Forum Culinar: Tortul lu' Peste (Smorgastarta) - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tortul lu' Peste (Smorgastarta)

#1 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 30 December 2009 - 10:02 PM

Odata, de mult, rasfoiam cu patima internetul in cautare de ceva spectaculos ca aspect, dar cu cit mai putina munca. Am gasit un topic (nu-mi mai aduc aminte de unde se pornea discutia) unde printre altele Elena of Sweden povestea despre un tort sarat, specialitate suedeza, care se numeste Smorgastarta (cu o cu 2 puncte deasupra) si explica cam cum se face. Mi-a placut ideea si m-am pus pe cautat retete, poze, ornamente, de fapt asta fiind punctul forte al acestui preparat, ornarea. In mare: este vorba despre un tort in care blaturile sint facute din piine feliata, cremele sint pe baza de creme de brinza cu diverse alte ingrediente iar ornarea e la libera imaginatie a creatorului.

De fiecare data cind l-am facut ma grabeam, n-am avut niciodata timp sa fac poze pas cu pas, doar cind era gata il pozam din toate pozitiile :occasion14: Azi am primit cadou de la niste prieteni niste macrou afumat, nu din magazin ci de o cunostinta de-a lor, nu stiu unde dar o sa ma interesez cum pentru ca e absolut minunat, si mirosul si gustul si consistenta acestui macrou. Avind una dintre materiile prime data pe tava m-am gindit automat sa fac tortul acesta, asa ca m-am inarmat cu mult entuziasm si am plecat la cumparaturi. Daca are un dezavantaj acest preparat este ca e destul de costisitor, asta daca vrei sa-l faci si in marimea in care il fac eu :floare: L-am facut in seara asta, fara sa-l ornez inca, si ma grabesc sa vi-l arat ca poate cineva vrea sa-l bage pe lista de preparate pentru Revelion :happy4:

O lista sumara de ingrediente contine:

4 piini feliate, modelul mare - eu iau Bongrana: doua cu seminte (fibre) care e si putin mai neagra ca aspect si doua mediteranean, care are ierburi mediteraneene prin ea si e foarte aromata.
2-3 macrouri afumate
aproximativ 1 kg de morcovi
400 de grame de mazare congelata
8 cutii de 200 grame de brinza crema Hochland

Diverse chestii pentru ornamentare, o sa vedeti cind ajungem acolo, condimente, verdeturi ...

Incep cu niste poze cu ingredintele de mai sus, cind le vezi le retii mai bine :occasion15:


Pestele, principalul vinovat :floare: sa-l punem intii suspendat, asa ca la afumatoare


Imagine atasata: 284_619077b72064748d37e3f23f0ffa585a.jpg


Si imprastiati pe masa, ca sa-i vedeti cit sint de frumosi. Am pus doar 2 dintre ei


Imagine atasata: 284_72dde2ceb0784683ecff8bf8487b21b8.jpg


Morcovii cruzi si mazarea


Imagine atasata: 284_4460ec115450e149920e294c0c91cb5e.jpg


Piinea (sint necesare cite 2 din fiecare)


Imagine atasata: 284_ddac91a4877ad71971faa4715f55b70e.jpg


Asa arata feliile, in stinga e cea cu ierburi, in dreapta cea cu seminte


Imagine atasata: 284_1ddfc738e063a708e7d0b885747f2994.jpg


Cremele de brinza (cite 2 cutii pentru fiecare strat si 2 pentru acoperirea tortului, in total 8 cutii; eu am luat 2 cu verdeata pentru crema cu mazare, restul simple)


Imagine atasata: 284_85e662bc8e743acc9d5e403885ff0c94.jpg


Preparam 3 creme: una cu morcovi, una cu mazare si una cu pestele afumat.


Pentru cea cu morcov se pun la fiert morcovii taiati rondele


Imagine atasata: 284_ed55ca20457af0747e9624f8d0704533.jpg


Cind sint fierti se scurg de apa


Imagine atasata: 284_a87250f7d5ba5390cbf31aa511ef1398.jpg


Se paseaza ca un piure, se amesteca cu 2 cutii de crema de brinza, se adauga boia de ardei iute si dulce. Prefer aceste condimente pentru ca au aceeasi culoare portocalie si nu impieteaza asupra aspectului stratului de crema. In plus boiaua iute da si un gust placut picant. Pentru ca morcovii sint dulci prefer sa nu pun multa sare in aceasta crema, pentru ca e foarte interesanta variatia gusturilor si consistentelor / texturilor din acest tort.


Imagine atasata: 284_7e325cb37489c543a56221de4e98dec4.jpg


Se amesteca foarte bine, dar v-as recomanda sa nu bagati blenderul ca sa nu faceti crema "praf". Mie imi place orice piure facut doar cu presa traditionala. Intr-un final trebuie sa arate cam asa:



Imagine atasata: 284_edc8e9c0e4667ae7aa99b264b0019c01.jpg


Sa stiti ca in total am de pus 30 de poze, mi-am facut planul sa pun cite 10 / mesaj, deci primul mesaj se incheie aici, revin imediat :floare:

#2 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 30 December 2009 - 10:31 PM

Urmeaza crema cu mazarea, culoarea verde in acest tort

Se fierbe mazarea congelata, foarte putin din momentul reinceperii fierberii, ca sa ramina culoarea verde viu, asa ca mai jos


Imagine atasata: 284_36d79daffe53d9590f1b648a02dc79db.jpg


Se paseaza tot cu scula de piure sau daca aveti voi ceva idei mai bune atunci puneti-le in practica :occasion15: Se amesteca cu 2 cutii de crema de brinza (eu am pus cu verdeata in acest amestec), sare, si o legaturica mica-mica de marar proaspat tocat marunt (numai frunzulitele alea mici, fara nici un pic de tulpina)


Imagine atasata: 284_c8b4412a4eedc11988579bb6c140fb25.jpg


La final arata cam asa



Imagine atasata: 284_69b20abfcffd077432d24db08351d13a.jpg



Pentru crema de peste luam pestele afumat, il dezpielitam si-i scoatem oasele mari


Imagine atasata: 284_2d2baad2fa27e8a3d6355b6fe58c90d1.jpg


Pentru oasele mici il luam bucatica cu bucatica si-l presam intre degete ca sa-l si maruntim
Il punem intr-un castron si-l amestecam si pe acesta cu 2 cutii de crema de brinza. In mod normal nu mai necesita sare, pestele afumat fiind si destul de sarat, dar pentru mai multa siguranta gustati-l ...
Eu nu i-am mai pus decit foarte putin piper, nu am vrut sa exagerez cu condimentele.

Imagine atasata: 284_480b1a7a53e2e28e31e4d6bdda6357ce.jpg


Se freaca bine, devine deschis la culoare cind e gata


Imagine atasata: 284_083b0f30d98dc794e617ba4e36d19526.jpg


Feliilor de piine li se taie coaja, se fac bucati aproximativ patrate daca nu sint asa din fabricatie


Imagine atasata: 284_038df7f25a3f8b78a80cda3d06e2d658.jpg


Se aseaza feliile de piine pe tava pe care se asambleaza tortul, una linga alta, acoperind toata suprafata, unde e cazul se pun feliute taiate potrivit ca sa umplem golurile. Elena spunea ca se lipesc cu unt feliile intre ele, eu le las doar alaturate si iese perfect, le uneste crema pe care o pun peste ele :floare:

Eu am inceput cu piinea cu seminte, cea mai neagra, urmatorul strat va fi din cealalta, ca sa iasa frumos pe sectiune



Imagine atasata: 284_7114660e06da084374bf2adba5bbfc96.jpg



Peste primul strat turnam crema de mazare, nivelam frumos si acoperim cu urmatorul strat de felii de piine



Imagine atasata: 284_c59d0426a859428f31b2c7e373b0024b.jpg



Peste urmatorul strat se pune crema cu peste afumat, asta se intinde mai greu fiind mai tare, asa ca eu pun cite un gogoloi de compozitie pe fiecare felie de piine ...


Imagine atasata: 284_2d9c68a8d178b5bbd3cb942ba98778f0.jpg


Si o intind cu degetelele :oops: spalate bine, normal :floare:
Iata cum iese cu tehnologia asta

Imagine atasata: 284_7437eaa0c4f36b3c6872f9c08a9c9f86.jpg



Cred ca deja am pus 11 poze in mesajul asta, undeva nu mi-a functionat numaratoarea ca eu totusi cred ca mai am 10 de pus. Revin :occasion14:

#3 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 30 December 2009 - 10:53 PM

Hai ca mai e putin si mincam :occasion14:


Se mai acopera cu un strat de felii de piine, tot asa ... potrivite ochiometric, nu va stresati daca nu se lipesc perfect intre ele


Imagine atasata: 284_ff84b948e5aad400fd35224645d04ca9.jpg


Ultimul strat de crema e cu morcovi, de culoare portocalie


Imagine atasata: 284_07ba104b36c1812e0080722ad9ffc44c.jpg


Peste care, stiti, se pune un alt strat de piine, pe cuvint ca asta e ultimul, acum puteti sa va bucurati ochiu si cu o sectiune



Imagine atasata: 284_80ea1a5c4660d30c492434b294b6d204.jpg


Pentru ca eu o sa-l ornez miine, l-am invelit in folie alimentara si l-am dat la frigider pina miine.


Imagine atasata: 284_a456a3b96c98a3a61ce8c0c9ff8dd50f.jpg


De altfel asa procedez mereu, il ornez cu foarte putin timp inainte de a-l prezenta cinstitilor oaspeti, ca sa fie ornamentul proaspat.

Cum se procedeaza in continuare, ca nu am poze: dupa cum v-am zis e la libera alegere a fiecaruia
Inainte de ornare eu il imbrac cu totul in crema de brinza frecata bine ca sa devina mai moale, apoi pe margini il imbrac in frunze de salata creata, deasupra ii fac rinduri din virful de frunza al salatelor crete, din cele mai diverse soiuri, rosii, verzi etc, fisii de somon afumat rasucite ca sa iasa niste floricele (zic eu), creveti fierti, capere, chivas, felii de lamiie, kiwi, icre rosii si negre (sau replici de icre negre :happy4:, castraveti, rosii, oua, masline, porum de-ala micut murat, o sa va pun citeva din pozele torturilor realizate de-a lungul timpului :floare:


Asta a fost primul, am fost asa de mindra de el ... cind l-a vazut lumea si s-au dat cu cracii-n sus "VAAAIII!!! :floare: "


Imagine atasata: 284_300582d1f60ee9d124741e7d0ba3c55d.jpg


Si sectiunea


Imagine atasata: 284_87077d79693c7438dcaaf4f936db1405.jpg



Altul (la asta am dat cu tunu' si n-am gasit salata creata, era tot inainte de Revelion si trecusera "lacustele")


Imagine atasata: 284_5dfedb7aeda26a9c16cc9090693ea204.jpg


Alta viziunea asupra aceluiasi tort



Imagine atasata: 284_0f7498ef5615deb4e127d6f2c39e5007.jpg


Si inca unul


Imagine atasata: 284_7f99e3a27b3bc26b6d9e6e1428596fa2.jpg


Si ... parca ar mai fi o sectiune ?!


Imagine atasata: 284_57ed788d75a5a796df650285f7ed7496.jpg


Si intrebarea de baraj: cite poze oi fi pus, ca de fapt aveam 32 :floare: O sa vedem la revizia subiectului ...


Un an bun, cu preparate gustoase va urez! :occasion15:

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,065
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 December 2009 - 11:10 PM

Carmella, eu te ador demult, acu si mai tare :occasion15: {SMILIES_PATH}/6.gif:floare:<" title="arms" />

#5 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 30 December 2009 - 11:10 PM

Carmella a spus:

niste macrou afumat, nu din magazin ci de o cunostinta de-a lor, nu stiu unde dar o sa ma interesez cum pentru ca e absolut minunat, si mirosul si gustul si consistenta acestui macrou.


carmella, se afuma in afumatoare, ca si sunca. cine-si afuma acum suncile (ca-i sezonul) poate incerca si cativa pesti afumati. macroul se preteaza cel mai bine.

felicitari, cred ca e o salata f satioasa si-ai ornat-o super pan-acuma.

#6 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 30 December 2009 - 11:12 PM

Ce bine arata si cred ca-i si tare bun :occasion15: :occasion14: :floare:
Le-ai ornat foarte frumos.. astept sa-l vad si pe cel de maine :floare: :floare:
Imagine postata

#7 Useril este offline   Nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 178
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 30 December 2009 - 11:18 PM

din partea mea o stea Michelin :occasion15: prezentare de nota 10!
"Maybe this world is another planet's Hell." - Aldous Huxley (1894-1963)

#8 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 30 December 2009 - 11:33 PM

Saru-mina pentru aprecieri :occasion15:
Va dati seama ca fara contributiile fiecareia dintre voi nici macar nu as fi auzit de asa ceva, de-aia -> :occasion14:

#9 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 30 December 2009 - 11:48 PM

Carmella, arata minunat tortul lu peshete afumat. o sa retin pentru urmatoarea invitatie cu multa lume.
Brava; Cred ca Elena din Suedia sughite la greu acuma. multe rtete faine am vazut puse de ea.
Elena {SMILIES_PATH}/6.gif:occasion14:<" title="arms" />

#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 30 December 2009 - 11:57 PM

Arata într-un foaaaaaarte maaaare fel!Jos palaria! {SMILIES_PATH}/6.gif:occasion14:<" title="arms" />
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 31 December 2009 - 09:17 AM

Carmella a spus:

Odata, de mult, rasfoiam cu patima internetul in cautare de ceva spectaculos ca aspect, dar cu cit mai putina munca.


Tu razi de noi, Carmella.Tu daca nu faci retete elaborate nu te chemi Carmella! :love7:
Dar mie de -aia imi placi. :lol:

Arata impecabil si apetisant, si daca nu aveam deja meniul stabilit pentru Rev o portioara mica tot as fi incercat.Cu alta ocazie.

#12 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 31 December 2009 - 03:06 PM

Am revenit si cu tortul de azi, care pe-o treime e si mincat :love7:


L-am uns cu crema de brinza si am inceput ornarea, am ales o varianta simpla de acoperit lateralele, feliute de castravete :lol:



Imagine atasata: 284_8a84597e0b9bd266256281efad50cc32.jpg

Am pregatit eu niste chestii alaturi sa le am la indemina, pina la urma lucrurile s-au precipitat, dadeau navala tatarii ca le promisesem ca va fi gata la micul dejun 8-) ei, a fost gata la prinz, ce mare diferenta ?! :-*


Imagine atasata: 284_d68c34afd05f343e5bd6f12aad4226fb.jpg


Am inceput, ca intotdeauna, cu diagonala


Imagine atasata: 284_06bf0db99d5952eb58904d45b16be01d.jpg


Si, in sfirsit, e gata


Imagine atasata: 284_d71a96755b0c56a96765d4316f08881a.jpg


O vedere laterala


Imagine atasata: 284_41b0be3dd44c97c7fe9b3bf63f9c9a66.jpg


Si o sectiune


Imagine atasata: 284_dd2408d503a335df85a8b9895aeff1f1.jpg

#13 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 31 December 2009 - 04:59 PM

Noa, draga mea, sa va fie de bine.

#14 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 31 December 2009 - 07:03 PM

Ooooo...ce fain arata...si cred ca-i tare bun...o sa-l incerc si eu! :)
Take a walk on the wild side...

artizan

#15 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 31 December 2009 - 08:36 PM

Am ramas cu gura cascata. Neaparat trebuie sa-l incerc.

#16 Useril este offline   arcadia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 117
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationbrasov

Postat 07 January 2010 - 02:58 PM

l-am facut si eu aseara pentru niste musafiri. foarte bun, foarte frumos, foarte repetabil :tongue3:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 82_1e5d563239c3e0a3a6cfd29253ec1b65.jpg


#17 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 07 January 2010 - 10:04 PM

Ce splendoare!!! :sad1: Impecabila executia, banuiesc ca si la gust e minunat dupa cum arata :lol: Sincere si calde felicitari!

#18 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 07 January 2010 - 10:11 PM

E de-a drepul spectaculos !
Imi place ca se poate face cu o zi inainte de festin.O idee faina tare ! :sad1:
Multumesc Carmella !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#19 Useril este offline   arcadia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 117
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationbrasov

Postat 07 January 2010 - 11:24 PM

multumesc. eu l-am personalizat pt ca nu-mi place mazarea si am inlocuit-o cu broccoli.
si cum n-aveam alt peste, am folosit fileuri de somon afumat.
in stratul cu care l-am acoperit am pus si-o cutie de mascarpone :floare:

a placut la toata lumea, deja am imprastiat reteta printe cunostinte, multumiri multiple deci!

#20 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 07 January 2010 - 11:39 PM

Aha, am vazut eu ca stratul de peste e destul de somoniu la culoare ;)
Si m-am gindit de multe ori sa schimb si eu ingredientul pentru stratul verde cu ceva ca spanacul sau broccoli, dar mie imi place mazarea si mereu cedam in fata obisnuintei.
L-ai si taiat frumos de tot, cind am vazut poza ta mi-a venit sa ma duc in urma sa-mi sterg sectiunile, ca eu bag o paleta zimtata in el si apas, si nu iese asa frumos taietura. La tine e impecabila :love7: Ma bucur ca ai dat reteta mai departe :floare:

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi