Forum Culinar: midii umplute cu orez. a'la'turca, bre! - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

midii umplute cu orez. a'la'turca, bre!

#1 Useril este offline   walk with the wok 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 20-April 16

Postat 20 April 2016 - 10:56 PM

De la primele ceasuri ale zilei, vanzatorii ambulanti umplu strazile din zona turistica a Stambulului cu tavi pline de midii umplute cu orez - midye dolma, stropite din plin cu zeama de lamaie. Sunt un real deliciu, care pe langa aroma in sine, cuprind toata savoarea acestei metropole pline de viata, in care Orientul ii spune "hai noroc!" Occidentului. Daca ati ajuns la Istanbul si nu le-ati incercat pana acum, nu ratati ocazia data viitoare, dar cu o precizare: nu va saturati cu ele, veti fi tentati s-o faceti, mai ales ca sunt satioase. Strazile fostei capitale a Bizantului sunt pline cu bunatatile Orientului, eu unul consider bucataria turceasca ca fiind dintre cele mai savuroase. De cate ori ajungem pe-acolo, uitam de diete si siluete, luam acasa 2-3 kilograme in plus, este greu sa te abtii de la atatea gusturi si arome. In Istanbul, evitam fast-food-urile de pe strazile principale, daca veti cauta cateva stradute mai dosite, veti gasi in micile lor taverne adevaratele gusturi turcesti, ne-europenizate.

Midiile cu orez sunt usor de preparat dar necesita ceva timp, care credeti-ma ca face toti banii. Iar daca nu sunteti fani fructe de mare, puteti sa preparati doar orezul, peste care turnati zeama de lamaie cand il consumati, este unul din marile delicii in materie de orez preparat in stil turcesc.

  • Incepem prin a da o tura in bazar dupa cele necesare, turcu' plateste!
  • 20-25 de midii
  • un pahar de orez cu bob rotund si un pahar identic cu apa fierbinte(cca 125 g)
  • 1 ceapa mare sau 2 medii
  • 2 linguri de stafide 50 g muguri de pin
  • o legatura de marar, una de patrunjel taiate fin
  • condimente: 1 lingurita de scortisoara macinata, 2 lingurite de piper negru (sau dupa gust), 1 lingurita de ienibahar, fulgi de chili, sare
  • 2 lamai
  • ulei de masline pentru prajit
  • 1 pahar de vin alb sec sau apa


    • se incepe dansul cu umplutura, respectiv orezul. Se spala in cateva ape si se lasa in apa rece 15 min
    • se curata si se taie marunt ceapa (sau cepele)
    • se pregatesc condimentele
    • intr-o tigaie cu pereti inalti (sau un wok antiaderent) se incalzeste ulei de masline (2-3 linguri) si se pune ceapa la calit, la foc mediu
    • se adauga stafidele si mugurii de pin
    • dupa ce se inmoaie ceapa, se adauga orezul scurs bine si se amesteca bine cu ceapa
    • se lasa la rumenit usor, 3-4 minute
    • se pun condimentele, se amesteca din nou si se adauga apa fierbinte
    • se acopera cu un capac si se lasa la fiert 15 min. Dupa cele 15 minute se transfera orezul intr-un castron, se adauga mararul si patrunjelul si se lasa la racit, pentru moment trebuie sa ramana al dente
    • a venit randul scoicilor: se spala bine cochiliile, se smulge "barba" de iarba, se lasa in apa calda 15 min
    • cu ajutorul unui cutit se desface cochilia, avand grija ca cele doua carapace sa ramana unite
    • se rasucesc usor cochiliile in sens opus, pentru a slabi taria membranei care le tin unite (daca nu facem acest lucru, nu vom putea inchide cochilia la pasul urmator (vezi imaginile)
    • pe masura ce le desfacem, le curatam de orice alte impuritati si le spalam bine
    • odata desfacute scoicile, se umple o jumatate de midie cu orez, iar cu cealalta jumatate se inchide scoica si se preseaza putin
    • se aseaza scoicile intr-un vas, toate pe un singur nivel
    • se toarna vinul (sau apa) in cratita, cat sa ajunga la jumatatea cochiliilor
    • se pune cratita pe foc, se aduce la fierbere si se lasa focul mic (puteti folosi cel mai mic ochi de la aragaz)
    • se lasa sa fiarba 15 min, se scot din cratita si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se dau la frigider pentru 45 min - o ora
    • se consuma cu multa pofta si zeama de lamaie stoarsa pe orez direct.



De baut? Un pahar de vin alb, sec, face diferenta!

Sa aveti pofta!

Cu drag,
Dorian

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_04_2016/post-2151-14611855742233.jpg
  • Imagine atasata: monthly_04_2016/post-2151-14611855970683.jpg
  • Imagine atasata: monthly_04_2016/post-2151-14611856315528.jpg
  • Imagine atasata: monthly_04_2016/post-2151-14611856423496.jpg

Cu drag,

Dorian

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi