Tortul lu' Peste (Smorgastarta)
#1
Postat 30 December 2009 - 10:02 PM
De fiecare data cind l-am facut ma grabeam, n-am avut niciodata timp sa fac poze pas cu pas, doar cind era gata il pozam din toate pozitiile Azi am primit cadou de la niste prieteni niste macrou afumat, nu din magazin ci de o cunostinta de-a lor, nu stiu unde dar o sa ma interesez cum pentru ca e absolut minunat, si mirosul si gustul si consistenta acestui macrou. Avind una dintre materiile prime data pe tava m-am gindit automat sa fac tortul acesta, asa ca m-am inarmat cu mult entuziasm si am plecat la cumparaturi. Daca are un dezavantaj acest preparat este ca e destul de costisitor, asta daca vrei sa-l faci si in marimea in care il fac eu L-am facut in seara asta, fara sa-l ornez inca, si ma grabesc sa vi-l arat ca poate cineva vrea sa-l bage pe lista de preparate pentru Revelion
O lista sumara de ingrediente contine:
4 piini feliate, modelul mare - eu iau Bongrana: doua cu seminte (fibre) care e si putin mai neagra ca aspect si doua mediteranean, care are ierburi mediteraneene prin ea si e foarte aromata.
2-3 macrouri afumate
aproximativ 1 kg de morcovi
400 de grame de mazare congelata
8 cutii de 200 grame de brinza crema Hochland
Diverse chestii pentru ornamentare, o sa vedeti cind ajungem acolo, condimente, verdeturi ...
Incep cu niste poze cu ingredintele de mai sus, cind le vezi le retii mai bine
Pestele, principalul vinovat sa-l punem intii suspendat, asa ca la afumatoare
Si imprastiati pe masa, ca sa-i vedeti cit sint de frumosi. Am pus doar 2 dintre ei
Morcovii cruzi si mazarea
Piinea (sint necesare cite 2 din fiecare)
Asa arata feliile, in stinga e cea cu ierburi, in dreapta cea cu seminte
Cremele de brinza (cite 2 cutii pentru fiecare strat si 2 pentru acoperirea tortului, in total 8 cutii; eu am luat 2 cu verdeata pentru crema cu mazare, restul simple)
Preparam 3 creme: una cu morcovi, una cu mazare si una cu pestele afumat.
Pentru cea cu morcov se pun la fiert morcovii taiati rondele
Cind sint fierti se scurg de apa
Se paseaza ca un piure, se amesteca cu 2 cutii de crema de brinza, se adauga boia de ardei iute si dulce. Prefer aceste condimente pentru ca au aceeasi culoare portocalie si nu impieteaza asupra aspectului stratului de crema. In plus boiaua iute da si un gust placut picant. Pentru ca morcovii sint dulci prefer sa nu pun multa sare in aceasta crema, pentru ca e foarte interesanta variatia gusturilor si consistentelor / texturilor din acest tort.
Se amesteca foarte bine, dar v-as recomanda sa nu bagati blenderul ca sa nu faceti crema "praf". Mie imi place orice piure facut doar cu presa traditionala. Intr-un final trebuie sa arate cam asa:
Sa stiti ca in total am de pus 30 de poze, mi-am facut planul sa pun cite 10 / mesaj, deci primul mesaj se incheie aici, revin imediat
#2
Postat 30 December 2009 - 10:31 PM
Se fierbe mazarea congelata, foarte putin din momentul reinceperii fierberii, ca sa ramina culoarea verde viu, asa ca mai jos
Se paseaza tot cu scula de piure sau daca aveti voi ceva idei mai bune atunci puneti-le in practica Se amesteca cu 2 cutii de crema de brinza (eu am pus cu verdeata in acest amestec), sare, si o legaturica mica-mica de marar proaspat tocat marunt (numai frunzulitele alea mici, fara nici un pic de tulpina)
La final arata cam asa
Pentru crema de peste luam pestele afumat, il dezpielitam si-i scoatem oasele mari
Pentru oasele mici il luam bucatica cu bucatica si-l presam intre degete ca sa-l si maruntim
Il punem intr-un castron si-l amestecam si pe acesta cu 2 cutii de crema de brinza. In mod normal nu mai necesita sare, pestele afumat fiind si destul de sarat, dar pentru mai multa siguranta gustati-l ...
Eu nu i-am mai pus decit foarte putin piper, nu am vrut sa exagerez cu condimentele.
Se freaca bine, devine deschis la culoare cind e gata
Feliilor de piine li se taie coaja, se fac bucati aproximativ patrate daca nu sint asa din fabricatie
Se aseaza feliile de piine pe tava pe care se asambleaza tortul, una linga alta, acoperind toata suprafata, unde e cazul se pun feliute taiate potrivit ca sa umplem golurile. Elena spunea ca se lipesc cu unt feliile intre ele, eu le las doar alaturate si iese perfect, le uneste crema pe care o pun peste ele
Eu am inceput cu piinea cu seminte, cea mai neagra, urmatorul strat va fi din cealalta, ca sa iasa frumos pe sectiune
Peste primul strat turnam crema de mazare, nivelam frumos si acoperim cu urmatorul strat de felii de piine
Peste urmatorul strat se pune crema cu peste afumat, asta se intinde mai greu fiind mai tare, asa ca eu pun cite un gogoloi de compozitie pe fiecare felie de piine ...
Si o intind cu degetelele :oops: spalate bine, normal
Iata cum iese cu tehnologia asta
Cred ca deja am pus 11 poze in mesajul asta, undeva nu mi-a functionat numaratoarea ca eu totusi cred ca mai am 10 de pus. Revin
#3
Postat 30 December 2009 - 10:53 PM
Se mai acopera cu un strat de felii de piine, tot asa ... potrivite ochiometric, nu va stresati daca nu se lipesc perfect intre ele
Ultimul strat de crema e cu morcovi, de culoare portocalie
Peste care, stiti, se pune un alt strat de piine, pe cuvint ca asta e ultimul, acum puteti sa va bucurati ochiu si cu o sectiune
Pentru ca eu o sa-l ornez miine, l-am invelit in folie alimentara si l-am dat la frigider pina miine.
De altfel asa procedez mereu, il ornez cu foarte putin timp inainte de a-l prezenta cinstitilor oaspeti, ca sa fie ornamentul proaspat.
Cum se procedeaza in continuare, ca nu am poze: dupa cum v-am zis e la libera alegere a fiecaruia
Inainte de ornare eu il imbrac cu totul in crema de brinza frecata bine ca sa devina mai moale, apoi pe margini il imbrac in frunze de salata creata, deasupra ii fac rinduri din virful de frunza al salatelor crete, din cele mai diverse soiuri, rosii, verzi etc, fisii de somon afumat rasucite ca sa iasa niste floricele (zic eu), creveti fierti, capere, chivas, felii de lamiie, kiwi, icre rosii si negre (sau replici de icre negre , castraveti, rosii, oua, masline, porum de-ala micut murat, o sa va pun citeva din pozele torturilor realizate de-a lungul timpului
Asta a fost primul, am fost asa de mindra de el ... cind l-a vazut lumea si s-au dat cu cracii-n sus "VAAAIII!!! "
Si sectiunea
Altul (la asta am dat cu tunu' si n-am gasit salata creata, era tot inainte de Revelion si trecusera "lacustele")
Alta viziunea asupra aceluiasi tort
Si inca unul
Si ... parca ar mai fi o sectiune ?!
Si intrebarea de baraj: cite poze oi fi pus, ca de fapt aveam 32 O sa vedem la revizia subiectului ...
Un an bun, cu preparate gustoase va urez!
#4
Postat 30 December 2009 - 11:10 PM
#5
Postat 30 December 2009 - 11:10 PM
Carmella a spus:
carmella, se afuma in afumatoare, ca si sunca. cine-si afuma acum suncile (ca-i sezonul) poate incerca si cativa pesti afumati. macroul se preteaza cel mai bine.
felicitari, cred ca e o salata f satioasa si-ai ornat-o super pan-acuma.
#6
Postat 30 December 2009 - 11:12 PM
Le-ai ornat foarte frumos.. astept sa-l vad si pe cel de maine
#7
Postat 30 December 2009 - 11:18 PM
#8
Postat 30 December 2009 - 11:33 PM
Va dati seama ca fara contributiile fiecareia dintre voi nici macar nu as fi auzit de asa ceva, de-aia ->
#9
Postat 30 December 2009 - 11:48 PM
Brava; Cred ca Elena din Suedia sughite la greu acuma. multe rtete faine am vazut puse de ea.
Elena {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
#10
Postat 30 December 2009 - 11:57 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#11
Postat 31 December 2009 - 09:17 AM
Carmella a spus:
Tu razi de noi, Carmella.Tu daca nu faci retete elaborate nu te chemi Carmella!
Dar mie de -aia imi placi.
Arata impecabil si apetisant, si daca nu aveam deja meniul stabilit pentru Rev o portioara mica tot as fi incercat.Cu alta ocazie.
#12
Postat 31 December 2009 - 03:06 PM
L-am uns cu crema de brinza si am inceput ornarea, am ales o varianta simpla de acoperit lateralele, feliute de castravete
Am pregatit eu niste chestii alaturi sa le am la indemina, pina la urma lucrurile s-au precipitat, dadeau navala tatarii ca le promisesem ca va fi gata la micul dejun 8-) ei, a fost gata la prinz, ce mare diferenta ?!
Am inceput, ca intotdeauna, cu diagonala
Si, in sfirsit, e gata
O vedere laterala
Si o sectiune
#16
Postat 07 January 2010 - 02:58 PM
Imagini atasate
#17
Postat 07 January 2010 - 10:04 PM
#18
Postat 07 January 2010 - 10:11 PM
Imi place ca se poate face cu o zi inainte de festin.O idee faina tare !
Multumesc Carmella !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#19
Postat 07 January 2010 - 11:24 PM
si cum n-aveam alt peste, am folosit fileuri de somon afumat.
in stratul cu care l-am acoperit am pus si-o cutie de mascarpone
a placut la toata lumea, deja am imprastiat reteta printe cunostinte, multumiri multiple deci!
#20
Postat 07 January 2010 - 11:39 PM
Si m-am gindit de multe ori sa schimb si eu ingredientul pentru stratul verde cu ceva ca spanacul sau broccoli, dar mie imi place mazarea si mereu cedam in fata obisnuintei.
L-ai si taiat frumos de tot, cind am vazut poza ta mi-a venit sa ma duc in urma sa-mi sterg sectiunile, ca eu bag o paleta zimtata in el si apas, si nu iese asa frumos taietura. La tine e impecabila Ma bucur ca ai dat reteta mai departe