E o rețetă de crumble descoperită relativ recent și care îmi palce așa de tare prin faptul că se face repede și e minunată la gust și la aspect, încît m-am gndit că vă va plăcea și vouă. Ideea originală a acestei rețete este că se face cu totul în tigaie, nemaifiind necesar cuptorul. De ce să nu fie folosit cuptorul? Mi se pare drăguț uneori să gătești de față cu prietenii, vrei să umpli casa cu miros, nu ai cuptor, nu ai tavă... mai găsiți voi și alte motive să faceți rețeta asta.
Avem nevoie de:
Pentru crumble:
Făină albă – 100 g;
Zahăr brun – 70 g;
Cereale integrale – 30 g (eu am folosit un model cu semințe, cîteva fructe uscate și migdale zdrobite în amestec);
Scorțișoară măcinată – jumătate de linguriță;
un praf de sare;
Unt – 100g;
Pentru stratul de fructe:
Prune fără sîmburi – 350g; (sau orice alte fructe: mere, piersici, rubarbă, cireșe etc.)
Unt – 25g;
Zahăr tos (sau brun) – 1,5 linguri;
Scorțișoară măcinată – 1 linguriță;
un praf de sare;
1 lingură zeamă de lămîie;
Vin – jumătate de pahar;
O păstaie de vanilie.
Pentru servire și ornare: înghețată de vanilie, mentă verde.
Începem cu prepararea crumble-ului, adică a aluatului fărîmicios pe care ulterior îl vom pune pe deasupra fructelor caramelizate.
Ingredientele uscate (făină, cereale, scorțișoară, zahăr brun și sare) se pun toate într-un castron.

Și se amestecă. (știți că-mi plac pozele, așa că pregătiți-vă de multe în această postare


Într-o tigaie cu fund dublu se pune la încălzit untul, cu grijă să nu se ardă, deci controlați cu atenție starea lui. Nu e necesar să fie încins, ci doar topit cînd se va pune în el amestecul de ingrediente uscate.

Punem amestecul de ingrediente uscate și îl lăsăm aproximativ 10 minute pe foc, mai întîi foc mic, apoi ne mai putem juca cu flacăra, în funcție de cum vedem că se schimbă aluatul. Prima dată va fi legat, apoi, pe măsură ce se coace, devine din ce în ce mai fărîmicios și mai rumen.


Se va rumeni după doar cîteva minute, dar este necesar ca făina să se coacă bine, așa că dăm focul mai încet și lipim amestecul bine de fundul tigăii, amestecăm, presăm din nou și tot așa pînă trec cele minim 10 minute. Cînd este gata, răsturnăm acest amestec pe o hîrtie de copt, lăsîndu-l să se răcească și să se întărească pînă cînd preparăm amestecul de fructe. Nu îl împrăștiem prea tare, pentru că e mai bine să se solidifice puțin, să avem ce fărîmița pe deasupra fructelor, dar să rămînă și bucăți ceva mai mari.

Cît timp se răcește, ne ocupăm de înnăbușirea fructelor în aceeași tigaie cu fund dublu, fără să mai necesite nici măcar spălare, cel mult ștergerea cu un prosop de hîrtie.
Punem toate ingredientele deodată în tigaie, la foc potrivit.

Fructele vor lăsa un sirop în care vor fierbe, apoi se va lega din ce în ce mai tare toată compoziția, ca un gem, dar încă destul de zemos. La mine a durat cam 10 minute toată pregătirea fructelor, am lăsat foc mai mare, dar am amestecat continuu. Sînt gata cînd arată cam așa:

Oprim focul, nivelăm fructele, lăsăm 2-3 minute să se oprească din preparare, apoi fărîmițăm crumble-ul pe deasupra fructelor, în mod uniform, cît de cît...


Presăm ușor crumble-ul peste fructe, cît să se unească ambele straturi, apoi se poate mînca. Combinația ideală este cu înghețată, eu o prefer pe cea de rom cu stafide, așa că le-am combinat. Mergea și un fir de mentă ca decor, dar nu am avut.

Ia să vedem ce-a ieșit... adică din postare, că desertul eu știu că este excelent
