Supa crema de linte (egipteana)
#1
Postat 18 January 2013 - 04:08 PM
Ingrediente:
500 g linte rosie
ceapa
fidea subtire
ulei
unt
sare
Se spala bine lintea, se opareste, se arunca apa si se pune la fiert .
Se toaca marunt 2 cepe medii si se prajesc foarte bine in ulei.
Dupa ce lintea este bine fiarta se strecoara si se paseaza/marunteste foarte bine. Pasta obtinuta se pune inapoi pe foc in apa in care a fiert.
Se adauga ceapa prajita si o parte din uleiul in care s-a prajit ( cat va lasa pe voi sufletul sau ficatul dupa caz ). Se lasa la foc mic pana ceapa este bine fiarta.
Intr-o tigaie se topeste o lingurita de unt si se prajesc 2 pumni de fidea subtire.
Se adauga in supa, se mai lasa 2-3 min pe foc si gata.
Pofta buna!
Si nu radeti de ardeiul meu gigant, era cel mai mic din grupa.
Este o supa foarte consistenta si merge de minune in anotimpul rece. Eu o gatesc foarte des, fiind una dintre putinele feluri de mancare egiptene pe care am invatat sa le gatesc.
#2
Postat 18 January 2013 - 05:01 PM
Ardei giganti am cumparat si eu. Nu mancam foarte piscacios, adica fiul meu cel mare a
inceput sa cocheteze cu picantul, asa ca mie imi plac astia ca pot taia si eu fasii care nu pisca tare
#3
Postat 18 January 2013 - 05:38 PM
Eu pana sa ma casatoresc nu mancasem niciodata linte. Cand mi-a spus sotul cum sa o gatesc m-am uitat cam , cum adica ceapa prajita si fidea prajita intr-o ciorba!? Spre surprinderea mea mi-a placut.
#4
Postat 18 January 2013 - 06:05 PM
Bine supa nu e musai sa o faci odata cucelalalte daca nu doresti rata in tot meniul.
Sau facem schimb, tu dai o portie generoasa de ciorba sa o pot imparti la 4 de gust, tu primescti
trei portii de supa caci eu am oala de 5l plina
#5
Postat 18 January 2013 - 06:32 PM
#6
Postat 18 January 2013 - 06:53 PM
Daca e o reteta egipteana, nu i-ar sta mai bine la Bucatariile Lumii? Sau eventual la vegetariene?
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#7
Postat 18 January 2013 - 07:28 PM
#8
Postat 18 January 2013 - 07:29 PM
De la lintea cu ceapa prajita nu patesc nimic, pe cand de la ciorba de fasole cu ceapa fiarta am cele mai urate arsuri la stomac. Cu fierea am inceput razboiu abia de anu trecut, inca nu am invatat bine ce mancaruri nu ii priesc.
#9
Postat 18 January 2013 - 08:02 PM
Amina, la 18 January 2013 - 07:29 PM, a spus:
De la lintea cu ceapa prajita nu patesc nimic, pe cand de la ciorba de fasole cu ceapa fiarta am cele mai urate arsuri la stomac. Cu fierea am inceput razboiu abia de anu trecut, inca nu am invatat bine ce mancaruri nu ii priesc.
La fiecare e diferit. Ne mai da si fierea asta batai de cap. Om vedea noi ce zice fierea mea de supa ta
Amina, la vegetariene postam de la vegan pîna la ovo-lacto, deci merge si cu unt Ramîne la alegerea ta. Vegetariene sau Bucatariile Lumii
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#10
Postat 18 January 2013 - 08:36 PM
Ma gandesc, sa mai pun cateva egiptene, dar asa au niste dulciuri de ti se inclesteaza gura, si niste mancaruri greu de digerat, ca uneori nu imi vine nici sa le fac , dar sa le mai si postez. Bine au ei si mancare foarte buna, dar nu stie sotu sa ma invete.
#11
Postat 18 January 2013 - 10:14 PM
[/quote]
Interesanta supa de linte cu taitei prajiti!
Nu inteleg doua, trei faze din reteta:
1: dc prajesti (arzi ceapa)
2: dc oparesti lintea rosie
3 dc pasezi lintea rosie
Lintea rosie se topeste singura.Daca continui sa maninci multa ceapa asa rumenita, o sa ai probleme cu fierea si stomacul.
Sper sa nu te fi suparat mesajul meu!
#12
Postat 18 January 2013 - 11:41 PM
2. oparesc orice leguma, scurt in cateva clocote.
3. nu, lintea nu se topeste singura pana la consistenta unei creme si pasatul ei nu este obligatoriu, este doar pentru pretentiosi ca sotul meu.
Daca stau bine sa ma gandesc, este singura reteta care imi vine acum in minte si in care folosesc ceapa prajita. Nu prajesc ceapa pentru nici un fel de mancare, doar o calesc usor pentru a scapa de gustul metalic.
Am prezentat reteta exact asa cum o mananca sotul meu si banuiesc ca multi alti egipteni. Mie mi-a placut si m-am gandit ca poate o sa va placa si voua. Si nici eu nu o mananc in fiecare zi.
Nu m-am suparat, daca ai observat mai sus discutam cu Maya despre marele ''cusur'' al acestei retete.
#13
Postat 18 January 2013 - 11:53 PM
Amina, la 18 January 2013 - 11:41 PM, a spus:
Repet: nu am vrut sa te supar si nici nu am intrebat rautacios. Am intrebat ptr ca eu nu oparasc si nici nu pasirez lintea rosie si mie asa mi sa parut ca ceapa este prajita tare ce dupa mine daca mi`ai da asa orice cu ceapa prajita asa cred ca m`ai duce undeva pe brate stigand helppppp (ce fac cu asta din bratele mele ca da coltzul). Ma gandeam dupa ce ti`am scris mesajul, ca poate colo asa se maninca si daca ar fi sa merg vreodata in egipt sa nu comand asta daca asa este modelul(acum sti cum sta problema fiecare cu stomacul lui eu ziceam de al meu).
#14
Postat 18 January 2013 - 11:59 PM
Amina, la 18 January 2013 - 08:36 PM, a spus:
Ma gandesc, sa mai pun cateva egiptene, dar asa au niste dulciuri de ti se inclesteaza gura, si niste mancaruri greu de digerat, ca uneori nu imi vine nici sa le fac , dar sa le mai si postez. Bine au ei si mancare foarte buna, dar nu stie sotu sa ma invete.
Poi o sa te invete ce doreste el sa manince. Incearca pe site egiptene de bucatarie si vezi ceva ce este si pe gustul tau. Eu daca il intreb pe al meu ce doreste sa maince clar imi zice asa mai pe departe ca asa ii este pofta de te miri ce asa cum facea mama lui. Eu mi`am dat interesul in decursul celor 25 de ani de casatorie sa invat si mincarurile facute la mama lui sa nu le duca dorul dar, binenteles ca maninca si ce fac eu dar nu chiar orice combinatie de aici din zona mea de la familia mea ptr ca nu ii place.
#15
Postat 19 January 2013 - 09:27 AM
Pe de alta parte probabil ca stii, egiptenii sunt musulmani si nu consuma carne de porc, alcool - din cauza religiei si nici produse afumate - observatie personala. Mananca foarte multe fructe si legume, peste si alte goange marine. Iar cei din zonele rurale mananca carne, fructe si legume naturale. Asa ca pe undeva se compenseaza.
Si nici pasionati de propria sanatate nu prea sunt egiptenii, mananca ce au pofta, cand au pofta si in orice cantitate si combinatie, lucru care pe mine ma innebuneste.
#16
Postat 19 January 2013 - 12:54 PM
Amina, la 19 January 2013 - 09:27 AM, a spus:
Pe de alta parte probabil ca stii, egiptenii sunt musulmani si nu consuma carne de porc, alcool - din cauza religiei si nici produse afumate - observatie personala. Mananca foarte multe fructe si legume, peste si alte goange marine. Iar cei din zonele rurale mananca carne, fructe si legume naturale. Asa ca pe undeva se compenseaza.
stiu!
Cu alchoolul este o chestiuta asa mai pe sub mana iti zic sigur dar nu chiar generala(musulmanii turci consuma yeni raki in araba araka , Araki , ariki ) si pun apa peste el si in pahar arata ca si lapticul . Acum nu chiar toti dar se practica. Sigur ca dupa religie nu se consuma alcool dar toti avem pacate inclusiv celelate religii.
Asta ca o discutie ptr( ca ai amintit de alcool) si nu este treaba noastra ce fac ei ptr ca fiecare face ce crede ca este mai bine ptr el.
O sa urmaresc cu drag si eu retetele tale si care vor fi pe placul meu o sa le fac si eu.
#17
Postat 19 January 2013 - 05:27 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#18
Postat 19 January 2013 - 08:21 PM
Maya, la 19 January 2013 - 05:27 PM, a spus:
Am intrebat ptr ca nu stiam ca se si oparesc. Eu le spal doar in multe ape reci pina numai iese apa alba.