Forum Culinar: Terina de somon - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Terina de somon

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 27 December 2009 - 04:29 PM

Terina de somon

250g fileu de somon crud
500g somon afumat
40g icre de manciuria (facultativ)
100ml smîntîna
1-2 foi de gelatina
marar, patrunjel, piper alb

Supa:
300 ml apa
1 morcov
1 ceapa mica
50ml vermut (facultativ)
cimbru, foaie de dafin, cozi de patrunjel si de leustean.
sare, piper


Se prepara supa cu toate ingredientele indicate, se lasa sa dea cîteva clocote.

Se pune fileul de somon crud în supa, se stinge focul, se acopera si se lasa sa se raceasca. Se scurge somonul, supa se repune la încalzit.
Se înmoaie foaia de gelatina în apa rece, se scurge bine, se dizolva în supa, zeama se filtreaza si se pastreaza deoparte.
Se umezeste interiorul unei terine cu apa si se captuseste cu film alimentar, lasînd sa depaseasca generos marginile.
Se tapeteaza cu felii de somon afumat, lasînd ce depaseste sa atîrne împrejur.
Restul de somon afumat se toaca, de preferinta cu cutitul, se amesteca cu smîntîna si cu o parte din aspicul rezultat din supa+gelatina pîna la obtinerea unui amestec cremos dar nu prea lichid.
Se depune în terina un strat de amestec (2/5 din cantitatea totala), se presara cu marar tocat.
Deasupra se depune mic strat de icre de manciuria, fileul de somon taiat în bucati lungi, se completeaza la nivel cu un pic de amestec.
Se depune un al doilea strat de icre de manciuria, se presara cu marar.
Se acopera totul cu restul de amestec, se aduc partile de felii de somon afumat care depaseau împrejur catre centru.
Se aduce excedentul de film pe deasupra, catre mijloc, se preseaza usor si se da la frigider, de preferinta 24h.
Se rastoarna si se taie felii cu un cutit bine ascutit, fara a scoate filmul alimentar (se scoate de pe felii dupa taiere, filmul faciliteaza operatia).
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 27 December 2009 - 10:19 PM

Interesanta terina. O servesti cu un sos? sau asa natur?

#3 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 27 December 2009 - 11:23 PM

Natur, cu aspicul care ramîne, taiat aschii. Dar un sos de vin alb se poate ajusta si el cu mare precizie. :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#4 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 01 January 2010 - 02:32 AM

n-am stiut de reteta asta, dar am facut ceva asemanator ieri - mousse de somon afumat :)

Imagine postata


#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 January 2010 - 04:26 PM

uptown girl a spus:

n-am stiut de reteta asta, dar am facut ceva asemanator ieri - mousse de somon afumat :occasion15:

La classe non è acqua! :occasion14:
Ma bucur sa te vad aici!

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 January 2010 - 06:13 PM

M-am prins mai tarziu , dar m-am prins! {SMILIES_PATH}/6.gif:occasion14:<" title="arms" />

#7 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 01 January 2010 - 06:27 PM

uptown girl a spus:

[align=center]n-am stiut de reteta asta, dar am facut ceva asemanator ieri - mousse de somon afumat :-*


Superb realizat, felicitari!
Am servit terina cu un sos facut dintr-o infuzie de frunze de ceai Lapsang Souchong în smîntîna lichida, la care am mai adaugat sare, piper si cîteva picaturi de zeama de lamîie. :-*
Din pacate a fost consumata integral si prea repede ca sa mai am timp sa fac poze :-*
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#8 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 01 January 2010 - 07:36 PM

Alex, si eu am facut terina ta, e super si se va mai face, am sarit icrele, in rest te-am urmat la litera :-*

Imagine atasata: 60_3db9533f4b7b4d8ce85921f41b6a6b34.jpg

Imagine atasata: 60_ea8f8ecbcf8c5a38245ccac33cbfcfb1.jpg

Mutumesc pentru reteta!
raluca elena

#9 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 01 January 2010 - 11:11 PM

Adriana a spus:

uptown girl a spus:

n-am stiut de reteta asta, dar am facut ceva asemanator ieri - mousse de somon afumat :scratch:

La classe non è acqua! :D
Ma bucur sa te vad aici!


Adriana, macar la botez, ca impliniti o luna, trebuia sa fiu prezenta cu ceva bun, nu ? :) (acu' spune-mi cum il bag pe ton cher cu capul in cristelnita ? :D )

Eataly a spus:

M-am prins mai tarziu , dar m-am prins! {SMILIES_PATH}/6.gif:(<" title="arms" />


(... dupa cita gelatina ? :lol: ) {SMILIES_PATH}/6.gif:(<" title="arms" />

#10 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 01 January 2010 - 11:31 PM

Alexandru a spus:

uptown girl a spus:

n-am stiut de reteta asta, dar am facut ceva asemanator ieri - mousse de somon afumat :lol:


Superb realizat, felicitari!
Am servit terina cu un sos facut dintr-o infuzie de frunze de ceai Lapsang Souchong în smîntîna lichida, la care am mai adaugat sare, piper si cîteva picaturi de zeama de lamîie. :D
Din pacate a fost consumata integral si prea repede ca sa mai am timp sa fac poze :)


Merci de apreciere. :scratch:
Ideea de ceai cu smintina lichida nu ma prea incinta, dar sa va fie de bine.
Btw, de ce nu folosesti in terina si morcovul fiert taiat betisoare ? :D

(daca as fi refacut terina de-acum 10 ani, cre' ca o serveam tot cu salata verde si eventual cu un sos de remoulade )

Imagine postata


#11 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 01 January 2010 - 11:52 PM

raluca elena a spus:

Alex, si eu am facut terina ta, e super si se va mai face, am sarit icrele, in rest te-am urmat la litera :D


Raluco, sa va fie de bine terina ! :)
Ca ai sarit coarda peste icre am inteles, dar sa arunci si morcovul din supa ? :scratch: Pentru un contrast misto, eu cre' ca mai puneam in terina si niste frunze fierte de spanac. :lol:

#12 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 02 January 2010 - 11:50 AM

uptown girl a spus:

...Ideea de ceai cu smintina lichida nu ma prea incinta, dar sa va fie de bine...


Just try! Lapsang Souchong nu este un ceai oarecare :lol:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 02 January 2010 - 07:09 PM

uptown girl a spus:

(acu' spune-mi cum il bag pe ton cher cu capul in cristelnita ?

Il imbatam si apoi il bagam cu capul in cristelnita :pupic:

#14 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 02 January 2010 - 08:49 PM

Alexandru a spus:

uptown girl a spus:

...Ideea de ceai cu smintina lichida nu ma prea incinta, dar sa va fie de bine...


Just try! Lapsang Souchong nu este un ceai oarecare :D


Okay, m-ai convins sa-l caut. Dar acum sper ca nu tre' sa ghicesc in frunzele de ceai care sint proportiile de infuzie si smintina ce trebuiesc combinate. :pupic:

'ai ca-ti dau si eu reteta mea de mousse pt. un "tort aperitiv":

pt. blat

200 g piine prajita (sau crutoane de-ale voastre)
75 g unt topit

pt. mousse de somon afumat

- 300 g somon afumat
- 2 dl creme faiche sau 250 g brinza Philadelphia
- 2 dl smintina lichida
- 4 folii de gelatina
- 1 1/2 Lg marar verde tocat (optional, 1 lg chives)
- 2 lg zeama de lamiie
- piper dupa gust

Pt. amestecul de blat se macina fin piinea prajita si se amesteca cu untul topit. Se ung peretii laterali ai unei forme de tort (24 cm diam.) si se imbraca cu hirtie de copt fundul detasabil al acesteia. Apoi se preseaza bine amestecul de blat si se da forma la frigider pt. 15'. Intre timp se pregateste mousse-ul de somon la fel ca si terina ta. Se toarna amestecul in forma de tort, se acopera cu o folie pt. a nu prinde alte mirosuri si se da la rece pt. 3h. Se orneaza: cu icre de manciuria, trandafiri facuti din felii subtiri de somon afumat, feliute subtiri de castraveti, de lamiie sau cu ce-ti zburda fantazicul ... :love7:

(eu am facut-o pe 1/2, ca am preparat minitorturi si-am imbracat formele cu 2 felii de somon)
Imagine postata


#15 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 02 January 2010 - 08:51 PM

Adriana a spus:

uptown girl a spus:

(acu' spune-mi cum il bag pe ton cher cu capul in cristelnita ?

Il imbatam si apoi il bagam cu capul in cristelnita :love7:


Adriana, am zis sa-l botezam, nu sa-l inecam ! :D (mai avem nevoie de el, la o terina, la o maslina umpluta ... :pupic: )

#16 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 02 January 2010 - 10:52 PM

uptown girl a spus:

Okay, m-ai convins sa-l caut. Dar acum sper ca nu tre' sa ghicesc in frunzele de ceai care sint proportiile de infuzie si smintina ce trebuiesc combinate. :biggrin:


20cl smîntîna lichida clocotita
1.5 lingurite vîrfuite de lapsang souchong
3 minute de infuzie
sare, piper
strecuratoare
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#17 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 02 January 2010 - 10:57 PM

Alexandru a spus:

uptown girl a spus:

Okay, m-ai convins sa-l caut. Dar acum sper ca nu tre' sa ghicesc in frunzele de ceai care sint proportiile de infuzie si smintina ce trebuiesc combinate. :D


20cl smîntîna lichida clocotita
1.5 lingurite vîrfuite de lapsang souchong
3 minute de infuzie
sare, piper
strecuratoare


S-a notat, merci ! :biggrin: (acum tine-mi pumnii sa gasesc ceaiul ... :P )

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 02 January 2010 - 11:34 PM

uptown girl a spus:

Adriana, am zis sa-l botezam, nu sa-l inecam ! :D (mai avem nevoie de el, la o terina, la o maslina umpluta ... :biggrin: )

Nu, nu-l inecam ca ne mai trebuie :P

#19 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 03 January 2010 - 02:19 PM

Interesanta ideea cu infuzie de lapsang ( fu ceaiul meu preferat multi ani :D ).
mvaiiiiiiiiiiiii , nu stiu cand, da musai s-o fac ...terina . cu sosul infuzat , ma mai gandesc .
bun venit uptown girl :D

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 03 January 2010 - 04:32 PM

Da' minunea asta de ceai unde se poate gasi? In ceainarii?

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi