Cum am mai incercat o reteta de ciabatta si mi s-a spus ca nu seamana cu ciabatta originala, am plecat in cautarea unei retete care sa semene cu ciabatta din Italia ( am vazut ulterior ca ceea ce se vinde aici sau in alte parti drept ciabatta, nu seamana deloc). Am gasit deci o reteta aici http://e-rcps.com/pa.../ciabatta.shtml m-a convins prin poza afisata si am decis ca trebuie s-o incerc. Urma sa plecam in concediu in zilele urmatoare si nu reuseam sa gasesc timp sa o fac, reteta solicita mai mult timp si vroiam sa fiu singura acasa cand o fac, sa ma pot ocupa de ea. Cu o saptamana inainte sa plecam imi spune barbatul ca a doua zi dupa slujba se intalneste cu un prieten si vine mai tarziu. Hmmm, mi-am zis in gand, e ocazia perfecta sa fac ciabatta. Mi-am facut eu planul ca a doua zi, pana se intalneste cu amicul, pana rezolva ce au de rezolvat, eu termin treaba si il astept cu ciabatta proaspata. Am trecut deci la actiune.
Am pregatit biga pe la pranz, astfel:
1/4 lingura de drojdie uscata, o cana de apa calduta ( 43-44 grade Celsius sau 110-115 Fahrenheit), 300g faina alba (tip 55 am folosit eu) , 2 linguri faina integrala de grau, 2 linguri de faina integrala de secara ( eu nu am inlocuit cu 2 linguri de faina pentru paine 6 cereale si 2 linguri de faina pentru paine taraneasca ).185 ml apa calduta.
Am turnat drojdia uscata in apa calda si am amestecat. Am lasat deoparte 5-10 minute sa se inmoaie.
Am combinat intrun castron toate tipurile de faina.
Am mai amesteca odata in apa cu drojdie, am luat din ea o jumate de lingurita si am adaugat peste faina.
Restul de amestec se arunca,nemaifiindu-ne necesara, il folosim doar pentru a masura 1/384 lingurita de drojdie. Am adaugat cele 185 ml apa la temperatura camerei si am amesteca bine biga obtinuta. Compozitia a fost destul de rigida, dar asa trebuie sa fie.
Am pus biga deoparte si am lasat-o 24 ore la temperatura camerei. Reteta spune ca nu trebuie sa ma sperii daca in primele 10 ore nu se intampla nimic, asa ca nu m-am speriat. Dupa 24 ore a crescut suficient.
A doua zi ( dupa 24 ore) am trecut la preparare. Am avut nevoie de:
325 grame de faina + 50 g pentru infainat aluatul/masa, o lingurita (3 g) drojdie uscata, 10 g sare, 340 g apa putin calduta ( 32 grade C sau 90 grade F ),biga dospita.
Am pus in robot faina, drojdia si sarea, am adaugat biga si apa , amestecand cu mana pentru a le combina. Am mixat bine,la viteza medie. Aluatul a fost destul de moale (se imprastia), altfel ar fi fost nevoie sa adaug apa. (pentru cine are, este preferabil ca aluatul sa fie batut intr-un stand mixer sau in masina de paine cca 5 minute).
Am pus aluatul intrun bol suficient de mare si l-am acoperit cu folie alimentara. Aici, procedura cerea ca aluatul sa stea 2,5-3 ore timp in care sa fie intors de 4 ori la fiecare 20 minute apoi lasat 80 min sa se odihneasca. Pentru a intoarce aluatul ( care este foarte moale), trebuia infainata suprafata lui si suprafata de lucru, rasturnat aluatul pe masa, infainat, impachetat intr-un anume fel si pus inapoi in vas.
Pana aici totul a mers foarte bine, am pus aluatul la crescut si dupa 20 minute am infainat masa, conform retetei, am rasturnat aluatul si ma straduiam sa-l impachetez frumos ( cu mare greutate, deoarece este plin de bule si foarte moale), timp in care m-am murdarit si eu si am imprastiat si faina prin toata bucataria, cand ...a sunat cineva la usa.
Era domnul barbat care mi-a spus zambitor ca amicul a amanat intalnirea pentru a doua zi.
Buuun, am rasturnat cu mari eforturi si cu delicatete aluatul inapoi in vas, fara sa-l mai impachetez, gandindu-ma resemnata ca o sa-l impachetez peste 20 minute. Am pus masa, am facut o cafea si tocmai ma pregateam sa rastorn din nou aluatul, cand imi spune domnul meu ca trebuie sa mergem sa facem ultimele cumparaturi pentru ca plecam la mare mai devreme, adica peste 2 zile .
Mi-am luat adio in gand de la ciabatta mea si ca sa nu arunc aluatul, l-am pus pe o hartie de copt, i-am dat o forma oarecum de paine
( cum aluatul se imprastia si nu-si pastra forma, am ridicat hartia pe laterala si am sprijinit de jur imprejur cu portocale, dar nu le-am mai fotografiat )si am plecat la cumparaturi.
Ne-am intors peste cateva ore, timp in care aluatul mai crescuse si se mai umpluse de bule.
Am incalzit cuptorul la 230 grade Celsius ( 450 grade F) si am copt painea pana cand s-a rumenit (cca 35 minute). Am stropit de 2 ori, la 10 minute diferenta, peretii cuptorului cu apa, pentru a obtine o coaja crocanta, dar nu foarte groasa.
Am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca pe un prosop.
Evident, avand in vedere felul in care am preparat-o si faptul ca nu am respectat reteta, m-am asteptat la un esec pe masura, astfel ca sectiunea a fost o mare surpriza.
Adriana mi-a confirmat ca asa trebuie sa arate ciabatta.
Gustul a fost extraordinar, noi am mancat-o goala aproape pe toata, coaja usor crocanta, iar miezul foarte aerat, fin, cu un aspect aproape transparent si un gust incredibil de bun.