Forum Culinar: Tarta nocioloasa si carameloasa - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tarta nocioloasa si carameloasa cu aluat fraged :)

#1 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 November 2012 - 08:04 PM

Cum ziceam, in weekend m-a palit harnicia la cratita, lucru rar in cazul meu. Ca sa nu las weekendul sa treaca fara dulce, m-am apucat de o tarta pe care o gasisem pe un blog frantuzesc, a carui posesoare o avea, la randul ei, dintr-o revista. Ce m-a atras la tarta asta este cremozitatea ei incredibila si combinatia de caramel cu tot felul de nuci plus aluatul fraaaaageeeed.
Se facea ca musiu Enigel era in cursul unor experimente si ma tot blitzuia de zor, asa m-am hotarat sa postez la imagini. Nu luati in seama luminozitatea si calitatea pozelor din timpul prepararii, ca nu erau destinate postarii.

Vorbim despre:



Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#2 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 November 2012 - 08:14 PM

Ingrediente aluatfraged
- 125 de unt pomada (adica lasat la temperatura camerei si batut bine spuma). Cum eu aveam o margarina bio in frigider si nu stiam ce sa fac cu ea, am folosit-o in loc de unt.
- 85 grame zahar tos mai fin
- pasta de la o pastaie de vanilie
- 25 g pudra de migdale
- 2 g de sare de mare. ori dupa gust
- 1 ou la temperatura camerei
- 15 grame pudra de alune de padure
- 195 grame faina.

Preparare :
- Dati faina si pudra de alune prin sita.
- Bateti bine untul spuma impreuna cu zaharul si pasta de vanilie.
- Adaugati pudra de migdale si sarea. Nu amestecati excesiv aluatul.
- Incorporati oul si apoi faina cernuta cu pudra de alune.
- Intindeti aluatul intre doua foi de copt astfel incat sa aiba o grosime de 3 mm si dati la frigider pentru doua ore. Eu am sarit peste faza asta.
- Puneti aluatul in tava de copt. Ca sa nu se umfle la copt puneti o foaie de hartie de copt deasupra si bile de ceramica (ei, astea imi lipseau mie, Adriana )))
- Dati la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 15 minute. Poate dura mai mult in functie de cuptor.
- Scoateti si lasati la racit.



Ingrediente crema de caramel :
- cam 1 g de gelatina, eu am pus o foita.
- 60 g zahar brun ori normal
- 70 ml smantana de frisca
- 40 g unt sarat
- 150 g mascarpone.

Preparare :
- Muiati gelatina in apa rece, ideal 20 de minute.
- Faceti un caramel sec (fara apa) din cantitatea de zahar
- Cand prinde o culoare aurie frumoasa adaugati untul si amestecati bine dupa care adaugati frisca incalzita (nu fiarta !)
- Cand amestecul are cam 50°C adaugati gelatina stoarsa bine si amestecati bine.
- Luati de pe foc , lasati sa se mai raceasca putin si adaugati mascarponele.
- Umpleti tarta si dati la frigider, ideal peste noapte.




Ingrediente glazura nugatine :
- 1 foaie de gelatina, 2 g
- 100 g zahar
- 2 linguri apa
- 35 g de unt sarat
- 1 lingura mare de mascarpone
- 20 g midgale sfaramate. Eu am pus arahide sarate si nuci.
Preparare :
- Muiati gelatina in apa
- Faceti un caramel de culoarea ambrei din zahar si apa
- Adaugati untul
- Luati de pe foc, lasati sa scada temperatura, cat sa fie caldut doar si adaugati gelatina si mascarponele.
- La final adaugati nucile sfaramate
- Turnati glazura peste crema de caramel si dati la rece


Ultima etapa: so pe ea! Am ras jumate dintr-o rasuflare! Cui ii place combinatia de nuci de tot felul, caramel, cremozitaaaate mare, iata ce iese:




Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 13 November 2012 - 08:46 PM

Vaii cum poate sa arate! :) place; mult, mult,daca n-o fac ma bantuie! :)

#4 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 13 November 2012 - 08:55 PM

Vezi postareaGeany, la 13 November 2012 - 08:46 PM, a spus:

Vaii cum poate sa arate! :) place; mult, mult,daca n-o fac ma bantuie! :)

Pe mine oricum o sa ma bantuie! :) Mai devreme de Craciun n-am nici o sansa s-o fac!!! N-am cuptor omenesc aici, numa' de ala cu microunde. Plus ca nema ustensile.. grea viata pe capu' meu! :)
Lapo.... sigur nu-ti faci pomana sa-mi dai si mie o bucatica? Hai incoa', io-ti ofer cazare, tu vii cu bunataturi! :)

#5 Guest_Gelutza_*

  • Grup: Guests

Postat 13 November 2012 - 09:13 PM

Cred ca numai caramel visez la noapte!
Meriti cu brio bilele de ceramica! :)

#6 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 November 2012 - 10:54 PM

Fete, dac-as putea, v-as face la fiecare in parte cate una! Eu va astept pe toate cu bratele deschise!

@Foxyy: Daca ma vezi cum arat...ca un pui trantit, nu dai doi bani pe mine. Nu-s in stare sa ma misc din pat la tauleta. Ce calatorii, ce Paris?

@Geany: poti sa mai adaugi linistita ceva la cantitatile de crema, ca sa iasa straturile puuutin mai grosute. La fel, la glazura de nugatinä poti sa mai pui linistita ceva zahar.

Sa stiti ca are un gust deosebit si, dupa mine, poate fi si nitel mai dulce. Data viitoare o sa o fac doqar cu nuci.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#7 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 13 November 2012 - 11:02 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 13 November 2012 - 10:54 PM, a spus:

Fete, dac-as putea, v-as face la fiecare in parte cate una! Eu va astept pe toate cu bratele deschise!

@Foxyy: Daca ma vezi cum arat...ca un pui trantit, nu dai doi bani pe mine. Nu-s in stare sa ma misc din pat la tauleta. Ce calatorii, ce Paris?

@Geany: poti sa mai adaugi linistita ceva la cantitatile de crema, ca sa iasa straturile puuutin mai grosute. La fel, la glazura de nugatinä poti sa mai pui linistita ceva zahar.

Sa stiti ca are un gust deosebit si, dupa mine, poate fi si nitel mai dulce. Data viitoare o sa o fac doqar cu nuci.

Maica, da' nu-s scumpi pampersii??? :)

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 November 2012 - 11:08 PM

Esti splendida, ai renuntat la posibilitatea cistigarii unui premiu ca sa oferi tu altul.
Mai fac un concurs si pun iar perlele la bataie si tu participi, dar cu alta reteta, ok? :)
trebuie sa incerc si eu reteta ta, ma atrage teribil toata combinatia

#9 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 November 2012 - 08:34 AM

Vezi postareaFoxyy, la 13 November 2012 - 11:02 PM, a spus:

Maica, da' nu-s scumpi pampersii??? :71:


Ba da, de aia mi-am luat olita :love7: :((
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#10 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 November 2012 - 08:38 AM

Vezi postareaAdriana, la 13 November 2012 - 11:08 PM, a spus:

Esti splendida, ai renuntat la posibilitatea cistigarii unui premiu ca sa oferi tu altul.
Mai fac un concurs si pun iar perlele la bataie si tu participi, dar cu alta reteta, ok? :love7:
trebuie sa incerc si eu reteta ta, ma atrage teribil toata combinatia


Ma prind!
E chiar simplu de facut, fara multa bataie de cap! Cum spuneam si mai sus, dupa papilele mele as mai adauga putin zahar la glazura si as face mai multa crema.

Foarte important: Neaparat sa folositi unt sarat, ori sare caci asta e secretul unui caramel gustos :71: Daca folositi sare, dizolvati-o in frisca ori in putina apa inainte de a o adauga.
Cred ca pentru aluatul asta untul este ideal, desi, cum am spus, foarte gustoasa a iesit si cu margarina mea bio, doar ca nu are aroma specifica untului.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#11 Useril este offline   2ut 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,117
  • Inregistrat: 07-April 10

Postat 14 November 2012 - 08:51 AM

Ma inscriu si eu pe lista, vreau neaparat s-o fac ca e fix pe gustul meu!

#12 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 November 2012 - 08:54 AM

You go girl! :love7:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#13 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 14 November 2012 - 11:19 AM

Ei na', ce-mi faci tu, Lori la ora asta a diminetii :love7: Sunt o pofticioasa de fel, da' caramelul si nucile ma dau pe spate complet :) ... Arata de milioane :) Sa vad cand o fac caci zilele astea pun la cale ceva bun pentru concurs :)
Imagine postata

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 November 2012 - 11:23 AM

Vezi postareaOlguta, la 14 November 2012 - 11:19 AM, a spus:

Ei na', ce-mi faci tu, Lori la ora asta a diminetii :love7: Sunt o pofticioasa de fel, da' caramelul si nucile ma dau pe spate complet :) ... Arata de milioane :) Sa vad cand o fac caci zilele astea pun la cale ceva bun pentru concurs :)


Mama, abia astept, mor de curiozitate!!! Tin pumnii, fac galerie :D :) :D , ma duc sa-mi caut pampoane! Mersi mult fata cu ochi frumosi! Hai cu reteta la concurs! Si printre picaturi, cum te stiu eu vrajitoare mica, ai pus-o si de-o tarta :)
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 14 November 2012 - 12:11 PM

Sa ma apuc de plans, de treaba :scratch: ??....cel mai bine ma apuc sa te strang tare in brate si sa te pupices pt reteta care are in compozitie tot ce iubeste yo.
Un buchet mare :floare: pentru tini :-* .


PS: totusi i hate you cu all my heart pt ultima poza in care secsionezi felia in ciuda.

#16 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 November 2012 - 01:11 PM

Tre' sa faci un pact ceva cu dl.Enigel ca sa fotografieze el de-acum inainte si in felul asta, tu postezi mai des bunatati de astea! Ce zici?
Etrem de faina tarta!

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 November 2012 - 04:37 PM

Vezi postareayoyo, la 14 November 2012 - 12:11 PM, a spus:

Sa ma apuc de plans, de treaba :rolleyes: ??....cel mai bine ma apuc sa te strang tare in brate si sa te pupices pt reteta care are in compozitie tot ce iubeste yo.
Un buchet mare :mellow: pentru tini :-* .


PS: :mellow:totusi i hate you cu all my heart pt ultima poza in care secsionezi felia in ciuda.


E bine ca te-ai hotarat! Atata timp cat reteta nu proavoaca indiferenta, e de bine! Bon, si ce face Yo cand da peste o reteta care are tot ce iubeste ea?


Vezi postareaany_annette, la 14 November 2012 - 01:11 PM, a spus:

Tre' sa faci un pact ceva cu dl.Enigel ca sa fotografieze el de-acum inainte si in felul asta, tu postezi mai des bunatati de astea! Ce zici?
Etrem de faina tarta!


Hm...o sa incerc sa-mi calc pe inima si sa il las pe langa fushtele mele, numai ca ma distrage teribil: "Da' ce e aia? Si de ce pui asa? Unde ai vazut asta? Si acum ce se intampla? Dar nu e mai bine daca...?" :mellow:
Cand am vazut reteta m-am gandit la tine si propunerea ta indecenta cu cate o reteta pe saptamana :)
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#18 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 November 2012 - 05:51 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 14 November 2012 - 04:37 PM, a spus:


Cand am vazut reteta m-am gandit la tine si propunerea ta indecenta cu cate o reteta pe saptamana :mellow:


Mah, tu vrei sa ma provoci, da :rolleyes: ?

#19 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 14 November 2012 - 06:21 PM

Mai Lapo, dar esti in focuri rau! Mai intai taco-urile din parmezan, acum tarta asta....
Arata super de super!

#20 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 14 November 2012 - 06:50 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 14 November 2012 - 08:38 AM, a spus:

Foarte important: Neaparat sa folositi unt sarat, ori sare caci asta e secretul unui caramel gustos :rolleyes: Daca folositi sare, dizolvati-o in frisca ori in putina apa inainte de a o adauga.


Fa-ma sa inteleg: la aluat tu ai pus margarina nesarata, nu? si ai adaugat cele 2 grame de sare de mare.
Deci daca folosesc unt sarat si la aluatul fraged, nu mai pun cele 2 grame de sare...

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi