Forum Culinar: Caponata siciliana - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Caponata siciliana

#1 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 September 2012 - 12:26 PM

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488279790263.jpg

Caponata siciliana e destul de cunoscuta, fiind un fel de mancare traditional, o gustare care nu lipseste niciodata din meniul restaurantelor tradizionale de pe insula.
Nu se pune pe paine ca zacusca, se serveste pur si simplu ca gustare alaturi de alte bunatati puse pe platouri care umplu masa in astfel de restaurante.
Daca n-ati mancat niciodata, va sfatuiesc s-o faceti. O s-o gustati si apoi o s-o refaceti. Garantat!
Reteta mea e de la o siciliana doc. Am gustat, mi-a placut, am cerut reteta si de cativa ani tot o fac.
Asa ca dimineata devreme, impreuna cu mama, am plecat la piata dupa ingredientele necesare.
Primul lucru pe care l-am facut cand ne-am intors, a fost sa punem la fiert rosiile pentru sucul de rosii. Voi puteti sa-l facetui cu o zi inainte, asa incat sa micsorati timpii.
Avem nevoie de 3 kg de rosii pentru suc, cateva tije de telina cu frunze cu tot,vreo cativa morcovi, vreo doua trei cepe (depinde cat de mari sunt), patrunjel, busuioc, sare, piper. Se pun toate ingredientele in oala taiate grosolan. Rosiile le-am lasat intregi pentru ca erau micute tip cherry, dar anume pentru suc. Pe cele mai marisoare numai le-am taiat in doua.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488273709946.jpg

Se lasa la fiert, iar cand morcovul e fiert, inseamna ca putem sa incepem sa separam pulpa de seminte si de coji.
Pulpa de rosii obtinuta o punem intr-o oala, adaugam ceva ulei extravirgin de masline (cam 100 de ml) si lasam sa scada putin, sa se ingroase. La final gustam de sare si piper.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488273897997.jpg

Ingrediente pentru 8 borcane de caponata, de circa 580 de gr:
7 vinete (circa 3,5 kg fara cotor)
5 cepe mari (circa 1 kg – ceapa curatata)
tijele de la o telina mare, numai partea verde, fara frunze (circa 625 gr)
125 gr capperi
285 gr masline verzi (cantarite fara samburi)
circa 8 polonice de suc de rosii preparat in casa (preparat cum am scris mai sus)
275 ml de otet in care am topit cateva linguri bune de zahar (dupa gust)
ulei pentru fript

Vinetele se spala, se taie cotorul (am taiat mai intai toata partea verde, in asa fel incat sa nu tai foarte mult din vanata cand tai cotorul) si se taie bucati nu drept mici.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488274494918.jpg

Se pun intr-o strecuratoare incapatoare, se presara cu sare mare si se lasa la scurs timp de o jumatate de ora. O sa vedeti ca lasa apa inchisa la culoare.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-1348827481678.jpg

Odata trecut acest timp, vinetele se clatesc si se pun pe un prosop de bucatarie curat, la uscat.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488275477676.jpg

Se frig apoi in ulei bine incins si se pun la scurs pe o farfurie cu hartie absorbanta.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488277807038.jpg

Ceapa se taie julienne si se fierbe. Se pune in oala in momentul in care apa incepe sa fiarba. Se lasa la scurs pe o strecuratoare.
Un pont ca sa nu plangeti prea tare cand taiati ceapa: pe masura ce o curatati, puneti-o asa intreaga intr-un castron cu apa rece. Apoi taiati-o.
Tijele de telina (fara frunze) se taie bucatele (nu mici, ci rondele), se pun in oala cand apa incepe sa fiarba si se fierb cateva minute. Deci nu fierte de tot, ca doar nu ne trebuie pireu. Se lasa la scurs pe o strecuratoare.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-1348827838576.jpg

Intr-o oala/cratita incapatoare se pun vinetele fripte, ceapa si telina fierte si scurse bine, maslinele (fara samburi), capperele desarate initial intr-un pahar cu apa si scurse.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488278560693.jpg

Se adauga sucul de rosii si se amesteca totul cu grija, la foc poltrivit.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488278787415.jpg

Se amesteca otetul cu zaharul intr-un ibric si se pune la topit la foc mic. Se amesteca pana ce zaharul se topeste.
Edit Se gusta si se face dupa bunul plac, pentru mine a fost perfect asa, de dulce acrisor.
Se ia de pe foc si se pune peste celelalte ingrediente. Se lasa pe foc sa se combine aromele si sa scada putin lichidul, circa 10 minute.
Le-am sterilizat apoi cu metoda mamei. Adica:
Se pune caponata fierbinte in borcane, se inchid si se pun in tava de la cuptor. Adaugam apa fierbinte in tava in asa fel sa cuprinda toata tava (apa trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea a borcanelor) si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 45 de minute.
Intre timp mai controlam, sa ne asiguram ca in tava e apa in permanenta.
Se opreste apoi focul si se lasa borcanele in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488279041755.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-134882792435.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-13-13488279387267.jpg

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 September 2012 - 12:33 PM

Mamma mia ce idee buna mi-ai dat, am facut-o de citeva ori dar fara rosii, asa era varianta prietenei mele de la Palermo, dar ideea fantastica e ceea de a o pune in borcane si steriliza, am facut mereu doar pentru consum imediat.
Foarte frumos totu, poze, explicatii, tot tot :((

#3 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 September 2012 - 12:41 PM

Vezi postareaAdriana, la 28 September 2012 - 12:33 PM, a spus:

Mamma mia ce idee buna mi-ai dat, am facut-o de citeva ori dar fara rosii, asa era varianta prietenei mele de la Palermo, dar ideea fantastica e ceea de a o pune in borcane si steriliza, am facut mereu doar pentru consum imediat.
Foarte frumos totu, poze, explicatii, tot tot :((


Merci mult de tot Adriana, eu am facut portie dubla dintr-o lovitura :-*!
Ce mi-a placut la reteta asta e ca trebuie fripte numai vinetele, fata de alte retete in care se frige si ceapa.
Nu trebuie sa balteasca in suc, o sa-ti dai seama pe moment cand faci, vezi la ochi.

#4 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 28 September 2012 - 01:35 PM

Impecabil, mi-ai facut pofta, cred ca o sa fac si eu macar putin, de test.

Mai postezi si la alt subiect azi? :)

#5 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 September 2012 - 01:38 PM

Vezi postarearedivivus, la 28 September 2012 - 01:35 PM, a spus:

Impecabil, mi-ai facut pofta, cred ca o sa fac si eu macar putin, de test.

Mai postezi si la alt subiect azi? ;)


Ahahahaha, merci! Da, cred ca mai postez :) !
Poti sa faci mai putin sa vezi daca iti place. Cu otetul si zaharul jonglezi dupa pofta inimii.

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 September 2012 - 04:11 PM

Vezi postareaany_annette, la 28 September 2012 - 12:41 PM, a spus:

Ce mi-a placut la reteta asta e ca trebuie fripte numai vinetele, fata de alte retete in care se frige si ceapa.

Da, asa e. Miine tre sa iau o lada de rosii sa mai fac citeva borcane de sos, o sa iau si restu ingredientelor si incerc si caponata ta.

#7 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 September 2012 - 04:25 PM

Vezi postareaAdriana, la 28 September 2012 - 04:11 PM, a spus:

Vezi postareaany_annette, la 28 September 2012 - 12:41 PM, a spus:

Ce mi-a placut la reteta asta e ca trebuie fripte numai vinetele, fata de alte retete in care se frige si ceapa.

Da, asa e. Miine tre sa iau o lada de rosii sa mai fac citeva borcane de sos, o sa iau si restu ingredientelor si incerc si caponata ta.


M-as bucura enorm sa va placa. Cu otetul si zaharul te reglezi tu, dupa cum iti place, eu tot am gustat pana ce a fost cum am vrut eu.

#8 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 September 2012 - 10:27 PM

Ohhhhhhhh Anutza....ce-mi faci tu mie :)

#9 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 29 September 2012 - 02:49 PM

...si mie!

Mi se par super toate: deja numai de la tine am strans vre-o 5 retete care pot sa le mai pun, mai am de la Eataly, de la Moatza....pfai ma asteapta munca multa.

Felicitari!

#10 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 29 September 2012 - 05:54 PM

Vezi postareastella, la 28 September 2012 - 10:27 PM, a spus:

Ohhhhhhhh Anutza....ce-mi faci tu mie =))


Stiu Stellina, stiu, cum iubesti tu sudul, nimenea :tongue3: !

Vezi postareayoyo, la 29 September 2012 - 02:49 PM, a spus:

...si mie!

Mi se par super toate: deja numai de la tine am strans vre-o 5 retete care pot sa le mai pun, mai am de la Eataly, de la Moatza....pfai ma asteapta munca multa.

Felicitari!


Merci mult Yoyo, ma bucur daca ti-a starnit interes :71: !

#11 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 30 September 2012 - 05:56 AM

Eu nu gasesc aici masline verzi fara samburi, ca m-as incumeta sa fac!Adica nu ca ale tale, verzi gasesc, vorba omului, de carton!
Uite ca mi-a venit o idee, la arabi aveau din astea cum ai pus tu in poza!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#12 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 30 September 2012 - 12:25 PM

Vezi postareazerda, la 30 September 2012 - 05:56 AM, a spus:

Eu nu gasesc aici masline verzi fara samburi, ca m-as incumeta sa fac!Adica nu ca ale tale, verzi gasesc, vorba omului, de carton!
Uite ca mi-a venit o idee, la arabi aveau din astea cum ai pus tu in poza!


Eu nu am avut masline fara samburi, le-am scos eu samburii :floare:.
De alea fara samburi nu iau niciodata, sunt alta calitate.

#13 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 30 September 2012 - 02:31 PM

Nici eu nu iau, urasc pizza cu cerculete din alea de carton cum ziceam. Singurele masline fara samburi sunt alea umplute cu ton, ansoa, ardei, etc.
Dar astea de care ziceam eu sunt asa, cum sa zic, zdrobite si nu mai au sambure, nu arata bine multi nu cumpara, mie imi plac la nebunie!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 October 2012 - 10:23 PM

Am facut jumatate din portia ta pentru ca atitea vinete aveam, mie imi aduce la miros cu mincarea rece pe care o facea vecina mamei, nu stiu de ce, Stefano a zis ca e foarte buna si a terminat toata portia pe care am pus-o pe masa :toothy9; restul e la frigider :toothy9;
Imagine atasata: monthly_10_2012/post-4-13494687194027.jpg

#15 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 05 October 2012 - 10:40 PM

Ce rapida ai fost :toothy9;!
Ma bucur ca a placut :toothy9;.

#16 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 08 October 2012 - 12:18 PM

Eu acum am vazut, nu ai pus masline verzi, ai pus negre of of!
Dar e ok cum iti place tie :hungry:.

#17 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 October 2012 - 12:28 PM

Pai n-aveam verzi, numai pe astea taggiasche le am.

#18 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 08 October 2012 - 12:50 PM

Vezi postareaAdriana, la 08 October 2012 - 12:28 PM, a spus:

Pai n-aveam verzi, numai pe astea taggiasche le am.


De alea care-mi "plac" mie mult :hungry: .
N-au nica "carne" pe ele. Dar na, gusturile nu se discuta :) .

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi