Retetele chiftelei
#1
Postat 27 July 2014 - 10:59 PM
Sos pentru mamaliga
Anul asta a fost pentru prima oara ca au incoltit semintele de dovlecei galbeni. Si astazi am cules primul (si singurul) dovlecel. In rest sunt numai multe flori barbatesti.
Eh, la intrebarea mea ce sa facem cu dovlecelu asta, ma asteptam la un raspuns mai simplu gen dovlecel pane sau prajit sau salata sau supa sau... in fine, ceva clasic (ceva ce, ea, oricum nu ar manca). Ei, nu. "Facem sos de mamaliga!"
Boooon. Si ne-am apucat. Intai a taiat chifteaua capetele dovlecelului. Apoi a inceput sa-l taie rondele intre subtiri si mai putin subtiri. Si mi-a spus ca cand ajung aici sa tai tu ca sa nu-mi tai degetele... Am ajuns, tata. Taie tu!. Si am taiat.
Dupa asta, am presarat peste felii niste mure. Vreo 5. Si o para. O para mica, d-aia de se mananca, in general, posata in vin rosu. Am curatat-o, si am facut 4 bucati din ea (trebuia curatat si mijlocul, casa samburilor). Si am pus-o si p-asta peste dovlecei..
Booon. Ce facem acum?... Luam astea si le punem in blender... Ma, in blender nu merge ca sunt bucati mari. Mai bine in robot... Ok, tata, in robot. Si punem, deci, dovlecelul presarat cu toate cele in robot, punem capacul si chifteaua umbla la butoane. Apoi gust eu sa vad ce gust are.... Oooo, e bun, ma! vrei sa gusti?... Nu. Nu bagam in mancare lingura din gura!... Asa ca a bagat degetul... E bun! Dar mai trebuie ceva zahar!... Cat?... Doua linguri... Si mai presar pret de doua lingurite zahat din punga.... Tata, linguri!... Ma, te uiti din ochi cat ar fi doua linguri!... Si incep sa presar cate putin cate putin... Chifteaua: unaaa... dooo... Gata!
Si iarasi a dat o serie de mixare in robot. Apoi a gustat si a zis ca e gata.
Turnat in castronas, pus tipla pe deasupra...
Si bagat la frigider.
Ah, sosul arata asa (dupa vreo cateva ore de stat in frigider)
Maine il testam cu mamaliga. In premiera.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#2
Postat 27 July 2014 - 11:16 PM
Ce faci, ma?... Fac mancare?... Ce mancare?... O sa vezi... Bene... Tata, stai langa mine... Dupa ce fumez... Nu, acum!... Bene. Ce sa fac?... Te uiti!...
Intr-un paharel mic de plastic amesteca, ca de obicei, faina cu apa. Asta este, de fapt, cam baza fiecarei mancari pe care o face (daca nu e salata sau supa sau sushi... nu vreti sa stiti!). Amesteca cu o scobitoare. Mai ceva faina... e cam groasa! Tata, esti ajutorul meu, te rog, inca niste apa!... ok. Pun putina apa... prea multa! Faina!.... si tot asa, amestecand cu scobitoarea
Tata, mai trebuie ceva... Ce?... doua frunze de menta... Mari, mici?... nu prea mari... Ma duc in curte, aduc doua frunze de menta. Acum ce facem?... Le tai!... Cum?... patratele... mari, mici... mari da' mici... bene... e bine asa?... da tata, dar mai trebuie ceva... ce?... hai in curte sa-ti arat.... imi mai trebuie putin din asta, si din asta si din asta... cum le cheama pe astea?... nu stiu... cum nu stii??? rozmarin, cimbru, salvie... aaa! stiam!...
Mergem inapoi in bucatarie, toc io astea, le punem si pe alea si ea amesteca scrofulos...
Ma, ce facem cu asta?... Inimi!... Cum?... Pai intindem si facem cu forma lu' mama... Ma, e cam subtire pentru ce vrei tu. Tre' mai gros, mai trebe putin ulei de masline, apoi framantat, mai trebe faina, iar framantat... Ah! Pune faina!... Nu mai intra... Bene, lom castron mai mare. Aduce ea ceva, turnam chestia. Apoi ceva ulei de masline, amestec eu (!), apoi faina cat cuprinde, facut aluat, intins cu facaletul.
Ma, unde-i inima?... Stai asa... mama, pot sa iau forma de inima?... da, ioana... multumesc, mama!
Se duce si vine cu forma. De fluture. Uite tata!... Asta-i inima?... Nu, n-am gasit inima... Bene... Intindem, facem forme, iar intindem, iar facem forme... Apoi pus pe hartie in tava, asteptat si apoi dat la cuptor.
Voila!
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#3
Postat 28 July 2014 - 04:03 AM
Bravo chifteluta!
#4
Postat 28 July 2014 - 09:48 AM
#5
Postat 28 July 2014 - 10:06 AM
zerda, la 28 July 2014 - 09:48 AM, a spus:
Astazi dimineata am testat sosul pentru mamaliga. Buni a facut mamaliga, chifteaua si-a pus tacticos mamaliga in farfurie, dupa aia a luat doua linguri de sos si le-a dramuit tacticos pe deasupra de ziceai ca face castele si alte decoratii. Dupa aia a luat tacticos furculita si a facut totul terci. A mancat ea vreo 3 inghitituri... tata, nu e prea bun cu mamaliga. E mai bun separat. Mananci tu?
Asa ca am hotarat sa facem gem din sos. Gem care acum este in curs de facere Si care a devenit, prin aceasta, urmatoarea reteta a chiftelei... gem de dovlecel pentru clatite
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#6
Postat 28 July 2014 - 10:07 AM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#7
Postat 28 July 2014 - 04:04 PM
Si inca si una cu imaginatie! Bravo Ioanei... mnoa, si tatalui...
#8
Postat 28 July 2014 - 04:56 PM
Ce fa ma?... Salata... Cum... Pai am taiat niste salata, acum tai castravete...
dupa aia pui petale de trandafir si flori de dovlecei si tu tau salata aia ciudata din bucatarie... bene
si dupa aia amestecam cu mainile... de ce cu mainile... asa trebuie... bene
ma, da' de ce trebuia, totusi, sa amestecam cu mainile?... n-avem linguri!
Ah! Stiu ce mai trebuie! Zeama de lamaie! Si stoarce ea, chinuindu-se, niste zeama de lime, gusta... Tata, mai trebuie. Faci tu?... bene. Fac io... Gata tata!... Gustam sa vedem?... Nu! E bine asa. Mai sta ea si se mai gandeste si zice tata, mai trebuie lamaie!... Ai gustat sa vezi daca mai trebuie?... Nu e nevoie! Stiu! Pune!... bene. Mai pun.... Gata tata! Acum e perfect!
Apoi a pus masa si a inceput sa puna in castronasele pregatite cu sarg...
Si iata cum trebuie sa arate!
Se bea limonada premier cru!
Ne punem noi pe mancat... Tata, e cam acra. Chiar prea acra!... Pai daca ai pus lamaie de 3 ori... Doar de doua! Mananca tu!
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#9
Postat 28 July 2014 - 05:13 PM
Pup Ioana cea imaginativa!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#10
Postat 29 July 2014 - 12:11 AM
Păsă (io asa-i zic, de la Pasarica), cum a fost limonada?... Bine... Mai vrei?... Da... Nu mai e... Facem!... Stii s-o faci?... Da!... Hai!...
Si mergem la bucatarie. Iau sticla... CE faci, ma? Ma urc singura... Unde?... Aici! (pe tejgheaua de lucru).... Tata, poate, totusi, ma ajuti tu... Bene
Pasa, cum facem?... Pai, zahar... De care, alb sau maro?... Alb! Si lamaie de doua feluri, galbena si verde... Bene. Tine tu palnia si eu torn zaharul, ca sa nu se rastoarne sticla. Si torn zahar alb. Pasa, imi spui cand e destul... (mai torn)... Gata, tata. Acum lamaie. Incepi cu aia galbena... De ce cu aia si nu cu aia verde?... Asa e reteta!... bene.
Am pus noi zahar, zeama de lamaie galbena, apoi zeama de lamaie verde, ea a pus apa in sticla de la dozator, apa rece. Gustam... Mmmmm! Vezi ce buna e, tata?... Vad. Bravo!
(dupa o vreme)
Tata, vreau sa vand limonada... Si cine te tine sa n-o vinzi?... Nu asa, tata. Vreau pe strada!... Bene. Si ce trebuie pentru asta?... Ma ajuti sa ducem masuta afara si scaunele si pahare si limonada... Bene... Tata, cum se scrie limonada?... l i m o n a d a... Scrii tu? Ca eu am treaba.... bene, scriu pe calculator ca sa fie frumos... tata, scrie, acolo sus, si Ioana, ca sa stie lumea ca e de la mine... bene.
(in mana dreapta are un castronel cu banii)
Am cumparat eu, a cumparat bunica... A vazut chifteaua o vecina si a tasnit la ea ca avem limonada, aia a venit si a cumparat si ea... chifteaua fericita.... Stam ce stam, nu trece nimeni... Tata, du-te tu pe la vecini si spune-le ca vand limonada... Pasa, ma duc, e treaba ta de vanzator. Trebuie sa faci tu reclama... Tu esti ajutorul meu, tu faci!
In fine, dupa cateva schimburi de vorbe... Pasa, aici, in fata usii nu prea e vad... Ce-i aia vad?... Adica locul nu prea e bun, nu trece lume pe aici. Cred ca ar fi mai bine pe trotuar, langa strada. Acolo vad si masinile care trec ce ai tu... Bine, ne mutam!
Mai trece o vreme, trec masini dar nu se uita nimeni la noi. Tata, nu opreste nimeni, nici macar nu se uita!!!... Pai, fa cu mana... nu fac... de ce?... faci tu!... nu fac... (Se pune bot)... daca nu ma ajuti plec in casa... Pleaca!
Pleaca ea in casa, io fluier pe afara. Dupa 1 minut se intoarce si pune iarasi scaunele langa masuta. Pasa, eu cred ca trebuie si ceva decorare, altfel nu atrage ochiul. Concluzia?
Galeata e pentru spalat paharul din care cineva deja a baut o limonada. Era si prosop de sters paharul.
Ah, am uitat sa va spun ca, intre timp, a trebuit sa tai si o piersica in bucati pentru cazul in care cineva vrea si o bucata de piersica in limonada. Ea a gustat prima combinatia asta, evident, inainte de a iesi cu ea la vanzare. A fost "mmmmmmm!!!".
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#11
Postat 29 July 2014 - 12:26 AM
Vanzare: 4 portii (tata, buni, vecina, mama - care nu si-a putut parca masina din cauza tarabei si a baut o limonada in masina)
Venit: aproape 5 euro
Dupa stransul tarabei a fost oarece dezamagire pentru ca n-au fost clienti. Data viitoare i-am promis ca, daca e soare, facem 2 sticle pline cu limonada si mergem in parcul din fundul strazii. Nu stiu insa cine va cara toata taraba plus accesoriile. De fapt stiu dar ma fac ca nu stiu.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#12
Postat 29 July 2014 - 02:16 PM
dragos, la 29 July 2014 - 12:26 AM, a spus:
Vanzare: 4 portii (tata, buni, vecina, mama - care nu si-a putut parca masina din cauza tarabei si a baut o limonada in masina)
Venit: aproape 5 euro
Dupa stransul tarabei a fost oarece dezamagire pentru ca n-au fost clienti. Data viitoare i-am promis ca, daca e soare, facem 2 sticle pline cu limonada si mergem in parcul din fundul strazii. Nu stiu insa cine va cara toata taraba plus accesoriile. De fapt stiu dar ma fac ca nu stiu.
Haioasa initiativa! Spor la bani!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#13
Postat 29 July 2014 - 08:41 PM
Ati terminat de mancat fluturii?
Abia astept sa vad daca va fi buna dulceata de dovleac, mure si para!
Vanzare mare in parc!
PS: Mi-ai dat idee sa ma scap de niste fainuri aproape de expirare ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#14
Postat 29 July 2014 - 08:45 PM
Daniella, la 29 July 2014 - 08:41 PM, a spus:
Ati terminat de mancat fluturii?
Astazi. A dat si prietenelor ei cate unul si alora le-a placut.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#15
Postat 29 July 2014 - 09:05 PM
Are chifteaua suficienta imaginatie, dar daca mai doriti idei de vacanta: vi le recomand si in varianta: sare-apa si faina, stantate cu vari forime de biscuiti, coapte la foc minuscul vreo 2 h, vopsite cu acuarele si apoi daruite cadou hand-made ...
...si o idee de bomboane raw: caise uscae (eu am avut mix de fructe 150g), migdale (sau faina de migdale) jumatate din cantitatea de fructe. Blenduit bine de tot si asta e tot. Se fac bilute si se rostogolesc prin nuca de cocos rasa. Impachetate corespunzator si iesiti cu ele in parc ... la vanzare ...
Imagini atasate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#16
Postat 29 July 2014 - 09:09 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#17
Postat 29 July 2014 - 09:20 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#18
Postat 29 July 2014 - 10:13 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#19
Postat 30 July 2014 - 01:20 PM
dragos, la 29 July 2014 - 10:13 PM, a spus:
heeee, de ce sa nu gresesti? mai pui putina faina/apa si remediezi ...
anyway .... esti mult mai tare decat mine!!! imi dai si mie imbold sa o las sa combine ce o taie capul. Daca imi spunea mine sa combine dovleacul crud cu zahar, mure si para ... nu o lasam, ziceam ca nu asa se face ii dadeam o varianta de reteta in viziunea mea. Mi-ai deschis capul, sa o las sa experimenteze ce vrea. Imi aduc aminte cum faceam si noi mancarica in setul de canute poleite, de jucarie, in fata blocului, cu frunze, petale de flori, apa ... Nu retin sa ma fi lasat mama sa combin alimnente reale, asa ca nici eu nu m.am gandit ca as putea-o lasa. Dar ai perfecta dreptate, de ce nu?! oleaca de faina, sare, apa nu costa 2 lei. ... si ar putea face experimente din care sa iasa un divertisment maxim ... si poate isi gasesc fetele vreun talent din aceste jocuri ... nu-i asa?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#20
Postat 30 July 2014 - 01:36 PM
Daniella, la 30 July 2014 - 01:20 PM, a spus:
dragos, la 29 July 2014 - 10:13 PM, a spus:
heeee, de ce sa nu gresesti? mai pui putina faina/apa si remediezi ...
anyway .... esti mult mai tare decat mine!!! imi dai si mie imbold sa o las sa combine ce o taie capul. Daca imi spunea mine sa combine dovleacul crud cu zahar, mure si para ... nu o lasam, ziceam ca nu asa se face ii dadeam o varianta de reteta in viziunea mea. Mi-ai deschis capul, sa o las sa experimenteze ce vrea. Imi aduc aminte cum faceam si noi mancarica in setul de canute poleite, de jucarie, in fata blocului, cu frunze, petale de flori, apa ... Nu retin sa ma fi lasat mama sa combin alimnente reale, asa ca nici eu nu m.am gandit ca as putea-o lasa. Dar ai perfecta dreptate, de ce nu?! oleaca de faina, sare, apa nu costa 2 lei. ... si ar putea face experimente din care sa iasa un divertisment maxim ... si poate isi gasesc fetele vreun talent din aceste jocuri ... nu-i asa?
Copiii trebuie lasati sa experimenteze. Asta le place. Nu e rau sa stea si langa tine ca sa te ajute la bucatareala, daca are chef. Asa vede cum se fac chestiile "serioase".
Cel mai important este, cred eu, sa invete sa guste din ingrediente inainte de a le folosi, pentru a sti ce gust au si sa vada daca s-ar potrivi. Apoi sa guste din mancare si in timpul facerii, ca sa vada cum e cand se mai combina gusturi. Sa-si foloseasca mainile si sa si le bage in orice ca sa simta consistenta, daca sunt lunecoase sau nu, daca sunt aspre, daca sunt tari sau moi. Sa miroasa totul pentru ca apoi sa stie despre ce este vorba cand simt un iz de ceva dar nu vad ce este.
Atata timp cat nu foloseste chestii otravitoare, n-are decat sa amestece si sa faca ce vrea. Acum stie sa separe singura albusul de galbenusul de ou si daca face spuma de albus iese perfect. Si-mi spune ca sa pun degetul pe gura de la sticla cand pun ulei ca sa nu curga mult din prima ci sa poata si picura daca e nevoie. Si ce iese din ce face, ne gandim apoi daca se poate manca asa, sau prajim, sau fierbem sau bagam la cuptor. Avem deja multe experimente in urma noastra.
Daca mai are vreo prietena in vizita si fac ele ceva de mancare si-mi dau mie sa gust primul este evident ca au clocit ceva scarbos ) Odata am zis ca mama ce bun e si am mai luat putin si tot faceam mmm mmm si ele au facut ochii mari si au intrebat daca chiar e bun si io am zis ca da si iarasi am luat... si au luat si ele Sa fi vazut mutra de pe fata lor )) BLEAAAAAHHHHHHH!!!!!!!!!!!!! Dulce este gustul razbunarii!
Astazi are o fetita in vizita si, daca or avea chef, poate or sa faca bomboane
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"