Tort cu alune (sau si cu ciocolata)
#1
Postat 01 January 2013 - 04:52 PM
Prima varianta, cea gustata prima data la Bruna
Ingrediente
200 gr alune
200 gr zahar
3 oua
100 gr unt
o lingura de ulei din seminte
1 ceasca de cafea de lapte
200 gr faina + 8 gr praf de copt
Eu am amestecat alunele in Thermomix, ar fi trebuit sa le mai amestec ca sa iasa ca cea a Brunei dar mie imi place si asa pentru ca se simt bucatelele de alune
Am batut spuma ouale cu zaharul in Kenwood
Am adaugat alunele amestecind incet
Am adaugat untul topit amestecat cu uleiul si apoi laptele
La sfirsit am adaugat faina amestecata cu praful de copt. Am varsat compozitia in forma de 24 de cm de diametru si deasupra am varsat un strat subtire de zahar
Am copt-o 45 de minute la 180°C
sectiune
Dupa ce am postat-o pe forumul italian dintr-o discutie intr-alta s-a nascut ideea de a inlocui untul cu ciocolata, idee fantastica, de atunci numai asa o fac, si mai buna
A doua varianta, cu ciocolata in loc de unt
Ingrediente
200 gr alune
200 gr zahar
3 oua
100 gr ciocolata amaruie
o lingura de ulei din seminte
1 ceasca de cafea de lapte
200 gr faina+15 gr praf de copt
Am batut ouale cu zaharul in Kenwood, am amestecat incet incet adaugind pe rind uleiul, laptele, faina amestecata cu praful de copt
La sfirsit am adaugat ciocolata si alunele macinate in Thermomix
In forma
Sectiunea, foarte buna, moale, umeda atit cit trebuie
Aseara am refacut-o in varianta de sarbatoare, am taiat-o in 3, am insiropat straturile cu ratafia de champagne (un lichior tipic zonei Champagne) si am pus intre ele ganasche de ciocolata cu lapte (am incalzit 300 de ml de smintina lichida pe care am amestecat-o cu 400 de gr de ciocolata cu lapte Lindt) am racit-o in Fresco si pus-o intre straturi, ce a ramas am pus deasupra si am facut numarul cu simburi de rodie
excelenta
#3
Postat 01 January 2013 - 08:56 PM
am sa-ncerc si eu blatul asta, ca ganache-ul e-un must.
sa va fie de bine, Nicoleta!
#4
Postat 05 January 2013 - 10:34 AM
ieri dimineata, la micul dejun, simpla
azi dimineata cu ganache de ciocolata alba
multumesc Adriana, mi-a placut mult, sigur se repeta pentru ca se face foarte usor si rapid, e ieftin si buuuunnnn
#5
Postat 06 January 2013 - 09:32 AM
La varianta cu ciocolată se folosesc 15g de praf de copt și nu 8g. E corect, nu?
Aș vrea sa o iau spre bucătărie și sa trec la treabă, dar nu știu ce și cum...
#6
Postat 06 January 2013 - 08:06 PM
Dar si eu cu o neclaritate. Ce inseamna "ulei din seminte"? E vorba de seminte de floarea soarelui, nu? E ulei presat la rece? Oare merge si cu ulei clasic de floarea soarelui?
#7
Postat 06 January 2013 - 08:09 PM
floricris, la 06 January 2013 - 08:06 PM, a spus:
Dar si eu cu o neclaritate. Ce inseamna "ulei din seminte"? E vorba de seminte de floarea soarelui, nu? E ulei presat la rece? Oare merge si cu ulei clasic de floarea soarelui?
prin ulei de seminte vroiam sa zic nu ulei de masline care e folosit aici peste tot
poti folosi ulei clasic de floarea soarelui cu care esti tu obisnuita
#8
Postat 06 January 2013 - 08:13 PM
sorinadaniela, la 06 January 2013 - 09:32 AM, a spus:
La varianta cu ciocolată se folosesc 15g de praf de copt și nu 8g. E corect, nu?
Aș vrea sa o iau spre bucătărie și sa trec la treabă, dar nu știu ce și cum...
eu folosesc pliculetele de la lidl care au 15 grame
in mod sigur in prima reteta am scris tot asa cum mi-a zis prietena care mi-a dat reteta
in a doua modificind-o eu se vede ca m-am gindit sa pun un pliculet intreg de praf de copt, probabil mi-am zis sa o maresc pentru ca punind ciocolata ar fi crescut mai greut
#9
Postat 06 January 2013 - 08:14 PM
bristena, la 05 January 2013 - 10:34 AM, a spus:
si eu am lasat bucatele mai mici pentru ca imi place sa le simt si sa le "crantanesc" printre dinti
e bun cu ganasche alba? mie nu imi prea place ciocolata alba pentru ca e extrem de dulce, in schimb lui Marco ii place
#10
Postat 06 January 2013 - 08:31 PM
Adriana, la 06 January 2013 - 08:14 PM, a spus:
sincer, mie nu mi-a (prea) placut, nu pentru ca ar fi fost dulce, ci pentru ca am pus toata crema pe ceea ce a mai ramas din baza (cam 1/3 blat, iar crema am facut-o din 200 g cioco alba cu 130 g smantana)...data viitoare cred ca o sa-i mai dau o sansa ganasului alb, punand mai putina crema sau mai mult blat
numai sa-mi cumpar alune sau nuci si refac tortuletul in trei variante: simplu, cu ganache de ciocolata alba si cu ganashe de ciocolata amara... imi place sa ma complic sau sa experimentez
o sa va spun dupa
#11
Postat 06 January 2013 - 10:32 PM
#12
Postat 07 January 2013 - 12:31 AM
Când am plecat la 12 era încă caldă, așa că ciocolata și smântâna le-am luat la pachet.
Am înlocuit alunele cu anacardi, faina alba cu faina de migdale, zahărul cu fructoză, iar ciocolata avea peste 70% cacao, a și lapte monti. Am pus 16g de praf de copt.
Singura problemă... Era să o ard. Norocul meu de ca eram prin zonă și am simțit mirosul. După 25 de minute la mine a fost gata. Am cam bronzat-o.
Când s-a mai răcit am tăiat-o în două. Jumătate am glasat-o cu ciocolată albă și jumătate cu ciocolată neagră cu peste 70% cacao.
Amândouă au avut un succes nebun. Sincer, nu am văzut în viața mea un dulce devorat în felul ăsta. Gazda mi-a zis că de acum încolo vrea acest dulce atunci când ne vom mai întâlni.
Succes total cu amândouă variantele.
Ajunsă acasă am repetat povestea. Mâine e Sf Ion și cum mama e Ioana, o voi aștepta cu un dulce pe măsură.
O rețetă excepțională.
Mulțumesc mult!
#13
Postat 07 January 2013 - 12:40 AM
#14
Postat 07 January 2013 - 12:44 AM
Daca o fac in tava, nu are de ce sa iasa rau, nu? Ca vreau sa o tai patrate, ca la prajituri.
#15
Postat 07 January 2013 - 06:56 AM
aura, la 07 January 2013 - 12:44 AM, a spus:
Aura, eu am facut-o in tava dreptunghiulara de 18x25 cm si mi-a iesit inalte de 3-4 cm (tava am uns-o cu pasta Danezei, o minunatie de pasta, functioneaza perfect)
spor la facut si la mancat, e foarte buna
#16
Postat 07 January 2013 - 10:58 AM
#17
Postat 07 January 2013 - 04:42 PM
bristena, la 07 January 2013 - 06:56 AM, a spus:
aura, la 07 January 2013 - 12:44 AM, a spus:
Aura, eu am facut-o in tava dreptunghiulara de 18x25 cm si mi-a iesit inalte de 3-4 cm (tava am uns-o cu pasta Danezei, o minunatie de pasta, functioneaza perfect)
spor la facut si la mancat, e foarte buna
Perfect! Merci Bristena.
#18
Postat 07 January 2013 - 05:28 PM
Succes pe toate fronturile.
Nu va mai zic de ieri, pana si pe firmituri s-au batut. In 7 persoane (4 adulti si 3 copii) a zburat imediat. Au lins farfuriile la greu. Bataie, nu alta!
Azi am dat-o iar in doua. Partea monti am lasat-o simpla iar cealalta jumatate am glazurat-o cu ciocolata alba.
Fetele deja au dat cate o raita prin bucatarie. Sunt curioasa sa vad daca va ramane ceva pt micul dejun de maine dimineata.
Multumesc, din nou! Un deliciu!
#19
Postat 07 January 2013 - 11:14 PM
desi ador alunele mai c-as incerca-o si cu nuca sa vad cum e
sorina, imi pare asa de bine ca iti place si ca ai facut-o monti
#20
Postat 07 January 2013 - 11:42 PM