Forum Culinar: Varza rosie cu mar - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Varza rosie cu mar

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 01 January 2010 - 07:47 PM

Reteta am facut-o mai dedemult.Am preluat-o de pe blog.
Este varza care am avut-o pe lînga rata de Craciun.
:-*



Reteta asta de varza rosie,în Bayern apreciata lînga o rata/gîsca coapta,sos, si galuste din pîine sau cartofi,pe lînga o friptura de purcel,sau chiar vînat.Nu este o retata batuta-n cui,ci cam fiecare face dupa gust,zona,vîrsta.
Unii o fac cu untura de gîsca sau porc,ulei sau unt,iar condimentata este cu cuisoare,foi de dafin,scortisoara,piper,chimen..etc..Unii folosesc doar 1-2 din aceste condimente,altii niciunul,iar altii pe toate deodata .
Ingredientele care nu au voie sa lipseasca,sînt varza si merele .

Eu merg pe varianta parfumata-dulceaga,care ne-o place la toti.


Imagine postata



* 1 kg varza rosie
* 1 ceapa rosie
* 2 linguri unt
* 2-3 mere
* 1-2 linguri zahar
* 200 ml apa
* 2-3 cuisoare
* o scoarta(?) de scortisoara
* 100 ml vin rosu(fac.)
* otet de vin rosu
* sare
* piper


Imagine postata


Tocam varza,sau o dam pe razatoare(eu o prefer mai grob taiata)


Imagine postata


Imagine postata




Ceapa o tocam maruntel si o caramelizam împreuna cu zaharul,în unt.


Imagine postata


Imagine postata



Adaugam varza tocata.O lasam 5-10 minute la dunstuit cu capac,
învîrtind cînd si cînd.
Merele eu le tai cubulete/bucatele,
cine doreste le poate da pe razatoare..
..cum ziceam,eu prefer totul mai grob taiat/tocat.
Le adaugam la varza,împreuna cu cuisoarele si scortisoara,
condimentam cu sare si piper.


Imagine postata


Adaugam vinul.Nu e neaparat nevoie de vin,dar cu..e mai bun .
Nu uitati apa !


Imagine postata


Lasam sa fiarba...cît de moale ne place sa fie varza.
Scurt timp înainte de fi fiarta varza,adaugam otet de vin rosu,dupa gust.
Se poate înlocui cu otet de mere.


Imagine postata


Imagine postata




(singura diferenta este ca varza de Craciun am dat-o prin razatorul de la KA,sa fie mai fina :-* )

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 06 January 2010 - 01:08 PM

Daaaaaaaaaaaaa, cunoastem aceasta minunata reteta! De la tine am furat-o! :oops: Si ne place tare mult cum iese! Jupanului ii place tare mult varza rosie facuta astfel, alaturi de-o bucatica buna de carnita! :D
Multumim, Maya! :D

#3 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 06 January 2010 - 08:49 PM

Manca-t-as reteta ! :violent6:

Ca varza asta cu mar m-o dus pe blogul tau acu ceva timp.....,cand o cautam pe net.
Blogul tau si al Laurei,m-au dus pe Culinar si de aolo aci. :headbang:

Bunica o facea cand eram mica si stateam la ea la Cluj.
E una din retetele mele preferate.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#4 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 February 2010 - 01:23 PM

Am banuit eu , cand am vazut reteta ca trebuie sa fie ceva bun.Dar nu banuiam ca e extraordinar de gustoasa , e de o bunatate iesita din comun.Eu am servit-o ca "salata" calda la o friptura de porc cu cartofi la cuptor.Presimt ca o sa devina un must in bucataria mea.Multumesc , multumesc de reteta , Maya!Am facut-o fara vin, dar m-am uitat bineeee si luuuung la sticla ta! :floare:

Imagine atasata: 59_b94f24d9660662eafc530cee2747b90e.jpg

Ti-am multumit deja?
:love7:

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 February 2010 - 01:32 PM

Si eu tot atunci demult am facut-o :mrgreen:
Am servit-o cu bulan de porculet romanesc afumat pe care l-am fiert muuuult si bine cu putin vin alb si apa. :floare:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 54_6bf47b247ec29583eaf22a14db4e98aa.jpg


#6 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 10 February 2010 - 03:19 AM

imi place reteta ,am s-o incerc
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 21 February 2010 - 11:10 AM

Vezi postareaFoxyy, la 06 January 2010 - 01:08 PM, a spus:

Daaaaaaaaaaaaa, cunoastem aceasta minunata reteta! De la tine am furat-o! :oops: Si ne place tare mult cum iese! Jupanului ii place tare mult varza rosie facuta astfel, alaturi de-o bucatica buna de carnita! :floare:
Multumim, Maya! :floare:

Foxyy,ma bucur ca v-a placut :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 21 February 2010 - 11:12 AM

Vezi postareaPiscotel, la 06 January 2010 - 08:49 PM, a spus:

Manca-t-as reteta ! :floare:

Ca varza asta cu mar m-o dus pe blogul tau acu ceva timp.....,cand o cautam pe net.
Blogul tau si al Laurei,m-au dus pe Culinar si de aolo aci. :floare:

Bunica o facea cand eram mica si stateam la ea la Cluj.
E una din retetele mele preferate.


Mie nu-mi facea nimeni mîncaruri cu "iz" dulceag.La noi în familie s-au mîncat doar saraturi si muraturi.Sînt singura din istoria familiei,care de copil îsi punea pe lînga snitelul cu cartofi piure si 3 jumatati de para,sau piersica din compot :pupic:
...pentru ei,eram un freak :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 21 February 2010 - 11:14 AM

Vezi postareaEataly, la 01 February 2010 - 01:23 PM, a spus:

Am banuit eu , cand am vazut reteta ca trebuie sa fie ceva bun.Dar nu banuiam ca e extraordinar de gustoasa , e de o bunatate iesita din comun.Eu am servit-o ca "salata" calda la o friptura de porc cu cartofi la cuptor.Presimt ca o sa devina un must in bucataria mea.Multumesc , multumesc de reteta , Maya!Am facut-o fara vin, dar m-am uitat bineeee si luuuung la sticla ta! :floare:


Ti-am multumit deja?
:floare:

Eataly,e buna si cu si fara vin!Eu o mai fac cîteodata marind cantitatea de mere,si o manînca asa...ca desert :pupic:
:pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 21 February 2010 - 11:15 AM

Vezi postareaAdriana, la 01 February 2010 - 01:32 PM, a spus:

Si eu tot atunci demult am facut-o :mrgreen:
Am servit-o cu bulan de porculet romanesc afumat pe care l-am fiert muuuult si bine cu putin vin alb si apa. :floare:

Bulan de porculet!Hhahaaha! You made my day! :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 21 February 2010 - 11:17 AM

Vezi postareapansy, la 10 February 2010 - 03:19 AM, a spus:

imi place reteta ,am s-o incerc

Pansy,daca îti plac aromele,si tenta dulceaga...o sa-ti placa.
Mama a refuzat si sa guste,sub pretextul ca de la asa ceva o doare burta :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,412
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 08 August 2021 - 12:43 PM

Adriana m-a tras de manecuta, ca avem reteta de varza rosie calita pe forum.
Eu am facut-o aproape cum zice aici, dar am folosit otet balsamic, ulei in loc de unt si nu am pus vin.
In rest, ma regasesc in comentarii, inclusiv acela cu mama care refuza sa guste :lol: . Cand i-am zis maica-mii de reteta a zis ca ea asa ceva nu face in vecii vecilor =)) .

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_08_2021/post-192-0-22604700-1628419194.jpg


#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 August 2021 - 01:41 PM

Bravo :lol:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi