Dexter, la 23 February 2019 - 12:24 AM, a spus:
geany să știi că peștii matale sunt cei mai buni și mai frumoși, nu știi tu de când mă chinui să-i fac așa croncanți și nu ies neam
chiar, care-i secretul?
Deci draga Dex' nu am crezut ca o sa mi se spuna asa ceva in veci si pururi,sincer mie imi e cam rusine pe langa voi cu meniurile mele ,am mai dat-o pe dupa plop cum s-ar spune dar acum recunosc
Dupa cum bine stiti eu nu mananc nimic ce vine din apa (pesti fructe de mare etc) desi familia mea e mare amatoare de peste mai ales(cred dar nu sunt f. sigura,ca mi se trage din copilarie,si iar incep cu povestile dar ajung si la cum prajesc eu pestele promit,bunica Jana provenea dintr-o familie de 9 frati din Iasi,chiar in oras dar era la casa ,si acolo ma ducea la strabunici,parintii ei adica,eram micuta si una dintre surorile bunicii tanti Mioara , d-zeu sa o odihneasca,ca abea a murit recent,grea viata a mai avut draga de ea,avea si ea copii mici,desi bunica ma avea deja nepoata,ca fiind 9 la numar era diferenta mare de varsta intre ei ,si ea le dadea niste capsule umplute cu untura de peste capiilor ei,care trebuiau inghitite,eu micuta fiind,mi-a dat si mie ,dar eu nestiind nu am putut inghiti si le-am spart in dinti,mi-a fost f.f.rau ,asa ca poate de acolo mi se trage nu stiu,cert e ca eu nu mananc nimic ce are ''izu'' ii zic eu adica miros, asa ca tot ce pute,ma scuzati ca zic asa, zic pas,dar stiu sa le gatesc )si in sf. ajung la peste asa cum il prajesc eu sa fie crocant...
Deci pestele il curat de solzi,il eviscerez,il spal bine si inauntru si in afara,daca nu e mare si incape in tigaie intreg il las intreg cu tot cu cap,daca e prea mare ii tai capul,daca si asa e f. mare il tai in 2 sau chiar in trei bucati.
In acest punct eu asa stiu de la mami,il scot pe hartie absorbanta si il si tamponez bine cu hartie absorbanta pe toate partile si in interior,pt. ca daca l-asi lasa asa apos mi-ar inmuia malaiul prin care e tavalit si mi-ar fierbe in tigaie dezmembrandu-se...
Dupa ce l-am absorbit bine sa fie zvantat,il presar cu sare si piper si pe afara si pe dinauntru...
Intr-o farfurie adanca amestec,cam 2/3 faina de malai cu 1/3 cantitate faina alba,dar asta doar daca malaiul e grisat,ca daca e malai mai fin nu mai necesita si faina alba,deci depinde si de malai...
Pun la incins tigaia cu ulei ,imi pozitiones farfuria cu malai langa ea si pe cea cu pesti si ii tavalesc f. bine pe fiecare in parte prin malai si in exterior si in interior si ii pun imediat in tigaia cu ulei incins ca sa nu se umezeasca crusta,apoi nu-i intorc de o mie de ori,trebuie sa se faca bine crocant pe o parte si intors doar o singura data cu paleta sa se faca si pe cealalata parte asta etot...si apoi scosi la scurs tot pe hartie absorbanta,mamaliguta sa fie deja facuta calda si mujdeiul si aia e...la acest peste mamii ii place in mujdei sa puna si cativa stropi de otet,domnul Geany in schimb daca are de umblat pe drumuri sau urmeaza sa fie de serviciu si nu vrea sa trasneasca a usturoi isi face saramura ii spune el,adica sare fina cu piper macinat si apa,si se balaceste cu pestii lui acolo..Cam asta e,sper ca am fost explicita daca nu intrebati ce nu ati inteles..