Un tort f bun al lui Bianca-21 care l-am facut de Revelion.
Ingrediente
Aluat
500 g faina
3 oua
300 g unt (la temperatura camerei)
150 g zahar pudra
2 lingurite praf copt
putina sare
coaja rasa de la o lamaie
Umplutura
coaja rasa de la 2 lamai
150 ml suc de lamaie
150-175 g zahar
2 linguri amidon
200 g unt (la temperatura camere)
3 oua
Pt ornare
fistic
frisca
sau
glazura de lamaie (225g zahar pudra si 5 linguri suc lamai)
Mod de preparare
Aluat
Se pun toate ingredientele intr-un vas incapator si se framanta un aluat deloc lipicios si se da la rece pt 30 min. Apoi, se taie din el 6 parti egale.
O parte din aluat se intinde intr-o foaie mare si se decupeaza 24/32 forme mici de stelute/floricele/inimioare,
care se coc la 175C/350F timp de 8-10 min.
Apoi fiecare din cele 5 bucati de aluat ramase se intind pe forme de tort de diametru 26 cm, care au fost unse cu ulei in prealabil,
si apoi se coc la 180C/360F circa 12-15 min.
Umplutura
Se pun toate ingredientele (mai putin ouale si untul) intr-o craticioara pe foc si se amesteca usor pana la dizolvarea zaharului. Apoi se adauga cele 3 oua, amestecand incontinuu. Cand incepe sa se ingroase crema, se ia de pe foc, se lasa la racit, iar apoi se adauga si untul si se amesteca.
Crema rezultata (pastrati doar 3-5 linguri pt pasul urmator) se intinde intre cele 5 foi (cea deasupra ramane neunsa), apoi se pun pe o farfurie/platou si se inveleste cu un film transparent, deasupra se aseaza ceva greu si se da la rece pt cel putin 6 ore.
Se lipesc fursecurile intre ele cu cele 3-5 linguri de crema ramase, apoi se dau si ele la rece.
Dupa ce a stat la rece, se orneaza tortul cu frisca/glazura lamaie ( eu am pus frisca), si peste, se aseaza stelutele lipite, se pune cate un pic de frisca/glazura deasupra lor si apoi cate o boaba de fistic.