Unt de casa
#1
Postat 11 January 2012 - 03:27 PM
Am vazut la discutia de aici ca v-ar interesa subiectul.
Contrar asteptarilor e foarte usor de facut.
Respectati doua, trei reguli si aveti unt de casa.
Avem nevoie de frisca lichida pasteurizata.Aia neindulcita pentru preparate sarate si dulciEu am folosit asta:
Din 400 ml de frisca lichida mi-a iesit 156 gr unt.
Am pus-o in Ka cu un pic de sare si am dat drumul la viteza maxima.
Dupa cateva minute era asa:
Dupa inaca cateva minute era asa:
Dupa inca cateva minute era asa:
Cu ajutorul unei site:
Am separat untul de zer:
Il pastrez pentru maine la paine sau alta "cocatura".
Dupa care l-am stors bine, bine, bine , bine cu mana:
L-am clatit bine cu apa rece si iar l-am scurs.L-am invelit in folie si i-am dat forma de...unt.
Mi-am facut paine cu unt si cu jeleu de coacaze de la Lia!
Maine vreau sa-l pun la copt, sa vad cum se comporta.
Simplu, nu?
#2
Postat 11 January 2012 - 03:44 PM
Am reteta in cartea "bimby" dar n-am fost tentata sa incerc. Mi-ar placea cu ceva ierburi prin el .
Ce ma bucur sa vad ca-ti plac si tie farfuriile din ceramica cu decor in relief !
#3
Postat 11 January 2012 - 03:49 PM
Eu-s foarte tentata de tot ce poate fi facut in casa.Si-s curioasa de mor sa vad cum se comporta la copt, la fursecuri sau crostata.
De farfurii ca sa mai zic, lupt cu mr Eataly ca-mi zice mereu sa mai arunc din ele.
Vai ce nenteleasa ma simt!
#4
Postat 11 January 2012 - 04:06 PM
Eataly, la 11 January 2012 - 03:49 PM, a spus:
Eu-s foarte tentata de tot ce poate fi facut in casa.
Vai ce nenteleasa ma simt!
Home-made-facut-in-casa
I'm so into it also!
Imi pun o intrebare Si cu ocazia asta, ti-o pun si tie:
Ai efectuat si calculul economic?
Adica: smantana a costat atat, unt mi-a rezultat 165 g, pretul pe 100 de grame este... fata de cel din comert care costa ...
Lasam deoparte curentul electric, caci distractia de a fabrica unt il acopera cu prisosinta.
Oare ai scris cat % grasime a avut smantana?
Untul rezultat vad ca are cam 77,865 %
Si la final
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 11 January 2012 - 04:17 PM
W Mamadeus Paparotti, la 11 January 2012 - 04:06 PM, a spus:
Ai efectuat si calculul economic?
Nu!Niciodata!
Ca merita oricum.La fel ca toate celelalte produse facute acasa.Poate te costa ceva in plus, dar castigi de pe urma "gustului" si a sanatatii.
M-am uitat pe a mea dar nu scria cat e de grasa.In orice caz pentru unt trebuie cea mai grasa.
Ca nu vreau unt fat-free.
In rest...ce sa va mai povestesc.Eu zic ca merita.
#6
Postat 11 January 2012 - 04:35 PM
Eataly e minunat
P.S : ba cred ca si ca pret se merita din 400 de ml. de frisca lichida,ai obtinut 150 de gr. de unt cu un procentaj mare de grasime
#7
Postat 11 January 2012 - 04:44 PM
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#9
Postat 11 January 2012 - 09:57 PM
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.
#10
Postat 11 January 2012 - 10:10 PM
eu mai iau de la piata unt, de la tarani. fiindca nu e un produs pasteurizat, dupa 2-3 zile isi schimba gustul, devine usor amarui si-ncepe sa miroasa nu chiar placut. chiar daca-l tii in frigider.
tu nu vei avea pb asta fiindca smantana la cutie sigur e stabilizata. si pe mine m-ar interesa sa stiu conc de grasime a smantanii.
altfel, eu am o pasiune de mic copil ptr unt cu paine neagra, pasiune cultivata cu ravna in timp. acum lupt sa mi-l scot din cap.
#11
Postat 11 January 2012 - 10:22 PM
Ioana, la 11 January 2012 - 09:57 PM, a spus:
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.
Lasa omu' sa savureze frisca proaspata de pe lapte si tu încearca cu frisca lichida de la Landliebe, sau încearca cu una Bio de cel putin 32 % grasime. Asta e super : http://www.molkerei-...eninnen_index=2 Producte lactate de origine bavareza
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 11 January 2012 - 10:27 PM
moatza, la 11 January 2012 - 10:10 PM, a spus:
eu mai iau de la piata unt, de la tarani. fiindca nu e un produs pasteurizat, dupa 2-3 zile isi schimba gustul, devine usor amarui si-ncepe sa miroasa nu chiar placut. chiar daca-l tii in frigider.
tu nu vei avea pb asta fiindca smantana la cutie sigur e stabilizata. si pe mine m-ar interesa sa stiu conc de grasime a smantanii.
altfel, eu am o pasiune de mic copil ptr unt cu paine neagra, pasiune cultivata cu ravna in timp. acum lupt sa mi-l scot din cap.
-La noi eu nu am vazut smîntîna cu caragenan.
-Si eu am luat unt de pe piata, de la tarani, din smîntîna cruda, dar nu si-a schimbat gustul si nici mirosul. Putin culoarea exterioara. A devenit usor galbui. Pastrat în frigider în untiera.
-Eu am facut din smîntîna de 32% . A iesit foarte bun.
-Nimic nu este mai bun decît pîinea neagra cu unt! Mmmmmmmmmmm, lecker!!!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#13
Postat 11 January 2012 - 10:34 PM
In alta ordine de idei:
moatza, la 11 January 2012 - 10:10 PM, a spus:
eu mai iau de la piata unt, de la tarani. fiindca nu e un produs pasteurizat, dupa 2-3 zile isi schimba gustul, devine usor amarui si-ncepe sa miroasa nu chiar placut. chiar daca-l tii in frigider.
altfel, eu am o pasiune de mic copil ptr unt cu paine neagra, pasiune cultivata cu ravna in timp. acum lupt sa mi-l scot din cap.
Asa tin minte si eu untul facut pe vremuri de bunica,ciudat pentru mine la gust.Am avut si eu o pasiune destul de longeviva,paine proaspata cu unt si miere.Nu vrei sa stii cat de 'frumos' si intens se depune.Dar am scapat,de nici nu mai tin minte cati ani in urma a fost ultima oara.
#14
Postat 11 January 2012 - 11:15 PM
Ioana, la 11 January 2012 - 09:57 PM, a spus:
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.
Zic si eu ca Maya: aia lasati-o pentru mancat ca-i mai buna si untul il faci cu de'aia cumparata.
#15
Postat 11 January 2012 - 11:19 PM
#16
Postat 11 January 2012 - 11:24 PM
#17
Postat 11 January 2012 - 11:26 PM
#18
Postat 12 January 2012 - 04:31 PM
Bunica facea din smantana proaspata de bivolita .O batea cu un linguroi din lemn pana "sarea untul " din ea si se alegea zarul .
Untul rezultat era galben,cu un gust dulce-acrisor -racoros .
Cred ca se poate face practic din orice smantana grasa .
Cu cat e mai grasa smantana,cu atat randamentul e mai bun .
Vai ce bun e vara cu o rosie din gradina si cu pita calda .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#19
Postat 12 January 2012 - 06:16 PM
Piscotel, la 12 January 2012 - 04:31 PM, a spus:
ce bun e si iarna, pe-o bucata de paine neagra, eventual prajita!
azi am luat unt varsat, bineinteles ca de la sibieni , 30 lei/kg. e galben si f gustos, deocamdata l-am portionat si l-am pus in congelator.
#20
Postat 12 January 2012 - 06:22 PM
Maya, la 11 January 2012 - 10:22 PM, a spus:
Ioana, la 11 January 2012 - 09:57 PM, a spus:
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.
Lasa omu' sa savureze frisca proaspata de pe lapte si tu încearca cu frisca lichida de la Landliebe, sau încearca cu una Bio de cel putin 32 % grasime. Asta e super : http://www.molkerei-...eninnen_index=2 Producte lactate de origine bavareza
eu de la astia luam lapte, da smantana cu eticheta albastra n-am vazut-o, o sa ma benoclez mai bine