Lapte condensat! caut retete
#1
Postat 31 July 2012 - 11:07 AM
#2
Postat 31 July 2012 - 11:13 AM
250 gr de lapte condensat se amesteca cu 200 ml de lapte caldut in care s-au dizolvat 8 gr de gelatina foi (mai intii hidratate in apa rece)si cu 250 gr de frisca, se pune intre blauri repede ca sa nu inceapa sa se intareasca si evident apoi se pune la frigider
asta era sectiunea
#3
Postat 31 July 2012 - 02:50 PM
Am si o carticica cu prajiturele cu lapte condensat. Daca te intereseaza, pot sa scanez cateva si ti le trimit.
#4
Postat 31 July 2012 - 04:12 PM
Eu l-am facut pe asta de cateva ori.
Pe asta de multe ori:
Linkul meu
Flan cu mere:
Linkul meu
Flan de caramel:
Linkul meu
#7
Postat 07 August 2012 - 04:27 PM
Prajitura "Twix"
PENTRU ALUAT:
-190 g unt,taiat bucatele(eu am avut Irische Butter)
-290 g faina
-75 g zahar brun
PENTRU CREMA SI GLAZURA:
-75 g unt
-75 g zahar brun
-600 g lapte condensat
-200 g ciocolata (pentru glazura)
Se pune faina(cernuta) intr-un vas(eu am facut la robot totul),se adauga untul taiat bucatele si se framanta putin cu mana pana se marunteste putin untul.Adaugam si zaharul brun si framantam pana obtinem un aluat "neted".
Se intinde aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.Se fac gaurele cu o furculita si se da la cuptor(incalzit dinainte la 190°C ) pentru aproximativ 20 minute,sau pana are culoarea aurie.
In timp ce foaia de aluat este in cuptor pregatim crema din unt,zaharul brun si laptele condensat.Le punem toate intr-o oala la fiert,la foc mediu.Cand incep sa clocoteasca le mai lasam la foc molcut pana compozitia incepe sa se ingroase(dar totusi sa curga).In carte scrie ca se mai lasa pe foc 5 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca,la mine a durat mai mult,poate si din cauza ca am avut cantitate mai mare decat scria in reteta.
Foaia se lasa sa se raceasca putin in tava,apoi punem crema imediat luata de pe foc,pentru ca altfel se intareste si nu se mai poate intinde.Eu abia am intins-o la margini ca se intarise putin.Se lasa sa se raceasca crema bine de tot,apoi se pune ciocolata topita deasupra sau altfel de glazura,ce doriti.
#8
Postat 12 August 2012 - 11:10 AM
Principesa Margareta a editat o carte de bucate in care se gaseste si o astfel de reteta si depun marturie ca este foarte buna, am incercat-o
dar n-as manca asa ceva mai des de o data pe an...
daca te intereseaza, pot sa caut sa o postez
#9
Postat 13 August 2012 - 05:05 PM
P.S. : Adevaratul lapte condensat nu este îndulcit.
#12
Postat 14 August 2012 - 07:01 PM
Cand eram eu mica comanda mama la casa de comenzi si trebuia sa fie sweetened condensed milk ca o data ne-a adus doar lapte condensat, ala cu garoafa, Carnation, a scuipat fratimiu trei zile ca nu era deloc dulce.
In rest I rest my case
#13
Postat 14 August 2012 - 07:11 PM
si la laptele de se pune in cafea de ce i se zice tot condensat?
#14
Postat 14 August 2012 - 07:18 PM
parca englezii ii ziceau skim milk
#15
Postat 14 August 2012 - 10:03 PM
zerda, la 14 August 2012 - 07:18 PM, a spus:
parca englezii ii ziceau skim milk
Asa cum zice Zerda, laptele condensat nu e îndulcit, doar -asa cum îi zice- fiert si condensat pîna la concentrare. Cel îndulcit este alta mîncare de peste.
Avantajul -mai ales pentru deserturi- este ca ai posibilitatea sa controlezi exact cantitatea de zahar din reteta, fara sa deduci procentajele din cel îndulcit.
O aplicatie interesanta, de care îmi amintesc cu nostalgie, este reteta de praline cu pecan din Savannah.
#16
Postat 14 August 2012 - 11:21 PM
zerda, la 14 August 2012 - 07:01 PM, a spus:
Pai si acum e la fel. Laptele condensat nu e îndulcit. Dar exista si varinate îndulcite, pe care se mentioneaza treaba asta.
iulia nicoleta, la 14 August 2012 - 07:11 PM, a spus:
si la laptele de se pune in cafea de ce i se zice tot condensat?
Dar cum sa-i zica? E lapte condensat sau evaporat, asa-l stiu eu. Bineînteles ca pe piata se gasesc o gramada de variante de lapte pt. cafea, dar nu toate or fi lapte condensat. Ce am observat, o cautare cu gogu la "lapte condensat"... si deja primele 10 rezultate dau informatii total eronate... Peste tot scrie ca laptele condensat se obtine prin fierberea laptelui cu zahar pîna se îngroasa.
Laptele condensat se obtine prin fierbere ( a laptelui ) de 10-15 minute la 90-100°C, pentru a distruge bacteriile and Co, apoi se reduce/îngroasa sub presiune la 40-80°C pîna "dispare" cel putin 60% din continutul de apa/din lapte. Dupa acest proces se ambaleaza în doze, sticle, borcane, etc, si vine înca odata sterilizat.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#18
Postat 15 August 2012 - 10:20 AM
Maya, la 14 August 2012 - 11:21 PM, a spus:
Laptele condensat se obtine prin fierbere ( a laptelui ) de 10-15 minute la 90-100°C, pentru a distruge bacteriile and Co, apoi se reduce/îngroasa sub presiune la 40-80°C pîna "dispare" cel putin 60% din continutul de apa/din lapte. Dupa acest proces se ambaleaza în doze, sticle, borcane, etc, si vine înca odata sterilizat.
Taraneste, lapte gros dulce in care asa fierbinte cand este gata, pui nuca macinata si umpli foi de napolitana (asa face soacra mea) clar nu ii zice lapte condensat.
#19
Postat 15 August 2012 - 01:42 PM
#20
Postat 15 August 2012 - 02:41 PM
aura, la 15 August 2012 - 01:42 PM, a spus:
Cu ceva vreme în urma aici greu gaseai lapte condensat îndulcit. Acum am vazut si pe la noi. Nu se numeste direct lapte condensat ci crema de lapte sau alte denumiri , dar se specifica ca este un amestec de lapte condensat cu adaos de zahar, si în multe cazuri si alte porcarii.
Laptelui condensat i se mai zice si lapte evaporat, deci e acelasi lucru, clar ca nu e nicio diferenta.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges