Gratin de cartofi cu somon
#21
Postat 06 January 2010 - 06:14 PM
#22
Postat 06 January 2010 - 06:19 PM
dragos a spus:
uptown girl a spus:
dragos a spus:
3. somon afumat merge cu paste si sos alb (eventual sos de branza) si somonul afumat taiat fasioare scurte si amestecat la sfarsit ca sa n-o ia din loc.
Dragos, am incercat si merge cu cartofi fierti intr-un sos de smintina, numai daca adaugi somonul afumat cu 1-2' inainte de sfirsit. Dar cum l-a facut Eataly cu somon proaspat, nu vad de ce n-ar fi bun ?
Io nu zic ca nu merge, io zic ca mi se pare o combinatie nefericita si io n-as face.
Cat despre adaugat somonul afumat catre sfarsit... asa da.
Inca o treaba. Somonul are o chestie. Ori il mananci la gratar, ori crud Iar de beut, cel mai bine la somon, mai ales daca-i afumat, merge whisky. Malt whisky (insa sa nu fie ieftin). Da' parca am mai scris asta undeva... ah, la chestia cu degustarea de whisky.
Ce numesti "la gratar" si ce numesti "crud"?
Marinat mai e crud? "La tigaie" intra la categoria "la gratar"?
BTW, te asigur ca mai e un mod minunat de pregatire, nu stiu cum sa îi zic pe româneste, înfuzat?
Adica exact ca pentru terina, aruncat într-o zeama data la o parte de pe foc dupa ce a clocotit si recuperat dupa cîteva minute. Ideal e sa fie fiert la exterior si înca aproape crud la mijloc.
#23
Postat 06 January 2010 - 06:52 PM
Alexandru a spus:
Merci beaucoup!
#24
Postat 06 January 2010 - 06:53 PM
Nico-Vya a spus:
acu poate imi zici ,te rog ,si cum se face daca ai timp
Uite a zis mon cher aici
viewtopic.php?f=18&t=629
iti trimit si linkul pozelor mele
#25
Postat 07 January 2010 - 03:02 AM
combinatia e perfecta.
usor de facut,efect maxim
Eataly, multumesc!
#26
Postat 07 January 2010 - 03:11 AM
Citeaza
Uite a zis mon cher aici
http://artaculinara.....php?f=18&t=629
iti trimit si linkul pozelor mele
wow,,sincer habar n-aveam, e faina reteta,
fineturi dom`le,
Adrana.ce gust are in final? e ca de peste marinat?
#27
Postat 07 January 2010 - 08:37 AM
Nico-Vya a spus:
da, e copt in marinata care se face dar nu se bucateleste ca un peste copt ci ramine compact ca cel afumat, mie personal imi place foarte mult, din pacate nu prind des somoni frumosi care sa merite munca asta si sa fac din bucati despre care nu stiu din ce peste sunt nu-mi place. :roll:
#28
Postat 07 January 2010 - 02:29 PM
Adriana a spus:
Am facut-o acum cu 4 cartofi medii si cu resturi de somon afumat, nu stiu cit o fi fost, presupun in jur de 200 de gr nu mai mult, am pus 2 oua, 4 linguri de lapte si 4 pline de smintina, dar pentru forma mea amestecul lichid a fost prea mult. In orice caz e foarte buna, somonul desi afumat n-a compromis cu nimic gustul, dimpotriva cred ca e mult mai gustoasa decit cu somonul proaspat. Eu in amestecul de oua am pus si piper roz pentru ca il ador impreuna cu somonul.
Mersi Eataly
Arata splendid , asa ca matonella!Ma bucur ca v-a placut.Chiar si cu somon afumat.
Nico-Vya a spus:
combinatia e perfecta.
usor de facut,efect maxim
Eataly, multumesc!
Sa va fie de bine , Nico.A meritat deci frumusetea aia de somon un asa sfarsit.
Adriana a spus:
Adriana , ce sa spun :Esti un geniu .Reteta originala era cu Gravad Lax.Dar eu am adaptat reteta dupa timpul meu si capacitatiile mele.
#29
Postat 07 January 2010 - 05:41 PM
#30
Postat 07 January 2010 - 06:40 PM
Eataly a spus:
Stiu. Sincer eu n-as "strica" gravad laks-ul in felul asta, prefer resturi de somon afumat. Da' na, è chestie de gusturi.
#31
Postat 07 January 2010 - 06:52 PM
Adriana a spus:
Eataly a spus:
Stiu. Sincer eu n-as "strica" gravad laks-ul in felul asta, prefer resturi de somon afumat. Da' na, è chestie de gusturi.
Ce mi-e restul de gravad laks, ce mi-e restul de somon afumat?
Mi-e mai usor sa fac gravlax decît sa afum somonul.
#32
Postat 07 January 2010 - 07:03 PM
Milena , ma bucur ca v-a placut.Si poate a mancat si piticutul cel mare , ca cea mica e prea mica.
#33
Postat 07 January 2010 - 07:32 PM
Alexandru a spus:
Adriana a spus:
Eataly a spus:
Stiu. Sincer eu n-as "strica" gravad laks-ul in felul asta, prefer resturi de somon afumat. Da' na, è chestie de gusturi.
Ce mi-e restul de gravad laks, ce mi-e restul de somon afumat?
Mi-e mai usor sa fac gravlax decît sa afum somonul.
ceea ce vroiam sa zic era ca eu gravad n-am de unde lua deci tre sa il fac eu
si facindu-l eu l-as minca asa nu l-as "strica" in alt fel de mincare
iar pentru felul asta cumpar resturi de somon afumat care costa putin si pentru gustul meu sunt perfecte pentru reteta asta
nu stiu daca m-am facut inteleasa acu
#34
Postat 07 January 2010 - 07:58 PM
Eataly a spus:
Milena , ma bucur ca v-a placut.Si poate a mancat si piticutul cel mare , ca cea mica e prea mica.
A mancat 2 portii. ieri am facut reteta cat a fost el la gradi, de la gradi am fost la o bulgareala, iar cand am venit acasa am ''topit'' somonul.
#35
Postat 09 January 2010 - 06:48 AM
Alexandru a spus:
dragos a spus:
Ce numesti "la gratar" si ce numesti "crud"?
1. Marinat mai e crud?
2."La tigaie" intra la categoria "la gratar"?
3. BTW, te asigur ca mai e un mod minunat de pregatire, nu stiu cum sa îi zic pe româneste, înfuzat?
Adica exact ca pentru terina, aruncat într-o zeama data la o parte de pe foc dupa ce a clocotit si recuperat dupa cîteva minute. Ideal e sa fie fiert la exterior si înca aproape crud la mijloc.
1. da. iar ala afumat intra tot la "crud"
2. doar daca e tigaie de gratar. daca nu, intra la categoria... prajit
3. ii zice oparit. sau... "aproape rasol"
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#36
Postat 09 January 2010 - 06:52 AM
Adriana a spus:
nu stiu daca m-am facut inteleasa acu
Resturi de somon? Adica mate, cap, coada, sira spinarii?
Eh, hai ca glumesc.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#37
Postat 09 January 2010 - 07:45 AM
dragos a spus:
Adriana a spus:
* 225 g resturi afumate (off-cuts)
* 170 g unt
* 1 vîrf de cuţit mace (sau nucşoară dacă nu ai mace)
* sare
* Piper alb
* zeama de la o lămîie
făcut totul pastă, în blender, şi pus la rece. Foarte bun cu melba toast... sau pe un bagel cu cream cheese Phyladelphia..
#38
Postat 09 January 2010 - 02:13 PM
spre deosebire de feliile de somon afumat