Forum Culinar: De prin lume adunate... - Forum Culinar

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

De prin lume adunate... datini, obiceiuri si traditii prin alte tari / zone

#21 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,946
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 13 March 2019 - 04:34 PM

St Patrick este sfantul protector al Irlandei, responsabil cu crestinarea natiei. Cum va spuneam, cu toate ca suntem in Postul Pastelui, in ziua aceasta se ridica orice interdictie vis-a-vis de mancare si alcool si asa a fost dintotdeauna. Legenda spune ca St Patrick a alungat serpii de pe insula. Bineinteles ca nu-i adevarat, n-au fost serpi aici niciodata, dar se presupune ca este o metafora referitor la alungarea druizilor - preoti precrestini

Originea lui este romano-britanica,. s-a nascut intr-o familie instarita, cu tata diacon si bunic preot, si la 16 ani a fost rapit de rebeli irlandezi si dus in Irlanda ca sclav. A petrecut 6 ani in Irlanda ca pastor si si-a descoperit chemarea catre Dumnezeu. Intr-o viziune l-a vazut pe Dumnezeu, care i-a spus cum sa ajunga pe coasta, unde o sa-l astepte o corabie, care o sa-l duca inapoi acasa. Ajuns acasa a hotarat sa se faca preot, pentru ca mai apoi sa se intoarca in Irlanda si sa-i crestineze pe paganii irlandezi, ceea ce a si facut Imagine postata

Cred ca este cea mai sarbatorita zi nationala din lume. Cea mai mare parada de Paddy's Day este la New York. Anul acesta va fi pe 16 martie, de la 11am pana la 5pm. Prima parada in New York a fost in 1762
Vor fi organizate parade in Chicago, New Orleans, Londra, Munchen, Singapore, Sydney, Auckland, Buenos Aires, Savannah, si alte orase...probabil Boston, Toronto....astea sunt cele mai mari
La Dublin au trecut de la St Patrick's Day la St Patrick's Festival care incepe maine si tine 5 zile

Vezi postareaWowerful, la 13 March 2019 - 04:18 PM, a spus:

Vezi postareaalpha, la 13 March 2019 - 04:09 PM, a spus:

In nici un caz nu se mananca corned beef cu varza, ceea ce am auzit ca este traditional pentru aceasta zi in America.

Dar Irish soda bread e Irish sau e alta inventie americana?

Irish soda bread este Irish 100%. De obicei se face rotunde si se cresteaza in form de cruce "to keep the fairies out"
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#22 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationÉire

Postat 13 March 2019 - 04:50 PM

Cred ca maine este programata ceremonia de inmanare a bolului cu trifoi la Casa Alba
Prim-ministrul nostru ii prezinta trifoiul lui Trumpi Imagine postata

Scriu si trimit mai din scurt in caz ca vine cineva prin zona si trebuie sa ma opresc

Cea mai mare parada din Irlanda este bineinteles la Dublin. Mi-am propus sa ma duc o data cand o sa cada ziua asta in weekend. O sa ajung pana la urma

Programul meu penru anul asta este dupa cum urmeaza Imagine postata Ma trezesc pe la 7 ca sa-mi beau cafeaua si sa ma pregatesc pentru o zi lunga. Pentru prima data voi merge la slujba in cazarma. La 9 incepe slujba,. va dura 40-50 minute, dupa care am inteles ca va fi o ceremonie de inmanare a trifoiului, nu stiu inca cine cui, dar o sa va spun luni. Apoi o mica "receptie" cu hot whiskey si povesti cu soldati Imagine postata Pe la 11-11.30 plecam de-acolo catre oras unde se ve aduna lumea sa vada parada. La 12-12.30 incepe parada. In Tralee tine cam 2 ore, uneori mai mult, dar oricum, pe la 3-4 o sa fie gata. Apoi toata lumea o sa se indrepte catre pub-uri, cu mic, cu mare. In fiecare pub o sa fie muzica live, de obicei traditionala sau folk (rebel songs) Imagine postata, se va canta, se va dansa si se va rade mult!
Imagine postata

#23 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationÉire

Postat 13 March 2019 - 05:06 PM

Cum probabil ati vazut pe la televizor, presa, retele de socializare, obiective turistice foarte cunoscute se vor inverzi cu aceasta ocazie Imagine postata Este o initiativa de promovare a Irlandei inceputa in 2010 cred - Tourism Ireland’s ‘Global Greening’ initiative.- de catre Ministerul Turismului
Empire State Building, New York, Atlanta City Hall , United Center, Chicago, ‘Welcome’ sign, Las Vega, Metro Historic Courthouse, Nashville, Korean War Veterans Memorial Bridge, Nashville, Hillsborough River, Tampa, Niagara, The Colosseum, Sydney Opera, Christ The Redeemer, The Great Wall sunt cateva obiective care vor fi verzi cu aceasta ocazie ...multe altele din Corea de Sud, Franta, Finlanda, Japonia, Argentina, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Dubai.....

Aceasta postare a fost editata de alpha: 13 March 2019 - 05:13 PM

Imagine postata

#24 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationÉire

Postat 13 March 2019 - 05:19 PM

Nu stiu ce sa va mai zic Imagine postata Daca aveti intrebari va raspund cu cea mai mare placere
Sa vad ce poze reusesc sa fac si daca sunt faine le postez si aici.
Imagine postata

#25 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationÉire

Postat 13 March 2019 - 05:27 PM

Imagine postataImagine postataImagine postata tocmai ascult radio. Reporterul ii intreaba pe cativa de unde sunt si daca au parada locala (majoritatea au) Unul dintre ei a zis ca in satul lui sunt 110 oameni si anul trecut au fost in parada 59 de oameni, 4 caini, 1 magar si cateva oi
Imagine postata

#26 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 14 March 2019 - 08:45 AM

4 more sleeps to Paddy's Day! Imagine postata
Moatza, daca uit, imi mai aduc aminte pana trece Imagine postata

tu stai linistita, poti conta pe noi ca te trezim la timp. Si vezi ca ai musafiri!!!

Poza este de pe net, dar asa arata un full Irish breakfast,

pe farfurie e si haggis sau e alt mezel?
voi mancati haggis, ai facut vreodata?

#27 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,429
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 March 2019 - 10:30 AM

17 martie, St. Patrick's Day, ziua nationala a Irlandei. Sau Paddy's Day. NU Patty's Day!
Nu se gateste nimic special cu aceasta ocazie, dat fiind ca lumea e pe ulita toata ziua. Este recomandat un Irish Breakfast, ca sa-ti pregateasca stomacul pentru belsugul de alcool ce urmeaza a fi ingurgitat Poza este de pe net, dar asa arata un full Irish breakfast, cu ceaiul aferent In nici un caz nu se mananca corned beef cu varza, ceea ce am auzit ca este traditional pentru aceasta zi in America. Daca totusi familia este acasa, se gateste un roast beef sau chicken cu morcovi, pastarnac, napi si cartofi la cuptor + piure de cartofi sau colcannon (piure de cartofi cu varza) Da, o sa vedeti in aceeasi farfurie cartofi facuti la cuptor si piure. Nu este iesit din comun. Si gravy. Fara gravy nu merge Imagine postata

Imagine postata

cade bine anu asta ca e duminica numai ca luni va fi jale sa mergi la serviciu :rolleyes:
m-ai facut curioasa sa incerc si eu piure cu varza ca-mi plac amindoua :lol:

Vezi postareaalpha, la 13 March 2019 - 04:34 PM, a spus:

Cred ca este cea mai sarbatorita zi nationala din lume.

deci e sarbatoare nationala o zi religioasa, corect?

#28 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationÉire

Postat 14 March 2019 - 11:32 AM

Vezi postareamoatza, la 14 March 2019 - 08:45 AM, a spus:

4 more sleeps to Paddy's Day! Imagine postata
Moatza, daca uit, imi mai aduc aminte pana trece Imagine postata

tu stai linistita, poti conta pe noi ca te trezim la timp. Si vezi ca ai musafiri!!!

Poza este de pe net, dar asa arata un full Irish breakfast,

pe farfurie e si haggis sau e alt mezel?
voi mancati haggis, ai facut vreodata?

Totul este sub control! Toata baza e in voi, don't let me down Imagine postata!
Alea doua felii dintre ciuperci si carnati sunt puddings - black pudding - ca un sangerete si white pudding - un fel de caltabos sau maios. Haggis n-am vazut niciodata, e scotian. Nu cunosc pe nimeni care sa fi mancat

Vezi postareaAdriana, la 14 March 2019 - 10:30 AM, a spus:

cade bine anu asta ca e duminica numai ca luni va fi jale sa mergi la serviciu :rolleyes:
m-ai facut curioasa sa incerc si eu piure cu varza ca-mi plac amindoua :D

Vezi postareaalpha, la 13 March 2019 - 04:34 PM, a spus:

Cred ca este cea mai sarbatorita zi nationala din lume.

deci e sarbatoare nationala o zi religioasa, corect?

Sunt libera luni si marti, spre fericirea mea, asa ca o sa am timp sa-mi revin

Pentru colcannon se taie varza ca pentru varza calita si se caleste un pic in unt topit + ulei. Pana se inmoaie varza. Apoi o amesteci cu piure-ul facut normal. Mie-mi place foarte mult

Da, ziua nationala e o zi religioasa.
Imagine postata

#29 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 14 March 2019 - 12:50 PM

o fac, chit ca o maninc doar eu, ca varza nu prea place restului poporului

m-ai innebunit acu cu puddingul asta, eu credeam ca e ceva dulce dar vad ca acelasi cuvint se foloseste si la cirnatarie, nu?

#30 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationÉire

Postat 14 March 2019 - 01:23 PM

da, Imagine postataImagine postata, imi pare rau
Pudding este si pentru dulce si pentru sarat
Black, white, haggis, drisheen, Yorkshire.... sunt sarate
Pudding se foloseste si ca generic pentru desert - what's for pudding?
Pentru dulce poate fi Christmas pudding si ceea ce noi numim budinca, adica desert facut pe baza de lapte , ingrosat prin fierbere sau cu adaos de agenti de ingrosare, cu diverse arome
Imagine postata

#31 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 14 March 2019 - 02:10 PM

of engleza asta cu putine cuvinte :rolleyes:
thanks

#32 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,422
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 14 March 2019 - 03:24 PM

Vezi postareaalpha, la 14 March 2019 - 01:23 PM, a spus:

Pudding se foloseste si ca generic pentru desert - what's for pudding?
Pentru dulce poate fi Christmas pudding si ceea ce noi numim budinca, adica desert facut pe baza de lapte , ingrosat prin fierbere sau cu adaos de agenti de ingrosare, cu diverse arome

Vezi postareaAdriana, la 14 March 2019 - 02:10 PM, a spus:

of engleza asta cu putine cuvinte :rolleyes:
thanks

Si asta este engleza Irish ca fiecare tara vorbitoare de engleza are alte cuvinte pentru aceeasi "palarie":

#33 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationÉire

Postat 14 March 2019 - 03:53 PM

Vezi postareaWowerful, la 14 March 2019 - 03:24 PM, a spus:

Si asta este engleza Irish ca fiecare tara vorbitoare de engleza are alte cuvinte pentru aceeasi "palarie":

Corect! Variantele americane sunt mai cunoscute si mai folosite cred, pentru ca de obicei sunt auzite/vazute mai des la tv si pe retelele de socializare
Imagine postata

#34 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,042
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 14 March 2019 - 05:53 PM

Vezi postareaAdriana, la 14 March 2019 - 02:10 PM, a spus:

of engleza asta cu putine cuvinte

asta este o "misconception", engleza are cel mai mare fond principal de cuvinte, vreo 500.000, pe locul doi ar fi germana cu 135.000.
dupa unii autori asta nu ar fi o masura buna si nu poti compara limbile (conjugarile verbelor sunt sau nu cuvinte diferite de exemplu) asa ca ar trebui sa se numere cuvintele din dictionar.
cele mai multe cuvinte in dictionar le area koreana Imagine postata cu peste un milion, japoneza jumate de milion, italiana 260.000 iar engleza 171.000

#35 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 14 March 2019 - 06:02 PM

si unde sint celelalte cuvinte daca un cuvint are atit de multe intelesuri in functie de context samd?

#36 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,042
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 14 March 2019 - 06:28 PM

nu stiu sa explic unde sunt :( cica ar fi din cauza evolutiei limbii, engleza fiind o limba germanica cu mari influente din franceza, latina si greaca care au imbogatit fondul initial german si pentru ca devenind o limba internationala vocabularul se imbogateste prin flexibilitatea limbii de a adopta cuvinte noi

#37 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 14 March 2019 - 11:50 PM

aha
eu oricum as face limba engleza obligatorie in toate scolile
nimic nu e mai frumos decit sa putem comunica intre noi sau nimic nu e mai urit decit imposibilitatea de a comunica

#38 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 18 March 2019 - 09:29 AM

Alpha, te destrabalasi? Cum fu? Ne facusi poze?
Cică vreo 300 și ceva de monumente in lume s-au iluminat in verde cu ocazia asta.

#39 Useril este offline   clau_ash 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,005
  • Inregistrat: 05-February 10
  • LocationIsrael

Postat 19 March 2019 - 01:39 PM

Astazi este Purim in Israel asa ca la scoli toti copii merg costumati. Fiicamea a vrut anul asta sa fie Jasmine

Fisier atasat  2019-03-19 13.36.26.jpg (123.29K)
Number of downloads: 0

Eu la servici 😂😂

Fisier atasat  2019-03-19 13.38.04.jpg (41.91K)

Cateva informatii despre sarbatore:
Povestea Purimului, care a avut loc acum 2300 de ani, este inregistrata in Cartea Esterei.
Eroii din povestea Purimului sunt Estera, o tanara evreica din Persia, si Mordechai, unchiul ei mai in varsta, care o crescuse. Regele Persiei, Achasverush, se infurie pe sotia lui, regina, in timpul unei petreceri mai salbatice, si pune ca aceasta sa fie executata. Atunci regele cauta o noua sotie si se indragosteste de Estera, pe care o ia de sotie fara sa-si dea seama ca este evreica. Personajul negativ din aceasta poveste este unul din sfetnicii regelui, Haman, care ii uraste pe evrei si planuieste sa-i distruga pe toti, pentru ca Mordechai, unchiul Esterei, refuza sa i se inchine.
Haman pune la cale un complot pentru a-i extermina pe toti evreii din regat. Mordechai vine atunci la Estera si o roaga sa-si foloseasca pozitia  influenta pentru a-i vorbi regelui in numele evreilor. De obicei, nu i te puteai adresa regelui decat daca acesta te chema la el. Pedeapsa pentru a te fi adresat regelui fara sa fi fost chemat era moartea. Regina Estera se hotaraste sa se adreseza regelui oricum, dar mai intai se pregateste tinand post timp de trei zile (vezi mai sus Postul Esterei in partea a IV a). Regele Achasverush o intampina totusi cu bunavointa pe Estera, cand aceasta i se adreseaza fara a fi fost invitata, si apoi ii spune ca este evreica si ca Haman incearca sa o omoara pe ea si pe poporul ei. Regele o asculta cu intelegere si poporul evreu este salvat in timp ce Haman este spanzurat pe spanzuratoarea pe care el o pregatise pentru a-l omori pe Mordechai.

Purim este de multe ori considerat cea mai vesela sarbatoare a iudaismului. In timpul Purimului se obisnuieste ca oamenii sa se mascheze, sa organizeze carnavaluri, sa puna in scena piese si toata lumea sa sarbatoreasca si sa manance delicatese. O delicatesa obisnuita pentru Purim este Humentaschen (literal buzunarele lui Haman). Aceste prajiturele tringhiulare umplute cu gem sau seminte de mac, miere si nuci,  trebuie sa reprezinte palaria cu trei colturi a lui Haman.

#40 Useril este offline   Eataly 

• Moderator
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 March 2019 - 01:44 PM

Nu cunosteam aceasta sarbatoare, Clau!
Ce fain e topicul asta.

Ce frumoasa e Jasmine a ta! =))

Aici azi se sarbatoresc taţii.

Festa del Papà(San Giuseppe) si in general se mananca le zeppole(pasta choux).

Fisier atasat  Fetsa-del-papa-piatti-tipici-1.jpg (52.54K)
Number of downloads: 1

In Sicilia(Any imi confirmi?Si daca ai si vreo reteta ) se fac sfinci di san Giuseppe gogosi(ricotta).

Fisier atasat  Fetsa-del-papa-piatti-tipici-9.jpg (95.62K)

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi