Foxyy, la 25 November 2013 - 10:08 AM, a spus:
Buna dimineata!
Vin si eu pe aici cu o intrebare: semintele de in in ce cantitati sunt recomandate? Stiu ca-i bine sa fie consumate macinate, puse in salate. Se pot consuma si ca atare? Ca si semintele? E bine sa fie consumate ca atare (mestecate, cat de cat) si cantitativ - cam o punga pe seara? Adica 100 g? N-am idee si pe punga nu scrie nimic. La plafar am uitat sa intreb, cand le-am luat.
Multumiri anticipate pentru raspuns!

Nu am vazut intrebarea dumitale, ca mi-e frica sa intru la Lole, de rusinea sedentarismului care ma caracterizeaza de vreo 12- 15 ani. Sper ca mai devreme sau mai tarziu sa ma trezesc din nou cu pofta de sport.
Este foarte important si chiar necesar ca inainte sa fie consumate semintele de in (orice seminte si oleaginoase) sa fie tinute la inmuiat o noapte (7-9 ore, sau minim 30 de minute) si apoi apa in care au fost tinute semintele/oleaginoasele sa fie aruncata, daca semintele nu sunt bio. Acest poces este necesar nu neaparat pentru a fi mai usor mestecate, ci pe de-o parte deoarece contine o heterozida cianogenetica care prin hidroliza elibereaza acid cianhidric, sau mai simplu spus pt ca au loc procese chimice care "descatuseaza" samintele/nuca de enzime inhibitoare, care ar putea inhiba trezirea la viata si germinarea. Tinute in apa minim 30 de minute, heterozida cianogenetica hidrolizeaza si astfel nu mai patrunde in organism. De asemenea, asta ar indeparta cat de cat si eventualele urme de chimicale/pesticide continute, chiar daca ai luat seminte bio ... traim in Romania, care este inca o tara corupta.
In felul acesta enzimele se trezesc, porneste procesul de digerare si devin mai usor de digerat (prin predigerare) si nutrientii mai usor de absorbit, activand enzimele gata sa ne apere de boli.
Semintele contin o mare cantitate de grasimi bune (acizi grasi naturali nesaturati esentiali cu continut mare de Omega 3). Cum ti-a zis si Moatza, nu le macina inainte, pentru ca oxideaza (chiar rancezesc grasimile continute) si nu mai obtii ceea ce ai dorit. Mai mult decat atat, oricum prin macinare o parte din grasimi oxideaza, asa ca le poti manca doar inmuiate si le mesteci binisor, fara sa le mai rasnesti. Ce ai macinat tine doar cateva zile in frigider.
Raw veganii consuma destul de multe seminte si oleaginoase, fara a exagera insa (nu juma de kg pe zi, ci cam un pumn).
Se recomanda sa le consumi nepreparate termic, ci in stare cruda (efect benefic al tuturor semintelor si oleaginoaselor se obtine daca sunt consumate in stare cruda) inmuiate si amestecate cu iaurt, suc, kefir, apa ... , peste salate, sau in diferite retete.
http://ligiapop.com/...eneficiile-lor/