Forum Culinar: Ciabatta - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ciabatta

#1 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 15 December 2009 - 03:24 PM

Daca tot mi-amintit Adriana de peripetiile mele cu ciabatta, le postez acum pana nu uit iar.

Imagine atasata: 57_1f83ef81c42bead33750a85f4e71e106.jpg

Cum am mai incercat o reteta de ciabatta si mi s-a spus ca nu seamana cu ciabatta originala, am plecat in cautarea unei retete care sa semene cu ciabatta din Italia ( am vazut ulterior ca ceea ce se vinde aici sau in alte parti drept ciabatta, nu seamana deloc). Am gasit deci o reteta aici http://e-rcps.com/pa.../ciabatta.shtml m-a convins prin poza afisata si am decis ca trebuie s-o incerc. Urma sa plecam in concediu in zilele urmatoare si nu reuseam sa gasesc timp sa o fac, reteta solicita mai mult timp si vroiam sa fiu singura acasa cand o fac, sa ma pot ocupa de ea. Cu o saptamana inainte sa plecam imi spune barbatul ca a doua zi dupa slujba se intalneste cu un prieten si vine mai tarziu. Hmmm, mi-am zis in gand, e ocazia perfecta sa fac ciabatta. Mi-am facut eu planul ca a doua zi, pana se intalneste cu amicul, pana rezolva ce au de rezolvat, eu termin treaba si il astept cu ciabatta proaspata. Am trecut deci la actiune.
Am pregatit biga pe la pranz, astfel:
1/4 lingura de drojdie uscata, o cana de apa calduta ( 43-44 grade Celsius sau 110-115 Fahrenheit), 300g faina alba (tip 55 am folosit eu) , 2 linguri faina integrala de grau, 2 linguri de faina integrala de secara ( eu nu am inlocuit cu 2 linguri de faina pentru paine 6 cereale si 2 linguri de faina pentru paine taraneasca ).185 ml apa calduta.

Am turnat drojdia uscata in apa calda si am amestecat. Am lasat deoparte 5-10 minute sa se inmoaie.

Imagine atasata: 57_3ed8c33cd63d8aa817c5e8488d2c2745.jpg

Am combinat intrun castron toate tipurile de faina.

Imagine atasata: 57_3a2eb909e43be7384ceb3a30d4e25b78.jpg

Am mai amesteca odata in apa cu drojdie, am luat din ea o jumate de lingurita si am adaugat peste faina.

Imagine atasata: 57_d96ef3f1df785efe5813f2ffe3aa05c5.jpg

Restul de amestec se arunca,nemaifiindu-ne necesara, il folosim doar pentru a masura 1/384 lingurita de drojdie. Am adaugat cele 185 ml apa la temperatura camerei si am amesteca bine biga obtinuta. Compozitia a fost destul de rigida, dar asa trebuie sa fie.

Imagine atasata: 57_bd957993215f3cb1adf86d5c756e2be6.jpg

Am pus biga deoparte si am lasat-o 24 ore la temperatura camerei. Reteta spune ca nu trebuie sa ma sperii daca in primele 10 ore nu se intampla nimic, asa ca nu m-am speriat. Dupa 24 ore a crescut suficient.

Imagine atasata: 57_11797bbb3de17c356e23984c0f6895a7.jpg

A doua zi ( dupa 24 ore) am trecut la preparare. Am avut nevoie de:
325 grame de faina + 50 g pentru infainat aluatul/masa, o lingurita (3 g) drojdie uscata, 10 g sare, 340 g apa putin calduta ( 32 grade C sau 90 grade F ),biga dospita.

Am pus in robot faina, drojdia si sarea, am adaugat biga si apa , amestecand cu mana pentru a le combina. Am mixat bine,la viteza medie. Aluatul a fost destul de moale (se imprastia), altfel ar fi fost nevoie sa adaug apa. (pentru cine are, este preferabil ca aluatul sa fie batut intr-un stand mixer sau in masina de paine cca 5 minute).

Imagine atasata: 57_37bded51d59e635eb7553bb0ce0833fe.jpg

Am pus aluatul intrun bol suficient de mare si l-am acoperit cu folie alimentara. Aici, procedura cerea ca aluatul sa stea 2,5-3 ore timp in care sa fie intors de 4 ori la fiecare 20 minute apoi lasat 80 min sa se odihneasca. Pentru a intoarce aluatul ( care este foarte moale), trebuia infainata suprafata lui si suprafata de lucru, rasturnat aluatul pe masa, infainat, impachetat intr-un anume fel si pus inapoi in vas.

Imagine atasata: 57_72225d14ba1b1a8b072aee3776c0e4cf.jpg

Pana aici totul a mers foarte bine, am pus aluatul la crescut si dupa 20 minute am infainat masa, conform retetei, am rasturnat aluatul si ma straduiam sa-l impachetez frumos ( cu mare greutate, deoarece este plin de bule si foarte moale), timp in care m-am murdarit si eu si am imprastiat si faina prin toata bucataria, cand ...a sunat cineva la usa.
Era domnul barbat care mi-a spus zambitor ca amicul a amanat intalnirea pentru a doua zi.
Buuun, am rasturnat cu mari eforturi si cu delicatete aluatul inapoi in vas, fara sa-l mai impachetez, gandindu-ma resemnata ca o sa-l impachetez peste 20 minute. Am pus masa, am facut o cafea si tocmai ma pregateam sa rastorn din nou aluatul, cand imi spune domnul meu ca trebuie sa mergem sa facem ultimele cumparaturi pentru ca plecam la mare mai devreme, adica peste 2 zile .
Mi-am luat adio in gand de la ciabatta mea si ca sa nu arunc aluatul, l-am pus pe o hartie de copt, i-am dat o forma oarecum de paine

Imagine atasata: 57_8259c6e1235cee09d54b278edf18464b.jpg

( cum aluatul se imprastia si nu-si pastra forma, am ridicat hartia pe laterala si am sprijinit de jur imprejur cu portocale, dar nu le-am mai fotografiat )si am plecat la cumparaturi.
Ne-am intors peste cateva ore, timp in care aluatul mai crescuse si se mai umpluse de bule.
Am incalzit cuptorul la 230 grade Celsius ( 450 grade F) si am copt painea pana cand s-a rumenit (cca 35 minute). Am stropit de 2 ori, la 10 minute diferenta, peretii cuptorului cu apa, pentru a obtine o coaja crocanta, dar nu foarte groasa.
Am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca pe un prosop.

Imagine atasata: 57_32ce713bd40371c81e66bcd254292376.jpg

Evident, avand in vedere felul in care am preparat-o si faptul ca nu am respectat reteta, m-am asteptat la un esec pe masura, astfel ca sectiunea a fost o mare surpriza.

Imagine atasata: 57_1f83ef81c42bead33750a85f4e71e106.jpg

Adriana mi-a confirmat ca asa trebuie sa arate ciabatta.
Gustul a fost extraordinar, noi am mancat-o goala aproape pe toata, coaja usor crocanta, iar miezul foarte aerat, fin, cu un aspect aproape transparent si un gust incredibil de bun.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 57_040100567b2e0cff1f7f1c070d112d4d.jpg


#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,069
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 16 December 2009 - 10:44 AM

Narnia a spus:

Adriana mi-a confirmat ca asa trebuie sa arate ciabatta.

;) ohhh yessss :)

#3 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 17 December 2009 - 02:20 PM

Adriana a spus:

Narnia a spus:

Adriana mi-a confirmat ca asa trebuie sa arate ciabatta.

:-* ohhh yessss :floare:


Merci frumos, tu esti capul rautatilor, altfel nu o faceam. :-*

#4 Useril este offline   taylor 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 258
  • Inregistrat: 26-November 09
  • Locationtorino

Postat 17 December 2009 - 04:02 PM

ti-a iesit super.felicitari :floare:
Poarta-te cu altii asa cum ai vrea sa se poarte altii cu tine

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,069
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 December 2009 - 10:44 PM

Narnia a spus:

Merci frumos, tu esti capul rautatilor, altfel nu o faceam. :D

:( Pai din moment ce asta a insemnat ca refacind-o ai obtinut un rezultat superlativ, sunt mindra ca sunt capul rautatilor :D

#6 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 18 December 2009 - 12:37 AM

taylor a spus:

ti-a iesit super.felicitari :D


Multumesc frumos. :D


Adriana a spus:

Narnia a spus:

Merci frumos, tu esti capul rautatilor, altfel nu o faceam. :D

:-* Pai din moment ce asta a insemnat ca refacind-o ai obtinut un rezultat superlativ, sunt mindra ca sunt capul rautatilor =))


Multumesc frumos, Adriana :)

#7 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 20 December 2009 - 06:25 PM

Am s-o fac si dupa reteta ta...si-am mai gasit una pe net care ma atrage, am s-o fac si pe aceea...numai ciabatta am in cap :sad3:
Take a walk on the wild side...

artizan

#8 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 02 January 2010 - 04:29 AM

KikenHana a spus:

Am s-o fac si dupa reteta ta...si-am mai gasit una pe net care ma atrage, am s-o fac si pe aceea...numai ciabatta am in cap :lol:


Pana la urma tot o sa iasa cum vrei tu, sunt convinsa, pana la urma e doar o paine, chiar daca dureaza mai mult sa o faci. :)

#9 Useril este offline   octaviutza 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 03-December 09

Postat 09 January 2010 - 01:19 PM

Buna ziua!
Am si eu o intrebare daca, poate sa ma sfatuiasca si pe mine cineva..
As vrea sa fac reteta aceasta cu faina neagra de grau. Stiu ca nu va fi la fel, dar eram curioasa daca iese ceva.
Multumesc ffrumos!

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,069
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 January 2010 - 02:07 PM

De ce vrei sa o faci cu faina neagra?
Asta e un fel de piine cu un aluat foarte hidratat si putina drojdie, din cauza asta creste frumos si face gaurile alea care o caracterizeaza si coaja crocanta, faina neagra creste mult mai greu si n-o sa dea in veci rezultatul asta.
Poti face o alta reteta de piine integrala cu faina neagra.

#11 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 09 January 2010 - 05:14 PM

Eu sunt de aceiasi parere cu Adriana, nu as risca sa o fac cu faina neagra. Procesul e destul de lung, nu e o panie simpla, si sansele sa iasa ceva asemanator cu ciabatta sunt foarte mici.E pacat sa muncesti degeaba. :floare:

#12 Useril este offline   octaviutza 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 03-December 09

Postat 09 January 2010 - 11:37 PM

ok!!
Adriana si Narnia va multumesc frumos pt. raspunsuri, o voi face pe aceasta intocmai retetei...mi se pare minunata...sper sa vin cu un rezultat..cel putzin onorabil...daca nu, macar voi fi un exemplu de asa nu :angry: (de foarte curand m-am bagat sa fac paine) :|
O sa caut si o reteta misto pt. faina aceea neagra!!
Merci frumos!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi