Postat 15 February 2015 - 08:45 PM
acuma chiar am cantarit: 10kg spata dezosata, degresata de porc, 4kg sunca alba, tocata carnaraia, 4plicuri usturoi deshidratat, 4 plicuri cimbru, 3 plicuri boia dulce, 1 plic boia iute, 2 plicuri piper alb, 2 plicuri piper negru, sare dupa gust, 2 capatani mari de usturoi maruntit si facut mujdei cu zeama de carne (de la ingredientele de toba), cam 1l lichid caldut, strecurat, cu care am framantat compozitia pana a devenit maleabila ca sa intre in matze. nu stiu exact cate grame are plicul cu condimente, dar erau marca carrefour, se poate verifica pe site-ul lor - poate 20gr? si au intrat 20m matze curatate de porc. compozitia se lasa peste noapte sa se aromatizeze, se fac chiftelutze ca sa se potriveasca gustul. produsul finit va fi mai putin piperat/usturoiat decat gustul incercarilor, nush care-i treaba, dar in timp se mai domoleste iutzeala initiala. deci fa din start mai condimentat.
noi nu cumparam deloc mezeluri din oras, asa ca fac periodic in casa si mi se pare o metoda buna de-a controla cat de cat ce mananci.
va zic si la toba: juma de cap de porc plus inca o ureche separat, 3 rinichi, 3 inimi, 3 limbi toate de porc, 1plic usturoi uscat, 1 plic boia dulce, 1 lingura boia iute, boabe de piper, sare. toate au intrat intr-un fundar de vita care se umple, se coase la un capat si se pune intr-un ciorap de matase nou, spalat bine, deschis la culoare si se fierbe cam o ora. ingredientele carnoase se fierb in prealabil. treaba cu ciorapul previne un dezastru ulterior, ca se poate sparge la fiert toba. am patzit si-asa, de-am pescuit carnea din oala si noroc ca aveam alt matz. fundarul se intzeapa si-nainte si-n timpul fierberii cu un ac. se scoate dupa o ora, se pune pe o tava si peste toba se pune un fund de lemn pe care se-aseaza o greutate. eu am pus un bidon de vin de 5 litri si-am lasat-o la rece in balcon peste noapte. a doua zi era beeeeton!