Forum Culinar: Vesnica pomenire - Forum Culinar

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vesnica pomenire datini, obiceiuri si traditii la inmormantari

#41 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,042
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 10 March 2019 - 10:42 PM

titlu pentru topicul nou - vesnica pomenire sau de-ale adormirii veșnice Imagine postata Imagine postata

#42 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Pana acum, niciodata nu am vazut / auzit de mobila si alte astfel de nebunii. Nici cand eram eu mica (pe vremea comunismului) nu se facea asa ceva! Iar mai incoace, nici atat nu am vazut. Nici la sate, nici la orase mari ori mici.
Mortul se poate tine in casa sau la biserica. Majoritatea bisericilor au, acum, camere speciale pentru priveghi. Se poate sta si peste noapte, depinde ce aleg rudele..
Da, stiu de haine. Camasi barbatesti, daca persoana decedata e barbat si camasi de noapte (femeiesti) daca persoana decedata e femeie. Rar am vazut ca s-ar da plapuma sau o perna. Dar, am vazut.
La inmormantare, imediat dupa ce sicriul e bagat in groapa, se impart coliva si pachete celor nevoiasi si celor care (din varii motive) nu merg la pomana. La tara, pomana se face in ograda. Inclusiv iarna. La bunica, cel putin asa fu. Cateva ture de meseni, ca na, a venit tot satul. La oras, se fac pomenile fie in cantine / sali de sport fie la restaurante. Meniul il alege cel care face pomana. Daca e post, se alege meniu fara carne / oua.
La mormant stiu ca se aprind lumanari in urmatoarele 3 zile. Pe seara, ca sa fiu precisa. De alte pomeni, nu stiu. Doar la 40 de zile si la 1 an, cand vin preotul si dascalul si se face slujba la mormant. Apoi, in functie de cei ramasi - daca vor, fac anual. Daca nu, nu.

#43 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Vezi postareadragos, la 10 March 2019 - 10:40 PM, a spus:

Topicul este despre money ci nu despre înmormântări.

S-a cerut split și-o să fie despre =))

#44 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 10 March 2019 - 11:02 PM

Am mutat. De a mai ramas ceva, dati de stire. Alte idei pentru titlu - anuntati.

#45 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 10 March 2019 - 11:08 PM

ieri am fost la inmormantarea unui fost coleg care a murit pe neasteptate , baiat tanar, putea sa mai traisca multi ani.

era membru foarte activ al unei biserici evanghelice locale iar "slujba" a constat in doua cintece si (foarte) multi oameni care au cuvantat despre cum le-a "atins" viata.
era intr-un sicriu simplu de lemn pentru ca urma sa fie cremat + multe florii (jerbe). asta a fost tot. nu pomana, nu nimic.

PS sa nu imi suneti condoleante, voiam numai sa zic bine ar fi sa fim cu "afacerile" in ordine tot timpul, ca nu stim ce e dupa colt

Alt PS - fosta nevasta nu a participat, numai copii. voi v-ati duce la inmormantarea unui ex?

#46 Useril este offline   any_annette 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 March 2019 - 11:25 PM

In Ardeal, la sat (nu stiu cum e in alte parti), e interzis a tine mortul in casa. Cum a decedat persoana, vin cei de la pompele funebre cu sicriul, aranjeaza persoana decedata in sicriu, dupa care sicriul se inchide si asa ramane.
Se duce la capela, super organizata cu un mic altar (nu vorbesc de religia ortodoxa), flori, banci de lemn etc.
Capela se deschide cateva ore pe zi, dupa amiaza, deci rudele si cine vrea, pot merge doar in acel orar pt a sta cu mortul.
Nu exista pomana de nici un fel, doar praznicul care se face dupa inmormantare.
Nu se duc coroane de flori (doar membrii familiei cumpara coroane de flori) ci se doneaza bani. Exista un caiet/registru in care se noteaza numele persoanei si cat a donat. In felul asta cand va fi nevoie i se va returna donatia. Familie cu posibilitati sau fara, donatia se face oricum deci nu se tine cont de puterea financiara a familiei.
Acasa vin vecinele mai apropiate si fac mancare pentru acele 2 zile care separa momentul decesului de inmormantare.
Asta e tot. Simplu ca buna ziua.

Aceasta postare a fost editata de any_annette: 10 March 2019 - 11:26 PM

#47 Useril este offline   black_cat 

• crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,528
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 11 March 2019 - 12:32 AM

Vezi postareaDexter, la 10 March 2019 - 11:08 PM, a spus:

voi v-ati duce la inmormantarea unui ex?

Cu drag =))
brain loading....please wait....

#48 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 11 March 2019 - 12:49 AM

Vezi postareablack_cat, la 11 March 2019 - 12:32 AM, a spus:

Vezi postareaDexter, la 10 March 2019 - 11:08 PM, a spus:

voi v-ati duce la inmormantarea unui ex?

Cu drag =))

:) :D :D :D :D :)

#49 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 11 March 2019 - 01:29 AM

Imagine postataImagine postata

#50 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Postari: 14,429
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 March 2019 - 07:54 AM

Eu am văzut așa ceva.
Unchiul meu de aici a fost căsătorit pe motiv zicea el că urma să se nască un copil. Și el era un "om de onoare"😁
Pe urmă s-au despărțit cînd fata era încă minoră și la cererea ei dată tatălui.
Apoi el a trăit fericit vreo 30 și ceva de ani cu mătușa și la înmormîntare a venit și prima nevastă.
Și a fost incinerat și cenușa împrăștiata printre trandafiri in cimitir.

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi