adi_edi, la 01 October 2019 - 11:31 AM, a spus:
Sa nu-mi ziceti ca n-ati facut si voi asa ceva la viata voastra

...
Ba o facem

Eu o fac destul de des, dar simplificată la maxim ca execuție, ca de obicei, eliminînd mulți pași intermediari cre mi se par inutili, și încercînd mereu, pe cît posibil, să fac totul într-un singur vas.
Așadar, metoda mea:
Într-o tigaie pun ulei (preferabil de măsline), dar puțin, călesc un cățel de usturoi (dă aromă), apoi cepă tăiată felii subțiri, după ce se călește adaug ardei felii, îi las și pe aceștia să se prăjească - mai întîi vor lăsa puțină zeamă, apoi se vor rumeni, ceapa se va re-coace și ea, adaug vinetele tăiate cubulețe necurățată de coajă deloc, las să se înmoaie, acum un puțină sare și piper, adaug roșii tăiate felii sau zdrobite în mînă, dacă-s prea coapte. Las să se formeze sos apoi să scadă, cîteodată pun sos de soia sau oțet balsamic sau sos de rodie, opresc și pun pătrunjel tocat sau nu

Asta e de obicei garnitură la cotlete de berbecuț la grătar sau altfel de carne făcută la grătar. Durează cam 10-15 minute totul.
Mai am varianta cu carne care începe prin prăjirea cărnii cubulețe, de obicei de vită sau de oaie, pînă se rumenește, apoi urmează toate celelalte, în aceeași ordine ca mai sus.
De fapt aș putea să spun că legumele astea sînt o rețetă de bază pentru mai multe preparate, paste, orez cu legume, carne cu legume, legume cu legume

etc.
În preparare, așa cum vă spuneam, mai întîi carnea, apoi ceapa, ardeiul...
După gust cîteodată le pun multe amestecuri de condimente sau chestii picante, cum ar fi fulgii de chilli. Și foarte des pun alături un boț de iaurt grecesc cu 10% grăsime amestecat cu zeamă de lămîie, ulei de măsline și mentă uscată, cîteodată și un cățel de usturoi zdrobit acolo, e un însoțitor foarte bun pentru cărnuri și garnitura asta.