Friptura de cocos cu garnitura de piure de napi Cel mai sanatos piure!
#1 Guest_Gelutza_*
Postat 10 February 2013 - 06:44 PM
Nu-i fac reclama, vi-l prezint (dezinteresat) asa cum a aratat azi in farfuria mea!
Ingrediente:
Pentru friptura:
Puteti folosi orice parte a unei pasari care va place, la fel de bine poate fi vita sau porc, eu astazi am avut carne de cocos (de curte) care se face mai greu, va voi spune cum am procedat , dar se poate jongla aici, preparandu-se friptura dupa preferinta.
4 bucati de carne de pasare o lingura de ulei de masline
cimbru, oregano, piper, dupa gust
o cana de apa+ o ceasca de vin(daca e pui cumparat injumatatiti apa)
o foaie de dafin
Pentru piure de napi:
1,5 kg de napi
o ceapa medie
un pastarnac sau 50 de gr. radacina de telina
2 linguri de ulei de masline
3 catei de usturoi
o lngura cu varf de sos de hrean, sau hrean ras pe razatoarea fina
sare dupa gust
optional, 40 gr. unt( daca nu doriti sa gatiti dietetic)
Mod de preparare:
Se pregateste carnea pentru cuptor. Se imbalsameaza bine cu mirodeniile, se sareaza, se aseaza intr-o tava antiaderenta, daca se poate, sa fiti lipsiti de griji. Se adauga uleiul, foaia de dafin, apa, se pune capac si se da la cuptor la foc mediu.Eu am pus si crengute de cimbru deasupra. Dupa o ora se ia capacul si se lasa sa se rumenesca putin carnea, asa arata friptura mea din cocos bataus redus la tacere…
Acum sa vorbim mai pe larg despre modul in care o sa-i pregatim pe domnii topinamburi, carora nu le-am facut din pacate o poza mai frumoasa, fiindca ploua cu galeata si nici timp de cochetarii nu aveam, sunt asa cum mi i-a adus sotul dupa ce i-a spalat de pamant( seamana cu radacina de ghimbir).
Coaja napilor este foarte subtire, eu nu-i curat, fiindca asa mi-a recomandat nutritionistul, ii spal cu un buretel nou de vase si o periuta, in special la incheieturile ramificatiilor pentru ca acolo poate ramane pamant. Voi procedati cum credeti de cuviinta, dar nu uitati, coaja este sanatoasa! Dupa ce ne asiguram ca am executat operatiunea “spalarea” fara cusur, se clatesc sub jet puternic de apa si se pun la fiert, eu in oala sub presiune, voi fierbeti in ce doriti. Se pune apa cat sa depaseasca nivelul napilor si apoi se adauga ceapa intreaga, pastarnacul taiat in doua sau patru, uleiul si sarea. Atentie, fierb mult mai repede in comparatie cu cartofii! Se verifica cu ajutorul varfului unui cutit daca sunt gata, se scurg de apa si se lasa putin sa se racoreasca.
Se paseaza apoi cu uneltele din dotare, in vasul in care se pun napii pentru pasat se adauga si usturoiul tocat marunt.
Dupa ce se mixeaza un minut, se pune si hreanul peste piure si se continua mixarea.
Este gata cand are o consistenta pufoasa, ca de piure, voila!
Este un piure deosebit, dulceag, pufos, cu gust usor asemanator anghinarei. Noi il adoram si i-am simtit si beneficiile pentru sanatate! Urmele cojitelor il pistruiaza intr-un mod placut, nicidecum inestetic si in fata farfuriei gata pregatite pentru masa, cuvintele sunt in plus!
Postarea de astazi se datoreaza de fapt, acestui piure din napi, mai putin consumat din pacate, fiindca fripturi la cuptor se fac des si prin tot locul…friptura faceti-o din ce carne doriti si cum doriti, dar incercati si napii sa vedeti ce dulci sunt!
Nu stiu ce o sa faceti voi, dar stiu sigur ca noi vom continua sa mancam napi cruzi sau gatiti, fiindca ne-am convins de calitatile lor neegalate pentru sanatate. Practic, pentru continutul de inulina nu au egal in lumea plantelor, stiu ca se extrage si din radacina cicoarei, dar in alimentatie napul este regele inulinei.
Noi pofta am avut cu carul si vom mai avea, dar in speranta ca v-am facut si voua, va spunem de pe acum, pofta buna!
#3
Postat 10 February 2013 - 08:12 PM
I-am zis mamei sa-si puna napi in gradina, ca au flori galbene frumoase si nu sunt pretentiosi, ca ea tot timpul comenteaza ca tata nu uda florile.
Poate daca-i bag teoria cu beneficiile de tratament ma asculta!
Mie chiar imi place tare mult galbenul!
#4
Postat 10 February 2013 - 09:18 PM
Nu am mancat niciodata napi, o sa ma uit dupa ei la hipermarket, sper sa ii gasesc ...
Arata foarte bine si friptura si farfuria ta finala, felicitari!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#6
Postat 11 February 2013 - 09:13 AM
Gela, sa traiti si sa va bucurati de napi in continuare!
#7
Postat 11 February 2013 - 10:24 AM
-cand sunt buni de consumat napii?Eu am in gradina.
#8
Postat 11 February 2013 - 04:59 PM
Dar topinamburul ....
Iar am egoism pe tine
Cred ca se pot consuma din tomana incepand. Un prieten mi-a adus acum 2 ani prin ianuarie cand se dezghetase cateva zile pamantul.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#10 Guest_Gelutza_*
Postat 11 February 2013 - 07:46 PM
moatza, la 11 February 2013 - 09:13 AM, a spus:
Gela, sa traiti si sa va bucurati de napi in continuare!
Tare asa vrea sa-i incerci...
Eu am vazut in piata la tarani inainte de sarbatori, se vindeau la gramajoara, 4 lei.
Mama soacra (Dumnezeu s-o odihneasca in pace) m-a gasit odata gatind napi si a fost socata sa vada ca asta ii dau eu sa manance fiului sau! Dansa avea in curte dar ii dadea la porci si cica le mergea foarte bine godacilor mancatori de topinamburi!
Sper sa traim , sa imbatranim frumos si sa consumam napi pana la adanci batraneti!
#11 Guest_Gelutza_*
Postat 11 February 2013 - 07:53 PM
petunie, la 11 February 2013 - 10:24 AM, a spus:
-cand sunt buni de consumat napii?Eu am in gradina.
Eu nu am vazut intrebarea ca ti-as fi raspuns cu drag, sau poate mi-a scapat, cine stie.
Noi ii consumam incepand din octombrie.Scoatem un cos mare (cam 30 kg)si punem la pastrare in pivnita. Mancam zilnic macar cate unul crud. Cand se dezgheata pamantul incepem sa scoatem doar cat ne trebuie pentru consum, fiindca daca sunt proaspeti coaja este frumoasa si nu ma deranjeaza, dar daca stau cateva zile se usuca si nu-mi place sa-i mananc asa urati! Deci, poti manca in acest sezon pana la Paste din ei, pentru noi sunt un adevarat deliciu in postul Pastelui. Sper sa-mi spui impresiile, daca zici ca ai napi!
#12 Guest_Gelutza_*
Postat 11 February 2013 - 07:58 PM
W Mamadeus Paparotti, la 11 February 2013 - 04:59 PM, a spus:
Dar topinamburul ....
Iar am egoism pe tine
Cred ca se pot consuma din tomana incepand. Un prieten mi-a adus acum 2 ani prin ianuarie cand se dezghetase cateva zile pamantul.
Cocosii am inceput sa-i arunc si peste gard, nu numai in tigaie ca nu mai suport atata bataie in ograda!
Referitor la topinamburi, daca mi-ai vedea razorul...este exact pe malul apei.
Ca sa te scap de egoism maine o sa fac salata de topinambur in tandem cu sfecla rosie,ce-o iesi, voi povesti!
Si da, se consuma din toamna incepand, pana primavara tarziu, chiar si vara, daca se pastreaza intr-un loc potrivit, au cam aceleasi nevoi de pastrare ca si cartofii.
#13
Postat 11 February 2013 - 10:32 PM
#14
Postat 12 February 2013 - 01:13 AM
#16
Postat 13 February 2013 - 12:13 AM
#17 Guest_Gelutza_*
Postat 13 February 2013 - 07:43 PM
zerda, la 13 February 2013 - 12:13 AM, a spus:
Exact asa cum ai spus,se face sant cam de 20 cm. adancime si se planteaza tuberculii pe sant la distanta de 30 de cm fiindca se vor inmulti turita.
Hobby-ul ii va folosi mamei si va fi ca si cand a plantat flori(daliile se planteaza la fel) dar se va trezi si cu un aliment sanatos in cosul cu bunatati cand florile se vor termina,deci, bingo!