Sunt diferite variante, dar am sa va prezint reteta care se face in Moldova sudica si chiar si in unele parti din Regat.
De obicei se face doar din carne de porc si se pune mai mult orez care sa "absoarba" grasimea. Eu il fac dintr-un amestec jumi-juma porc/vita. Ingredientele sunt putine si executia are doar doua praguri: curatarea matzului (intestinul gros al porcului) si umplerea lui, care, traditional, se face manual.
Matzele se golesc, se spala de muuulte ori la jet de apa calda si apoi se rade membrana interioara cu dosul unui cutit sau cu coada unei linguri, Altii pot face treaba asta si cu malai sau sare, eu - nu! Dupa ce se curata interiorul matzului, se indeparteaza si grasimea exterioara si se pune intr0un vas cu apa in care se adauga sare, bicarbonat (ca sa-l albeasca) si otet (diminueaza intensitatea mirosului specific). Mentionez ca eu am primit matzele doar curatate grosier, restul -manopera proprie.
Deci:
-0.5kg de carne tocata amestec vita/porc
-matzul gros

-orez, cca 50 gr (eu am pus nedecorticat)
-2-3 cepe
-sare, piper, ata alba+ac

se amesteca toate, ceapa taiata mai mare

si acum vine partea mai grea, umplerea matzului. fiecare se chinuie cum poate, cred c-ar merge si la masina de tocat electrica, acum mi-a cazut fisa. si gata!

matzul nu tb umplut prea tare, la fiert se mai strange.
se coase la capete cu ata alba

se pune la fiert intr-o cratita cu peretii grosi, ca sa ne scutim de grija ca se poate lipi. eu l-am fiert in ceaunu' de la mam' mare, mostenire. f important, in timpul fiertului caltabosul se inteapa cu un ac, altfel poate crapa.

l-am fiert cam 2 ore, la foc mic, si a fost suficient.
noi il preferam asa, fiert, dar se poate portiona si praji. prajit se mananca insotit de muraturi, acrituri. fiert, mie-mi place cu mamaliga si cu putina zeama in care pun hrean .
asta-i farfuria omului, el n-a vrut nicio adaugire.

in alte parti, caltabosul se face din organele porcului, eu v-am aratat cum se face pe la noi.
Pofta buna la masa de Craciun!