.

.
Reteta am descifrat-o initial citind ingredientele de pe dosul unei cutii de conserve germane care ne-a incantat. Ulterior am consultat si informatiile de pe net, dar am folosit si o tusa personala.
Ca un consumator/preparator inrait de peste marinat crud, dupa reteta traditionala, am fost luat prin surprindere in cel mai placut mod, de tenta dulceaga a marinadei si aroma deosebita data de fructele de ienupar (pe care in mintea mea le asociam doar cu carnea si vanatul) cat si de textura fina si mai moale pin comparatie cu cea cauciucata a pestelui crud marinat in otet aromat.
Ingrediente:
heringi (scrumbie, pastravi, macrou, ce doriti sa marinati, astazi eu somon)
o ceapa alba (galbena)
ulei pentru prajit
cateva linguri de faina
otet de vin alb
sare de lamaie (in reteta citita de mine, eu nu am folosit)
sare, zahar
doua frunze de dafin, o lingura de supa cu fructe de ienupar, doua trei boabe de enibahar, boabe de piper, seminte de mustar, eventual si de coriaandru.
La a doua incercare am pus dupa gusturile mele si doua "raze" de anason stelat, o jumatate de lingurita de fructe de piper sechuan si o jumatate de lingurita de lemon grass.
Mod de preparare:
Se prepara un "ceai" concentrat din miroseniile enumerate, sau care va plac dumneavostra, si se lasa la clocotit 10 minute. Se adauga otetul in proportie de cam 1 la 4 fata de apa, sare cat pentru cantitatea de lichid cu care lucram si zahar, apoi se mailasa sa dea un clocot. Eu le-am pus progresiv, gustand pana am obtinut ceva ce m-a facut fericit. Pe cutia de conserve scria si extract de telina. L-am inlocuit cu o jumatate de lingurita de seminte de telina, care - credeti-ma - fac minuni in ceea ce priveste aroma. In lichidul de marinare e bine sa se simta si gustul dulce destul de pronuntat, iar la mirodenii nu are rost sa va zgarciti. Se lasa sa se raceasca si se torna in containerul in care vom marina pestele.
Pestele se decapiteaza, eviscereaza, spala bine si se lasa peste noapte la rece in lapte. Etapa sarita de mine. Se stege bine si se asezoneaza cu sare, piper si sare de lamaie - zice in reteta de pe net. Se tavaleste prin faina si se prajeste in cat mai putin ulei incins, pe ambele parti pret de doar cateva minute, pana se aureste un pic faina de pe el. Se pune in marimada si se taie peste el solzisori o ceapa alba dulce.
Daca simtiti nevoia puteti sa mai stoarceti si suc dintr-o jumatate de lamaie. eu asa am facut. Se acopera si se lasa la frigider minim doua zile.
.

.
Tehnica de lucru si rezultatul m-au entuziasmat in asa masura incat dupa ce am folosit-o initial pe macrou, ieri am "sacrificat" 500 de grame de somon, cu atat mai mult cu cat Giuniorotti prefera in general pestele de tip conserva.
Deja dupa o zi se observa cum textura pestelui devine mai ferma, iar pestele fiind tratat termic initial lamele musculare sunt separate usor si printre ele poate patrunde solutia de marinare in mod eficient.
Da, am uitat de ceapa. Am remediat azi dupa ce am vazut fotografiile.