Forum Culinar: Vesnica pomenire - Forum Culinar

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vesnica pomenire datini, obiceiuri si traditii la inmormantari

#21 Useril este offline   verber 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,872
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationFRO

Postat 06 March 2019 - 10:32 PM

Foxy je t’adore🤣🤣🤣🤣🤣❗️

#22 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 10 March 2019 - 08:10 AM

Apropo de înmormîntări, poate ar fi bine să fie separat subiectul, că s-a scris destul de mult pe tema asta aici, deși cu titlul sugestiv cred că ar speria lumea 😂 vorbind ieri cu mama mea despre niște cazuri, mi-am adus aminte de o discuție care ar lămuri ce ziceți și voi, de ce o înmormîntare să coste așa de mult. Omul care îmi îngrijește mie via îmi povestea că l-a costat înmormîntarea maică-șii 18000 de lei, într-un sat din Moldova. La șocul meu real cînd am auzit cît a cheltuit, mi-a răspuns că acolo se dau de pomană nu știu cîte pături, găleți, haine, mobilă! așa cam cum ți-ai dota o casă. Mi-am adus aminte că și o prietenă a mea cu origini în Brăila căreia îi murise mama, a trebuit să cumpere mobilă ca să o dea de pomană. Nu pot să înțeleg aceste obiceiuri, le-aș numi prostești, și chiar nu știu de unde provin, cine zice ce trebuie să faci în cazuri de-astea, că pe aici nu e așa, și nici un preot nu cred că zice că trebuie să dai de pomană atîtea. Din considerente practice, ce ai deja în casa mortului poți să dai de pomană la cei care au nevoie, dar să cumperi încă o casă de lucruri să le dai la rude, chiar mi se pare aiurea.

#23 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,429
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2019 - 10:54 AM

Sunt total de acord cu tine si n-am auzit sau văzut așa ceva la Piatra-Neamt. Desi in ultimii 29 de ani am participat doar la înmormântarea tatălui meu. Dar nu mi-a zis despre faza cu mobila nici maică-mea.
Si in momentul ăla faci ce faci ca sa te vadă alții, ce importanta are asta pentru mort sau pentru alinarea durerii celor care au rămas?
Aș mai zice eu cîteva dar atacăm un subiect prea delicat și n-am chef s-o fac aici.

#24 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652

Postat 10 March 2019 - 12:44 PM

Carmella, la 10 March 2019 - 08:10 AM, a spus:

Apropo de înmormîntări, poate ar fi bine să fie separat subiectul, că s-a scris destul de mult pe tema asta aici, deși cu titlul sugestiv cred că ar speria lumea 😂 vorbind ieri cu mama mea despre niște cazuri, mi-am adus aminte de o discuție care ar lămuri ce ziceți și voi, de ce o înmormîntare să coste așa de mult. Omul care îmi îngrijește mie via îmi povestea că l-a costat înmormîntarea maică-șii 18000 de lei, într-un sat din Moldova. La șocul meu real cînd am auzit cît a cheltuit, mi-a răspuns că acolo se dau de pomană nu știu cîte pături, găleți, haine, mobilă! așa cam cum ți-ai dota o casă. Mi-am adus aminte că și o prietenă a mea cu origini în Brăila căreia îi murise mama, a trebuit să cumpere mobilă ca să o dea de pomană. Nu pot să înțeleg aceste obiceiuri, le-aș numi prostești, și chiar nu știu de unde provin, cine zice ce trebuie să faci în cazuri de-astea, că pe aici nu e așa, și nici un preot nu cred că zice că trebuie să dai de pomană atîtea. Din considerente practice, ce ai deja în casa mortului poți să dai de pomană la cei care au nevoie, dar să cumperi încă o casă de lucruri să le dai la rude, chiar mi se pare aiurea.

Da asa mai este pe la noi prin moldova la sate ,cand a murit bunicul ,bunica desi se mutase la oras inca de cand avea copii mici,a pastrat traditia din satul sau si i-a dat de pomana cuier tip pom cu haine agatate pe el ,masa din lemn,scaun,pat cu asternuturi ,perna plapuma ,patura ,la fel prosoape cu banuti legati si multe punti ,cani si galeti ,batiste etc, mortul se tine in casa nu la capela 3 zile si trebuie privegheat 24 de ore din 24 timp de 3 zile,s-a dat gaina vie peste mormant ,acoperit oglinzile si etc multe altele,si chiar am citit in diverse articole ca acestea sunt practici pagane cu origine f. veche dar care s-au pastrat la sate in moldova,crezand ca a trecut mult timp si atunci si lumea a mai evoluat (ca bunicul meu a murit cand eu eram f. micuta nu aveam nici 10 ani ,deci acum vreo 35 de ani in urma) :o Nttzzz!! :) ...la socrela mea din comuna Racaciuni care-i la aproximativ 29 de km. de oras (deci ,nu-i vreun catun izolat de prin munti rupt de civilizatie) ne-am lovit fix de aceleasi superstitii,toate pe care le-am enumerat mai sus si inca multe altele ,a trebuit sa ne conformam ca altfel ne sareau in cap toate babele din sat ,si mai presus cumnata-mea cu cumnata-miu,care erau f. doxa in astea ca fix asa trebuie facut si nu altfel,si stateau cu ochii pe noi ca pe butelie ,sareau ca arsi numai daca auzeau cumva ca sa o lasam mai moale cu astfel de ''tampenii'' ca altfel nici nu pot sa le spun,le-am facut pe plac si le-am facut pe toate ,mobila nu am cumparat-o noua am dat din casa,cu toate astea inmormantarea ne-a costat 6.600 de lei ...La fel sora soacrei mele,imi arata mereu cand ma duc la ea cum a pregatit ea tot,si-a cumparat demult galeti noi,cani,batiste ,prosoape,lenjerii de dat de pomana,panze tot felul ,si e f. mandra sa le arate oricui ii calca pragul :o ...Din fericire pot sa spun ca la oras nu se mai poarta demult aceste practici,mortul este preluat de o firma care-l aduce la capela imbracat si tot in sicriu cu toate cele trebuincioase,capela seara se inchide deci toata lumea pleaca linistita acasa ,si e mult mai civilizat si fara atata teatru ieftin si superstitii din evul mediu...(imi venea sa rad ca trebuie sa-i dai atatea pat cu asternuturi ,masa cu scaun cu tacamuri,cuier cu haine etc,ca sa aiba pe lumea cealalta,fix ca la faraoni ,dar aia era credinta de acum mii de ani,pe la noi prin moldova la sate ,asa au ramas ca in evul mediu ,si conditiile de trai,si mentalitate ,daca ati vedea v-ati speria si nu v-ar veni sa credeti,cu unele exceptii,oameni ceva mai gospodari ,care si-au facut ,restul in judetul Bacau si Vaslui cel putin e jale,nu stiu restul)

#25 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 March 2019 - 03:24 PM

Eu nu pot confirma ca asa e peste tot la sate in judetul Vaslui, nu stiu de judetul Bacau.
Sunt foarte multe obicee pagane , principiul e cam acelasi, variaza formele de prezentare. Personal nu as spune ca mentalitatea este de Es Mediu ci este una foarte arhaica si conservatoare, da. Insa consider ca este foarte bine ca se pastreaza aceste obiceiuri. Despre ce functii poate avea asta la nivel de individ si societate nu incep sa discut aici.
Cat despre treaba cu mobila etc., da, stiu ca se poate da copac, scaun, etc. insa doar daca familia are posibilitatea. Nu e obligatoriu.

Personal am ajuns la o singura inmormantare dintre cele patru ale bunicilor si pot sa va spun ca s-au tinut obiceiurile insa nici vorba de asemenea risipa. Insa, a fost tinut trei zile asa cum cere datina, satul a venit sa isi ia ramas bun, el fiind fierar si deci cunoscut de toti, sicriul i l-am dus cu car cu boi la cimitir, la punti se punea tzol, popa se oprea, facea la punti si rascruci ce trebuia el sa faca, a fost ceva foarte impresionant si emotionant, autentic.

Din cate stiu eu, inmormantarea la sat, ca si la nunta, are anvergura direct proportionala cu statutul si starea materiala a raposatului...
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#26 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 03:43 PM

Eu am spus ca nu e peste tot chiar si in judetele Bacau si Vaslui ,sunt exceptii,dar eu asta am vazut la asta am asistat,altfel nu postam daca era doar din auzitelea'',eu nu sunt de acord cu perpetuarea acestor practici si cred ca preotul ar trebui sa fie primul care sa informeze familia ca aceste practici sunt obtionale,din pacate nu o face,cumva ii convine(la noi cel putin asa a fost,deci hai sa vb. doar in cazul meu si sa nu mai generalizez,asi fi avut o satisfactie personala daca preotul ar fi confirmat ca toate cele mentionate mai sus sunt doar o optiune a familiei,desi in cazul meu nici macar asta nu ar fi impiedicat pe nimeni sa procedeze fix la fel ,macar mi-ar fi confirmat faptul ca nu sunt eu dusa cu pluta'',in schimb preotul a citit'' si a fost de fatza si la datul cuierului cu haine de pomana si al patului si al mesei si al lenjeriei si toate cele ) in concluzie,sunt anumite traditii si obiceiuri nostime care eu cred ca merita pastrate ,si altele care sunt deja depasite si pastreaza o mentalitate rudimentara si asta se reflecta si in societate din pacate ,ori vrem sa evoluam si sa ne depasim conditia,ori nu mai vrem si ramanem la stadiul asta ,cand la sate e saracie lucie si nivelul de trai e ...nici nu stiu cum sa-l numesc si se cheltuie atat pe o inmormantare ,atunci sa nu ne mai miram de ce situatia e aceasta si nu altfel,acesti oameni care cheltuie atata pe o inmormantare si cu toate astea traiesc intr-o saracie lucie merg la vot ,si de aia voteaza asa cum voteaza :) asa ca macar sa nu ne mai prefacem ca avem surprize la alegeri,stiu ca totul pare ca nu se leaga dar de fapt se leaga ,asta e realitatea pe care o traim din pacate :) Iar asta e doar opinia mea normal,si e posibil sa fie si gresita,dar eu asta cred .

Aceasta postare a fost editata de Geany: 10 March 2019 - 03:45 PM

#27 Useril este offline   mino 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,974
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 10 March 2019 - 04:20 PM

Wowerful, la 06 March 2019 - 05:20 PM, a spus:

moatza, la 06 March 2019 - 05:11 PM, a spus:

era o gluma, pana la urma crede fiecare ce vrea :)

Nuu ca eu am intrebat de curiozitate. Ma gandeam ca la tara o fi mai ieftin ca la oras :)

Tot de la oras e adusa mancarea, ca marea majoritate a firmelor sunt la oras. In zona mea cel putin!

#28 Useril este offline   floricica 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 761
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationCutia Pandorei

Postat 10 March 2019 - 04:36 PM

Că și Geanina, tot în județul Bacau sunt familiarizata cu obiceiurile funerare de a da pat cu așternut nou, punți..9 găleți și prosoape, și părinții mei sunt pregătiți, au tot ce le trebuie pt obiceiurile lor și nu sunt niste tâmpiți ignoranți. Daca ei asta își doresc, au plătit, de ce as ignora dorința lor că doar nu o sa îmi aduc gălețile in Canada. Așa le place, așa le fie voia. Eu vreau disecata și studiata.

Aceasta postare a fost editata de floricica: 11 March 2019 - 04:51 AM

The more I see, the less I know.

#29 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 04:58 PM

Floricico' in primul rand bine ai revenit :) :) in al doilea rand daca persoana respectiva isi doreste si isi cumpara singura din timp toate cele necesare ,asa e trebuie respectata dorinta :) in cazul meu cu soacra mea nu a fost nici pe departe asa ceva ...Totusi am invatat multe din acea experienta,in trecut daca mama incerca sa-mi spuna mie sau sora-mii ce-si doreste sa fie facut si cum ,saream ca arse,sora-mea inca si acum nu isi doreste sa discute,eu in schimb da,mi-a spus mami ca vrea toca/ palariuta cu voaleta pe care le-a si cumparat si taior,a spus ca vrea sa fie f. bine coafata si machiata si rujata ,nici nu se pune problema de dat paturi si mese si scaune si cuiere si mai stiu eu ce :D vrea sa fie ceva modern si un ramas bun frumos pana la urma...eu sper sa nu apuc asa ceva,dar daca s-ar intampla ma lupt ca un balaur cu sapte capete sa se intample exact asa si nu altfel indiferent cine ce ar spune pt. ca asa isi doreste cucoana' mea :D

#30 Useril este offline   mino 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,974
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 10 March 2019 - 06:33 PM

Floricico, bine ai revenit! Si mie imi surade ideea cu donatia la o facultate, chiar vorbeam cu o prietena ca asta is dorea si ea, dar nu m-am interesat cum se poate face asta in Ro. Eu ca si Laponel sunt din judetul Vaslui si este obicei de dat masa, pat, lenjerii, dar chiar de mobila nu am auzit. Ma gandesc cu groaza ca am mama si soacra. In mare si-au pregatit ele ce vor, mamii i-am spus sa faca pachetele cubetichete cu ce si cui sa dau, ca atunci in zapaceala aia o sa ma ametesc si eu. In principiu bani sa ai, ca sunt firme care se ocupa de tot. Eu cu siguranta nu o am pretentii de genul asta. Cu cat mai simplu cu atat mai bine.
Adriana, mai bine faci un topic separat cu inmormantarile! :)

#31 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 07:00 PM

Eu doresc sa-mi cer inca o data scuze :) dupa atatia ani de forum ar fi trebuit sa stiu ,dar ca de obicei vb. gura fara mine ,nu m-am gandit nici o secunda ca asi putea sa ofensez pe cineva(aveti inca rude ,parinti,bunici,etc,si inca va regasiti in aceste obiceiuri de inmormantare ) ar fi trebuit sa nu generalizez si sa ma raportez doar la experienta mea.La soacra mea a fost diferit pt. ca ea era ceea ce s-ar numi ateu(nu stiu care e femininul de la ateu :D ) am vb. mult cu ea despre asta,ea de la nunta ei nu mai intrase in biserica si nu era deloc de acord cu aceasta,nu a strans nimic pt. inmormantare si facea mishto' si se amuza despre ceea ce implica aceasta,asa ca atunci cand ne-am lovit brusc de asta pe neasteptate si am fost pusa in situatia sa accept acele lucruri pt. mine a fost de-a dreptul absurd mai ales ca stiam ca ea nu si-ar fi dorit nici pe departe asa ceva pt. ca imi spusese.Dar cum tot ce nu te omoara te face mai puternic,asta m-a facut sa ma gandesc pe viitor mult mai bine la acest aspect,am devenit mult mai deschisa fata de astfel de subiecte,am discutat cu sotul meu ceea ce ne dorim(asta inseamna ca dorim sa fim inmormantati dupa ritul ortodox,dar cu sfatul preotuluisi doar ceea ce trebuie facut conform bisericii si nu dupa obiceiuri vechi si superstitii ) la fel mama s-a bucurat ca in sf. o asculta si pe ea cineva din familie,iar vara-mea care are doar 30 de ani si 2 bebe,mi-a spus ca sunt singura care o asculta si ca ea vrea sa aiba coliva glazurata in culoarea mov cu roz(zau ca la noi la cofetarii se mai obisnuieste ) un exemplu https://www.facebook...94754631/posts/

Fisier atasat  17505319_1396572430399674_1956736190047449268_o.jpg (22.53K)
Number of downloads: 0

Si ca ea nu vrea sa aiba garoafe ca nu le suporta :) :D I-am spus ca deja cade in extrema cealalta si ca s-ar putea sa arunce popa cu coliva dupa mine ca doar nu suntem la nunta cu tort de nunta :) apoi a cochetat cu ideea de incinerare,am incercat sa-i explic implicatiile,ca o vad ca e destul de bisericoasa totusi,in sensul ca merge la biserica la slujba de inviere,inainte de asta tine post se spovedeste se impartaseste si pe copii la fel la craciun,face impreuna cu matusa slujbe de pomenire pt. bunici si rude,deci nu e atee,i-am trimis linkuri cu ceea ce implica incinerarea,biserica ortodoxa nu o accepta,preotul nu tine nici o slujba nici de inmormantare nici de pomenire,practic e la fel ca la sinucigasi ,ea inca e tanara naravasa,cine stie ce i-o mai trasni prin minte dar se bucura ca eu sunt singura cu care poate discuta despre asta,eu sincer am devenit f. deschisa despre acest subiect si cred ca fiecare are dreptul sa-si exprime obtiunea si dorintele si cum sa se desfasoare totul :D

#32 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 07:46 PM

Geany, la 10 March 2019 - 03:43 PM, a spus:

sunt anumite traditii si obiceiuri nostime care eu cred ca merita pastrate ,si altele care sunt deja depasite si pastreaza o mentalitate rudimentara si asta se reflecta si in societate din pacate ,ori vrem sa evoluam si sa ne depasim conditia,ori nu mai vrem si ramanem la stadiul asta ,cand la sate e saracie lucie si nivelul de trai e ...nici nu stiu cum sa-l numesc si se cheltuie atat pe o inmormantare

Exact asta aș fi vrut și eu să scriu. S-a dat totul peste cap, oamenii trăiesc de pe azi pe mîine dar își plătesc înmormîntări cu pomeni de sute de milioane, cînd ar fi putut cu banii ăștia să-și îmbunătățească viața cîtă au avut-o, de exemplu prin a-și face o baie în casă. Dar religia care spune că aici e omul în trecere și viața adevărată e aia de după o să mai facă să treacă cîteva generații pînă cînd lumea o să-și dea seama că au o singură viață și-și bat joc de ea cu poveștile astea de adormit copiii :)

#33 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 07:57 PM

Carmella, la 10 March 2019 - 07:46 PM, a spus:

Geany, la 10 March 2019 - 03:43 PM, a spus:

sunt anumite traditii si obiceiuri nostime care eu cred ca merita pastrate ,si altele care sunt deja depasite si pastreaza o mentalitate rudimentara si asta se reflecta si in societate din pacate ,ori vrem sa evoluam si sa ne depasim conditia,ori nu mai vrem si ramanem la stadiul asta ,cand la sate e saracie lucie si nivelul de trai e ...nici nu stiu cum sa-l numesc si se cheltuie atat pe o inmormantare

Exact asta aș fi vrut și eu să scriu. S-a dat totul peste cap, oamenii trăiesc de pe azi pe mîine dar își plătesc înmormîntări cu pomeni de sute de milioane, cînd ar fi putut cu banii ăștia să-și îmbunătățească viața cîtă au avut-o, de exemplu prin a-și face o baie în casă. Dar religia care spune că aici e omul în trecere și viața adevărată e aia de după o să mai facă să treacă cîteva generații pînă cînd lumea o să-și dea seama că au o singură viață și-și bat joc de ea cu poveștile astea de adormit copiii :D

Draga Carmella atat de rau mi-a parut ca am scris asta :)..Sincer! .... in sensul ca mi-am dat drumul la gura ca eu asta gandesc de fapt,nu retrag nimic din ce am spus,doar ca poate ca trebuia sa tin doar pt. mine sau ca poate trebuia sa o spun intr-un alt fel ...nu stiu :) In fine,voi ma cunosteti si cu bune si cu rele si daca spun ceva nu ranesc intentionat pe nimeni niciodata ,se intampla fara voia mea ,pt. ca nu sunt suficient de atenta si uneori sunt ridicol de sincera :)

#34 Useril este offline   Amina 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 301
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationRm. Valcea

Postat 10 March 2019 - 08:01 PM

Geany, nu mi-am inchipuit ca o coliva poate fi decorata si asa! :)
Acu' vad cu alti ochi expresia ''manca-ţi-asi coliva ta!'' :)

#35 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 08:13 PM

Amina, la 10 March 2019 - 08:01 PM, a spus:

Geany, nu mi-am inchipuit ca o coliva poate fi decorata si asa! :D
Acu' vad cu alti ochi expresia ''manca-ţi-asi coliva ta!'' :)

Deci iubita,asta am gasit eu la repedea' pe net sa va arat ca poate nu ma credeati :D :) Eu acum 2 ani de zile,mi-am facut ziua la mama si a zis ca vine si matusa Marlena cu unchiuletul cu verisoarele mele,nu ma asteptam si am zis maii hai totusi sa-mi iau si un tortulet,mac' la cofetarie,zice tanti',nu mai avem tort la liber trebuia sa va comandati din timp,vad in vitrina in care se invarteau rafturile o gramada care nu scria rezervat,Aaaa imi zice tanti' alea sunt colive doamna...Paii sunt glazurate si cu trandafiri,zic :D ...''Paaii si ce nu ati mai vazut?! asa se poarta acuma! :D ...Am mers la alta cofetarie si am gasit cel mai bun tortulet amandina ever',e pomenit de toti si acum, asa de insiropat si de gustos n-ai vazut,si vara-mea atunci mi-a spus ca de ce ma mir de colivele alea ca ea fix de aia o vrea :) Deci eu mereu ma jur ca nu ma mai mira nimic si mereu mi se dovedeste contrariu :)

#36 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,429
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2019 - 08:51 PM

Eu împart da' spuneti-mi ce titlu să scriu.

M-ati lăsat mască cu ce scrieți dar nu vreau sa ating subiectul religiei pentru că m-am socat prea tare as' vară și încă nu mi-am revenit.
Acu va pun eu alta intrebare tot pe tema asta. Unde se pot trece in declaratia de venituri cheltuielile de inmormintare ale persoanelor din familie pt reducere la platirea taxelor?

#37 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 March 2019 - 09:40 PM

Adriana, la 10 March 2019 - 08:51 PM, a spus:

Eu împart da' spuneti-mi ce titlu să scriu.

M-ati lăsat mască cu ce scrieți dar nu vreau sa ating subiectul religiei pentru că m-am socat prea tare as' vară și încă nu mi-am revenit.
Acu va pun eu alta intrebare tot pe tema asta. Unde se pot trece in declaratia de venituri cheltuielile de inmormintare ale persoanelor din familie pt reducere la platirea taxelor?

Meet Joe Black - cum murim =))
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#38 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 09:45 PM

În ideea că subiectul acesta va deveni unul independent cu înmormîntări, eventual unde ne și punem fiecare testamentul de dorințe pentru ”cînd o fi să”, o să continuu și eu cu aberațiile mele pe această temă. Și n-o să-mi cer scuze pentru nicio părere emisă, așa cum nici eu nu le cer să-și ceară scuze celor care îmi spun ”vai, ce păcat faci că speli duminica” sau ”să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru ce ți-a dat”, nici eu n-o să-mi cer scuze pentru că vorbesc despre lucruri sfinte pentru unii, fără nicio logică sau măcar vreo explicație credibilă pentru mine. Cînd am fost în rol de organizator al înmormîntărilor, ca să scap de ”așa se face” le-am explicat celor care se pricepeau la toate că eu am vorbit înainte cu răposatul și mi-a zis exact ce vrea. Nu vorbisem decît cu tata cu cîțiva ani înainte de faptul că nu voia să fie dus la o casă mortuară, s-a arătat oripilat de ideea de a fi dus alea 2-3 zile înainte de înmormîntare din casa lui, așa că i-am respectat dorința, chiar dacă au fost niște zile (și nopți) extrem de grele pentru mine. M-am ținut de tot ce a spus preotul și numai preotul, fără să bag în seamă nicio altă persoană, doar eu, mama și sora mea, așa cum am vrut noi în afară de ceea ce a spus preotul, un om extraordinar. Deși despre asta nu vorbisem cu tata, faptul că-și făcuse un cavou în cimitir în ultimii ani mi-a ”spus” că ar vrea totuși să fie înmormîntat cu toate cele creștinești, deși nu era nici el credincios, ba chiar dimpotrivă. Era un tip mîndru și căruia îi plăcea să iasă măcar puțin în evidență, așa că mama a pus preț pe cîteva aspecte, cum ar fi mașina funerară, care a fost gen limuzină, cel mai bun costum, cămasă, cravată, pălărie, batistă fină, pantofi noi, o coroană de orhidee galbene din partea noastră, adică a mea, a soră-mii și-a maică-mii, iar nepoții una de crini albi, era ianuarie. Asta chiar cred că i-ar fi plăcut, că-i plăceau mult florile. Prosoapele care se puneau la mașini erau deja luate, niște batiste se mai dau aici, cu lumînare și un ban legat într-un colț, 3 colive, ”capetele” - colaci în formă de cruce și alte feluri de pîinici, e un fel de set, comandate la o brutărie și atît. A mai fost pomana la restaurant, un meniu ales tot de noi, cu feluri foarte obișnuite de mîncare, dar bune, unde au venit cîteva rude și prietenii foarte apropiați, dar și niște oameni nevoiași pe care i-a chemat mama în mod special, cu toții din familie fiind de acord că asta este adevărata pomană. Nu am mai făcut altă pomană la 3, 6, 9 zile, așa cum mi s-a sugerat că ”se face”. Am făcut abia la 40 de zile, cînd s-au împărțit toate hainele lui și alte bunuri care erau în stare foarte bună, s-a făcut din nou slujbă la cimitir și pomană la un restaurant, apoi la 6 luni o colivă la cimitir, și o slujbă la cimitir și pomană la restaurant la un an. Asta a fost tot ce am făcut ”oficial” în legătură cu datinile. La 40 de zile am făcut eu colivele, și tot în ton cu ”aroganțele” care i-ar fi plăcut lui, i-am pus bomboane de ciocolată Godiva pe colive, am luat vin rose să citească popa și o jerbă de gerbera roșii. În mod neoficial, tata își dăduse cu vîrf și îndesat de pomană încă din timpul vieții, prin ajutorul acordat nu cîtorva persoane, ci cîtorva zeci de persoane, ”adoptînd” periodic pe cîte cineva mai în nevoie, mai la tinerețe bătrîni abandonați de rude și/sau copii, iar mai la bătrînețe ”copii”, dacă pe la 50 de ani te mai poți numi copil, mai neajutorați, fără mijloace de trai și fără ajutor din partea propriilor familii. Asta fără ca, repet, să fie cîtuși de puțin credincios. Faptele bune se fac pur și simplu, nu pentru că ți-e frică de cineva sau ceva, cum ar fi că n-o să ai ce mînca pe lumea ailaltă. Una dintre aceste persoane a mai rămas încă 2 ani în curtea mamei după ce tata a murit, timp în care mama i-a asigurat toate cele necesare traiului. Povestea e mai complexă și chiar deviez și de la înmormîntări dacă intru în detalii, ideea e că în concepția mea și a familiei mele, pomană înseamnă să ajuți pe cineva atunci cînd are nevoie, să faci cuiva viața mai ușoară, să ”împarți” și să ”pomenești”, adică să evoci pe cineva cu drag chiar dacă el nu mai e. În ramura religioasă a mamei mele, pomana pentru cei morți se facea săpînd o fîntînă undeva pe un drum pustiu și un umbrar, ca cine trece pe acolo să se poată adăposti de soare și să poată bea apă proaspătă. Mai bine de-atît nu văd nici eu ce s-ar putea face în amintirea cuiva ”plecat”.
Povestea e cam la fel și în cazul mătușii, numai că acolo m-am întîlnit și cu verii mei cu care am organizat totul, adică a fost un fel de celebrare a acelei persoane minunate care a fost mătușa mea, eliminînd de asemenea toate detaliile nenecesare, dar introducînd alte elemente așa cum le-ar fi vrut mătușa. De exemplu la pomană nu au fost sarmale, dar au fost mici =)) Vai, cît am mai scris! Dar tot aș mai avea cîte ceva, revin dacă se face subiect separat :D

#39 Useril este offline   any_annette 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,992

Postat 10 March 2019 - 10:01 PM

Revin si eu mai acuş cu obiceiul din Ardeal.

#40 Useril este offline   dragos 

• Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 10 March 2019 - 10:40 PM

Topicul este despre money ci nu despre înmormântări.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul