De prin lume adunate... datini, obiceiuri si traditii prin alte tari / zone
Postat 21 April 2019 - 04:09 AM
Adriana, la 20 April 2019 - 11:35 PM, a spus:

si in Romania era obiceiul asta, dupa noaptea nuntii se juca cearceaful agatat de arcusul unui viorist si daca nu era patat, mama miresei era suita pe grapă si plimbata prin sat.
Postat 21 April 2019 - 01:15 PM
Adriana, la 20 April 2019 - 11:35 PM, a spus:
ca meniu, imi amintesc perfect ca tot 4 feluri de mancare am avut si noi la nunta in 1988.
doar ca in loc de peste, cum e acum, am avut alt rand de antreuri, dar calde. noi am avut ficatei de pui cu ciuperci.
dar nu era candybar, erau dulciuri pe mese, nu-mi amintesc de fructe...nu artificii, bar de cocktail, cabina foto, dansatori etc.
cabina foto e o chestie mai recenta - adica vine un pozaur cu fel de fel de costumatii/accesorii si ceva decor si face poze toata lumea, toata noaptea, cu cine vrea sau cu cine nu vrea, dar se nimereste pe-acolo. se fac pe loc un rand de poze ptr toti cei care s-au fotografiat si un rand care se lipeste intr-un album ptr miri, iar alaturi personajele din fotografie scriu cateva cuvinte ptr miri.
astea sunt alte randuri de albume cu poze, in afara de cele oficiale care se fac ptr miri si nasi - f frumoase si artistic realizate, chiar daca toata treaba costa o caruta de bani.
obiceiul cu cabina foto a inlocuit obiceiul marturiilor, adica adaptarea migdalelor de care povestesti tu.
obiceiul marturiilor l-au adus romanii din Italia care se intorceau sa faca nunti in tara si a tinut cativa ani.
si fiecare poate sa faca ce vrea, ce-i place si ce vrea muschiul propriu,
iti dai seama ca si la noi nu impune nimeni nimic, face fiecare cum doreste, dar cum sunt cam multi implicati in povestea asta, e greu s-o dea la pace, si atunci aleg ce face toata lumea, astfel incat a devenit traditie

inclusiv sa se marite cu burta de 8 luni (am asistat si la o astfel de nunta)
asta e destul de obisnuit, de exemplu colega mea

as zice ca sint obiceiuri cum e cel al migdalelor de care va ziceam, mi se pare ca eu a trebuit sa dau cite 5 habar n-am de ce
si apropo de cadou, sint chestiile astea numite "bomboniere" (care exista si la botezuri si alte evenimente, numa la inmormintare nu) care de obicei sint un mic obiect pe care mirii il ofera celor care au fost la nunta ca amintire, pentru acei invitati de serie B care nu vin la restaurant de regula se da doar saculetul cu migdale

marturii le zice la noi. au fost pe rand bomboane, bomboniere cred ca asemanatoare cu ce zici tu, prajituri, borcanele mici cu dulceata artizanala, carti, dar si kitch-uri gen magneti de frigider cu poza mirilor sau mici papusi imbracate in mireasa
s-a renuntat la marturii si s-a trecut la cabina foto cu explicatia ca si pozele facute in fel si chip, costumati, deghizati, sunt tot marturii
magazinul in care am facut lista
asta inca nu a aparut (cred ca motivul e ca toata lumea prefera banii

adica dupa noaptea nuntii mirii trebuiau sa expuna cersaful care demonstra ca mireasa nu mai era casta

era obiceiul asta si in Romania, dar pe la tara si cu mult timp in urma, mie imi povestea bunica de pe vremea ei.
m-a stresat de m-a innebunit soacra-mea cu asezatul persoanelor la masa,
sa stii ca si asta e o problema, nu neaparat ca nu si-ar vorbi x cu y, ci mai mult ca sa aiba cu cine vorbi, adica sa se cunoasca, dar tb sa ai grija pe cine pui la usa de la intrare, pe cine la usa dinspre bucatarie sau spre toalete, pe cine langa muzica, pe cine unde bate ACu' mai tare...oho!
mie imi face placere sa povestim si zi tot, nu tine in tine

ceea ce am executat!
Carmella, la 20 April 2019 - 11:40 PM, a spus:
prietena mea a fost la o nunta la tara undeva in jud Cluj si zicea ca toata noaptea, ca bautura, s-a servit palinca.
Nu se mai strigă de mult darul și asta nu îmi place,
hai, ma Carmella, nu cred! pai inainte nu numai ca se striga, dar statea "starostele" si numara banii de fata cu toata lumea, sa nu cumva sa zici ca ai dat mai mult. numara chiar si banii de la nasi si de la parinti
cînd, ce să vezi?! Era exact la fel ca la toți. Vorbesc apoi cu ea și-mi zice ”păi voiai s-o fac pe mama de rușine?!”
eh, si noi am vrut altfel, da' s-a putut?
inainte ne-am gandit noi ca 3 feluri ar fi suficiente si sa facem ceva mai deosebit.
intai nu am cazut de-acord care fel sa-l scoatem, ca aperitivele se mananca cel mai mult, ca e lumea la inceput,poate mai flamanda, nu!
pestele? pai asta ar putea fi singurul fel mai lejer, cucoanele tin la silueta - nu!
sarmale? Doamne fereste, cine-a auzit de nunta fara sarmale??

si doar nu o sa scoatem friptura, cum adica? nu!
si asta a fost.
dupa asta am mai vorbit cu familia largita, prieteni f apropiati, sa vedem care ar fi viziunea lor. voalat sau chiar de-a dreptu', ne-au zis ca daca scoatem ceva, o sa creada lumea ca e nunta "din saracie", nu merge!
intr-un final am vb si cu patronul restaurantului, cu care suntem parteneri de afaceri

ne-a zis ca putem sa cerem ce vrem, ca el ne-aduce orice, dar ne-a dat niste exemple: la o nunta a unor notabilitati de-ale orasului, s-a vrut garnitura la peste niste orez negru. n-a mancat nimeni,ba au si comentat, ce-i aia orez la nunta, ca asta-i doar ptr inmormantare (v-am povestit de renumita slujba de la pilaf

apoi, ptr alte doua nunti, la cerere, a facut comanda de muschi de caprioara. la prima nunta s-a intors muschiul aproape neatins, dar el si-a luat banii, nu l-a interesat.
numai ca la a doua nunta, auzind mirii de refuzul caprioarei la nunta precedenta, au schimbat comanda si-au vrut porc, tata! ca lumea e invatata.
doar ca patronul facuse deja comanda si o si platise, ca nu e o carne pe care s-o gasesti mereu, oricand si in cantitate suficienta ptr o nunta. pe miri nu i-a putut refuza, ca era pe ultima suta de metri, asa ca cica a mancat el, toata familia extinsa plus salariatii, o luna intreaga doar carne de caprioara, a zis ca sa nu mai auda de ea!
a pus-o in meniul a la carte, pas! nu s-a inghesuit nimeni.
a făcut nunta ziua, de la ora 14 la ora 21,
am incercat si asta, nu!
Postat 21 April 2019 - 07:04 PM
moatza, la 21 April 2019 - 01:15 PM, a spus:
inclusiv sa se marite cu burta de 8 luni (am asistat si la o astfel de nunta)
asta e destul de obisnuit, de exemplu colega mea

Păi depinde cum te prinde momentul, nu?

Carmella, la 20 April 2019 - 11:40 PM, a spus:
Nu se mai strigă de mult darul și asta nu îmi place,
[i]hai, ma Carmella, nu cred! pai inainte nu numai ca se striga, dar statea "starostele" si numara banii de fata cu toata lumea, sa nu cumva sa zici ca ai dat mai mult. numara chiar si banii de la nasi si de la parinti
Da, așa se făcea, dar nu mi se părea nimic deplasat sau neelegant, nunta fiind făcută din moși strămoși cu scopul declarat de a ajuta tînărul cuplu să plece mai ușor în viață. Adică e clar că la o nuntă te duci să dai un dar, fie că e în bani, fie că e în natură, dar ne facem că e altfel, adică că ne rugăm noi de tineri să ne primească banii cu forța

Ultima nuntă cu strigat darul de care îmi aduc aminte a fost a unor machidoni, dar nu e relevant, că la fel se striga și la români, și după ce au strigat și au adunat totul, au făcut și totalul și ne-au anunțat pe toți cît se strînsese. A fost o atmosferă de solidaritate, mi s-a părut mie, erau oameni care au dat și foarte puțin, dar și unii care au sărit cu sume foarte mari pentru vremea aceea. Plus că erau situații în care unii veneau doar să dea darul, fără să stea la masă, și atunci se și specifica ”n-a mîncat, n-a băut, să trăiască!”

Postat 22 April 2019 - 06:59 AM
mie-mi place ca s-a renuntat, poate ala care daruia mai putin se simtea jenat sau se simtea presat sa daruiasca mai mult decat isi propusese

Postat 10 May 2019 - 12:47 PM

Scaraveen-ul e adus de intoarcerea cucului pe insula, socotit si aici ca fiind vestitor de vreme mai buna, si este de fapt un mod de-al pedepsi pe bietul cuc, ca e obraznic si-si depune ouale prin cuiburi straine. Deci cucu-i de vina!
Superstitii

Daca auzi cucul in timp ce te plimbi, o sa ai noroc . Daca-l auzi cand inca lenevesti in pat, precis o sa fie boala in familie inainte de plecarea cucului cand vine iarna. Daca-l auzi si n-ai bani in buzunar, sarac oi fi anul asta!
Aceasta postare a fost editata de alpha: 10 May 2019 - 12:47 PM

Postat 10 May 2019 - 01:40 PM
alpha, la 10 May 2019 - 12:47 PM, a spus:

Scaraveen-ul e adus de intoarcerea cucului pe insula, socotit si aici ca fiind vestitor de vreme mai buna, si este de fapt un mod de-al pedepsi pe bietul cuc, ca e obraznic si-si depune ouale prin cuiburi straine. Deci cucu-i de vina!
Superstitii

Daca auzi cucul in timp ce te plimbi, o sa ai noroc . Daca-l auzi cand inca lenevesti in pat, precis o sa fie boala in familie inainte de plecarea cucului cand vine iarna. Daca-l auzi si n-ai bani in buzunar, sarac oi fi anul asta!
Multumesc Alpha ca impartasesti cu noi, frumos. Interesant e ca superstitia cu bani in buzunar cand auzi cucul o avea si bunica mea.
Postat 10 May 2019 - 04:03 PM
alpha, la 10 May 2019 - 12:47 PM, a spus:
Asta cu banii o avem si noi romanii, nu? Stiu ca maica-mea imi zicea ca sa tin bani cu mine sa nu ma prinda cucu fara bani in buzunar.(adica el sa cante si eu sa nu am bani

Aceasta postare a fost editata de Wowerful: 10 May 2019 - 04:04 PM
Postat 11 May 2019 - 12:15 AM
Dexter, la 20 April 2019 - 03:19 PM, a spus:
nunta e gindita pe mese de 10 persoane, de obicei rotunde , sa poata convera comesenii nestigheriti, . familia mirelui are x mese si a miresei y. noi am fost o masa de colegi ai mirelui
cina a fost traditionala cantoneza; cu zece feluri, fiecare simbolizând ceva.
felurile sunt purcel de lapte, crab claw, supa, abalone, peste, pui si la sfarsit orez, noodles, desert si petite fours
la asemenea festivitati nu se servesc mancaruri vegetariene pentru ca simbolizeaza austeritate si ca familia nu o duce bine
felurile obligatorii:
purcelul de lapte care simbolizeaza castitatea miresei

puiul, cica un banchet fara pui esste doar o cina
peste, pentru ca sunetele fonetice ale cuvantului peste se aseamana cu surplus, bogatie. e de bun augur pentru miri
pestele si puiul se servesc intacte, cu cap, coada, gheare si simbolizeaza ca totul este la locul lui, nu lipseste nimic, e wholesome
crabul, supa si abalone sunt chestii mai moderne care vor a arate prosperitatea familiei, noi am avut supa de shark fin (aripa dorsala a recinului) care e cea mai scumpa chestie de mincat la chinezi; impreuna cu abalone (o scoica)
orezul se serveste si ca desert, un fel de orez cu lapte si ca felul doi, cu carne sau fript. taiteii nu mai tin minte cum au fost. nici partea alcolica nu o mai tin minte, trebuie a fi fost neremarcabila
bani se dau in plicuri rosii, am fost instruiti din timp sa nu cumva sa venim cu plic alb ca ala e pentru inmormantari. suma e mult mai mica decit la alte natii. cred ca noi am pus toti bani intr-un singur plic
mireasa a avut 3 toalete, prima a fost Qipao traditional, a doua rochie alba ca in vest si a treia o rochie lunga de cocktail. parintii au fost foooarte eleganti si cu bijuterii fine, ceasuri de renume, din astea
de dansat nu cred ca am dansat dar nu mai tin bine minte, e posibil sa ne fi pus in hora sa executam ceva dans tematic
moatzo, daca-ti pica la quiz intrebari despre nunti chinezesti, sa nu uiti ce simbolizeaza purcelul de lapte si ne faci de rusine pe la oamenii aia, da?

Postat 11 May 2019 - 01:04 AM
La fel, de jucatul cearsafului se mai stie si acum, ma rog, pe la sate prin Moldova, batranii, aia cati mai sunt, de stau la sezatoare si isi povestesc din vremuri de demult...
Copil fiind, am asistat la o nunta din asta la tara.
Cred ca cele mai economice nunti sunt la nemti

Cele mai faloase si mai opulente si stresante la romani si alte natii balcanice. La fel, turcii fac nunti opulente. Am vazut cand am fost in Istambul pregatirea unui restaurant pentru nunta pe malul Bosforului si seara o nunta pe vapor pe Bosfor. Nu va pot descrie cat lux. Plus de asta, la ei tin trei zile, cel putin asa mi-au spus turcii cu care am venit in contact.
Cele mai frumoase nunti la care am participat au fost cele romanesti de la tara, cu tot cu strigatul darului pentru ca acolo nu se depaseau niste limite.
La oras si chiar si la sat in prezent chestia asta mi se pare absolut inadecvata, tocmai pentru ca este lipsit de consideratie fata de rudele si nuntasii care poate nu au o putere financiara la acelasi nivel. Sa faci asta public mi se pare o violare a sferei private. Nimeni nu are dreptul sa dea in vileag in public situatia financiara a cuiva.
Am fost din fericire la cateva nunti la tara si am asistat la niste obiceiuri frumoase si haioase, total autentice. Obiceiurile cu pricina nu se potrivesc in mediul urban si in actualitatea de azi, insa in mediul lor original si social au un misticism aparte. Am asistat si la o nunta la cort la tara, unde s-a dansat, normal...nu exista nunta la tara in zona din care vin la care sa nu se danseze, exclus asa ceva. Si la noi nenica se danseaza de sar scantei din opinci

Cea mai faina nunta de care am auzit vreodata a fost a unui fost coleg de la liceul in care mi-am facut formarea profesionala: si-a luat prietena de mana, un prieten bun, care la randul lui si-a luat chitara, si s-au deplasat in Noua Zeelanda. Mirii s-au casatorit pe plaja in cantece la chitara. Bestial!

Postat 18 May 2019 - 08:01 PM

Number of downloads: 2
Aceasta postare a fost editata de moatza: 18 May 2019 - 09:14 PM
Postat 18 May 2019 - 10:37 PM

Desi a fost cumpatat, tot a ramas mancare o gramada...

Postat 18 May 2019 - 10:59 PM

Nu sunt fan kitchuri asa ca am pus in cutiute cu laitmotivul petrecerii doua praline de casa facute la laboratorul la care am dat comanda de tort. Pe langa prajiturele pe masa am avut si fructe.

Puteam la fel de bine sa renunt la sarmalute dar, cum spune cineva mai sus : cuuuuum, nunta fara sarmale?!?!?

Oricum highlight-ul meniului a fost gratarul, afara in tarait de greier si ditamai palalaia si , ovcorz, tortul. Nu stiu unde am pozele cu ele...

Postat 19 May 2019 - 10:55 AM

Number of downloads: 1
Avand in vedere ca am organizat totul eu de la 2000 km departare zic ca a iesit foarte bine.
Desi nu am reusit sub nici o forma sa elimin sarmalele , am tinut neaparat sa urmez cateva linii. Mi-am dorit mult sa aiba o tema petrecerea si am folosit pentru asta cateva detalii de mare efect.
La fel, am tinut sa nu fie video, filmare, doar foto. Mama, nu va imaginati cate refuzuri am primit pe tema asta....am apelat la doi fotografi din Iasi, sot si sotie, foarte foarte renumiti si in trend pe atunci , lucrau separat. Mi-am dorit-o mult pe ea , pentru ca are o viziune foarte in acord cu ceea ce mi-as fi dorit eu...cand i-am zis ca nu vreau servicii de filmare, ceea ce ar fi insemnat automat scazut din pret ...mi-a raspuns atat de indolent si de deplasat incat , in ciuda talentului ei extraordinar, m-a luat efectiv greata. Asa ca am apelat la unul mai "modest" ... cand am fost la el sa imi iau produsele, am ramas paf in ce vila in cartier rezidential din Iasi locuia...Intre timp am mai cunoscut alti fotografi si e incredibil ce ramura de underground reprezinta asta in tara.
Ia gîshitz la baba ce tort a fost ala

Postat 19 May 2019 - 11:32 AM
Lapona Enigel, la 19 May 2019 - 10:55 AM, a spus:

tort in spume?

fluturi...frumos!
nici fi-miu n-a vrut filmare decat la cununia civila.
a zis ca daca sta unu' cu camera dupa el toata noaptea, dezvolta psihoze

s-au filmat momentele mai deosebite ale nuntii, au avut grija prietenii.
am ramas si eu uimita de cata mancare poate fi la nunta in zona aia. care e printre cele mai sarace din tara!!!
Postat 19 May 2019 - 12:54 PM
moatza, la 19 May 2019 - 11:32 AM, a spus:
Lapona Enigel, la 19 May 2019 - 10:55 AM, a spus:

tort in spume?

fluturi...frumos!

nici fi-miu n-a vrut filmare decat la cununia civila.
a zis ca daca sta unu' cu camera dupa el toata noaptea, dezvolta psihoze

s-au filmat momentele mai deosebite ale nuntii, au avut grija prietenii.
am ramas si eu uimita de cata mancare poate fi la nunta in zona aia. care e printre cele mai sarace din tara!!!
Da, nunta cu fluturici am vrut...ca asta am avut , fluturici ( a se citi molii

Pungile alea au disparut pana dimineata ca prin farmec. Nimeni nu a vazut ori auzit nimic

Exact ca baiatul tau am vrut si eu, doara lumea nu vine sa fie monitorizata, ci sa se simta bine, relaxata. Si eu in calitate de invitat urasc sa ii vad pe aia cu camera fataindu-se pe-acolo, zici ca esti la Big Brother. Pai io vreau sa ma infrupt regeste si sa ma destrabalez cum imi vine, nu sa am grija sa nu am patrunjel printre dinti si sa fac frumos la camera, Bubico...

Postat 19 May 2019 - 01:01 PM

Pana dimineata isi luasera zborul cam jumate din fluturi

Postat 17 July 2019 - 01:18 PM

Number of downloads: 0