250g fileu de somon crud
500g somon afumat
40g icre de manciuria (facultativ)
100ml smîntîna
1-2 foi de gelatina
marar, patrunjel, piper alb
Supa:
300 ml apa
1 morcov
1 ceapa mica
50ml vermut (facultativ)
cimbru, foaie de dafin, cozi de patrunjel si de leustean.
sare, piper
Se prepara supa cu toate ingredientele indicate, se lasa sa dea cîteva clocote.
Se pune fileul de somon crud în supa, se stinge focul, se acopera si se lasa sa se raceasca. Se scurge somonul, supa se repune la încalzit.
Se înmoaie foaia de gelatina în apa rece, se scurge bine, se dizolva în supa, zeama se filtreaza si se pastreaza deoparte.
Se umezeste interiorul unei terine cu apa si se captuseste cu film alimentar, lasînd sa depaseasca generos marginile.
Se tapeteaza cu felii de somon afumat, lasînd ce depaseste sa atîrne împrejur.
Restul de somon afumat se toaca, de preferinta cu cutitul, se amesteca cu smîntîna si cu o parte din aspicul rezultat din supa+gelatina pîna la obtinerea unui amestec cremos dar nu prea lichid.
Se depune în terina un strat de amestec (2/5 din cantitatea totala), se presara cu marar tocat.
Deasupra se depune mic strat de icre de manciuria, fileul de somon taiat în bucati lungi, se completeaza la nivel cu un pic de amestec.
Se depune un al doilea strat de icre de manciuria, se presara cu marar.
Se acopera totul cu restul de amestec, se aduc partile de felii de somon afumat care depaseau împrejur catre centru.
Se aduce excedentul de film pe deasupra, catre mijloc, se preseaza usor si se da la frigider, de preferinta 24h.
Se rastoarna si se taie felii cu un cutit bine ascutit, fara a scoate filmul alimentar (se scoate de pe felii dupa taiere, filmul faciliteaza operatia).