[/quote]
Sa stii ca pîna anul asta,le "cresteam" drept.De mici le prindeam cu clame de par de un betigas.
Anul asta,chiar la început nu mai aveau flori,asa ca am taiat tot.Acu vreo 3 luni le-am schimbat amestecul de pamînt.Nu e din ala cu scoarta,e mai dens si negru.Nu ma pricep ce contine amestecul ala,si nu le am cu îngrijitul orhideelor.
Am învatat doar cîteva chestii de la fete,si vad ca le merge binisor.Ce-a mai batrîna orhidee e aia din prima poza,din partea stînga.Are 7 ani,si nu a fost niciodata bolnava,nu a avut pureci...si infloreste într-una.Cînd si cînd mai pica cîte o frunza,dar cresc altele...în rest...o iubesc

Înainte au avut un amestec din ala lejer cu scoarta,si le dadeam cînd si cînd în apa un îngrasamînt special pentru orhidee.
Acum înca nu le-am dat nimic,pentru ca mi s-a spusca amestecul ala de pamînt are de toate pentru urmatoarele cîteva luni.Dupa ce fac pauza,înainte sa dea iar în floare le voi îngrasa.
Anul asta,nu m-am mai ocupat de nimic în ultimele 2 luni...si asa au crescut cum au vrut.
Mi-am dat seama ca sînt frumoase si asa.Sînt frumoase oricum

[/quote]
Si eu am invatat despre ingrijirea lor tot din experienta altora, de intrebat am intrebat doar aici si "dincolo", in rest autodidact.

Pe mine m-au atras foarte mult pentru ca nu-s ca si celelalte plante pe care le-am avut, astea parca au personalitate proprie, desi le oferi toate conditiile pot sa nu infloreasca, e o provocare sa cumpar orhidee la reducere cu flori trecute sau chiar fara flori iar apoi sa infloreasca la mine.
Am avut si eu ceva asemanator cu pamantul ce l-ai descris tu, dar nu era dens, era format din scoarta maruntita, muschi si fibra de cocos. Am avut cateva puse in acest substrat dar am vazut asta primavara ca doua din ele aveau radacini uscate, goale si am decis sa umblu la ele, nu mai erau decat jumatate bune , restul putrezisera din cauza umiditatii retinute de substrat, le-am pus scoarta noua si acum au si tije. Mai am vreo 3 puse in acelasi substrat dar am grija cu udatul, le ud mai rar ca pe celelalte.
Trebuie sa schimb neaparat pamantul oncidiumului, papucelului, dendro tip phale si mai am o cattleya care a facut ceva puisori. Sper sa gasesc pe aici substrat pentru ele.
Si da, ai dreptate, ele sunt frumoase oricum, dar parca mai frumoase-s asa salbatice.
Iti multumesc pentru informatii.