Forum Culinar: Orhideele noastre - Forum Culinar

Salt la continut

• 37 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Orhideele noastre

#81 Useril este offline   ELIN 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 186
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationS

Postat 11 January 2010 - 09:54 AM

Ioana a spus:

revin cu o intrebare pusa mai in posturile anterioare.Pot scoate acum din ghivechi orhidea si sa o curat de radacinile uscate?ca imi sta pe creieri cand vad cum arata asa uscate.

Foarte frumoase orhideele tale, cat despre radacinile uscate banuiesc ca este vorba de orhideea phalenopsis? Daca da, te intreb daca este inflorita pentru ca se vad tije verzi - in acest caz , poti umbla dar cu grija pentru ca pot cadea florile sau boboceii, incerci sa cureti la suprafata doar ce-i uscat (radacina este ca un tub gol si in interior e un fir) sau daca plantei ii merge bine si numai la suprafata sunt acele radacini uscate eu zic sa o lasi sa-i treaca florile apoi o poti curata si schimba si scoarta si o poti pune in acelasi ghiveci.

#82 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 11 January 2010 - 10:49 AM

Hana, ok, n-am s-o divid.Acum sa vad daca gasesc ghiveci pt orhideea asa mare, fiinca asta care il am acum a fost cea mai mare dimensiune pe care am gasit-o.

Elin,da, este o phalenopsis, dar nu mai are flori, sunt doar tijele.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#83 Useril este offline   ELIN 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationS

Postat 11 January 2010 - 11:09 AM

Ioana a spus:

Hana, ok, n-am s-o divid.Acum sa vad daca gasesc ghiveci pt orhideea asa mare, fiinca asta care il am acum a fost cea mai mare dimensiune pe care am gasit-o.

Elin,da, este o phalenopsis, dar nu mai are flori, sunt doar tijele.

Atunci poti fara grija sa umbli la radacini, pe alea uscate cum am zis le tai cu o forfecuta, lama (eu am o forfecuta pe car o tin in spirt inainte de incepe taierea), se poate pudra taietura cu scortisoara cu atentie numai pe taietura caci am citit ca scortisoara inhiba cresterea radacinilor mai apoi. Schimbi si substratul pe care-l umezesti in prealabil si plantezi in ghiveci (eu folosesc adesea acelasi ghiveci , la orhi le place inghesuiala :) ), uzi peste o saptamana sau dupa caz si pentru cel putin un an , un an si jumatate nu te mai preocupa schimbatul substratului.
Sa ai spor la ele!

#84 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 13 January 2010 - 07:25 PM

avem doi noi colocatari :)

Fisiere atasate

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#85 Useril este offline   ELIN 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationS

Postat 14 January 2010 - 08:52 AM

Sunt foarte frumoasi colocatarii tai :-* ( dendrobiumul are o culoare cum nu am mai vazut :salut: ), sa te bucure cu multe flori !

#86 Useril este offline   simonacris 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 114
  • LocationFundatura

Postat 15 January 2010 - 01:00 PM

Anul trecut, de 1 martie am primit o orhidee care a stat inflorita vreo 2 luni. Sincera sa fiu, nu credeam ca va mai inflori vreodata (aveam impresia ca sunt flori tare pretentioase). De anul nou m-a bucurat cu o cascada de flori proaspete.
A adus tata acasa o orhidee mai mult moarte decat vie. Avea trei frunze moi,moi si doua tije fara flori.A trebuit sa ii tai radacinile complet. Printre radacini avea un singur bumb mic, mic verde. Am pus-o in apa in asa fel incat sa nu ajunga apa intre frunze. Schimb apa cand incepe sa fie un pic tulbure. Acum vad ca are trei keiki si sunt emotionata sa vad ce va fi cu ea.

Fisiere atasate

#87 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 15 January 2010 - 04:17 PM

Ioana, cumva tu le-ai luat din Metro, ca stiu ca ei scot speciile astea pe la vremea asta. Mi-ai adus aminte de Miltonia mea pe care am pierdut.o si ce rau imi pare de ea...Vezi ca si ele sunt tare sensibiloase, sa le citesti cu atentie conditiile de trai. Is super frumusele!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#88 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 January 2010 - 05:13 PM

Ioana,tare faine-s colocatarele tale!Ce culoare misto ar prima !
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#89 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 17 January 2010 - 05:17 PM

simonacris a spus:

Anul trecut, de 1 martie am primit o orhidee care a stat inflorita vreo 2 luni. Sincera sa fiu, nu credeam ca va mai inflori vreodata (aveam impresia ca sunt flori tare pretentioase). De anul nou m-a bucurat cu o cascada de flori proaspete.
A adus tata acasa o orhidee mai mult moarte decat vie. Avea trei frunze moi,moi si doua tije fara flori.A trebuit sa ii tai radacinile complet. Printre radacini avea un singur bumb mic, mic verde. Am pus-o in apa in asa fel incat sa nu ajunga apa intre frunze. Schimb apa cand incepe sa fie un pic tulbure. Acum vad ca are trei keiki si sunt emotionata sa vad ce va fi cu ea.

Simona,tare faina e orhideea asta!Nu am avut niciodata una alba.Acum am una,dar nu stiu cum o cheama,dar e frumoasa :lol:

Ale mele,cele mai "vechi",au stat la prea cald,si nu au facut flori multe.Trebuie sa le schimb ghiveciul,dar am citit pe undeva ca cel mai bine se face primavara..e adevarat?
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#90 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 17 January 2010 - 05:18 PM

Asta este albeata mea cea noua,pe care nu stiu cum o cheama,
ca la transport, sotul a pierdut eticheta aia ce era înfipta în ghiveci...

Imagine postata

Imagine postata

Asta este cealalta orhidee noua.
Pe biletul ei scrie Oncidium...si cu asta stiu tot :lol:
Ma bucur de orice sfat!

Are flori multe si micute,taaare dragalasa orhideea asta :lol:

Imagine postata

Mai de aproape.

Imagine postata

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#91 Useril este offline   Uma 

• Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 2,631
  • LocationMica's world

Postat 17 January 2010 - 05:35 PM

Ce frumoase sunt!
Eu am cumpart prima orhidee, e alba si frumoasa..si daca reusesc sa o ingrijesc cum se cuvine, am de gand sa maresc colectia :lol:

Cat de des se uda? Scria pe hartiuta ca dimineata, si iarna sa-i ud si petalele..pun apa in ghiveci sau in farfuriuta? Cum trebuie sa fie pamantul?
Ii pun ingrasaminte si cand?

Multam fain! E prima mea orhidee si tare mult as vrea sa o vad ca ii merge bine...in sufragerie e un pic racoare, dar cam 20 de grade..vara e mai cald, dar o sa fie draperiile trase..
A cat is a friend fur-ever !

#92 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 17 January 2010 - 05:44 PM

Arata-ne frumusetea!
Asa,la modul general..se uda cam 1 pe saptamîna,si se îngrasa maxim 1x luna..altele deloc în anumite perioade.Unele trebuie sa le tii la temperaturi de 12-15 grade un anumit timp ,pentru a face din nou flori...deci tre sa scrii aici la fete exact cum o cheama,sau macar sa pui o poza :lol:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#93 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,017

Postat 17 January 2010 - 05:47 PM

Cea alba pare a fi Miltonia, iar cea galbena Cambria.
Sint superbe!

La mine a inflorit o phale:

Fisier atasat  DSC04394 [640x480].JPG (55.18K)
Number of downloads: 48

Uma, depinde de ce tip de orhidee e, in general le place umiditatea atmosferica, nu cea de la "picioare", lumina, dar nu soarele direct, sau soarele de dimineata devreme sau seara tirziu.

Edit: acum am vazut ca e Oncidium. Ea are nevoie d enitel mai multa apa, temperaturi mai ridicate.
raluca elena

#94 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 January 2010 - 06:34 PM

Maya si frumusetile tale mai si miros dimineata, ai sa vezi :) Tare frumoase si delicate sunt!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#95 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 17 January 2010 - 06:55 PM

Lapona Enigel a spus:

Maya si frumusetile tale mai si miros dimineata, ai sa vezi :pupic: Tare frumoase si delicate sunt!

Aia alba,chiar are un parfum usor,asemanator crinului :)
Cea galbena,nu stiu.O s-o "inhalez" mîine dimineata :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#96 Useril este offline   anaiordan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 282
  • LocationGrecia-Syros

Postat 17 January 2010 - 07:21 PM

vai ce orhidee frumoase aveti...si eu vreau sa imi iau...si cred ca o sa imi iau...am aici o florarie unde au foarte multe..si sunt d-alea multe cu cate 3-5 fire si pline de flori...sunt superbe...suspin mereu cand trec pe langa ele

pana acum am reusit sa imi intretin busuiocul si sa nu-mi moara...e primul dupa vreo trei ghivece pline si bogate in busuioc :pupic:

:)

#97 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 17 January 2010 - 08:28 PM

Maya a spus:

[align=center]Asta este albeata mea cea noua,pe care nu stiu cum o cheama,
Pe biletul ei scrie Oncidium ...si cu asta stiu tot :)
Ma bucur de orice sfat!
Are flori multe si micute,taaare dragalasa orhideea asta :pupic:
Mai de aproape.

Orhidee Oncidium, delicatete si abundenta florala
Denumire stiintifica: Oncidium
Denumiri comune: Oncidium
Familie: Orhidaceae
Origine: Mexic, Argentina, Brazilia, Padurile din America Centrala si de Sud
Aspect si prezentare: Orhidee sympoidale, adica fara tulpina centrala aparenta, Oncidium au radacini sub forma de rizomi, din care iau nastere mici pseudobulbi. Acestia se imbraca cu frunze lungi (10-20 cm) si late ca niste cureluse, de culoare verde crud, formand tufe dense cu aspect de evantai. Se cunosc la ora actuala peste 600 de specii si subspecii, cu numerosi hibrizi, avand flori extrem de delicate, intr-o gama variata de forme si culori.

Conditii de ingrijire/cultivare
Fiind plante epifite (care in mediul natural cresc agatate cu radacinile direct pe scoarta copacilor), orhideele Oncidium sunt extrem de pretentioase in privinta substratului de cultivare . Cea mai frecventa greseala a iubitorilor acestor orhidee este plantarea lor intr-un pamant neadecvat, care, cel mai adesea, le sufoca si radacinile putrezesc. Pentru a evita aceste probleme, trebuie sa tineti cont de cerintele specifice de cultivare, in acest caz - folosirea unui substrat pe baza de scoarta de conifere, in amestec cu polistiren expandat si perlit. Se poate utiliza si pamantul special pentru orhidee din comert, dar nu in mod singular ci imbogatit cu scoarta, pentru asigurarea unei aerisiri adecvate a sistemului radicular.
Nici lumina si temperatura nu sunt factori de neglijat in ce priveste cultivarea orhideelor Oncidium.
Intrucat sunt mari iubitoare de lumina, spatiile umbrite sau semiumbrite, le afecteaza in mod negativ inflorirea. Totusi, pe timpul verilor caniculare, expunerea la soare trebuie facuta cu mare atentie, evitandu-se zonele cu arsita puternica. Cel mai potrivit loc ar fi o fereastra cu orientare estica sau vestica.
Se acomodeaza usor in spatii cu temperaturi variate, dar cel mai bine se dezvolta la 22-24 de grade Celsius. Vara tolereaza cateva grade in plus, cu conditia sa i se asigure o umiditate atmosferica constanta , prin pulverizarea periodica a tuturor partilor aeriene. Iarna se multumeste cu o medie de 18 grade Celsius, dar supusa la acest nivel al temperaturilor, pe o perioada indelungata, planta va stagna in crestere si nu va inflori.
In stransa legatura cu nivelul de iluminare, dar mai ales cu temperatura mediului inconjurator este hidratarea plantei. Intrucat Oncidium este inzestrata cu pseudobulbi, prin care poate retina apa, ea nu are nevoie de udari foarte dese. Vara se multumeste cu o udare la 3-5 zile, iar iarna ceva mai rar, aproximativ la o saptamana. Ca majorittea orhideelor si Oncidium se uda prin scufudarea ghiveciului, pentru cca 6-8 minute intr-un recipient cu apa, nicidecum prin udarea substratului pe partea superioara. Explicatia e simpla: substratul din scoarte si polistiren, foarte usor si afanat, nu retine aproape deloc apa. Prin urmare toata apa pe care incercam sa o turnam pe deasupra, se va scurge extrem de repede prin gaurile ghiveciului. Din acest motiv, ghiveciul se va tine scufundat pana aproape de buza, intr-un recipient cu apa curata, nu foarte rece.
Intrucat in mediul de origine, Oncidum isi extrage necesarul de apa din atmosfera pentru a dezvolta frunzis sanatos, are nevoie in permanenta de umiditate atmosferica ridicata. Acest lucru inseamna ca va trebui sa o ajutati, prin pulverizari dese ale frunzisului, mai ales vara si atunci cand temperaturile depasesc 20 grade Celsius.
Se recomanda ca pentru Oncidium sa se foloseasca ingrasaminte speciale pentru orhidee. Se vor aplica la intervale regulate (la fiecare 2 saptamani), indiferent de anotimp, cu respectarea dozajului mentionat pe ambalaj. O concentratie prea mare a fertilizantilor poate duce la inhibarea infloririi si/sau arderea radacinilor.
Inflorirea are loc doar daca a fost supusa unui regim termic special, si anume, daca timp de 2-3 saptamani diferenta dintre zi si noapte a fost de cca 6-8 grade Celius. Desigur, aceasta conditie trebuie adaugata la o cultivare riguroasa, cu respectarea necesarului de caldura, umiditate, lumina si nu in ultimul rand, nutrienii necesari.
In functie de specie, pot avea tulpini cu cateva flori de dimensiuni mari sau tije cu flori mici, dar extrem de numeroase. Unele exemplare pot ajunge la infloriri de cca 60-80 de flori dispuse pe 4-5 tije.
Inmultirea este dificila si se realizeaza prin separarea pseudobulbilor, la inceputul primaverii, imediat ce noile radacini au inceput sa apara. Procedeul nu este recomandat incepatorilor, radacinile orhideelor fiind foarte sensibile la separari si transplantari.
Trucuri si sfaturi speciale: Pulverizati foarte des planta in perioada calda.
Atat la pulverizare cat si la udarea propriu-zisa, folositi doar apa dulce, necalcaroasa, cu un pH de 6 - 6, 5.
Asigurati-i spatii insorite si foarte bine aerisite. O ventilatie insuficienta mareste riscul atacului unor insecte parazitare (acarieni, cosenile).
Udati bine plantele, dar evitati excesul de apa care in combinatie cu un mediu inchis, fara o ventilatie corespunzatoare, va duce inevitabil la putrezirea plantei.
Specii si varietati: O.tigrinum (cu flori mici in nuante de glben stropite cu brun-oranj), O.ornithorrhynchum (cu flori roz), O.bicallosum (crem-verzui cu label pronuntat galben), O.carthagenense (flori delicate puternic dantelate), O.reflexum, O.variosum
Exista numerosi hibrizi intre Oncidium si alte specii de orhidee (Odontoglossum, Miltonia, Miltoniopsis, Tolumni etc).

#98 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143

Postat 17 January 2010 - 08:43 PM

Maya a spus:

[align=center]Asta este albeata mea cea noua,pe care nu stiu cum o cheama,

Pe biletul ei scrie Oncidium ...si cu asta stiu tot :)
Ma bucur de orice sfat!
Are flori multe si micute,taaare dragalasa orhideea asta :pupic:
Mai de aproape.

Maya, mie-mi pare a fi Cattleya prima orhidee - daca mai si miroase, e clar!!!! Da' ar trebui sa ne arati planta in intregime, ca sa ne dam seama. Uite cum arata floarea la Cattleya:

Fisier atasat  Cattleya.jpg (47.76K)
Number of downloads: 28
Frunzele de la Cattleya arata astfel:

Fisier atasat  Cattleya frunze.jpg (59.75K)
Number of downloads: 26
Seamana frunzele ori ba?
Daca nu seamana, inseamna ca-i Miltonia:

Fisier atasat  Miltonia.jpg (41.63K)
Fisier atasat  Miltonia frunze.jpg (24.81K)

#99 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,172
  • Locationinto the wild

Postat 17 January 2010 - 08:45 PM

Uma a spus:

Ce frumoase sunt!
Eu am cumpart prima orhidee, e alba si frumoasa..si daca reusesc sa o ingrijesc cum se cuvine, am de gand sa maresc colectia :)

Cat de des se uda? Scria pe hartiuta ca dimineata, si iarna sa-i ud si petalele..pun apa in ghiveci sau in farfuriuta? Cum trebuie sa fie pamantul?
Ii pun ingrasaminte si cand?

Multam fain! E prima mea orhidee si tare mult as vrea sa o vad ca ii merge bine...in sufragerie e un pic racoare, dar cam 20 de grade..vara e mai cald, dar o sa fie draperiile trase..

Ce specie e? Phalenopsis? Cu udatul trebuie sa ai mare grija. nu are voie niciodata sa-i ramana apa in farfurioara caci ii vor putrezi radacinile. In principiu trebuie s-o uzi prin scufundare, bagi ghiveciul cu totul intr-un vas cu apa si-l lasi vreo 2 minute, apoi o scurgi bine de apa. Intre udari panantul trebuie sa se usuce aproape complet. Trebuie s-o uzi cam 1 data la saptamana, poate vara mai des, iarna mai rar, in functie de temperatura. Daca e Phalenopsis si are ghiveci transparent poti sai vezi radacinile, vei stii ca trebuie s-o uzi cand radacinile nu mai sunt verzi ci dau inspre alb-argintiu :) . Intotdeauna s-o uzi dimineata ca pana seara sa se usuce apa care a ramas pe frunze. Ai mare grija sa nu ramana niciodata apa in crapaturile de la baza frunzelor, altfel din nou, va putrezi!. Poti s-o pulverizezi cu apa vara in fiecare dimineata si iarna odata la 2-3 zile. De fertilizat poti s-o fertilizezi odata la luna, dar sa nu exagereti, sa respecti intocmai cantitatile indicate, altfel se vor strange prea multe saruri in timp si vor sufoca planta.

Mult succes si mai intreaba! :pupic:
Take a walk on the wild side...

artizan

#100 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,172
  • Locationinto the wild

Postat 17 January 2010 - 08:50 PM

Ce are Maya nu e nici Miltonia, nici Cattleya, nici Cambria. Sunt de parere ca prima, cea alba e Odontoglossum, dar trebuie sa-i vad si frunzele, iar cea galbena e Oncidium. Si eu am avut una, sunt tare dragute florile la Oncidium, ca niste papusi ce danseaza :)
Take a walk on the wild side...

artizan

Arata acest topic

• 37 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou