Caponata siciliana
#1
Postat 28 September 2012 - 12:26 PM
Caponata siciliana e destul de cunoscuta, fiind un fel de mancare traditional, o gustare care nu lipseste niciodata din meniul restaurantelor tradizionale de pe insula.
Nu se pune pe paine ca zacusca, se serveste pur si simplu ca gustare alaturi de alte bunatati puse pe platouri care umplu masa in astfel de restaurante.
Daca n-ati mancat niciodata, va sfatuiesc s-o faceti. O s-o gustati si apoi o s-o refaceti. Garantat!
Reteta mea e de la o siciliana doc. Am gustat, mi-a placut, am cerut reteta si de cativa ani tot o fac.
Asa ca dimineata devreme, impreuna cu mama, am plecat la piata dupa ingredientele necesare.
Primul lucru pe care l-am facut cand ne-am intors, a fost sa punem la fiert rosiile pentru sucul de rosii. Voi puteti sa-l facetui cu o zi inainte, asa incat sa micsorati timpii.
Avem nevoie de 3 kg de rosii pentru suc, cateva tije de telina cu frunze cu tot,vreo cativa morcovi, vreo doua trei cepe (depinde cat de mari sunt), patrunjel, busuioc, sare, piper. Se pun toate ingredientele in oala taiate grosolan. Rosiile le-am lasat intregi pentru ca erau micute tip cherry, dar anume pentru suc. Pe cele mai marisoare numai le-am taiat in doua.
Se lasa la fiert, iar cand morcovul e fiert, inseamna ca putem sa incepem sa separam pulpa de seminte si de coji.
Pulpa de rosii obtinuta o punem intr-o oala, adaugam ceva ulei extravirgin de masline (cam 100 de ml) si lasam sa scada putin, sa se ingroase. La final gustam de sare si piper.
Ingrediente pentru 8 borcane de caponata, de circa 580 de gr:
7 vinete (circa 3,5 kg fara cotor)
5 cepe mari (circa 1 kg – ceapa curatata)
tijele de la o telina mare, numai partea verde, fara frunze (circa 625 gr)
125 gr capperi
285 gr masline verzi (cantarite fara samburi)
circa 8 polonice de suc de rosii preparat in casa (preparat cum am scris mai sus)
275 ml de otet in care am topit cateva linguri bune de zahar (dupa gust)
ulei pentru fript
Vinetele se spala, se taie cotorul (am taiat mai intai toata partea verde, in asa fel incat sa nu tai foarte mult din vanata cand tai cotorul) si se taie bucati nu drept mici.
Se pun intr-o strecuratoare incapatoare, se presara cu sare mare si se lasa la scurs timp de o jumatate de ora. O sa vedeti ca lasa apa inchisa la culoare.
Odata trecut acest timp, vinetele se clatesc si se pun pe un prosop de bucatarie curat, la uscat.
Se frig apoi in ulei bine incins si se pun la scurs pe o farfurie cu hartie absorbanta.
Ceapa se taie julienne si se fierbe. Se pune in oala in momentul in care apa incepe sa fiarba. Se lasa la scurs pe o strecuratoare.
Un pont ca sa nu plangeti prea tare cand taiati ceapa: pe masura ce o curatati, puneti-o asa intreaga intr-un castron cu apa rece. Apoi taiati-o.
Tijele de telina (fara frunze) se taie bucatele (nu mici, ci rondele), se pun in oala cand apa incepe sa fiarba si se fierb cateva minute. Deci nu fierte de tot, ca doar nu ne trebuie pireu. Se lasa la scurs pe o strecuratoare.
Intr-o oala/cratita incapatoare se pun vinetele fripte, ceapa si telina fierte si scurse bine, maslinele (fara samburi), capperele desarate initial intr-un pahar cu apa si scurse.
Se adauga sucul de rosii si se amesteca totul cu grija, la foc poltrivit.
Se amesteca otetul cu zaharul intr-un ibric si se pune la topit la foc mic. Se amesteca pana ce zaharul se topeste.
Edit Se gusta si se face dupa bunul plac, pentru mine a fost perfect asa, de dulce acrisor.
Se ia de pe foc si se pune peste celelalte ingrediente. Se lasa pe foc sa se combine aromele si sa scada putin lichidul, circa 10 minute.
Le-am sterilizat apoi cu metoda mamei. Adica:
Se pune caponata fierbinte in borcane, se inchid si se pun in tava de la cuptor. Adaugam apa fierbinte in tava in asa fel sa cuprinda toata tava (apa trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea a borcanelor) si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 45 de minute.
Intre timp mai controlam, sa ne asiguram ca in tava e apa in permanenta.
Se opreste apoi focul si se lasa borcanele in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.
#2
Postat 28 September 2012 - 12:33 PM
Foarte frumos totu, poze, explicatii, tot tot
#3
Postat 28 September 2012 - 12:41 PM
Adriana, la 28 September 2012 - 12:33 PM, a spus:
Foarte frumos totu, poze, explicatii, tot tot
Merci mult de tot Adriana, eu am facut portie dubla dintr-o lovitura !
Ce mi-a placut la reteta asta e ca trebuie fripte numai vinetele, fata de alte retete in care se frige si ceapa.
Nu trebuie sa balteasca in suc, o sa-ti dai seama pe moment cand faci, vezi la ochi.
#4
Postat 28 September 2012 - 01:35 PM
Mai postezi si la alt subiect azi?
#5
Postat 28 September 2012 - 01:38 PM
redivivus, la 28 September 2012 - 01:35 PM, a spus:
Mai postezi si la alt subiect azi?
Ahahahaha, merci! Da, cred ca mai postez !
Poti sa faci mai putin sa vezi daca iti place. Cu otetul si zaharul jonglezi dupa pofta inimii.
#6
Postat 28 September 2012 - 04:11 PM
any_annette, la 28 September 2012 - 12:41 PM, a spus:
Da, asa e. Miine tre sa iau o lada de rosii sa mai fac citeva borcane de sos, o sa iau si restu ingredientelor si incerc si caponata ta.
#7
Postat 28 September 2012 - 04:25 PM
Adriana, la 28 September 2012 - 04:11 PM, a spus:
any_annette, la 28 September 2012 - 12:41 PM, a spus:
Da, asa e. Miine tre sa iau o lada de rosii sa mai fac citeva borcane de sos, o sa iau si restu ingredientelor si incerc si caponata ta.
M-as bucura enorm sa va placa. Cu otetul si zaharul te reglezi tu, dupa cum iti place, eu tot am gustat pana ce a fost cum am vrut eu.
#9
Postat 29 September 2012 - 02:49 PM
Mi se par super toate: deja numai de la tine am strans vre-o 5 retete care pot sa le mai pun, mai am de la Eataly, de la Moatza....pfai ma asteapta munca multa.
Felicitari!
#10
Postat 29 September 2012 - 05:54 PM
stella, la 28 September 2012 - 10:27 PM, a spus:
Stiu Stellina, stiu, cum iubesti tu sudul, nimenea !
yoyo, la 29 September 2012 - 02:49 PM, a spus:
Mi se par super toate: deja numai de la tine am strans vre-o 5 retete care pot sa le mai pun, mai am de la Eataly, de la Moatza....pfai ma asteapta munca multa.
Felicitari!
Merci mult Yoyo, ma bucur daca ti-a starnit interes !
#11
Postat 30 September 2012 - 05:56 AM
Uite ca mi-a venit o idee, la arabi aveau din astea cum ai pus tu in poza!
#12
Postat 30 September 2012 - 12:25 PM
zerda, la 30 September 2012 - 05:56 AM, a spus:
Uite ca mi-a venit o idee, la arabi aveau din astea cum ai pus tu in poza!
Eu nu am avut masline fara samburi, le-am scos eu samburii .
De alea fara samburi nu iau niciodata, sunt alta calitate.
#13
Postat 30 September 2012 - 02:31 PM
Dar astea de care ziceam eu sunt asa, cum sa zic, zdrobite si nu mai au sambure, nu arata bine multi nu cumpara, mie imi plac la nebunie!
#14
Postat 05 October 2012 - 10:23 PM
#16
Postat 08 October 2012 - 12:18 PM
Dar e ok cum iti place tie .