Tarta nocioloasa si carameloasa cu aluat fraged :)
#1
Postat 13 November 2012 - 08:04 PM
Se facea ca musiu Enigel era in cursul unor experimente si ma tot blitzuia de zor, asa m-am hotarat sa postez la imagini. Nu luati in seama luminozitatea si calitatea pozelor din timpul prepararii, ca nu erau destinate postarii.
Vorbim despre:
#2
Postat 13 November 2012 - 08:14 PM
- 125 de unt pomada (adica lasat la temperatura camerei si batut bine spuma). Cum eu aveam o margarina bio in frigider si nu stiam ce sa fac cu ea, am folosit-o in loc de unt.
- 85 grame zahar tos mai fin
- pasta de la o pastaie de vanilie
- 25 g pudra de migdale
- 2 g de sare de mare. ori dupa gust
- 1 ou la temperatura camerei
- 15 grame pudra de alune de padure
- 195 grame faina.
Preparare :
- Dati faina si pudra de alune prin sita.
- Bateti bine untul spuma impreuna cu zaharul si pasta de vanilie.
- Adaugati pudra de migdale si sarea. Nu amestecati excesiv aluatul.
- Incorporati oul si apoi faina cernuta cu pudra de alune.
- Intindeti aluatul intre doua foi de copt astfel incat sa aiba o grosime de 3 mm si dati la frigider pentru doua ore. Eu am sarit peste faza asta.
- Puneti aluatul in tava de copt. Ca sa nu se umfle la copt puneti o foaie de hartie de copt deasupra si bile de ceramica (ei, astea imi lipseau mie, Adriana )))
- Dati la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 15 minute. Poate dura mai mult in functie de cuptor.
- Scoateti si lasati la racit.
Ingrediente crema de caramel :
- cam 1 g de gelatina, eu am pus o foita.
- 60 g zahar brun ori normal
- 70 ml smantana de frisca
- 40 g unt sarat
- 150 g mascarpone.
Preparare :
- Muiati gelatina in apa rece, ideal 20 de minute.
- Faceti un caramel sec (fara apa) din cantitatea de zahar
- Cand prinde o culoare aurie frumoasa adaugati untul si amestecati bine dupa care adaugati frisca incalzita (nu fiarta !)
- Cand amestecul are cam 50°C adaugati gelatina stoarsa bine si amestecati bine.
- Luati de pe foc , lasati sa se mai raceasca putin si adaugati mascarponele.
- Umpleti tarta si dati la frigider, ideal peste noapte.
Ingrediente glazura nugatine :
- 1 foaie de gelatina, 2 g
- 100 g zahar
- 2 linguri apa
- 35 g de unt sarat
- 1 lingura mare de mascarpone
- 20 g midgale sfaramate. Eu am pus arahide sarate si nuci.
Preparare :
- Muiati gelatina in apa
- Faceti un caramel de culoarea ambrei din zahar si apa
- Adaugati untul
- Luati de pe foc, lasati sa scada temperatura, cat sa fie caldut doar si adaugati gelatina si mascarponele.
- La final adaugati nucile sfaramate
- Turnati glazura peste crema de caramel si dati la rece
Ultima etapa: so pe ea! Am ras jumate dintr-o rasuflare! Cui ii place combinatia de nuci de tot felul, caramel, cremozitaaaate mare, iata ce iese:
#3
Postat 13 November 2012 - 08:46 PM
#4
Postat 13 November 2012 - 08:55 PM
Geany, la 13 November 2012 - 08:46 PM, a spus:
Pe mine oricum o sa ma bantuie! Mai devreme de Craciun n-am nici o sansa s-o fac!!! N-am cuptor omenesc aici, numa' de ala cu microunde. Plus ca nema ustensile.. grea viata pe capu' meu!
Lapo.... sigur nu-ti faci pomana sa-mi dai si mie o bucatica? Hai incoa', io-ti ofer cazare, tu vii cu bunataturi!
#5 Guest_Gelutza_*
Postat 13 November 2012 - 09:13 PM
Meriti cu brio bilele de ceramica!
#6
Postat 13 November 2012 - 10:54 PM
@Foxyy: Daca ma vezi cum arat...ca un pui trantit, nu dai doi bani pe mine. Nu-s in stare sa ma misc din pat la tauleta. Ce calatorii, ce Paris?
@Geany: poti sa mai adaugi linistita ceva la cantitatile de crema, ca sa iasa straturile puuutin mai grosute. La fel, la glazura de nugatinä poti sa mai pui linistita ceva zahar.
Sa stiti ca are un gust deosebit si, dupa mine, poate fi si nitel mai dulce. Data viitoare o sa o fac doqar cu nuci.
#7
Postat 13 November 2012 - 11:02 PM
Lapona Enigel, la 13 November 2012 - 10:54 PM, a spus:
@Foxyy: Daca ma vezi cum arat...ca un pui trantit, nu dai doi bani pe mine. Nu-s in stare sa ma misc din pat la tauleta. Ce calatorii, ce Paris?
@Geany: poti sa mai adaugi linistita ceva la cantitatile de crema, ca sa iasa straturile puuutin mai grosute. La fel, la glazura de nugatinä poti sa mai pui linistita ceva zahar.
Sa stiti ca are un gust deosebit si, dupa mine, poate fi si nitel mai dulce. Data viitoare o sa o fac doqar cu nuci.
Maica, da' nu-s scumpi pampersii???
#8
Postat 13 November 2012 - 11:08 PM
Mai fac un concurs si pun iar perlele la bataie si tu participi, dar cu alta reteta, ok?
trebuie sa incerc si eu reteta ta, ma atrage teribil toata combinatia
#9
Postat 14 November 2012 - 08:34 AM
Foxyy, la 13 November 2012 - 11:02 PM, a spus:
Ba da, de aia mi-am luat olita
#10
Postat 14 November 2012 - 08:38 AM
Adriana, la 13 November 2012 - 11:08 PM, a spus:
Mai fac un concurs si pun iar perlele la bataie si tu participi, dar cu alta reteta, ok?
trebuie sa incerc si eu reteta ta, ma atrage teribil toata combinatia
Ma prind!
E chiar simplu de facut, fara multa bataie de cap! Cum spuneam si mai sus, dupa papilele mele as mai adauga putin zahar la glazura si as face mai multa crema.
Foarte important: Neaparat sa folositi unt sarat, ori sare caci asta e secretul unui caramel gustos Daca folositi sare, dizolvati-o in frisca ori in putina apa inainte de a o adauga.
Cred ca pentru aluatul asta untul este ideal, desi, cum am spus, foarte gustoasa a iesit si cu margarina mea bio, doar ca nu are aroma specifica untului.
#11
Postat 14 November 2012 - 08:51 AM
#13
Postat 14 November 2012 - 11:19 AM
#14
Postat 14 November 2012 - 11:23 AM
Olguta, la 14 November 2012 - 11:19 AM, a spus:
Mama, abia astept, mor de curiozitate!!! Tin pumnii, fac galerie , ma duc sa-mi caut pampoane! Mersi mult fata cu ochi frumosi! Hai cu reteta la concurs! Si printre picaturi, cum te stiu eu vrajitoare mica, ai pus-o si de-o tarta
#15
Postat 14 November 2012 - 12:11 PM
Un buchet mare pentru tini .
PS: totusi i hate you cu all my heart pt ultima poza in care secsionezi felia in ciuda.
#16
Postat 14 November 2012 - 01:11 PM
Etrem de faina tarta!
#17
Postat 14 November 2012 - 04:37 PM
yoyo, la 14 November 2012 - 12:11 PM, a spus:
Un buchet mare pentru tini .
PS: totusi i hate you cu all my heart pt ultima poza in care secsionezi felia in ciuda.
E bine ca te-ai hotarat! Atata timp cat reteta nu proavoaca indiferenta, e de bine! Bon, si ce face Yo cand da peste o reteta care are tot ce iubeste ea?
any_annette, la 14 November 2012 - 01:11 PM, a spus:
Etrem de faina tarta!
Hm...o sa incerc sa-mi calc pe inima si sa il las pe langa fushtele mele, numai ca ma distrage teribil: "Da' ce e aia? Si de ce pui asa? Unde ai vazut asta? Si acum ce se intampla? Dar nu e mai bine daca...?"
Cand am vazut reteta m-am gandit la tine si propunerea ta indecenta cu cate o reteta pe saptamana
#19
Postat 14 November 2012 - 06:21 PM
Arata super de super!
#20
Postat 14 November 2012 - 06:50 PM
Lapona Enigel, la 14 November 2012 - 08:38 AM, a spus:
Fa-ma sa inteleg: la aluat tu ai pus margarina nesarata, nu? si ai adaugat cele 2 grame de sare de mare.
Deci daca folosesc unt sarat si la aluatul fraged, nu mai pun cele 2 grame de sare...