Vesnica pomenire datini, obiceiuri si traditii la inmormantari
Postat 10 March 2019 - 08:10 AM
Postat 10 March 2019 - 10:54 AM
Si in momentul ăla faci ce faci ca sa te vadă alții, ce importanta are asta pentru mort sau pentru alinarea durerii celor care au rămas?
Aș mai zice eu cîteva dar atacăm un subiect prea delicat și n-am chef s-o fac aici.
Postat 10 March 2019 - 12:44 PM
Carmella, la 10 March 2019 - 08:10 AM, a spus:
Da asa mai este pe la noi prin moldova la sate ,cand a murit bunicul ,bunica desi se mutase la oras inca de cand avea copii mici,a pastrat traditia din satul sau si i-a dat de pomana cuier tip pom cu haine agatate pe el ,masa din lemn,scaun,pat cu asternuturi ,perna plapuma ,patura ,la fel prosoape cu banuti legati si multe punti ,cani si galeti ,batiste etc, mortul se tine in casa nu la capela 3 zile si trebuie privegheat 24 de ore din 24 timp de 3 zile,s-a dat gaina vie peste mormant ,acoperit oglinzile si etc multe altele,si chiar am citit in diverse articole ca acestea sunt practici pagane cu origine f. veche dar care s-au pastrat la sate in moldova,crezand ca a trecut mult timp si atunci si lumea a mai evoluat (ca bunicul meu a murit cand eu eram f. micuta nu aveam nici 10 ani ,deci acum vreo 35 de ani in urma)

Postat 10 March 2019 - 03:24 PM
Sunt foarte multe obicee pagane , principiul e cam acelasi, variaza formele de prezentare. Personal nu as spune ca mentalitatea este de Es Mediu ci este una foarte arhaica si conservatoare, da. Insa consider ca este foarte bine ca se pastreaza aceste obiceiuri. Despre ce functii poate avea asta la nivel de individ si societate nu incep sa discut aici.
Cat despre treaba cu mobila etc., da, stiu ca se poate da copac, scaun, etc. insa doar daca familia are posibilitatea. Nu e obligatoriu.
Personal am ajuns la o singura inmormantare dintre cele patru ale bunicilor si pot sa va spun ca s-au tinut obiceiurile insa nici vorba de asemenea risipa. Insa, a fost tinut trei zile asa cum cere datina, satul a venit sa isi ia ramas bun, el fiind fierar si deci cunoscut de toti, sicriul i l-am dus cu car cu boi la cimitir, la punti se punea tzol, popa se oprea, facea la punti si rascruci ce trebuia el sa faca, a fost ceva foarte impresionant si emotionant, autentic.
Din cate stiu eu, inmormantarea la sat, ca si la nunta, are anvergura direct proportionala cu statutul si starea materiala a raposatului...

Postat 10 March 2019 - 03:43 PM

Aceasta postare a fost editata de Geany: 10 March 2019 - 03:45 PM
Postat 10 March 2019 - 04:20 PM
Postat 10 March 2019 - 04:36 PM
Aceasta postare a fost editata de floricica: 11 March 2019 - 04:51 AM
Postat 10 March 2019 - 04:58 PM

Postat 10 March 2019 - 06:33 PM
Adriana, mai bine faci un topic separat cu inmormantarile!

Postat 10 March 2019 - 07:00 PM

Number of downloads: 0
Si ca ea nu vrea sa aiba garoafe ca nu le suporta

Postat 10 March 2019 - 07:46 PM
Geany, la 10 March 2019 - 03:43 PM, a spus:
Exact asta aș fi vrut și eu să scriu. S-a dat totul peste cap, oamenii trăiesc de pe azi pe mîine dar își plătesc înmormîntări cu pomeni de sute de milioane, cînd ar fi putut cu banii ăștia să-și îmbunătățească viața cîtă au avut-o, de exemplu prin a-și face o baie în casă. Dar religia care spune că aici e omul în trecere și viața adevărată e aia de după o să mai facă să treacă cîteva generații pînă cînd lumea o să-și dea seama că au o singură viață și-și bat joc de ea cu poveștile astea de adormit copiii

Postat 10 March 2019 - 07:57 PM
Carmella, la 10 March 2019 - 07:46 PM, a spus:
Geany, la 10 March 2019 - 03:43 PM, a spus:
Exact asta aș fi vrut și eu să scriu. S-a dat totul peste cap, oamenii trăiesc de pe azi pe mîine dar își plătesc înmormîntări cu pomeni de sute de milioane, cînd ar fi putut cu banii ăștia să-și îmbunătățească viața cîtă au avut-o, de exemplu prin a-și face o baie în casă. Dar religia care spune că aici e omul în trecere și viața adevărată e aia de după o să mai facă să treacă cîteva generații pînă cînd lumea o să-și dea seama că au o singură viață și-și bat joc de ea cu poveștile astea de adormit copiii

Draga Carmella atat de rau mi-a parut ca am scris asta

Postat 10 March 2019 - 08:01 PM

Acu' vad cu alti ochi expresia ''manca-ţi-asi coliva ta!''

Postat 10 March 2019 - 08:13 PM
Amina, la 10 March 2019 - 08:01 PM, a spus:

Acu' vad cu alti ochi expresia ''manca-ţi-asi coliva ta!''

Deci iubita,asta am gasit eu la repedea' pe net sa va arat ca poate nu ma credeati

Postat 10 March 2019 - 08:51 PM
M-ati lăsat mască cu ce scrieți dar nu vreau sa ating subiectul religiei pentru că m-am socat prea tare as' vară și încă nu mi-am revenit.
Acu va pun eu alta intrebare tot pe tema asta. Unde se pot trece in declaratia de venituri cheltuielile de inmormintare ale persoanelor din familie pt reducere la platirea taxelor?
Postat 10 March 2019 - 09:40 PM
Adriana, la 10 March 2019 - 08:51 PM, a spus:
M-ati lăsat mască cu ce scrieți dar nu vreau sa ating subiectul religiei pentru că m-am socat prea tare as' vară și încă nu mi-am revenit.
Acu va pun eu alta intrebare tot pe tema asta. Unde se pot trece in declaratia de venituri cheltuielile de inmormintare ale persoanelor din familie pt reducere la platirea taxelor?
Meet Joe Black - cum murim

Postat 10 March 2019 - 09:45 PM
Povestea e cam la fel și în cazul mătușii, numai că acolo m-am întîlnit și cu verii mei cu care am organizat totul, adică a fost un fel de celebrare a acelei persoane minunate care a fost mătușa mea, eliminînd de asemenea toate detaliile nenecesare, dar introducînd alte elemente așa cum le-ar fi vrut mătușa. De exemplu la pomană nu au fost sarmale, dar au fost mici

Postat 10 March 2019 - 10:40 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"