Forum Culinar: Supa crema de napi - Forum Culinar

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Supa crema de napi Reteta de post

#21 Guest_Gelutza_*

• Grup: Guests

Postat 10 December 2012 - 04:31 PM

Ma simt ca si o mama care si-a abandonat copiii, bietii mei napi, ce disputati/discutati sunt!
Nu pot fi confundati cu guliile sub nicio forma.Eu ii iubesc si-i gatesc indiferent ca sunt "napi porcesti" sau "topinamburi".Doar stim cum e la noi cu regionalismele...In postul asta eu am facut si dulceta de napi si piure de napi si napi copti la cuptor, asa cum coacem de regula cartofii.Imi place tot ce iese din ei si nu ramane firimitura, pacat ca nu pot sta mai mult cu aparatul in mana, sa pozez tot ce fac. La piure am pus si 50 gr. radacina telina si a iesit un piure atat de fin!
Paparoti, m ras cu pofta amintindu-mi cum ii pacaleam noi, adolescenti fiind, pe cei mai micuti cu poezioara aia cu napii si cu gardul, punandu-i sa zica repede, ce vremuri dom'ne, ce vremuri!
Eu napii i-am mostenit in "fundul gradinii" odata cu terenul pe care cresteau din anul cand l-am achizitionat. I-am pastrat datorita faptului ca sunt plante melifere si eu am stupi. La inceput ii mancam cruzi, ce buni sunt!
Pe urma i-am bagat la muraturi, si acolo sunt faini!
Apoi am inceput sa diversific modalitatile de preparare in momentul in care sotul meu a fost diagnosticat cu o forma usoara de diabet.Un nutritionist i-a recomandat o cura de napi, a tinut-o si a fost foare bine pentru el.Tuberculii de topinambur contin o cantitate de pana la 20% substanta uscata, in care se gaseste din belsug un polimer al fructozei numit inulina,deci aur ptr. organism!
Dar cea mai mare calitate a topinamburului este ca tine in frau apetitul. Cine papa napi in post slabeste fara sa vrea, va spun din experienta legitimului, care roade napi la greu, nu e zi in care el nu mananca asa ceva, macar vreo doi cruzi, daca nu gatiti.
V-am spus cate ceva din ce stiu pe baza experientelor traite, nu doar citite vis a vis de napi, cred ca se pot spune multe lucruri. Terapeutul meu mi-a recomandat si mie pentru oase, dar eu mai uit sa mananc, nu-s asa constiincioasa ca don Gelu!
O sa ma straduiesc sa pozez cat mai e postul ( nu ca l-as tine pe tot) cate ceva din ce mai pregatesc eu bun cu napi.O cunostinta de-a mea a fost la Mencinicopschi si i-a recomandat sa pape si frunzele de nap...nu am incercat dar o voi face la vara, ca incercarea moarte n-are!

P.S.
Iertati-ma ca nu am vazut mai demult discutiile de pe topic, intru tot pe fuga si daca nu e "ridicat la fileu" un topic, nu-l caut decat daca arde!:floare:)))

#22 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 10 December 2012 - 04:44 PM

Si pentru cetateanul turmentat, puteti sa fiti un pic mai precisi? :floare: Eu vad 3 poze, una pusa de Gelutza, una cu niste guguloaie verzi si una cu mov. Care si cum se numesc, ca eu am facut din astea cu mov si eram sigura ca sunt gulii (in fr. le zice navet).
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#23 Guest_Gelutza_*

Postat 10 December 2012 - 05:09 PM

Vezi postareaaura, la 10 December 2012 - 04:44 PM, a spus:

Si pentru cetateanul turmentat, puteti sa fiti un pic mai precisi? :hug: Eu vad 3 poze, una pusa de Gelutza, una cu niste guguloaie verzi si una cu mov. Care si cum se numesc, ca eu am facut din astea cu mov si eram sigura ca sunt gulii (in fr. le zice navet).

Aura, de cand ma stiu, astia pozati de mine sunt napi, au frunza cu asperitati ca si a florii soarelui, flori galbene, mici...
Pai, alea mov sunt gulioare, eu asa le stiu si-s altele mai marisoare carora le spunem gulii.

#24 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 10 December 2012 - 05:19 PM

merci pentru lamuriri Gelutza.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#25 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,483
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 December 2012 - 07:18 PM

Gelutza cind mai faci mai scrie-ne idei de gatit, nu-i musai cu poze daca n-ai timp, doar poveste. :hug:

#26 Guest_Gelutza_*

Postat 10 December 2012 - 07:56 PM

Vezi postareaAdriana, la 10 December 2012 - 07:18 PM, a spus:

Gelutza cind mai faci mai scrie-ne idei de gatit, nu-i musai cu poze daca n-ai timp, doar poveste. :hug:

Da, asa o sa fac, mie imi place sa fac si poze, dar am probleme cu aparatul foto... Stau cumite si fac numai fapte bune, poate Mosul se indura si-mi aduce altul!
Miercuri, sigur voi pregati napi si vin cu povestea!

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi