Forum Culinar: Ciulama de oua? - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ciulama de oua? cine-a auzit de asa ceva?

#1 Useril este offline   Tigaita 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 21-January 12

Postat 22 January 2012 - 09:14 PM

Bunica-mea facea cand eram eu mic asa zisa "ciulama de oua" ... am intrebat-o acum si mi-a zis ca era simplu lapte, oua, ceva faina si niste ceapa calita.. puse la foc si amestecate.
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?
papa tot purcelule!
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!

#2 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 22 January 2012 - 11:38 PM

Vezi postareaTigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:

Bunica-mea facea cand eram eu mic asa zisa "ciulama de oua" ... am intrebat-o acum si mi-a zis ca era simplu lapte, oua, ceva faina si niste ceapa calita.. puse la foc si amestecate.
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?


Altfel spus, scrob. Doar ca faina prajita cu ceapa, adica rîntas, cade cam greu la stomac. Mai bine bati ouale cu un pic de smîntîna si le amesteci la foc moale pîna devin cremoase.
Vezi reteta Mayei : http://artaculinara....-gordon-ramsay/
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#3 Useril este offline   Tigaita 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 21-January 12

Postat 23 January 2012 - 12:12 AM

Vezi postareaAlexandru, la 22 January 2012 - 11:38 PM, a spus:

Vezi postareaTigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:

Bunica-mea facea cand eram eu mic asa zisa "ciulama de oua" ... am intrebat-o acum si mi-a zis ca era simplu lapte, oua, ceva faina si niste ceapa calita.. puse la foc si amestecate.
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?


Altfel spus, scrob. Doar ca faina prajita cu ceapa, adica rîntas, cade cam greu la stomac. Mai bine bati ouale cu un pic de smîntîna si le amesteci la foc moale pîna devin cremoase.
Vezi reteta Mayei : http://artaculinara....-gordon-ramsay/


hmm... arata la fel dar ce iesea de obicei era ca un piureu.. ciulama. nu cu cocoloase... si cred ca mamaie nu citise de Ramsay in 80 si putin cand eram eu mic..
am o varianta sa merg pe la ea sa ma instruiasca.. :rolleyes:
papa tot purcelule!
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 23 January 2012 - 12:43 AM

Vezi postareaTigaita, la 23 January 2012 - 12:12 AM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 22 January 2012 - 11:38 PM, a spus:

Vezi postareaTigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:

Bunica-mea facea cand eram eu mic asa zisa "ciulama de oua" ... am intrebat-o acum si mi-a zis ca era simplu lapte, oua, ceva faina si niste ceapa calita.. puse la foc si amestecate.
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?


Altfel spus, scrob. Doar ca faina prajita cu ceapa, adica rîntas, cade cam greu la stomac. Mai bine bati ouale cu un pic de smîntîna si le amesteci la foc moale pîna devin cremoase.
Vezi reteta Mayei : http://artaculinara....-gordon-ramsay/


hmm... arata la fel dar ce iesea de obicei era ca un piureu.. ciulama. nu cu cocoloase... si cred ca mamaie nu citise de Ramsay in 80 si putin cand eram eu mic..
am o varianta sa merg pe la ea sa ma instruiasca.. :rolleyes:


Nu cred ca Ramsay are pretentia ca ar fi inventat scrobul. :hug:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#5 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 23 January 2012 - 11:58 AM

Eu nu am auzit de asa ceva, dar incerc sa-mi imaginez.
Let me see...
:rolleyes:
1. Daca e ciulama, musai sa aiba usturoi IMHO
2. dar si smantana.
3. De oua ai vorbit deja
4. untul e de folos

As incepe cu un bechamel clasic. Cratita incinsa, o lingurita de untdelemn sa nu se arza untul care urmeaza a fi topit, faina, lapte rece. In proportiile stiute. Dar lasat mai gros
Usturoiul 4 catei (dupa gusturile mele plebee) l-as face alifie prin frecare cu sare, apoi l-as inmulti cu smantana dulce groasa si l-as incorpora cu grija in ouale batute lejer. Compozitia as pune-o la unduit cateva minute (putine) peste bechamelul de mai la deal si as fi foarte atent cu temperatura sa nu se cocarteasca, ci doar sa se ingroase.

Mirosenii ?
Nuscoara proaspat rasa, (sau fleur de macis macinate fin la locul faptei), piper alb proaspat rasnit. Sare daca mai trebuie. Eu am pus "deja" :hug: la usturoi. Virtual vorbind.

Daca as renunta la usturoi, as pune poate si cateva picaturi de ulei alb de trufe, sau cei mai potenti financiar sa felieze micrometric adevaraciunea.

Cred ca ar iesi un fel de sos,
depinde de fiecare cat de gros.
Nu poate sa fie rau din cale afara.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#6 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 23 January 2012 - 01:46 PM

Vezi postareaTigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:

ceva indicii in plus?


daca scoti ceapa din reteta bunicii, si bagi zahar in loc, iti iese o crema de vanilie ; iar daca inlocuiesti laptele cu apa, umpli choux-urile/eclerele obtinute cu crema anterioara. :scratch:

sa nu ma spui bunicii ca te invat sa faci desert din reteta ei ! :drool:

#7 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 23 January 2012 - 01:52 PM

iar daca faci singur incercari, iti extinzi orizontul si poate chiar descoperi ceva care sa-ti placa. :scratch:

#8 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 23 January 2012 - 02:25 PM

Am cunoscut o data un tip, nevasta-sa îi facea foarte des ciulama din oua. Am sa încerc sa dau de ea sa-i cer sfaturi :scratch:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 23 January 2012 - 02:38 PM

Vezi postareamoatza, la 23 January 2012 - 01:52 PM, a spus:

iar daca faci singur incercari, iti extinzi orizontul si poate chiar descoperi ceva care sa-ti placa. :scratch:


Off topic:

Love and Death, Woody Allen, 1975

Citeaza

Sonia (Diane Keaton) : - Esti un amant formidabil!
Boris (Woody Allen) : - Exersez mult cînd sînt singur...

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 23 January 2012 - 02:52 PM

Vezi postareaAlexandru, la 23 January 2012 - 02:25 PM, a spus:

Am cunoscut o data un tip, nevasta-sa îi facea foarte des ciulama din oua. Am sa încerc sa dau de ea sa-i cer sfaturi :71:


:D :D :D

nu uita sa-ti pui boxers de tabla ! :scratch: preventiv ! :drool:

#11 Useril este offline   Tigaita 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 21-January 12

Postat 23 January 2012 - 05:07 PM

pentru interesati si curiosi, am numarul bunicii... are 83 ani si inca se misca natural in bucatarie :blink:

tot ea facea cand eram mic crantz, krantz sau cum ii zice (acu se vaita ca nu mai e zeamil in magazine, sau amidon - pretexte!!), torturi, scovergi, pateuri/saleuri cu chimen pe exterior si branza/magiun la interior, etc. de restul mancarilor, irelevant! dulciurile-s baza acu cat se poate, ca daca e dupa cum am calculat, ea are diabet, unchimiu are diabet.. deci si pe la mine o sa ajunga ceva ceva

asadar... luati de judecati sau testati:

o jumate de ceapa calita in ulei la foc, asa cat sa nu se arda,
in castron 2 linguri cu varf de faina + 500ml-1litru de lapte + 2 oua amestecate ca pentru clatite
se pun peste ceapa si se amesteca de parca vine sfarsitul lumii, ca face cocoloase.
merge servita langa ceva carne de pasare a se vedea copane prajite la tigaie, la rotisor, + ceva verdeata, + ceva berica, fiecare cu ce-i place.

astept laptele , restul am. pe seara cred ca pun si poze :notworthy:
papa tot purcelule!
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!

#12 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 23 January 2012 - 05:31 PM

SA pui poze ca sunt tare curioasa , nu am auzit de asa ceva!!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#13 Useril este offline   Tigaita 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 21-January 12

Postat 23 January 2012 - 06:06 PM

dragi tovarasi si pretini sau pretine.. :blink:

s-a comis!

poze mai jos..

in ordine... faina cu ou batut... ceapa taiata cu maaare dificultate.. (data viitoare o bat in cuie pe masa!! mama ei de ceapa! :blink: ) chestiile amestecate.. cu si fara blitz... normal arata galbui, cu blitz pare roscat .. si la final.. locul perfect de mancat: langa calculator cu coltul de paine.. sa ma iubeasca soacra pe care n-o am! :blink:

timp de preparare: mai repede decat prevede legea!

astept variatiuni pe tema data. de exemplu bunica-mea zice ca ea face ciulamaua numai joia :notworthy: :hug:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-1421-13273344291047.jpg
  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-1421-13273344462193.jpg
  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-1421-13273344554392.jpg
  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-1421-13273344739212.jpg
  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-1421-13273344836035.jpg
  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-1421-13273345017999.jpg
  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-1421-13273345313923.jpg

papa tot purcelule!
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!

#14 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 23 January 2012 - 07:02 PM

Vezi postareaTigaita, la 23 January 2012 - 06:06 PM, a spus:

dragi tovarasi si pretini sau pretine.. :blink:

s-a comis!

poze mai jos..

in ordine... faina cu ou batut... ceapa taiata cu maaare dificultate.. (data viitoare o bat in cuie pe masa!! mama ei de ceapa! :blink: ) chestiile amestecate.. cu si fara blitz... normal arata galbui, cu blitz pare roscat .. si la final.. locul perfect de mancat: langa calculator cu coltul de paine.. sa ma iubeasca soacra pe care n-o am! :hug:

timp de preparare: mai repede decat prevede legea!

astept variatiuni pe tema data. de exemplu bunica-mea zice ca ea face ciulamaua numai joia :hug: :lol:


Nu arata rau de loc! Bravo! :hug: :blink:
Doar ca nu i-as zice ciulama ci tot scrob. :notworthy:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#15 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 23 January 2012 - 08:50 PM

Vezi postareaAlexandru, la 23 January 2012 - 02:38 PM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 23 January 2012 - 01:52 PM, a spus:

iar daca faci singur incercari, iti extinzi orizontul si poate chiar descoperi ceva care sa-ti placa. :notworthy:


Off topic:

Love and Death, Woody Allen, 1975

Citeaza

Sonia (Diane Keaton) : - Esti un amant formidabil!
Boris (Woody Allen) : - Exersez mult cînd sînt singur...




Vezi postareaTigaita, la 23 January 2012 - 06:06 PM, a spus:

dragi tovarasi si pretini sau pretine.. :blink:

s-a comis!



practice, practice!

#16 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 23 January 2012 - 11:47 PM

Vezi postareaTigaita, la 23 January 2012 - 06:06 PM, a spus:

dragi tovarasi si pretini sau pretine.. :)

s-a comis!

Scrob, ciulama.. tot un drac e! :) Tot in burdihan ajunge.
Io as face-o sambata. In cel mai rau caz duminica. Am dezlegare? :(

#17 Useril este offline   Tigaita 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 21-January 12

Postat 24 January 2012 - 02:28 AM

Citeaza

Scrob, ciulama.. tot un drac e! :) Tot in burdihan ajunge.
Io as face-o sambata. In cel mai rau caz duminica. Am dezlegare? :(


eu v-am avertizat... voi faceti cum vreti! :)

stateam si ma gandeam, ca-s mic copil daca ma chinui sa sectionez cubulete o ceapa amarata... si unii deja fac tuning pe retete!! :(
papa tot purcelule!
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!

#18 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 24 January 2012 - 03:21 PM

Si lapte cit ai pus pina la urma? 500 ml sau 1 litru?
Eu cred c-o sa adaptez reteta pentru ciulama de ciuperci si inlocuiesc laptele cu zeama de la fiertul ciupercilor. Imi place cum arata asa cremoasa :)

#19 Useril este offline   Tigaita 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 21-January 12

Postat 24 January 2012 - 03:50 PM

Vezi postareaCarmella, la 24 January 2012 - 03:21 PM, a spus:

Si lapte cit ai pus pina la urma? 500 ml sau 1 litru?
Eu cred c-o sa adaptez reteta pentru ciulama de ciuperci si inlocuiesc laptele cu zeama de la fiertul ciupercilor. Imi place cum arata asa cremoasa :)

cam jumate de cutie de lapte... deci~500ml
papa tot purcelule!
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!

#20 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 January 2012 - 06:21 PM

Eu am facut chiar azi ciulamaua clasica, din spinari si pipote de pui.
Carneturile rumenite in unt, scoase , pusa ceapa, deglasat cu vin alb sec, carnea intoarsa in oala, completat cu apa (fons, supa), un praf de piper alb, o lecuta de sare si la unduit sub capac una bucata de ora.
La dres, am ciulamalit-o :icon_evil:
4 catei de usturoi zdrobiti si frecati cu sare in mojar pana au ajuns alifie, o cana de smantana dulce si doua oua intregi (asa a comandat azi socrella, eu deobicei puneam doar galbenusele) batute.
...era sa uit. In dresatura am avut si o lingura de amidon desfacuta in lapte.
A iesit un sos matasos, alb-galbui ca fildesul si gustul ....

Langa a fost o double-cooked polenta.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi