aura, la 06 January 2012 - 11:16 PM, a spus:
Georgi, poti sa-mi dai reteta te rog. Mie imi plac deserturile cu nuci, am si eu de la mama un tort de nuci foarte bun si mi-ar place sa am cat mai multe...
Scuzati intarzierea si poftim, te rog! reteta:
Ingrediente blat (Diametrul tăvii de tort cam de 26 cm):
• 8 ouă
• 8 linguri cu vârf zahăr
• 4 linguri cu vârf nuci măcinate
• 6 linguri cu vârf făină albă
• 1 lingură zeamă lămâie
• zahăr vanilat
• coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se pun albuşurile într-un bol şi se bat spumă tare cu mixer-ul sau cu telul sub formă de spirală ( timp de 5-10 minute)
2. Se adaugă zahărul, zeama de lămâie, zahărul vanilat şi coaja de lămâie.
3. Se bat în continuare albuşurile cu zahărul să fie spumă tare , timp de încă cca 10 minute.
4. Se adaugă gălbenuşurile, se mai bat 2-3 minute.
5. Se pune nuca măcinată şi făina , se amestecă uşor de jos în sus compoziţia la turaţie mică, sau cu telul să nu se lase.
6. Se tapetează forma de tort cu hârtie de copt sau se unge cu unt şi se pudrează cu făină.
7. Se pune compoziţia de tort şi se nivelează. Se coace la foc potrivit 30.40 minute. Se încearcă cu o scobitoare să fie uscată.
8. Blatul crescut şi rumenit uşor se lasă 20 minute în tava să se răcorească apoi se desprinde uşor cu un cuţit de jur împrejur şi se scoate din tavă. Se aşează pe o planşetă sau platou să se răcească.
Siropul:
• 250 ml apă, 4 linguri zahăr, 1 felie de lămâie
Mod de preparare
1. Se pune întrâun ibric apa, zahărul şi lămâia. se fierbe 1 minut. Se lasă să se răcească.
2. Când este rece se adaugă esenţă de rom, portocale şi de migdale.
Crema de nucă
Ingrediente:
• 250 g zahăr
• 2 ouă intregi
• 2 linguri cacao
• 4 linguri apă
Adaosuri
• 300g unt (margarina Rama cub)
• 300g nuci măcinate
• esenţă de rom
• (optional) esenţă de migdale
• fructe (optional) : banane, kiwi, bucăţele de ananas din compot
Mod de preparare
1. Se pun zahărul, ouăle şi apa într-o cratiţă. Se pune crăticioara pe bain- marie şi se amestecă continuu timp de 7- 8 minute , timp în care se va topi zahărul şi se va realiza o compoziţie cremoasă. Se pune apoi cacao şi se amestecă bine 2-3 minute pentru omogenizare.
2. Se ia crăticioara de pe bain marie şi se pune la răcit într-un vas cu apă rece. Se amestecă uneori.
3. Când compoziţia de cacao este rece se trece la realizarea cremei propriu zise.
4. Se omogenizează într-un bol cu ajutorul mixer-ului sau a unui tel în formă de pară,, untul sau margarina care a fost ţinut câteva ore afară din frigider ca să fie moale, cremos.
5. Când dacă untul a devenit cremos se începe încorporarea compoziţiei de cacao, punând câte o lingură de compoziţie în unt şi apoi omogenizând cu mixer-ul. Se încorporează compoziţia de cacao.
6. La sfârşit se pune nuca măcinată în cremă şi esenţă de rom şi migdale şi se amestecă uşor pentru omogenizare.
Montarea tortului:
1. Se taie blatul de tort în 3 foi pe orizontală.
2. Se aşează foaia de la bază pe platoul pe care se va sevi tortul. Se însiropează cu siropul răcit peste toată foaia. Se pune un strat de cremă( cam 1/3 din cremă) şi peste cremă se pun bucăţele de ananas bine stoarse de zeamă, felii de banane, felii de kiwi, bobiţe din dulceaţa de vişine sau cireşe amare.
3. Se pune foaia a doua şi se procedează la fel.
4. Apoi se pune foaia de deasupra care se insiropează cu atenţie să nu curgă siropul pe platou. Se pune cremă pe deasupra şi pe lateralele tortului. Dupa aceea se poate orna cu frisca.
Poftă bună!