Forum Culinar: Cozonac Grania - Forum Culinar

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cozonac Grania

#1 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 21 December 2009 - 01:00 AM

Ii zic asa din doua motive: foloseste, bineinteles, faina Grania (din cea verde, pentru cozonac) iar reteta o am de pe punga de faina. Eu sunt iremediabil indragostita de faina asta, am testat-o pana acum la paine (iese o pufosenie) si am zis sa o incerc si la cozonac, chiar cu reteta de la mama ei. Cu succes, se pare :)

Imagine atasata: 56_e801f744fd16bec6c71d35dc639695c2.jpg

Deci:

Imagine atasata: 56_ee7495554b64b373481e747eb1be5f7e.jpg

Ingrediente aluat (pentru doi cozonaci maricei): 1 kg faina, 60 gr drojdie proaspata, 500 ml lapte, 200 gr unt, 300 gr zahar, 5 galbenusuri, un praf de sare, coaja rasa de portocala, o fiola de esenta de lamaie dr Oetker, 1 pachet zahar vanilat

Umplutura: ce doriti, eu am pus nuca macinata cu scortisoara, zahar, fructe uscate (stafide si cirese)

Proces tehnologic:

0. Foarte important: toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura, le scoateti din frigider sau camara mai devreme si le lasati sa ajunga la temperatura camerei. La fel de important este sa nu aveti curenti de aer rece in locul unde prestati.
1. Dupa ce am indeplinit cerintele de la punctul 0, trecem la procesul propriu zis: din 150 gr faina, 100 ml lapte, drojdie si o lingura de zahar obtineti o maia pe care o dati la loc cald sa creasca

Imagine atasata: 56_2f73639a2fad6dac9ed871aac54535e5.jpg

2. Cand a crescut si a facut basicute pe deasupra, e gata de lucru. Topiti untul si incalziti laptele (nu il fierbeti)
3. Frecati bine galbenusurile de ou cu sarea, zaharul, 2-3 linguri de lapte si mirodeniile

Imagine atasata: 56_3771ed50fbfa493a63f14a5fe14c543c.jpg

4. Adaugati amestecul de galbenusuri la maia, si incepeti framantarea. Adaugati faina si lapte treptat, iar cand aluatul incepe sa se lege, adaugati si untul, cate putin, astfel sa fie incorporat tot, pe rand. Eu procesul asta l-am facut folosind KA-ul si a durat cam 15 minute. In mod normal, framantat la mana ar trebui sa fie minim 30-40 de minute.

Imagine atasata: 56_3b874d201c039e266857ef2ca3f6e794.jpg

Imagine atasata: 56_2f1b7245d57c21733ab143e50396111f.jpg

Imagine atasata: 56_aa603ff5673198d9d124f65d1c08c17d.jpg

5.Cand aluatul s-a legat si se desprinde cu usurinta de peretii vasului, e gata. Eu l-am mutat intr-un vas mai mare in care sa creasca, vas pe care l-am uns in prealabil cu ulei

Imagine atasata: 56_52681632745d168029f2d1318777d04b.jpg

Imagine atasata: 56_4159d7f02cb67c417c3f39542305ecb3.jpg

6. Il lasam sa dospeasca minim o ora, timp in care ar fi bine sa incalzim cuptorul, mai ales daca e pe gaz, la 180 de grade

Imagine atasata: 56_0d7b22df02ab5fc13e6aa9b8118c9fca.jpg

7. Il impartim in doua, il umplem si il modelam dupa plac (impletit, rasucit, etc)
8. Ii punem in tavile de cozonac (eu am tavi antiaderente, dar tot pun hartie de copt), ii ungem cu galbenus de ou, presaram mac si ii mai lasam sa creasca, acoperiti cu un stergar

Imagine atasata: 56_66611ede35bfa87aed3440933a5e6dee.jpg

Imagine atasata: 56_cc2d8212ce5dcc98202c0a72745a16a5.jpg

9. Apoi ii dam la cuptor pentru 45-50 de minute, pana sunt gata (dupa 40 de minute ar trebui sa fiti cu ochii pe ei).

Imagine atasata: 56_48282f32ff747327165c3cc58962d96a.jpg

10. Ii lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi ii mancam :lol:

Imagine atasata: 56_db1e3719b1b3063b51fa178e98f7c0ec.jpg

Imagine atasata: 56_b5f5feff171700ea01eaa3203bced795.jpg
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#2 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,017

Postat 21 December 2009 - 01:04 AM

Cori, superb! Vad ca stie R, geaba il macani!
raluca elena

#3 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 01:09 AM

raluca elena a spus:

Cori, superb! Vad ca stie R, geaba il macani!

Sic, ca sunt pozele facute de mine :) Pe celelalte le-am dosit :))
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#4 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 09:28 AM

Te spun :))
raluca elena

#5 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 21 December 2009 - 11:36 AM

Bravo buny,harnicuto,si eu tot cu grania ma pregatesc de cozonac(inainte sa apara grania foloseam dobrogea,era buna cind a aparut dar dupaia mie mi s-a parut c-au stricato asa ca trec si eu pe grania)chiar aveam un dubiu daca sa-mi coc cozonacii de azi ,sau sa mai astept vreo zi doua,da dupaia prea ma aglomerez cu treaba in ultimul moment,si cum si la paste se coc tocmai din ''joia mare''tocma pina duminica nu, cind se maninca.....nus' ce sa fac da cre'ca acusi sar pe ei.Oricum o sa-i postez,sa va arat cum mi-au iesit.
Spor la treburi''la toata lumea.. :love7:

#6 Useril este offline   dora 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 860
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationItaly

Postat 21 December 2009 - 11:40 AM

Cori draga mie n-o sa-mi iasa ca tine chiar daca vreau sa-l fac...ca n-am faina Grania :) :love7:
Oricum mi-am notat reteta...sigur ii va veni randul odata si-o data :(
Te pup fata draga si multam pt reteta :love7: :love7:

#7 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 11:53 AM

Dora, ma crezi nu ma crezi, reteta asta se poate numi si: Cozonaci_care_ies_indiferent_de_cit_de_mult_gresesti :love7:
Pe onoarea mea!
raluca elena

#8 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 12:06 PM

PS.BUNY in sfirsit vad pe cineva care nu impleteste cozonacii.Exact asa ii facea si bunica mea.Pentru mine astia sunt cozonacii copilariei mele :love7:

#9 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 02:58 PM

Geany a spus:

Bravo buny,harnicuto,si eu tot cu grania ma pregatesc de cozonac(inainte sa apara grania foloseam dobrogea,era buna cind a aparut dar dupaia mie mi s-a parut c-au stricato asa ca trec si eu pe grania)chiar aveam un dubiu daca sa-mi coc cozonacii de azi ,sau sa mai astept vreo zi doua,da dupaia prea ma aglomerez cu treaba in ultimul moment,si cum si la paste se coc tocmai din ''joia mare''tocma pina duminica nu, cind se maninca.....nus' ce sa fac da cre'ca acusi sar pe ei.Oricum o sa-i postez,sa va arat cum mi-au iesit.
Spor la treburi''la toata lumea.. :)

Geany, cu dobrogea m-am fript si eu. De cand folosesc Grania verde nu am mai avut surprize de niciun fel. Eu fac paine la masina de paine cu ea si iese mai pufoasa decat cea de sandwichuri din magazin. Eu am facut ieri cozonaci ca sa ma asigur ca e ok reteta, azi am mai copt o tura si mai urmeaza miercuri inca una :)
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#10 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 02:59 PM

dora a spus:

Cori draga mie n-o sa-mi iasa ca tine chiar daca vreau sa-l fac...ca n-am faina Grania ;) :D
Oricum mi-am notat reteta...sigur ii va veni randul odata si-o data ;)
Te pup fata draga si multam pt reteta :) :)

Dora, trimitem prin posta. E o faina super! Si eu te pupacesc :) Iar de iesit tie, nu ma indoiesc ca o sa iti iasa o minunatie!
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#11 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 03:00 PM

raluca elena a spus:

Dora, ma crezi nu ma crezi, reteta asta se poate numi si: Cozonaci_care_ies_indiferent_de_cit_de_mult_gresesti :)
Pe onoarea mea!

Da, Ralu, sa stii ca denumirea stiintifica a acestor cozonaci este exact asta : "Cozonaci_care_ies_indiferent_de_cit_de_mult_gresesti" . Am zis totusi ca e prea lunga :)
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#12 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • LocationGermany

Postat 21 December 2009 - 03:01 PM

Ce are faina asta,ce nu are alta? :)
Bunny,cozonacii au iesit super,si arata taaaare pufosi!
Desi nu am eu faina asta,întreb totusi...cum se comporta aluatul,daca umplutura este grea?Mie îmi place cu mac,dar la greu :)
Umplutura multa!
O s-o sun pe mama si o pun sa caute dupa faina asta :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 03:01 PM

Geany a spus:

PS.BUNY in sfirsit vad pe cineva care nu impleteste cozonacii.Exact asa ii facea si bunica mea.Pentru mine astia sunt cozonacii copilariei mele :)

Geany, exact asa ii facea si bunica-mea. Eu ii mai si impletesc, tura de azi e impletita :)
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#14 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 03:03 PM

Maya a spus:

Ce are faina asta,ce nu are alta? ;)
Desi nu am eu faina asta,întreb totusi...cum se comporta aluatul,daca umplutura este grea?Mie îmi place cu mac,dar la greu ;)
Umplutura multa!
O s-o sun pe mama si o pun sa caute dupa faina asta :)

Maya, sunt pufosi-pufosi :)

Aluatul a crescut tare frumo, azi am pus umplutura mai multa, vin cu poze si sectiune mai incolo :)

Faina are in plus niste enzime, asa scrie pe punga. Nimic daunator, cred :D

Eu fac paine la masina din ea (asa am descoperit-o, de fapt, dupa multiple traume cu alte tipuri de faina) si nu m-a dezamagit niciodata!
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#15 Useril este offline   Eataly 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • LocationTorino

Postat 21 December 2009 - 03:24 PM

Bunny a spus:

raluca elena a spus:

Dora, ma crezi nu ma crezi, reteta asta se poate numi si: Cozonaci_care_ies_indiferent_de_cit_de_mult_gresesti :)
Pe onoarea mea!

Da, Ralu, sa stii ca denumirea stiintifica a acestor cozonaci este exact asta : "Cozonaci_care_ies_indiferent_de_cit_de_mult_gresesti" . Am zis totusi ca e prea lunga :)

Atunci ai mei sunt!Multumesc de reteta!Vedem ce iese.

#16 Useril este offline   mona 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 417
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 21 December 2009 - 04:47 PM

Tare frumosi cozonaci,Bunny :)
Eu cred ca reteta asta iese cam cu orice tip de faina,daca respecti pasii si mai ales framanti bine .
De fapt,e aproape identica cu reteta "babanilor" Gabrielei,babani care mie mi-au iesit si cu faina "aro" ,care e tare proasta.

#17 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 04:57 PM

Reteta mea a aproape la fel ca a Corinei, asa ca pot sa bag mina in foc ca ies, si sa va povestec de ce. De Paste am facut, fara sa vreau, cozonaci din 6 kg de faina. :)
De ce? pai e simplu, am vrut sa fac din 3, dar din greseala am pus cantitate dubla de lapte. Asa ca am dublat si restul cantitatilor, fara sa mai fac maia, n-am folosit nici grania ci titan, si am facut din 6 kg :) si au iesit crima si pedeapsa! Noroc ca aveam de toate in casa...acum nu vreti sa va zic cum am invirtit eu 6 kg de faina cu 3 lapte si restul ingredientelor, ca nici macar nu reuseam sa le ridic de pe masa :) noroc ca a venit tata pe la mine cu ceva treaba si i-am deturnat "treaba" :D

Asa ca reteta asta e punct ochit punct lovit!!!
raluca elena

#18 Useril este offline   mona 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 417
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 21 December 2009 - 05:59 PM

Raluca,daca mi se intampla mie,sigur aruncam tot :pupic: .
Eu abia framant 1 kg !!

#19 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 09:53 PM

Maya a spus:

Ce are faina asta,ce nu are alta? =))
Desi nu am eu faina asta,întreb totusi...cum se comporta aluatul,daca umplutura este grea?Mie îmi place cu mac,dar la greu =))
Umplutura multa!
O s-o sun pe mama si o pun sa caute dupa faina asta :cheers:

Draga Maya,daca nu o sa gasesti faina grania,nu cred ca va fi sf. lumii,dar stiu ca la cozonaci,o faina buna face clar diferenta(am auzit de la alte fete,ca au fost nemultumite de actuala faina dobrogea,si de faina titan,pe care s-au jurat sa nu le mai cumpere).
Bunica mea avea felul ei de a testa faina de cozonaci daca e buna:lua putin intre degete si daca statea compacta (,nu se inprastia)insemna ce e buna de cozonaci! :toothy9;

#20 Useril este offline   Bunny 

• Iepure Sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 December 2009 - 11:45 PM

Geany a spus:

Bunica mea avea felul ei de a testa faina de cozonaci daca e buna:lua putin intre degete si daca statea compacta (,nu se inprastia)insemna ce e buna de cozonaci! :toothy9;

Geany, o sa retin si eu metoda asta, ca la cum se deterioreaza calitatea producatorilor pe la noi nu mai stii ce sa crezi!

Grasunii de azi:

Imagine atasata: 56_34d212bbe358d91a3e8384f9cf634edf.jpg

Imagine atasata: 56_2fcaab7308847cb1d4c137307eadd52a.jpg
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul