Daniella, la 07 May 2012 - 02:07 PM, a spus:
nu stiu, unde e reteta de kimchi?
Imprastiata pe la muraturi:
http://artaculinara....post__p__105924
http://artaculinara....dpost__p__97359
http://artaculinara....dpost__p__98124
Dar cum am trimis un e-mail unui prieten care a gustat din muratura mea, il reproduc aici caci poate e mai sintetizat.
* Kimchi contine multa vitamina A si C, calciu, fosfor si fier. Antioxidatii din kimchi ajuta sistemul imunitar in prevenirea imbatranirii si preventia cancerului.
* Kimchi are putine calorii si un continut bogat de fibre in ingredientele vegetale. Unul din componentii ardeiului iute ajuta la arderea grasimilor.
* Kimchi contine o mare cantitate de acizi lactici produsi prin procesul de fermentare. Lactobacilli curata intestinele – ajutand astfel la prevenirea cancerului la intestine.
* Intr-o sectiune a Kimchi Museum este explicata “Eficacitatea Lactobacillilor in Kimchi”. Lactobacilli, cunoscuti si sub numele de ‘lactic acid bacteria,’ este un puternic micro-organism care ajuta organismul sa lupte impotriva toxinelor. Aceleasi micro-organisme se gasesc in iaurt si branza, rezultate in procesul de fermentatie. Gustul acru pe care il au iaurtul si branza se gaseste si in kimchi, fapt ce contribuie la aroma unica a acestuia.
* Kimchi are de patru ori mai multe bacterii lactice decat iaurtul!
Se poate pastra pe termen lung (pana la 6 luni), fara a necesita conditii speciale (este doar necesar ca temperatura sa nu scada sub 7 grade Celsius), fiind astfel o mancare deosebit de comoda si la indemana.
http://www.retetelel...imchi-partea-1/
http://en.wikipedia.org/wiki/Kimchi
http://kimsminimeals...ealthiest-foods
Ingrediente:
o varza (alba, rosie, chinezeasca - napa cabbage) ~ 1 kg
o ridiche neagra mare, sau alba ~ 500 g
ceapa verde (sau praz iarna) - 3-4 legaturi
usturoi - o capatana mare
ghimbir - o bucata cam cat o jumatate de palma sau mai mult
ardei iute. Muuuult. cat suportati. 5-6 bucati sau +. Sau chili powder - boia iute 1.5 linguri pline. Mai gustati, mai puneti daca va tine cureaua. Koreenii pun cu pumnul. Sau pasta de ardei iute.Dar iute si multa. Cea din comert in general contine conservanti si alte dracii asa ca nu o recomand.
cam 6 linguri de sare grunjoasa (neiodata, pentru muraturi)
2 linguri de zahar. (brun, de palmier, alb, miere)
3-4 linguri de orez boabe. Se vor transforma in faina de orez.
100 ml sos de soya sau sos de peste (Nam Pla)
optionale:
Morcovi, ardei gras, frunze de leurda, de curry, frunze de mustar, condimente tip "asian spices" (seminte de coriandru, enibahar, anason stelat, cardamon, etc.) si/sau ce va mai place sau doriti.
Exista sute, poate mii de retete de kimchi, de ce nu ar exista si cea a voastra?
Mod de preparare:
In ordinea acesta:
Se pune la fiert cu o lingurita de sare si zaharul cam 1 litru de apa.
Orezul se macina in rasnita electrica de cafea pana se obtine faina de orez. Sau acesta poate fi cumparata direct de la naturisti dar e mai scump.
Cand apa fierbe se adauga faina de orez in ploaie, ca la mamaliga si se amesteca cu telul sau o furculita sa nu faca aglomerari - cocoloase. Se lasa sa fiarba 5-10 minute la foc mic pana se obtine o compozitie cam ca aluatul de clatite.
Daca ati optat pentru ardeiul iute uscat - boia iute - se pune si acesta la fiert cu faina de orez.
Se lasa sa se racesca.
Pana atunci se toaca legumele. Varza tocata se pune intr-un vas mare si se sareaza generos sa-si lase apa si sa se inmoaie. pe masura ce tocam restul infredientelor bastonase subtiri sau cu ne pricepem le punem peste varza si le amestecam cu acesta.
Ghimbirul se poate toca fin sau da pe o razatoare. Cateii de usuturoi se zdrobesc in presa de usuturoi sau se rad pe razatoarea fina.
ceapa verde se taie bucati de 3-5 cm . Se pot pune si frunze de usuturoi. Unii taie frunzisul si cu foarfeca. Nu conteaza prea mult tehnica.
Intr-o oala mare sau borcan imens

bidonas de plastic , etc. se pun toate ingredientele peste care se rastoarna fietura de orez racita si sosul de soya sau de peste. Merge si fara ele, dar rezultatul e mai bun. Atentie, sosul de soya e si el sarat.
Chiar daca sunt retete care vorbesc de otet, NU este cazul. Fermentatia naturala va face tot si Lactobacillus creste in mod natural cantitatea de vitamina C de peste 5 ori fata de continutul din legumele proaspete.
Recipientul de fermentare trebuie sa nu fie umplut pana sus, caci atunci cand incepe bolboroseala, poate sa impinga legumele afara.
se lasa la loc calduros - bucatarie - acoperit cu un capac, ceva pentru miros, care este de grupa mare, dar nu inchis ermetic, ca bacteriile sa poata sa vina sa-si faca lucrarea.
Vara e gata in 30 de ore. Perfect murata, acra fermentata "to the perfection" iarna se mai pot adauga cateva zile 3-4. Se poate consuma din acest moment.
Se pune in borcane cu capac ermetic si se verifica peste noapte daca vre-unul nu este etans si "curge" pe sub capac. Se depoziteaza apoi la rece in camara racoaroasa, pivnita, frigider.
Timp de prepare ~ 1 ora sau mai putin.
Cost pentru cantitatile date, locale - sub 10 RON, rezulta 5 borcane pline de 800 ml.
Warnings:
Smells like hell, tastes like haven!
Highly, highly addictive