Dexter, la 25 December 2012 - 01:19 AM, a spus:
uma, o să dau cu lingura-n ele cînd şi cînd, mulţumesc de sfătuire. deocamadată bolboroseala de la fierbere le acoperă pe majoritatea.
am varză de unde ziseşi matale şi oală de lut cu capac greu, sarmalele-s incarcerate în abur, fără putinţă de evadare. după 45 de minute pe aragaz le-am mutat in cuptor la 300 F. am pus ceasu' să sune in 4 ore, dacă nu sună, nu-mi fac griji, o să sune pompierii.
Dex ce ai mai facut?! sper ca nu au sunat pompierii
,eu am pus poza acolo in ceaun si cu apa ,nici eu nu prea am mai avut loc in ceaun de asta data,dar eu nu le las atat in cuptor nesupravegheate le mai stropesc din cand in cand ba cu apa ba cu un pic de vin si ca sa nu se prinda mai sucesc scurt stanga -dreapta de ceaun ,eu cu tot cu prima forfoteala pe flacara si cu datul la cuptor la foc mic doar 2 ore jumate 3 cu totul ,timp total deci.
Apoi trebuie sa ai si frunza buna altfel te chinuie ,daca e de varza dulce trebuie sa aiba foaia buna si fina,varza dulce de sarmale se alege sa fie infoiata nu deasa batuta,se simte de cum o iei in mana cat e de grea,iar frunza se opareste in apa acrita,la fel alte frunze de vitza sau stevie etc. asa cum a aratat si Zerda ..
Daca nu ai manualitate la infasurat sarmalute eu gasesc mai usor sa nu le formezi in palma(mana)ci direct pe masa sau tocator,pui foaia cu o lingura pui compozitia pe o latura ,rulezi si apoi cu degetul introduci capetele inauntru,sau varianta 2 pui cum am zis pe o latura umplutura rulezi doar o tura apoi pliezi capetele opuse si apoi continui rulatul pana la capat!sper ca am fost explicita!
Pt. primele tale sarmale sunt convinsa ca te-ai descurcat f. bine!abea astept sa vii cu impresii