Forum Culinar: Prăjitură cremoasă cu brânză - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prăjitură cremoasă cu brânză

#1 Useril este offline   Eleonora 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 26-December 13

Postat 10 January 2014 - 01:38 PM

-250 g brânză de vaci(mai moale),8 linguri făină, 8 linguri zahăr, 5 linguri ulei,3 ouă, 1 pahar iaurt,1/2 plic praf de copt stins cu 2 linguri oțet,1 esență de lămâie, jumătate linguriță sare, 2 linguri coajă rasă portocală, 1 plic zahăr vanilat.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893534545858.jpg

Se bat ouăle cu zahărul;

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893534734548.jpg

Se adaugă sarea, esența, coaja de portocală rasă, laptele bătut,făina,praful de copt stins, iar la urmă uleiul.
Se amestecă totul bine.


Se aprinde cuptorul, iar separat o tavă se unge cu puțin ulei și se toarnă jumătate de compoziție.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893536213848.jpg

Se dă la copt 3-5 min, sau mai bine spus până se încheagă puțin.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893536592611.jpg

Brânza se mixează puțin cu zahărul vanilat și se întinde uniform peste prăjitură.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893536066945.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893537228891.jpg

Se pune deasupra și restul de compoziție și se dă la copt, până ce trece proba scobitorii.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893537723162.jpg

Când este gata se lasă să se răcească 10 minute în tavă, apoi se răstoarnă.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893538109671.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893538369884.jpg

Se pudrează cu zahăr pudră.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893538587525.jpg

Se taie după 2-3 ore. Eu am tăiat-o caldă că n-am avut răbdare deci nu faceți ca mine.

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-13893539030744.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2014/post-1954-1389353917532.jpg
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”

#2 Useril este offline   Eleonora 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 26-December 13

Postat 10 January 2014 - 01:42 PM

O ultimă sugestie: faceți compoziția dublă, că e bună da puțină! :toothy9;
”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”

#3 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 14 January 2014 - 10:03 AM

Imi plac prajiturile cu branza si as incerca-o si pe asta. Poti sa-mi spui, te rog, ce dimensiune are tava folosita de tine? :D
Multumesc! :D
Si inca o intrebare: praful de copt se stinge cu otet? Stiam ca doar bicarbonatul de sodiu se stinge cu otet / lamaie. Praful de copt stiam ca se pune ca atare in compozitie... :pupic:

#4 Useril este offline   bellamama 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,613
  • Inregistrat: 27-May 13
  • LocationBucuresti

Postat 14 January 2014 - 02:12 PM

Vezi postareaFoxyy, la 14 January 2014 - 10:03 AM, a spus:

Multumesc! :floare:
Si inca o intrebare: praful de copt se stinge cu otet? Stiam ca doar bicarbonatul de sodiu se stinge cu otet / lamaie. Praful de copt stiam ca se pune ca atare in compozitie... :notworthy:

Praful de copt este tot bicarbonat, cu ceva adaosuri (amidon, sare acida).
Din cate stiu eu, niciunul nu trebuie stins, fiindca elimini tocmai motivul pentru care se pune in compozitie: in contact cu ingredientele umede se descompun, degajand dioxid de carbon, care formeaza mici alveole aerate si care face coca sa creasca si ii da textura pufoasa.

#5 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 14 January 2014 - 02:55 PM

Vezi postareabellamama, la 14 January 2014 - 02:12 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 14 January 2014 - 10:03 AM, a spus:

Multumesc! :floare:
Si inca o intrebare: praful de copt se stinge cu otet? Stiam ca doar bicarbonatul de sodiu se stinge cu otet / lamaie. Praful de copt stiam ca se pune ca atare in compozitie... :notworthy:

Praful de copt este tot bicarbonat, cu ceva adaosuri (amidon, sare acida).
Din cate stiu eu, niciunul nu trebuie stins, fiindca elimini tocmai motivul pentru care se pune in compozitie: in contact cu ingredientele umede se descompun, degajand dioxid de carbon, care formeaza mici alveole aerate si care face coca sa creasca si ii da textura pufoasa.

Eu stiu ca daca nu stingi bicarbonatul, regreti.... Aluatul / coptura n-o sa fie buna de nimic, pute. Eu personal am stins de fiecare data bicarbonatul, nu l-am lasat nestins. Cumva, cred ca trebuie sa se "activeze". Nu stiu cum altfel sa explic. Poate vine cineva mai documentat si ne lamureste. :floare:

#6 Useril este offline   bellamama 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,613
  • Inregistrat: 27-May 13
  • LocationBucuresti

Postat 14 January 2014 - 08:37 PM

Vezi postareaFoxyy, la 14 January 2014 - 02:55 PM, a spus:

Eu stiu ca daca nu stingi bicarbonatul, regreti.... Aluatul / coptura n-o sa fie buna de nimic, pute. Eu personal am stins de fiecare data bicarbonatul, nu l-am lasat nestins. Cumva, cred ca trebuie sa se "activeze". Nu stiu cum altfel sa explic. Poate vine cineva mai documentat si ne lamureste. :notworthy:

Stai asa ca te lamuresc eu: bicarbonatul se foloseste la retete de aluaturi cu ingrediente acide (iaurt, lapte batut etc).
Acidul din ingredientele umede activeaza bicarbonatul, din reactie rezultand prietenul nostru CO2, care pufoseste coca.
Praful de copt are in compozitie, pe langa bicarbonat si o sare acida, care in contact cu orice ingredient umed (chiar si apa chioara) elibereaza acid, care reactioneaza cu bicarbonatul si emana CO2.
Probabil ca, daca n-ai praf de copt in casa cand vrei sa faci un aluat fara ingrediente acide, trebuie sa stingi bicarbonatul.
Nu-s prea tare la copturi, dar la chimie da :floare:

#7 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 14 January 2014 - 09:53 PM

bravo, Bella!
si de la S Jurcovan citire, ingredientele acide, in cazul folosirii bicarbonatului, se pun chiar la sfarsitul amalgamarii aluatului tocmai ptr ca toata reactia asta cu bulele sa se produca in cuptor.
praful de copt nu-l sting, asta nu reactioneaza de bine la caldura?

#8 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 January 2014 - 08:16 AM

Vezi postareabellamama, la 14 January 2014 - 08:37 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 14 January 2014 - 02:55 PM, a spus:

Eu stiu ca daca nu stingi bicarbonatul, regreti.... Aluatul / coptura n-o sa fie buna de nimic, pute. Eu personal am stins de fiecare data bicarbonatul, nu l-am lasat nestins. Cumva, cred ca trebuie sa se "activeze". Nu stiu cum altfel sa explic. Poate vine cineva mai documentat si ne lamureste. :rolleyes:

Stai asa ca te lamuresc eu: bicarbonatul se foloseste la retete de aluaturi cu ingrediente acide (iaurt, lapte batut etc).
Acidul din ingredientele umede activeaza bicarbonatul, din reactie rezultand prietenul nostru CO2, care pufoseste coca.
Praful de copt are in compozitie, pe langa bicarbonat si o sare acida, care in contact cu orice ingredient umed (chiar si apa chioara) elibereaza acid, care reactioneaza cu bicarbonatul si emana CO2.
Probabil ca, daca n-ai praf de copt in casa cand vrei sa faci un aluat fara ingrediente acide, trebuie sa stingi bicarbonatul.
Nu-s prea tare la copturi, dar la chimie da :toothy9;

Am priceput acum care-i treaba, saru' mana! :toothy6:
Eu personal, sting bicarbonatul tocmai din cauza ca printre ingrediente nu se afla nimic acid... Cel putin asa am eu retetele.

#9 Useril este offline   bellamama 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,613
  • Inregistrat: 27-May 13
  • LocationBucuresti

Postat 16 January 2014 - 10:01 AM

Vezi postareamoatza, la 14 January 2014 - 09:53 PM, a spus:

praful de copt nu-l sting, asta nu reactioneaza de bine la caldura?

Exact, se activeaza singur la contactul cu ingredientele umede, daca l-ai stinge l-ai face inutil.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi