Forum Culinar: Chisca cu hrisca- caltabos de Bucovina - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Chisca cu hrisca- caltabos de Bucovina

#1 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 December 2009 - 09:54 PM

Desi mai este un topic cu caltabosi, poate nu mi-oi lua-o pe cocoasha, mai ales ca ne mai bantuie inca spiritul Craciunului. Chisca asta e din Bucovina si e facuta cu crupe de hrisca. Hrisca e mai gustoasa decat orezul.

Ingrediente:
- aproximativ 2.5 kg maruntaie de porc sau vitel (inima, ficat, splina, plamani) - eu am folosit maruntaie de vitel, caci porcul l-am taiat de pe lista de mult timp.
- 800 gr slanina de porc
- 6 cepe sanatoase, mari
- 400 gr crupe de hrisca
- sare, piper (am pus si alb si negru), boia dulce de ardei
- mate de porc (am folosit din cele pentru carnati, care se gasesc in comert)

Maruntaiele si slanina se fierb bine, se scurg si se racesc, dupa care se trec prin masina de carne.
Ceapa se taie destul de marunt si se undeste in ulei, cam 150 ml, dupa care se da prin masina de carne. Am folosit si ceapa alba si ceapa rosie, ca din aceea am avut la indemana.
Imagine atasata: 114_b4df5d0d72823baba677e667c6ff3be1.jpg

Imagine atasata: 114_bc6f5ac972c824d0f9862af89165bf33.jpg

Imagine atasata: 114_e5c3a1471d3e1f993c14144b3e04774a.jpg

Hrisca se alege de impuritati si se pune intr-o cratita de tuci la prajit. Atentie, nu se spala.
Imagine atasata: 114_41f8bd99d772a4cd1e2321801a1bdb64.jpg

Imagine atasata: 114_145eedae6ece4e2f83f7664f529887aa.jpg

Cand incepe sa se prajeasca (se simte aroma de boabe prajite), se toarna apa fierbinte peste si se amesteca repede. Atentie, sa nu va opariti, apa forfoteste ca la jacuzzi.
Hrisca fierbe relativ repede, de aceea trebuie supravegheata. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se prinde de vasul in care fierbe.
Se lasa la racit.
Imagine atasata: 114_e0d80997cb4205fdf168dadb59626cb7.jpg
Imagine atasata: 114_daf0236f50f12330814a930e1c9079eb.jpg
Imagine atasata: 114_507065e2ea9376cf1b793231686c8eb8.jpg

Maruntaiele, impreuna cu slanina si ceapa se trec prin masina de carne.

Se adauga crupele fierte si racite, se amesteca foarte bine si ser potriveste pasta rezultata cu sare, piper si boia de ardei dulce dupa gust.
Imagine atasata: 114_e9f7957f66d2a8c92bdd228585416533.jpg
Imagine atasata: 114_d6ab68cff708d21accae5bdfcb737771.jpg
Imagine atasata: 114_61d0d3cb7d9732854492b65cb6e2b8f2.jpg

Asa arata pasta rezultata:
Imagine atasata: 114_c6329f82d534f68a76a6870d24179e65.jpg

Matele, achizitionate din comert, se spala bine de sare si se verifica pentru a nu avea surprize (sa nu fie rupte).
Imagine atasata: 114_8363da713a8082552d1422ec5a30a4e5.jpg
Imagine atasata: 114_d77b0bfa9b8c4f57d38cc229d6c0ffd1.jpg

Se monteaza spitul de carnati la masina de carne (eu am folosit masina mecanica, antica, veche si de demult, caci am facut singura totul si m-am temut sa nu fuga produsul finit). Am pus matul pe spit si l-am legat cu ata la un capat, dupa care am introdus pasta in masina si am umplut matele.
Imagine atasata: 114_b6d074e55904ea7352ebc2b5ee54fe5a.jpg

#2 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 December 2009 - 10:09 PM

Si aici productia 2009:Imagine atasata: 114_5204c246d19be1f13767fa2b350cdc67.jpg

Fierberea produsului:

Am pus o chisca intr-o strecuratoare de metal (pe care o pastrez cu sfintenie, doar pentru aceasta operatiune), pun strecuratoarea intr-o cratita pe care o umplu cu apa, in asa fel incat sa acopere chisca. Intep cu un ac chisca din loc in loc, pentru ca aerul sa iasa si ca matul sa nu se sparga, dupa care asez cratita pe foc. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, las aproximativ 10 minute chisca la fiert, dupa care o scot si o pun pe o farfurie la racit. Si asa mai departe cu fiecare chisca in parte.Imagine atasata: 114_d44cc646efd1db7800ed1ccc2779688e.jpgImagine atasata: 114_54e174520d9acd8c56f3fe7119395e5d.jpgImagine atasata: 114_b53ac8d80cb220e99a9be65eb1d07094.jpg

#3 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 December 2009 - 10:11 PM

Nu se taie de calda, ci cand este complet rece.

Si, bineinteles, sectiunea, pe care am executat-o cand s-a racit foarte bine.Imagine atasata: 114_4058464cef8db3419d3fc29d31497c8f.jpgImagine atasata: 114_b5301365fa073344a3a05ffcf02a1d31.jpg

Am fiert doar o chiscuta. Restul le-am pus in pungi si le-am parcat, atentie, nefierte, la congelator. Cand mi se face de o chiscuta, scot pachetul, dezghet, fierb si nu ma crede nimeni ca nu am taiat porcul cu o zi inainte. Se pastreaza mult si bine la congelator, nefiarta. Credeti-ma ca fac asta de ani de zile.Imagine atasata: 114_d8654b78c79d924fb2d3652247d7e7e7.jpg

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 29 December 2009 - 10:16 PM

Si eu vreau chisca!O stiu doar cu orez,si prajita asa rosioara cu "coaja" crocanta,cu mujdei de usturoi,si mamaliguta! Mmmmmmm!Arata foarte bine si asta cu hrisca,dar eu si pe asta tot (si) prajita as hali-o! :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 29 December 2009 - 10:29 PM

Foarte frumoasa chisca! Imi place mult, da' anu' asta n-am facut, din motiv de lipsa de timp. Poate la anu' (adica peste cateva zile :mrgreen: ). :floare:

#6 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 30 December 2009 - 09:56 AM

Vai cat e de frumoasa chesca ta , am mancat o data la o colega de facultate , mama ei facea , am cerut reteta fara succes . In schimb primeam cate o chiscutza cand venea de acasa , cat ma mai bucuram .
As face , as face azi , dar nu cred ca gasesc matze , si si daca gasesc nu am aparat ca sa le umplu :? , asa ca inca voi ramane cu gandul la ea. Sper sa-mi iau si eu un robot de bucatarie de-ala smecher cat de curand .
Hrisca e grau concasat?
Vai ce as face si eu !

#7 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 30 December 2009 - 10:46 AM

Nota 10 cu felicitari ! :) :) :D

Observ ca caltabosul :D asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar. :D

Si iaca vin si intreb:
in Bucovina chisca se afuma, au ba?

@Maya:
Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#8 Useril este offline   Alis 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 78
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationKiriat Bialik,Israel

Postat 30 December 2009 - 10:52 AM

Julix,draga mea,mi-ai starnit dorul de sarbatorile pettrecute acasa,cu chisca (prajita,insa) cu mamaliguta si alte preparate di pi la noi.
Sa ai parte de un an nou minunat si cu multe bunatati pe masa.Te pup
Felicitari pt reteta :)

#9 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 30 December 2009 - 08:53 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Nota 10 cu felicitari ! :occasion15: :occasion14: :floare:

Observ ca caltabosul :floare: asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar. :floare:

Si iaca vin si intreb:
in Bucovina chisca se afuma, au ba?

@Maya:
Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:


Multumesc pentru apreciere. Cat despre afumat, sincer habar nu am. Noi, acasa, nu prea afumam, caci se aduna si fumul asta la ficat, basca prajelile, rantasurile etc. Mai bine ferim/pazim decat sa umblam dupa vindecari/catori.
Chisca prajita(si cea cu orez si cea cu hrisca) cu mamaliguta (din aia cu cartofi, ca la Campulung Moldovenesc) cu branza de burduf si lapte acru. Bati copiii si fugi cu mancarea.

#10 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 30 December 2009 - 08:57 PM

Alis a spus:

Julix,draga mea,mi-ai starnit dorul de sarbatorile pettrecute acasa,cu chisca (prajita,insa) cu mamaliguta si alte preparate di pi la noi.mamaliga de cartofi, lapte acru, branza de burduf si carnati
Sa ai parte de un an nou minunat si cu multe bunatati pe masa.Te pup
Felicitari pt reteta :occasion15:


Sper ca nu te-am facut sa suferi, mai ales ca dorul de casa e cumplit. Sa ai parte si tu de tot ce e mai frumos si bun in viata.

#11 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 30 December 2009 - 09:01 PM

Julix, ia zi tu: chisca au caltabos, tot aia e?
Hrisca, crupe, e tot aia cu arpacasu'? ca eu parca n-am mai vazut pana acum.

eu fac ca si tine cu lebarul, il tin la congelator, crud, si fierb numai cat se consuma.
felicitari, esti tare vrednica!

#12 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 30 December 2009 - 09:07 PM

nane a spus:

Vai cat e de frumoasa chesca ta , am mancat o data la o colega de facultate , mama ei facea , am cerut reteta fara succes . In schimb primeam cate o chiscutza cand venea de acasa , cat ma mai bucuram .
As face , as face azi , dar nu cred ca gasesc matze , si si daca gasesc nu am aparat ca sa le umplu :? , asa ca inca voi ramane cu gandul la ea. Sper sa-mi iau si eu un robot de bucatarie de-ala smecher cat de curand .
Hrisca e grau concasat?
Vai ce as face si eu !


Multumesc pentru aprecieri.
Hrisca nu e grau concasat (acela e graul din care se face coliva).
Am gasit ceva pe net:
"Hrişcă
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regn Plantae
Fagopyrum esculentum
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta

Clasă: Magnoliopsida

Subclasă: Caryophyllidae

Ordin: Caryophyllales

Familie: Polygonaceae

Gen: Fagopyrum

Specie: Fagopyrum E.

Nume binomial
Fagopyrum esculentum
Hrişca (Fagopyrum esculentum) este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae. Plantă ierboasă cu o înălţime de 20 - 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale seminţele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făină. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli şi turci."

#13 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 30 December 2009 - 09:11 PM

julix_2007 a spus:

Multumesc pentru aprecieri.
Hrisca nu e grau concasat (acela e graul din care se face coliva).
Am gasit ceva pe net:
"Hrişcă
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regn Plantae
Fagopyrum esculentum
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta

Clasă: Magnoliopsida

Subclasă: Caryophyllidae

Ordin: Caryophyllales

Familie: Polygonaceae

Gen: Fagopyrum

Specie: Fagopyrum E.

Nume binomial
Fagopyrum esculentum
Hrişca (Fagopyrum esculentum) este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae. Plantă ierboasă cu o înălţime de 20 - 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale seminţele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făină. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli şi turci."


haidi bre! de-astea stiam si eu.

#14 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 30 December 2009 - 09:21 PM

moatza a spus:

Julix, ia zi tu: chisca au caltabos, tot aia e?
Hrisca, crupe, e tot aia cu arpacasu'? ca eu parca n-am mai vazut pana acum.

eu fac ca si tine cu lebarul, il tin la congelator, crud, si fierb numai cat se consuma.
felicitari, esti tare vrednica!


Chisca e pe taraneste si caltabosul e pe oraseneste. Hrisca nu e tot aia cu arpacasul. Se gaseste de cumparat la bazar la Suceava pentru ca e adusa din Ucraina. Pe vremuri se cultiva si in Romania, dar acum vai de culturile noastre. Punga de 1 kg costa cam 8-9 lei. Se consuma mult si la moldovenii de peste Prut, asa ca e posibil sa se gaseasca si in orasele de granita.

#15 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 30 December 2009 - 09:23 PM

Citeaza


haidi bre! de-astea stiam si eu.

Atata am gasit si eu. :occasion15:

#16 Useril este offline   Bebe 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationNY

Postat 30 December 2009 - 09:36 PM

oare în loc de hrişcă/chişcă se poate folosi bulgur?
Am auzit de hrişcă dar nu am văzut niciodată cum arată....

aaa, acum văd că hrişca şi chişca nu sînt acelaşi lucru....
There are 10 kinds of people in this world: those who understand binary, and those who don't.

#17 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 30 December 2009 - 09:42 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Nota 10 cu felicitari ! :occasion15: :occasion14: :floare:

Observ ca caltabosul :floare: asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar. :floare:

Si iaca vin si intreb:
in Bucovina chisca se afuma, au ba?

@Maya:
Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:



In Bucovina chisca nu se-afuma! Se mananca prajita ori doar fiarta. Da' nu se-afuma! Carnatii - da, da' lebaru' ori chisca - nu!

#18 Useril este offline   Bebe 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationNY

Postat 30 December 2009 - 09:42 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:

:occasion15: :occasion14: :floare: :floare: :floare:
There are 10 kinds of people in this world: those who understand binary, and those who don't.

#19 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 30 December 2009 - 11:57 PM

Hrisca , daca nu ma insel este sarrasin in franceza, si grano saraceno in italiana.

http://images.google.ch/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

http://images.google.ch/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

#20 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 31 December 2009 - 12:33 AM

Julix, arata chishca, sheia, intr-un mare fel. :-*

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi