Forum Culinar: Tort cu alune (sau si cu ciocolata) - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort cu alune (sau si cu ciocolata)

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 January 2013 - 04:52 PM

Reteta initiala este numai cu alune, data de o prietena in al carui residence mergem deacu de 2 ani in iunie, un loc de care ne-am indragostit.

Prima varianta, cea gustata prima data la Bruna

Ingrediente

200 gr alune
200 gr zahar
3 oua
100 gr unt
o lingura de ulei din seminte
1 ceasca de cafea de lapte
200 gr faina + 8 gr praf de copt


Eu am amestecat alunele in Thermomix, ar fi trebuit sa le mai amestec ca sa iasa ca cea a Brunei dar mie imi place si asa pentru ca se simt bucatelele de alune
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570509269514.jpg
Am batut spuma ouale cu zaharul in Kenwood
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570509737414.jpg
Am adaugat alunele amestecind incet
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570509916704.jpg
Am adaugat untul topit amestecat cu uleiul si apoi laptele
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570510219166.jpg
La sfirsit am adaugat faina amestecata cu praful de copt. Am varsat compozitia in forma de 24 de cm de diametru si deasupra am varsat un strat subtire de zahar
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570510649023.jpg
Am copt-o 45 de minute la 180°C
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570510946585.jpg
sectiune
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570511402506.jpg

Dupa ce am postat-o pe forumul italian dintr-o discutie intr-alta s-a nascut ideea de a inlocui untul cu ciocolata, idee fantastica, de atunci numai asa o fac, si mai buna

A doua varianta, cu ciocolata in loc de unt

Ingrediente

200 gr alune
200 gr zahar
3 oua
100 gr ciocolata amaruie
o lingura de ulei din seminte
1 ceasca de cafea de lapte
200 gr faina+15 gr praf de copt


Am batut ouale cu zaharul in Kenwood, am amestecat incet incet adaugind pe rind uleiul, laptele, faina amestecata cu praful de copt
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570513539755.jpg
La sfirsit am adaugat ciocolata si alunele macinate in Thermomix
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570513880616.jpg
In forma
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570514164023.jpg
Sectiunea, foarte buna, moale, umeda atit cit trebuie
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-1357051452101.jpg

Aseara am refacut-o in varianta de sarbatoare, am taiat-o in 3, am insiropat straturile cu ratafia de champagne (un lichior tipic zonei Champagne) si am pus intre ele ganasche de ciocolata cu lapte (am incalzit 300 de ml de smintina lichida pe care am amestecat-o cu 400 de gr de ciocolata cu lapte Lindt) am racit-o in Fresco si pus-o intre straturi, ce a ramas am pus deasupra si am facut numarul cu simburi de rodie
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-13570517281481.jpg
excelenta
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-4-1357051766696.jpg

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 January 2013 - 07:52 PM

Clar imi place varianta cu ciocolata. :rolleyes:
Arata superberimo!

#3 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 01 January 2013 - 08:56 PM

asta-i genul cel mai agreat la mine-n familion, simplu si ciocolatos.
am sa-ncerc si eu blatul asta, ca ganache-ul e-un must.

sa va fie de bine, Nicoleta!

#4 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 05 January 2013 - 10:34 AM

am facut-o alaltaseara (am macinat arahide si ciocolata amara cu robotul cu lame, nu a iesit foarte fin, dar mi-a placut asa, cu bucatele prin blat)

ieri dimineata, la micul dejun, simpla
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-142-13573745489507.jpg

azi dimineata cu ganache de ciocolata alba
Imagine atasata: monthly_01_2013/post-142-13573745762127.jpg

multumesc Adriana, mi-a placut mult, sigur se repeta pentru ca se face foarte usor si rapid, e ieftin si buuuunnnn
fiica dacilor

#5 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 06 January 2013 - 09:32 AM

Adriana, dacă ești prin preajma... Am văzut că e o diferența între cele două rețete în ceea ce privește cantitatea de praf de copt.
La varianta cu ciocolată se folosesc 15g de praf de copt și nu 8g. E corect, nu?
Aș vrea sa o iau spre bucătărie și sa trec la treabă, dar nu știu ce și cum...
Sorina

#6 Useril este offline   floricris 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 109
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 06 January 2013 - 08:06 PM

Toate variantele arata f. bine.
Dar si eu cu o neclaritate. Ce inseamna "ulei din seminte"? E vorba de seminte de floarea soarelui, nu? E ulei presat la rece? Oare merge si cu ulei clasic de floarea soarelui?

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 January 2013 - 08:09 PM

Vezi postareafloricris, la 06 January 2013 - 08:06 PM, a spus:

Toate variantele arata f. bine.
Dar si eu cu o neclaritate. Ce inseamna "ulei din seminte"? E vorba de seminte de floarea soarelui, nu? E ulei presat la rece? Oare merge si cu ulei clasic de floarea soarelui?

prin ulei de seminte vroiam sa zic nu ulei de masline care e folosit aici peste tot
poti folosi ulei clasic de floarea soarelui cu care esti tu obisnuita

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 January 2013 - 08:13 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 06 January 2013 - 09:32 AM, a spus:

Adriana, dacă ești prin preajma... Am văzut că e o diferența între cele două rețete în ceea ce privește cantitatea de praf de copt.
La varianta cu ciocolată se folosesc 15g de praf de copt și nu 8g. E corect, nu?
Aș vrea sa o iau spre bucătărie și sa trec la treabă, dar nu știu ce și cum...

eu folosesc pliculetele de la lidl care au 15 grame
in mod sigur in prima reteta am scris tot asa cum mi-a zis prietena care mi-a dat reteta
in a doua modificind-o eu se vede ca m-am gindit sa pun un pliculet intreg de praf de copt, probabil mi-am zis sa o maresc pentru ca punind ciocolata ar fi crescut mai greut =))

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 January 2013 - 08:14 PM

Vezi postareabristena, la 05 January 2013 - 10:34 AM, a spus:

am facut-o alaltaseara (am macinat arahide si ciocolata amara cu robotul cu lame, nu a iesit foarte fin, dar mi-a placut asa, cu bucatele prin blat)

si eu am lasat bucatele mai mici pentru ca imi place sa le simt si sa le "crantanesc" printre dinti =))
e bun cu ganasche alba? mie nu imi prea place ciocolata alba pentru ca e extrem de dulce, in schimb lui Marco ii place

#10 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 06 January 2013 - 08:31 PM

Vezi postareaAdriana, la 06 January 2013 - 08:14 PM, a spus:

e bun cu ganasche alba? mie nu imi prea place ciocolata alba pentru ca e extrem de dulce, in schimb lui Marco ii place


sincer, mie nu mi-a (prea) placut, nu pentru ca ar fi fost dulce, ci pentru ca am pus toata crema pe ceea ce a mai ramas din baza (cam 1/3 blat, iar crema am facut-o din 200 g cioco alba cu 130 g smantana)...data viitoare cred ca o sa-i mai dau o sansa ganasului alb, punand mai putina crema sau mai mult blat =))

numai sa-mi cumpar alune sau nuci si refac tortuletul in trei variante: simplu, cu ganache de ciocolata alba si cu ganashe de ciocolata amara... imi place sa ma complic sau sa experimentez :-*
o sa va spun dupa
fiica dacilor

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 January 2013 - 10:32 PM

Experimentare placuta si sa ne zici impresiile, si cum e cu nuci, presupun la fel de buna.

#12 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 07 January 2013 - 12:31 AM

Am făcut-o azi deja de două ori. În jur de ora 11 am făcut-o prima dată. Eram invitați la masă la niște prieteni și cum nu-mi place să merg cu mâna în boznare mi-am încercat norocul.
Când am plecat la 12 era încă caldă, așa că ciocolata și smântâna le-am luat la pachet.
Am înlocuit alunele cu anacardi, faina alba cu faina de migdale, zahărul cu fructoză, iar ciocolata avea peste 70% cacao, a și lapte monti. Am pus 16g de praf de copt.
Singura problemă... Era să o ard. Norocul meu de ca eram prin zonă și am simțit mirosul. După 25 de minute la mine a fost gata. Am cam bronzat-o.
Când s-a mai răcit am tăiat-o în două. Jumătate am glasat-o cu ciocolată albă și jumătate cu ciocolată neagră cu peste 70% cacao.
Amândouă au avut un succes nebun. Sincer, nu am văzut în viața mea un dulce devorat în felul ăsta. Gazda mi-a zis că de acum încolo vrea acest dulce atunci când ne vom mai întâlni.
Succes total cu amândouă variantele.
Ajunsă acasă am repetat povestea. Mâine e Sf Ion și cum mama e Ioana, o voi aștepta cu un dulce pe măsură.
O rețetă excepțională.
Mulțumesc mult!
Sorina

#13 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 07 January 2013 - 12:40 AM

Ma faceti sa m-apuc de torturi la ora asta!Offff si-am zis ca nu mai vreau s-aud de mancaruri si dulciuri de sarbatori, :rolleyes: dar parca este chip cu atatea minunatii de pe-aici?

#14 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 07 January 2013 - 12:44 AM

Si eu vreau sa o fac pentru wee, dar am sa o fac simpla. Adica in varianta a doua, cu ciocolata. Abia astept!

Daca o fac in tava, nu are de ce sa iasa rau, nu? Ca vreau sa o tai patrate, ca la prajituri.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#15 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 07 January 2013 - 06:56 AM

Vezi postareaaura, la 07 January 2013 - 12:44 AM, a spus:

Daca o fac in tava, nu are de ce sa iasa rau, nu? Ca vreau sa o tai patrate, ca la prajituri.


Aura, eu am facut-o in tava dreptunghiulara de 18x25 cm si mi-a iesit inalte de 3-4 cm (tava am uns-o cu pasta Danezei, o minunatie de pasta, functioneaza perfect)
spor la facut si la mancat, e foarte buna
fiica dacilor

#16 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 January 2013 - 10:58 AM

Multumesc pentru reteta Adriana - il voi incerca si eu =- arata tate apetisant. :rolleyes:

#17 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 07 January 2013 - 04:42 PM

Vezi postareabristena, la 07 January 2013 - 06:56 AM, a spus:

Vezi postareaaura, la 07 January 2013 - 12:44 AM, a spus:

Daca o fac in tava, nu are de ce sa iasa rau, nu? Ca vreau sa o tai patrate, ca la prajituri.


Aura, eu am facut-o in tava dreptunghiulara de 18x25 cm si mi-a iesit inalte de 3-4 cm (tava am uns-o cu pasta Danezei, o minunatie de pasta, functioneaza perfect)
spor la facut si la mancat, e foarte buna

Perfect! Merci Bristena. :rolleyes:
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#18 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 07 January 2013 - 05:28 PM

Si a venit si mama... A mancat singurica un sfert de tort si se lingea pe degetele. A zis ca vrea reteta.
Succes pe toate fronturile.
Nu va mai zic de ieri, pana si pe firmituri s-au batut. In 7 persoane (4 adulti si 3 copii) a zburat imediat. Au lins farfuriile la greu. Bataie, nu alta!
Azi am dat-o iar in doua. Partea monti am lasat-o simpla iar cealalta jumatate am glazurat-o cu ciocolata alba.
Fetele deja au dat cate o raita prin bucatarie. Sunt curioasa sa vad daca va ramane ceva pt micul dejun de maine dimineata.
Multumesc, din nou! Un deliciu!
Sorina

#19 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 January 2013 - 11:14 PM

pai ma bucur foarte mult ca va place si ca va place si inlocuind alunele,
desi ador alunele mai c-as incerca-o si cu nuca sa vad cum e
sorina, imi pare asa de bine ca iti place si ca ai facut-o monti :P

#20 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 07 January 2013 - 11:42 PM

Adriana, ma gandesc ca ar merge si cu migdale. Totusi am sa o fac cu alune, sa vad cum e "originalul".
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi