune unde sa tot mananc ... Desi ma gandesc daca sa nu incerc si pe coasta cu Palermo ... pt o schimbare ...desi am nimerit e o cazare super, vis a vis de plaja
Any cum ti-au iesit? ce a zis CTC-ul? CTC-ul tau e italian, asa-i?
Numele de beccafico vine de la numele unei pasari micute.
Pentru a face sardele a beccafico, se curata sardele si se desfac in forma de carte, exact ca mai sus si se umplu cu pesmet, ulei ev, seminte de pin, stafide, se poate pune si aici parmigiano. Cu amestecul asta se umplu sardele si se ruleaza. Se dau la cuptor, intre ele punem cate o frunaza de dafin, le presaram cu pesmet.
Sardele rulate si puse in tava cu coada in sus , amintesc de pasarea asta cu numele de "beccafico".
De aici numele.
Pozele astea sunt mai vechi, oricum eu am mai multi ctc-isti la pasta asta. Am iesit ok totdeauna.
#6
Postat 16 December 2011 - 06:36 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7
Postat 16 December 2011 - 08:09 PM
Daniella, la 16 December 2011 - 06:36 PM, a spus:
De la o pasare.Care are coada asemanatoare a sardinelor.De obicei cand se fac sardele a beccafico se aseaza codita in sus, ca la pasarele.
E asa de mica ca n-ai avea ce sa mananci la ea.
Imagini atasate
#8
Postat 02 February 2012 - 05:52 PM
Am luat sardele si fenicul salbatic
Feniculul l-am curatat si l-am pus la fiert in apa cu sare.
Sardelele le-am curatat, le-am deschis, uscat si le-am pus la prajit in doua linguri de ulei ev.
Le-am scos pe o farfurie si le-am lasat deoparte.
Am pus stafidele la inmuiat in putin vin alb.
Am desfacut un plic de sofran si l-am pus sa se dizolve intr-un pahar cu apa in care fierbea feniculul.
Intr-o tigaie am pus o salota taiata marunt, jumatate de catel de usturoi taiata marunt, plus cealalta jumatate intrega.
Cand s-au calit cat de cat, am adaugat feniculul stors de apa si taiat
Apoi stafidele stoarse, seminte de pin, sardelele si sofranul dizolvat .
Sare, piper, peperoncino.
Am amestecat, lasat la foc mic.
Pastele le-am pus la fiert in apa in care-a fiert feniculul.
Cand au fost fierte le-am pus in tigaia cu sardele, plus un polonic din apa in care-au fiert.
Se amesteca, se mai lasa putin pe foc si se pun in farfurie.
Intr-o tigaita am pus un strop de ulei ev si cateva linguri de pesmet, am lasat sa prinda culoare si ne-am pus peste paste.
Super delicios, mi-a placut mult si in varianta asta.
#9
Postat 02 February 2012 - 08:09 PM
#13
Postat 02 February 2012 - 11:58 PM
#14
Postat 03 February 2012 - 12:20 AM
laura_lala, la 02 February 2012 - 11:58 PM, a spus:
Eu ador pastele cu peste.
Odata si-odata trebuie sa incerci !
Cu pui nu stiu cum se combina feniculul .
#15
Postat 03 February 2012 - 11:42 AM
IAr noua ne plac pastele cu sardine, chiar asera am papat alla puttanesca
#16
Postat 03 February 2012 - 11:58 AM
laura_lala, la 02 February 2012 - 11:58 PM, a spus:
cum adica?
feniculul are cu totul si cu totul alta aroma decat mararul. nu stiu daca s-ar potrivi.
iar feniculul, ci gustul lui mentolat, mi se pare ca se potriveste f bine cu pestele, mai ales cu asta cu gust puternic.
cu pastele nu ma prea impac eu...
Any, esti f harnica, mereu faci ceva surprinzator (ptr mine). nu vazusem reteta asta pana acum, ma uit mai rar pe la paste.
#17
Postat 03 February 2012 - 12:02 PM
Ioana, la 03 February 2012 - 11:42 AM, a spus:
IAr noua ne plac pastele cu sardine, chiar asera am papat alla puttanesca
Eu as zice sa nu pui marar, seamana ca aspect, dar ca gust e diferit.
Incearca fara. Varianta nr 2.
"Alla puttanesca"? Pai inseamna ca la borcan ai ansoa.
Astea de mai jos sunt ansoa si nu sunt bune de folosit la pastele astea, se topesc imediat in tigaie.
#18
Postat 03 February 2012 - 12:09 PM
moatza, la 03 February 2012 - 11:58 AM, a spus:
laura_lala, la 02 February 2012 - 11:58 PM, a spus:
cum adica?
feniculul are cu totul si cu totul alta aroma decat mararul. nu stiu daca s-ar potrivi.
iar feniculul, ci gustul lui mentolat, mi se pare ca se potriveste f bine cu pestele, mai ales cu asta cu gust puternic.
cu pastele nu ma prea impac eu...
Any, esti f harnica, mereu faci ceva surprinzator (ptr mine). nu vazusem reteta asta pana acum, ma uit mai rar pe la paste.
Moatzo asa e cum zici tu, are alta aroma decat mararul.
Se impaca bine cu pestele, eu la pastele astea il folosesc si la supa crema de bobi, dar ultima data cand am facut crema, nu am gasit fenicul salbatic.
Merci de aprecieri , imi sparg creierii sa fac ceva diferit mereu, iar norocul meu e ca traiesc intr-un loc unde nu ne lipseste nimic din punct de vedere al produselor, pamantul si marea ne ofera absolut tot.
Sardelele proaspete sunt foarte ieftine, 4 euro la kg, am avut 0,400 de gr, plus feniculul, cu 2,10 euro am facut o tigaie de paste.
#19
Postat 03 February 2012 - 12:17 PM
any_annette, la 03 February 2012 - 12:09 PM, a spus:
Sardelele proaspete sunt foarte ieftine, 4 euro la kg, am avut 0,400 de gr, plus feniculul, cu 2,10 euro am facut o tigaie de paste.
si la noi sunt accesibile la pret sardelele, dar miros asa de puternic la prajit! mie asa mi se pare. iar fenicul, nici nu stiu cum s-o fi pripasit prin curte la soacra-mea. e o planta iubitoare de apa? c-a crescut chiar langa cismea.
Aprecierile le meriti din plin, esti f dedicata si talentata, e-o placere sa urmaresc pregatirile tale.
#20
Postat 03 February 2012 - 12:38 PM
moatza, la 03 February 2012 - 12:17 PM, a spus:
any_annette, la 03 February 2012 - 12:09 PM, a spus:
Sardelele proaspete sunt foarte ieftine, 4 euro la kg, am avut 0,400 de gr, plus feniculul, cu 2,10 euro am facut o tigaie de paste.
si la noi sunt accesibile la pret sardelele, dar miros asa de puternic la prajit! mie asa mi se pare. iar fenicul, nici nu stiu cum s-o fi pripasit prin curte la soacra-mea. e o planta iubitoare de apa? c-a crescut chiar langa cismea.
Aprecierile le meriti din plin, esti f dedicata si talentata, e-o placere sa urmaresc pregatirile tale.
Se prajesc imediat si in plus nu trebuie mult ulei sa baltesca-n el, numai putin asa cat sa nu se prinda de tigaie.
Nu trebuie lasate decat foarte putin, eu vad cand isi schimba culoarea, le invart imediat, cred ca maxim 2 minute pe-o parte si 2 pe cealalta.
Mai frate cum o fi ajuns feniculul pe-acolo ?
Moatzo, stiu ca unii poate gasesc inutil ca pentru o reteta eu pun atatea poze mereu, insa vreau sa fiu cat mai explicita. Si o sa continui sa fac asa, acolo unde-i cazul.
Nu toti ne nastem invatati, eu in primis am invatat foarte multe de la voi, de la mama, de la soacra, din internet, de la tv, din carti, etc.
Asa ca daca din ceea ce fac se vede si dragostea pe care o pun in bucatele pe care le pregatesc ma declar super satisfacuta .
E de-ajuns sa te uiti la poza finala de la prima varianta de paste cu sardele si cea de ieri .
Mie imi face placere sa vad ca am evoluat, deci invat mereu cate ceva.
Si asta e rolul forumului, sa invatam unu' de la altu'.
Va multumesc tuturor !