Chisca cu hrisca- caltabos de Bucovina
#1
Postat 29 December 2009 - 09:54 PM
Ingrediente:
- aproximativ 2.5 kg maruntaie de porc sau vitel (inima, ficat, splina, plamani) - eu am folosit maruntaie de vitel, caci porcul l-am taiat de pe lista de mult timp.
- 800 gr slanina de porc
- 6 cepe sanatoase, mari
- 400 gr crupe de hrisca
- sare, piper (am pus si alb si negru), boia dulce de ardei
- mate de porc (am folosit din cele pentru carnati, care se gasesc in comert)
Maruntaiele si slanina se fierb bine, se scurg si se racesc, dupa care se trec prin masina de carne.
Ceapa se taie destul de marunt si se undeste in ulei, cam 150 ml, dupa care se da prin masina de carne. Am folosit si ceapa alba si ceapa rosie, ca din aceea am avut la indemana.
Hrisca se alege de impuritati si se pune intr-o cratita de tuci la prajit. Atentie, nu se spala.
Cand incepe sa se prajeasca (se simte aroma de boabe prajite), se toarna apa fierbinte peste si se amesteca repede. Atentie, sa nu va opariti, apa forfoteste ca la jacuzzi.
Hrisca fierbe relativ repede, de aceea trebuie supravegheata. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se prinde de vasul in care fierbe.
Se lasa la racit.
Maruntaiele, impreuna cu slanina si ceapa se trec prin masina de carne.
Se adauga crupele fierte si racite, se amesteca foarte bine si ser potriveste pasta rezultata cu sare, piper si boia de ardei dulce dupa gust.
Asa arata pasta rezultata:
Matele, achizitionate din comert, se spala bine de sare si se verifica pentru a nu avea surprize (sa nu fie rupte).
Se monteaza spitul de carnati la masina de carne (eu am folosit masina mecanica, antica, veche si de demult, caci am facut singura totul si m-am temut sa nu fuga produsul finit). Am pus matul pe spit si l-am legat cu ata la un capat, dupa care am introdus pasta in masina si am umplut matele.
#2
Postat 29 December 2009 - 10:09 PM
Fierberea produsului:
Am pus o chisca intr-o strecuratoare de metal (pe care o pastrez cu sfintenie, doar pentru aceasta operatiune), pun strecuratoarea intr-o cratita pe care o umplu cu apa, in asa fel incat sa acopere chisca. Intep cu un ac chisca din loc in loc, pentru ca aerul sa iasa si ca matul sa nu se sparga, dupa care asez cratita pe foc. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, las aproximativ 10 minute chisca la fiert, dupa care o scot si o pun pe o farfurie la racit. Si asa mai departe cu fiecare chisca in parte.
#3
Postat 29 December 2009 - 10:11 PM
Si, bineinteles, sectiunea, pe care am executat-o cand s-a racit foarte bine.
Am fiert doar o chiscuta. Restul le-am pus in pungi si le-am parcat, atentie, nefierte, la congelator. Cand mi se face de o chiscuta, scot pachetul, dezghet, fierb si nu ma crede nimeni ca nu am taiat porcul cu o zi inainte. Se pastreaza mult si bine la congelator, nefiarta. Credeti-ma ca fac asta de ani de zile.
#4
Postat 29 December 2009 - 10:16 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#5
Postat 29 December 2009 - 10:29 PM
#6
Postat 30 December 2009 - 09:56 AM
As face , as face azi , dar nu cred ca gasesc matze , si si daca gasesc nu am aparat ca sa le umplu :? , asa ca inca voi ramane cu gandul la ea. Sper sa-mi iau si eu un robot de bucatarie de-ala smecher cat de curand .
Hrisca e grau concasat?
Vai ce as face si eu !
#7
Postat 30 December 2009 - 10:46 AM
Observ ca caltabosul asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar.
Si iaca vin si intreb:
in Bucovina chisca se afuma, au ba?
@Maya:
Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#8
Postat 30 December 2009 - 10:52 AM
Sa ai parte de un an nou minunat si cu multe bunatati pe masa.Te pup
Felicitari pt reteta
#9
Postat 30 December 2009 - 08:53 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Observ ca caltabosul asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar.
Si iaca vin si intreb:
in Bucovina chisca se afuma, au ba?
@Maya:
Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:
Multumesc pentru apreciere. Cat despre afumat, sincer habar nu am. Noi, acasa, nu prea afumam, caci se aduna si fumul asta la ficat, basca prajelile, rantasurile etc. Mai bine ferim/pazim decat sa umblam dupa vindecari/catori.
Chisca prajita(si cea cu orez si cea cu hrisca) cu mamaliguta (din aia cu cartofi, ca la Campulung Moldovenesc) cu branza de burduf si lapte acru. Bati copiii si fugi cu mancarea.
#10
Postat 30 December 2009 - 08:57 PM
Alis a spus:
Sa ai parte de un an nou minunat si cu multe bunatati pe masa.Te pup
Felicitari pt reteta
Sper ca nu te-am facut sa suferi, mai ales ca dorul de casa e cumplit. Sa ai parte si tu de tot ce e mai frumos si bun in viata.
#11
Postat 30 December 2009 - 09:01 PM
Hrisca, crupe, e tot aia cu arpacasu'? ca eu parca n-am mai vazut pana acum.
eu fac ca si tine cu lebarul, il tin la congelator, crud, si fierb numai cat se consuma.
felicitari, esti tare vrednica!
#12
Postat 30 December 2009 - 09:07 PM
nane a spus:
As face , as face azi , dar nu cred ca gasesc matze , si si daca gasesc nu am aparat ca sa le umplu :? , asa ca inca voi ramane cu gandul la ea. Sper sa-mi iau si eu un robot de bucatarie de-ala smecher cat de curand .
Hrisca e grau concasat?
Vai ce as face si eu !
Multumesc pentru aprecieri.
Hrisca nu e grau concasat (acela e graul din care se face coliva).
Am gasit ceva pe net:
"Hrişcă
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regn Plantae
Fagopyrum esculentum
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Subclasă: Caryophyllidae
Ordin: Caryophyllales
Familie: Polygonaceae
Gen: Fagopyrum
Specie: Fagopyrum E.
Nume binomial
Fagopyrum esculentum
Hrişca (Fagopyrum esculentum) este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae. Plantă ierboasă cu o înălţime de 20 - 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale seminţele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făină. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli şi turci."
#13
Postat 30 December 2009 - 09:11 PM
julix_2007 a spus:
Hrisca nu e grau concasat (acela e graul din care se face coliva).
Am gasit ceva pe net:
"Hrişcă
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regn Plantae
Fagopyrum esculentum
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Subclasă: Caryophyllidae
Ordin: Caryophyllales
Familie: Polygonaceae
Gen: Fagopyrum
Specie: Fagopyrum E.
Nume binomial
Fagopyrum esculentum
Hrişca (Fagopyrum esculentum) este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae. Plantă ierboasă cu o înălţime de 20 - 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale seminţele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se sub formă măcinată ca făină. Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli şi turci."
haidi bre! de-astea stiam si eu.
#14
Postat 30 December 2009 - 09:21 PM
moatza a spus:
Hrisca, crupe, e tot aia cu arpacasu'? ca eu parca n-am mai vazut pana acum.
eu fac ca si tine cu lebarul, il tin la congelator, crud, si fierb numai cat se consuma.
felicitari, esti tare vrednica!
Chisca e pe taraneste si caltabosul e pe oraseneste. Hrisca nu e tot aia cu arpacasul. Se gaseste de cumparat la bazar la Suceava pentru ca e adusa din Ucraina. Pe vremuri se cultiva si in Romania, dar acum vai de culturile noastre. Punga de 1 kg costa cam 8-9 lei. Se consuma mult si la moldovenii de peste Prut, asa ca e posibil sa se gaseasca si in orasele de granita.
#15
Postat 30 December 2009 - 09:23 PM
Citeaza
haidi bre! de-astea stiam si eu.
Atata am gasit si eu.
#16
Postat 30 December 2009 - 09:36 PM
Am auzit de hrişcă dar nu am văzut niciodată cum arată....
aaa, acum văd că hrişca şi chişca nu sînt acelaşi lucru....
#17
Postat 30 December 2009 - 09:42 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Observ ca caltabosul asta nu are nici cimbru si nici nu are habar de ienibahar.
Si iaca vin si intreb:
in Bucovina chisca se afuma, au ba?
@Maya:
Caltabosul rumenit in tigaie, cu mamaliga si usturoi chisat, e atat de bun incat Sinodul Bisericii Ortodoxe s-a hotarat sa-l treaca in randul pacatelor strigatoare la cer :twisted:
In Bucovina chisca nu se-afuma! Se mananca prajita ori doar fiarta. Da' nu se-afuma! Carnatii - da, da' lebaru' ori chisca - nu!
#18
Postat 30 December 2009 - 09:42 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
#19
Postat 30 December 2009 - 11:57 PM
http://images.google.ch/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi
http://images.google.ch/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi