Tort de morcovi aveti? :)
#1
Postat 21 October 2017 - 08:26 PM
Asadar, aveti grija sa va grijiti ca sa aveti la indemana urmatoarele:
Nu e greu de facut si se face si relativ repede.
Preincalziti cuptorul la 170-180 de grade ( adica foc mediu).
Luati un castrom mare si puneti in el zaharul, uleiul si oolele si le amestecati bine cu o lingura de lemn (a mea era din lemn de maslin) pana compozitia devine omogena si se ingroasa. Deasupra cerneti faina, praful de copt, bicarbonatul, pudra de scortisoara, pudra de ghimbir (io n-am pus ca aveam pulpa de ghimbir deja de la suc) si amestecati iarasi bine (se poate si cu mana daca vreti, io am amestecat cu mana) pana devine compozitia, din nou, omogena. Adaugati acum morcovul ras marunt (io aveam deja pulpa de la suc), nucile taiate mic sau, daca n u aveti, stafide. Io am avut nuci dar am pus si stafide.
Loati un troc d-ala de i se detazeaza fundul (e mai practic), il tapetati cu hartie de copt si trantiti in ea compozitia pe care ati framantat-o bine. Bagati trocul la cuptor pret de fo 30-35 de minute sau pana s-a copt blatul. De fapt, checul, ca e cam chec. Scoateti si lasati sa se racoreasca.
Pentru glazura, loati iar un troc mare si cerneti in el zaharul pudra, adaugati untul moale si esenta de vanilie sau de lamaie (daca vreti, io n-am pus). Acum e mai usor sa folositi mixerul la viteza mica si amestecati bine pana ce chestia asta s-a omogenizat. Adaugati mascarpone si mai mixati bland ca sa se omogenizeze. Nu exagerati cu mixerul ca sa nu se inmoaie grazura si, apoi, sa curga.
Dupa ce s-a racit checul, il taiati pe jumate (in grosime) ca sa obtineti doo blaturi. Ungeti un blat cu juma din glazura, puneti deasupra blatul celalalt si ungeti-l cu restul de glazura. Decorati cu nuci.
Se bea suc de morcovi cu sfecla, ala de-l facui io mai devreme.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#2
Postat 21 October 2017 - 08:43 PM
Incep cu compozitia pentru chec (pe care il puteti pune si in forma dreptunghiulara si manca fara grazura, cum preferati)... 350 de grame de zahar de trestie sau zahar brun (dar NU casonada, ca aia e un cacat), 3 oo mari, 350 ml de olei de fl.s., 350 de grame de faina, 2 lingurite rase de praf de copt (fo 7 grame), 5 grame de bicarbonat, doo lingurite de pudra de scortisoara, fo 5 mililitri de esenta de vanilie (daca vreti, io n-am vrut), fo 350 de grame de morcov ras sau pulpa de ce va ramane dupa ce ati facut sucul la strorcator, o mana zdravana de nuci (sau asemanator) taiate mic cu cutitul. Daca mai vreti si altceva, stafide sau mai stiu eu ce, puneti si aia.
Pentru glazura... 350 de grame de zahar pudra, 50 de grame de unt la temperatura camerei (ca sa se amestece usor), o lingurita de esenta de vanilie/lamaie (io n-am pus), 150 de grame de mascarpone, nuci sau asemanator pentru decorat si, eventual niste pudra de scortisoara pentru cernut de sus pe deasupra.
Acum, sa nu faceti ce am facut io. Adica, am pus la chec zaharul pudra. Am facut aluatul, l-am turnat in trocul tapetat cu hartie de copt si cand ma uit mai bine pe masa vaz farfuria cu zahar de trestie. Imi zic ca am uitat sa pun zahar. Scot hartia de copt cu tot cu aluat, repun aluatul in troc, puna mana pe farfuria cu zahar de trestie si inainte sa-l torn in troc vad ca nu mai e pe masa farfuria cu zahr pudra. Gust aluatul si era dulce. TApetez iarasi trocul cu hartie de copt, returnez aluatul in troc si-l bag la cuptor.
Evident ca glazura am facut-o cu zaharul de trestie care mi-a fost lene sa-l bag in rasnita sa-l fac pudra. Asa ca glazura este... crocanta
150 de grame de mascarpone nu este deajuns, dar de asta mi-am dat seama dupa ce am uns primul blat. Asa ca, la mijloc, stratul este cam subtirel. Ar fi trebuit sa fie dublu ca grosime ca sa se vada. Stratul de pe chec e ok. Oricum, nu se unge lateralul checului, tre sa se vada frumos blatul, "crema", iarasi blatul si glazura pe deasupra.
Cu toate astea, a iesit o bunatate
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#3
Postat 21 October 2017 - 08:47 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#5
Postat 21 October 2017 - 09:44 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#6
Postat 21 October 2017 - 09:53 PM
#7
Postat 21 October 2017 - 10:18 PM
Geany, la 21 October 2017 - 09:53 PM, a spus:
Fa chestia asta dar nu le spune cu ce ai facut-o. Si da-le sa manance. Iti garantez ca vor mai cere.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#8
Postat 21 October 2017 - 10:26 PM
dragos, la 21 October 2017 - 10:18 PM, a spus:
Geany, la 21 October 2017 - 09:53 PM, a spus:
Fa chestia asta dar nu le spune cu ce ai facut-o. Si da-le sa manance. Iti garantez ca vor mai cere.
Oho! nu-i cunosti...logic,ca nu le spun,dar detecteaza imediat in materie de dulciuri nu pot pune decat vanilie sau esenta de rom,la mancaruri doar de-ale noastre,cimbru,marar da nu prea mult,patrunjel,rar foaie de dafin ,macar cu ceva ardei iute i-am invatat,restul,gen,scortisoara,cuisoare,anason ,chimen etc ,nu!!,ierburi aromatice,rosmarin,ghimbir,nu!!,etc etc etc...se numesc la ei parfumuri'' si strica mancarea,nu mancam sa nu mai pui ..pff!!
#9
Postat 17 October 2021 - 03:51 PM
Imagini atasate
#10
Postat 17 October 2021 - 06:14 PM
mino, la 17 October 2021 - 03:51 PM, a spus:
Arata excelent!
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#11
Postat 28 October 2021 - 02:23 AM
#12
Postat 08 November 2021 - 12:09 PM