Postat 09 May 2012 - 05:00 PM
Any, nu am zis nici un moment ca e gretoasa mancarea siciliana, sau nu asta am vrut sa spun, poate ca exprimarea mea o fi fost gresita. Oriunde m-as fi dus tot asta ar fi fost rezultatul in aceasta perioada, de dupa dieta, iar eu iubesc bucataria italiana, mai mult decat pe oricare alta! Comentariul meu e la topicul detox, tocmai pt ca are mare legatura cu dieta pe care am tinut-o. Singura chestie pe care o afirm este ca mancarea siciliana nu este in toate cazurile usoara, ci mai degraba consistenta. Intr-adevar poate am ales gresit din menu, de regula am ales tot ce mancam si in trecut cand se bateau turcii la gura mea si eram foaaaaaaarte, foarte, foarte incantata! Am vrut sa confirm ce a spus Dex, ca dupa detox, se schimba gusturile si obiceiurile culinare incredibil de mult. Astfel, e greu sa reintroduci uleiul la gatit in primul rand ... si altele... El, a afirmat chiar ca orice sos i se pare acum bleah!
Faptul ca am ales gresit din menu uneori e clar, clar, clar! pentru ca atunci cand am fost cu gazdele, am mancat chestii nemaipomenite, dar pe care tot din cauza dietei nu le-am mai putut duce la "bun sfarsit" ca alta data, din cauza ca mi se parea prea mult, ca stomacul si mai ales apetitul s-a diminuat. De aia imi era greata deja la al doilea fel, pentu ca era prea mult pt apetitul meu diminuat si nu pt ca era gretoasa mancarea. Inainte mancam pana simteam ca pocnesc si tot terminam tot, acum cand ma satur mi-e greata, nu are legatura cu pamanturile si preparatele culinare minunate din Sicilia, e strict legat de efectele detox.
La pestele spada, eu nu zic de "coaja" aia ce inconjoara felia, ci ca felia in sine: carnea, are o parte alba si niste bucati inserate usor maronii (cum are si crapul).
Uleiul sicilian e de mai multe categorii si calitati, asta e clar. Astfel, am mancat cu gazdele la un restaurant mai altfel, tipul haute cuisine (Nettuno din Giardini Naxos) si acolo ne-au servit uleiul ala aromat si exceptional (nu stiu cum, dar deloc gras/greu) in care spuneam ca am inmuiat chiflele calde. Ei bine, gazda ulterior mi-a spus ca nu ii vine sa creada ca e natural si nu carecumva are ceva adaugat, pt ca si ei au maslini si fac ulei, dar nu are un asemenea gust, parfum, savoare. La plecare am primit de la gazda o sticla de ulei de al lor facut in casa. Am pus aseara la paste si la salata. Nu doar ca nu are legatura cu cel gustat la nettuno, dar asta mi s-a parut mai greu decat ala nenorocit (Acum nu il mananc nici pe ala!) pe care il iau de la supermarket de la noi si scrie pe el extravirgin si de care gazda mi-a spus sa uit ca ar putea fi extravirgin. Asa cum ai spus si tu, a zis si el, ca uleiul facut in casa ajunge pentru tine, ca producator la 7-8 €/kg, deci imposibil sa gasesti sub 12 €/kg un extravirgin in magazin, avand in vedere adaousurile producator + costuri si adaosuri din tot lantul de distributie. Desi clar uleiul primit e mai bun decat cel de la supermarket, probabil chestiune de obisnuinta, sau tot din cauza dietei de mi se pare greu.
Retetele tale nu sunt pline de prajeli, pentru ca tu gatesti intr-un anumit mod. Insa meniul e larg, tu nu alegi lucrurile grele si cu prajeli din bucataria siciliana. Ca sa ma fac mai bine inteleasa, spre exemplu la un restaurant bun la care am fost cu gazdele, pizza vegetariana era cu legumele prajite, ei au cerut sa ca legumele de pe pizza sa le faca la gratar. Este evident ca preparatul final e diferit si depinde de gusturi daca alegi sa mananci asa sau invers. Eu cred ca pentru multi oameni pizza aia vegetariana din meniu cu legumele prajite este mult mai gustoasa decat cea pe care au luat-o ei, cu legumele perpelite pe gratar.
Cat despre pesmet in mancare e chestiune de gust, nu imi placea nici inainte, pt ca nu sunt consumatoare de paine, decat rarissim. Si inainte cand nimeream (Se intampla in multe locuri din Italia) sa imi puna pesmet pe gratarul mixt de peste ma enervam.
Imi pare tare rau ca ai luat-o personal, comentariul era la topicul detox, doar pentru a scoate in evidenta ceea ce noi am mai scris aici, ca dupa o dieta de acest fel se schimba gusturile (Cel putin in prima faza), pana la a nu ne mai fi pe plac preparate pe care inainte le adoram. Postul meu nu are legatura cu bucataria siciliana, ci doar cu starea si apetitul mea actuale vis a vis de orice fel de mancare. Am scos in evidenta ca pana si ce imi placea mai mult si mai mult, acum nu mai pot manca.
Si nu doar chiflele calde cu uleiul ala divin mi-au placut in Sicilia din acest voiaj, ci mult mai multe preparate. Cand o sa am timp o sa le pun la topicul de calatorii si pe cele care mi-au placut si pe cele care acum mi s-au parut grase, dar acolo nu o sa scriu constatarile mele personale legate de urmarile detox.
multumesc de urari
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!